Valeriu Stoica Keszthelyen

Millenniumi programnyitány

Hévízért Egyesület alakult

Környezetfizikai ankét Keszthelyen

Tájékoztató 

Értékelte munkáját az öregdiákok egyesülete

Pályázati felhívás

Állás

Felhívás

Általános iskolai beíratás Keszthelyen

Felhívás II.


A román igazsáügyi miniszter látogatása

Valeriu Stoica Keszthelyen

Nem hivatalos programja keretében március 11-én a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban tett látogatást Valeriu Stoica, a Román Köztársaság igazságügyi minisztere. Valeriu Stoica a felesége társaságában. A politikus a 12-én kezdődött szegedi jogászkonferenciára érkezett hazánkba.A román miniszter Somogyvári István, az Igazságügyminisztérium közgazdasági államtitkára kíséretében látogatott Keszthelyre. A vendégeket dr. Czoma László, a kastély igazgatója fogadta. Rövid beszélgetés után megtekintették a múzeumot; a könyvtárban Valeriu Stoica örömmel forgatta a tiszteletére bemutatott, hazájáról szóló könyveket.A miniszter Keszthelyről Tihanyba látogatott, és onnan vezetett az útja a konferencia helyszínére, Szegedre.


Térségi találkozó és numizmatikai kiállítás

Millenniumi programnyitány

A millenniumi rendezvények nyitóprogramjaként a Hévíz Galéria és a Magyar Honvédség Tapolcai Kiképző Központjának közös szervezésében tartották meg a fürdővárosban a Millenniumi Térségi Találkozót a közelmúltban a Fontana Filmszínház kiállítótermében.

A térség egyesületeinek, civil szervezeteinek egybegyűlt képviselőit Vértes Árpád polgármester köszöntötte. Bevezető szavaiban kiemelte: a találkozónak különös rangot ad az, hogy annak fővédnökségét Göncz Árpád köztársasági elnök vállalta fel, s az esemény védnöke Fodor Lajos vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, vezérkarfőnök.
A polgármester elmondta: Hévíz és az ország millenniumi programjai leginkább a hazaszeretet erősítésére hivatottak. A most megrendezett térségi találkozó ugyancsak a hazaszeretetet, a szűkebb pátriához való ragaszkodást jelképezi, s ezzel a céllal kívánják megrendezni az év folyamán a Hévízről elszármazottak és a helybeliek találkozóját. A régiós találkozó nyitóünnepsége mellett numizmatikai magángyűjteményből összeállított tárlatot is láthatnak a megjelentek. Az érmek szintén a megye, az ország történetének megismerését segítik elő, a gyűjtő, Gazdag István , aki a Lenti Honvéd Egyesület tagja, hazafias érzületéről tesz hitvallást e bemutatóval.
A polgármester köszöntője után a Helikon Versmondó Kör és a Cserszegi Menyecskekórus műsorát hallhatták a jelenlévők. Mind az irodalmi, mind a zenei összeállítás a magyarság történelmének sorsfordító eseményeit vonultatta fel. Ezt követően dr. Csikesz Erzsébet, a Magyar Köztársaság Elnöki Hivatalának főosztályvezetője kért szót, hogy felolvassa Göncz Árpádnak a hévíziek számára küldött, ám mindannyiunkhoz szóló üzenetét. A köztársasági elnök levelében méltatta azokat a helyi törekvéseket, melyekkel az egyes települések tanúbizonyságát adják annak: a millenniumi év mindannyiuk számára kiemelten fontos, jelentőséggel bíró esztendő, amelyben a magyarság méltán lehet büszke ezer éves hazai múltjára, s ahol az elgépiesedett világ közönyössége ellenére megható ünnepségek tervezésére kerül sor, ahol az egymásra találás lehetősége megadatik mindenkinek.
A levél ismertetése után Vértes Árpád mondott köszönetet a köztársasági elnöknek, méltatva Göncz Árpádnak az ország érdekében a múltban, illetve elnöksége idején kifejtett tevékenységét, majd Radics Sándor, a Magyar Honvédség Tapolcai Kiképző Központjának parancsnoka a numizmatikai gyűjteményt ajánlotta a hévíziek figyelmébe. Az érmek az egyetemes és nemzetközi történelembe vezetnek vissza, ám a történelmi tények, érdekességek mellett képzőművészeti értéket is képviselnek – hangsúlyozta. Gazdag István magángyűjtő gondosan rendszerezett, gazdag, áttekinthető anyagot ajánl a néző figyelmébe, ahol I. István királyunk pénzétől az euróig minden megtalálható, s a tárlat áttekintése után bármelyik történelemkönyvnél nagyobb betekintést nyerhetünk az emberiség monetáris történetébe. A méltatást követően a gyűjtő emléklapot vehetett át Hévíz városától. (Gazdag Istvánnal lapunk 6. oldalán olvashatnak beszélgetést.)
Az ünnepség után a résztvevőket a házigazdák kötetlen beszélgetésre invitálták.
A. A.


vissza az elejére

 

Hévízért Egyesület alakult

Szeretnénk a város életét befolyásoló döntések szakmaiságát, tervszerűségét erősíteni vitafórumok, szakmai találkozók szervezésével. Szorgalmazunk és támogatunk minden, a város egyéni arculatának kialakítására irányuló ötletet, kezdeményezést.
Céljaink eléréséhez szükséges anyagi fedezet előteremtése érdekében pályázatokon indulunk, jótékonysági és egyéb rendezvényeket tervezünk.
Keressük a kapcsolatot és a megoldások lehetőségeit a közvetlen környezetünkben lévő településekkel az együttműködést igénylő feladatokban, a tó tágabb környezetének védelmében, pl.: régiót összekötő kerékpárút, lápvédelem...
Konkrét, rövid távú terveink meghatározása érdekében közösségi felmérést végzünk. A kérdőíveken a civil lakosság közérzetére, véleményére, vágyaira, közösségi munkához való hozzáállására kérdezünk rá. A név nélküli válaszok feldolgozásával szeretnénk elérni, hogy a többség számára fontos kérdések kerüljenek előtérbe, ezzel segítve az önkormányzati munkát is.
Kérjük a terveinkkel, elképzeléseinkkel egyetértők támogatását, s egyben szeretettel meghívjuk tagtoborzó közgyűlésünkre, melyet március 23-án 17 órakor a hévízi önkormányzat kongresszusi termében tartunk.
Az egyesület nevében: Füzesi Lászlóné


Neves tudósok részvételével

Környezetfizikai ankét Keszthelyen

Nagy várakozás előzi meg szakmai körökben Pokorni Zoltán oktatási miniszter oktatáspolitikai tájékoztatóját, amelyre április 16. és 20. között kerül sor Keszthelyen.

Ugyanis az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat ez alkalommal a Vajda János Gimnázium fizika munkaközösségével karöltve rendezi meg a 43. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankétot és Eszközkiállítást. A konferencián neves tudósok, tanárok és a fizikához közel álló szakemberek tartanak előadásokat, műhelyfoglalkozásokat. A megnyitó alkalmával kerül sor az idei Mikola és Vermes díjak átadására is. A plenáris előadásokat az egyetem D épületének konferenciatermében tartják, s ugyanitt az aulában lesz az eszközkiállítás is. A rendezvény fővédnökségét Keszthely polgármestere, dr. Szabó Imre vállalta magára. Az ankéton résztvevő mintegy 200 középiskolai fizikatanár az Oktatási Minisztérium által akkreditált 30 órás továbbképzésről tanúsítványt kap.


vissza az elejére

 

Tájékoztató 

Keszthely Város jegyzője az Általános Robbantási Biztonsági Szabályzat 111.§-a alapján közhírré tétellel tájékoztatja a lakosságot, hogy a– MOLNÁR-KŐ Bányászati és Kereskedelmi Kft. Gyenesdiás, Meleghegyi u. 32. a kezelésében lévő
Keszthely V. Budai-hegyi Dolomitbányában és Várvölgyi dolomitbányákban,
– A Dolomit Bányászati és Kereskedelmi Kft. Keszthely, Georgikon u. 23.
„Keszthely I. dolomit” (Pilikáni Bányában) Keszthely Csókakői Dolomitbányában,
– A TRIÁSZ Kőbánya Kft. a kezelésében lévő „Keszthely IV. dolomit” (Új-Budai-hegyi bányában)
2000. évben is végez robbantási tevékenységet kőzetjövesztés céljából.
A bányászati jog tulajdonosa a robbantási munka időtartama alatt a közlekedésre alkalmas utakat (erdei utakat, ösvényeket) biztonsági őrökkel lezárja. Miután ennek ellenére a terepviszonyok miatt robbantással veszélyeztetett helyre illetéktelen személyek bejuthatnak, kérem a lakosságot, hogy vegye figyelembe a kihelyezett őrség, az elhelyezett figyelmeztető táblák útmutatásait, valamint a robbantásra utaló kürtjelzéseket.
Vincze Józsefné dr.jegyző


Értékelte munkáját az öregdiákok egyesülete

Az elmúlt hét végén tartotta szokásos évi közgyűlé- sét a Vajda János Öregdiákok Egyesülete, amelynek jelenlegi taglétszáma már meghaladja az 500 főt.

Bár az elmúlt évben csupán 45 új tagot regisztráltak, a tagdíjakból befolyt összegek jelentős részét a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő diákok jutalmazására, valamint a rászorulók szociális támogatására költötték. Hét tanulónak nyújtottak szociális segélyként havi 3800-4000 forint támogatást, az elmúlt tanév végén pedig 4 tanuló kapott 5-5, illetve 10–10 ezer forint jutalmat. Batha Kálmán az emléklappal és éremmel. Továbbtanulási segélyre is futotta egy diák esetében, s a tánccsoportot is segítették 20 ezer forinttal. Számos saját rendezvényük sorában kiemelkedő az öregdiák találkozó, amelyen évente többszáz egykori Vajdás diák idézi fel az alma máterben eltöltött évek emlékeit.A közgyűlés kiemelkedő eseménye volt, amikor Vértes Árpád, Hévíz polgármestere átadta Batha Kálmán igazgatónak Hévíz Város Önkormányzatának emléklapját, és a színaranyból készült Hévíz emlékérmet abból az alkalomból, hogy a Vajda János Gimnázium ez évben megkapta a Zala Megye Sportjáért nívódíjat.A közgyűlés során a régi elnökség mandátuma lejártával leköszönt, ám a tagság a változatlanul hagyott vezetőség mellett ismét dr. Máté Lászlót választotta meg elnökének, s Bölcskei Istvánt elnökhelyettesnek. 
– Cservenka –


vissza az elejére

Pályázati felhívás

Keszthely Város Önkormányzata pályázatot hirdet a Keszthely, Vásár téren, illetve a „Temetői ABC” melletti parkban található, jelenleg használaton kívüli köz-WC-k üzemeltetésére és egyéb hasznosítására. Az építési és hasznosítási lehetőségekről előzetes egyeztetés alapján konzultációt tartunk a Polgármesteri Hivatal Vagyonigazgatóságán (Keszthely, Fő tér 1. Tel.: 505-525). A pályázatok leadási határideje: 2000. március 20. 12.00 óra.


Állás

Gyenesdiás Nagyközség Polgármesteri Hivatala 
adóügyi ügyintéző köztisztviselői állás
határozott időtartamú (várhatóan 3 év) betöltésére munkatársat keres, elsősorban gyenesdiási lakosok közül.
Feltételek: érettségi, számítógép-kezelési ismeretek. Az állás április 10-től tölthető be.
Jelentkezni a Polgármesteri Hivatal jegyzőjénél lehet (Gyenesdiás, Kossuth u. 97., tel.: 83/312-737, 314-507, fax: 83/314-550), legkésőbb 2000. április 3-ig.


Felhívás

Értesítjük Keszthely város lakosságát, hogy Maczucza Éva, a 9. számú választókerület képviselője minden hónap 2. keddjén 14-16 óráig a Polgármesteri Hivatal képviselői szobájában (Keszthely, Fő tér 1. II. emelet) ifjúsági fogadóórát tart.
Értesítjük Keszthely Város lakosságát, hogy Vincze Józsefné dr. jegyző 2000. március 15-i fogadónapja elmarad, helyette 2000. március 22-én (szerdán) 15-17 órakor kerül sor.


 

Általános iskolai beíratás Keszthelyen

Tájékoztatjuk a tisztelt szülőket, hogy Keszthely város általános iskoláiban a leendő első osztályosok beíratásának időpontja:
2000. április 10. (hétfő) 7.00-13.00 óráig
2000. április 11. (kedd) 7.00-18.00 óráig.
Kérjük a szülőket, hogy a beiratkozáshoz feltétlenül vigyék magukkal az alábbi okmányokat:
– személyi igazolvány,
– a gyermek születési anyakönyvi kivonata,
– az iskolaérettséget igazoló szakvélemény.
Felvételt nyernek azok a gyermekek, akik 6. életévüket 2000. május 31-ig betöltik, és elérték az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget, amelyet az óvoda, illetve a Nevelési Tanácsadó szakvéleménye igazol.
A szülő kérelmére tankötelessé válhatnak az 1994. június 1. és december 31. között született gyermekek abban az esetben, ha iskolaérettségüket a Nevelési Tanácsadó igazolja.
A Szendrey Júlia Általános Iskola ének-zene tagozatára jelentkezők számára zenei meghallgatás lesz
2000. március 27-én (hétfőn) 12.00-17.00 óráig, ill.
2000. március 28-án (kedden) 8.00-13.00 óráig.


 

 

Felhívás II.

Tisztelettel értesítjük adózóinkat, hogy 2000. január 1. napjától Hévíz Város Önkormányzata közigazgatási területén az államháztartásról-, illetve az adózás rendjéről szóló törvény módosulása miatt megváltoztak az adóbeszedési számlaszámok az alábbiak szerint:
Építményadó beszedési számla: 11749039-15432429-02440000
Idegenforg. adó beszed. számla: 11749039-15432429-03090000
Iparűzési adó beszedési számla: 11749039-15432429-03540000
Bírság beszedési számla: 11749039-15432429-03610000
Késedelmi pótlék beszed. számla: 11749039-15432429-03780000
Egyéb beszedési számla: 11749039-15432429-08800000
Kérjük, hogy az esedékes átutalásokat a fenti bankszámla számokra szíveskedjenek teljesíteni. Készpénzátutalási megbízás nyomtatványok (csekkek) a Polgármesteri Hivatal adócsoportjánál vehetők át. A gyors és pontos ügyintézés érdekében kérjük, hogy a március hónap folyamán esedékes adóbefizetéseknél fokozott figyelmet fordítsanak arra, hogy a megfelelő számlára fizessék be adójukat. Felhívjuk továbbá a Hévíz területén vállalkozást folytató adózók figyelmét, hogy 2000. I. félévi iparűzési adóelőleg fizetési határideje 2000. március 16. Az adóelőlegüket az utolsó készhez kapott fizetési meghagyás alapján kell megfizetniük.
Az adózással kapcsolatos problémákkal forduljanak az adócsoportunkhoz.
Bereczkyné Koroknai Annaadó– és pénzügyi irodavezető

vissza az elejére