Figyelőrendszert építenek

Európa-bajnoki érmek

Schumann-verseny

Egy arany és egy ezüst

Felderített bűnügyek

Sakk NB I/B

Programajánlat


Még több visszajelzésre várnak

Figyelőrendszert építenek

A hévízi polgárőrség két nagy eredményt könyvelhetett el az elmúlt évben: programjának kidolgozását és elismertetését követően egymilliárd forint értékben félautomata defibrillátorokat vásárolt a mentők számára, illetve a keszthelyi mentőállomáshoz esetkocsit tudott beszerezni.

Az egyesület azonban az idei évre is jelentős feladatot tűzött célul maga elé: a fővárosi mintára Hévíz területén is szeretné útjára indítani a Szomszédok Egymásért Mozgalmat (SZEM). Gelencsér Hédi, a polgárőrség parancsnoka ennek érdekében hívta közös tanácskozásra a hévízi lakókat, a szobakiadókat, a tűzoltóság és a rendőrség képviselőit.
A találkozón részt vevők magas száma bizonyította, hogy a város polgárainak nagy része szeretné megismerni e mozgalmat, illetve annak tevékenységét. Gelencsér Hédi elöljáróban elmondta: a tavalyi évben az Országos Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság pályázatot írt ki a SZEM indítására, szervezésére. Zala megye 73 polgárőrségéből egyedül a hévízi kapott pályázati támogatást, melynek segítségével a mozgalom indításához szükséges szervezéseket, szórólapok, nyilatkozat-nyomtatványok készítését végezhették el. A parancsnok kiemelte: a SZEM irányításáról szóló nyilatkozatot sokan visszaküldték, s emögött a jószándék, a segíteni és tenni akarás, az emberek iránt érzett felelősségtudat megnyilvánulása tapasztalható.
A mozgalom célja elsősorban a bűnmegelőzés, a rendőrséggel és a polgárőrséggel szorosan együttműködve. Mindenki látja, sőt, sajnálatos módon sok esetben tapaszalja is, hogy megyei és országos szinten sem megfelelő a közbiztonság helyzete. Természetesen vannak, akik saját biztonságukat meg tudják fizetni. Ezt híven tükrözi az az adat, mely szerint hazánkban az őrző-védő személyek száma eléri a 160 ezer főt. Ám az „átlagpolgárt” csupán a rendőrök és polgárőrök védik, számuk összesen közel 80 ezer fő. Emiatt fontos, hogy a lakosság ne csupán az ő segítségükre tartson igényt, hanem maga is részt vegyen a bűnmegelőzés folyamatában. Ezt hivatott elősegíteni a SZEM. Ebben a mozgalomban bárki, életkorra való tekintet nélkül részt vehet, amolyan figyelő-szolgálatot ellátva. Egy-egy lakás, háztömb figyelését maguk a lakók látnák el, akik saját, ismert környezetükben ki tudják szűrni az oda nem illő személyeket, eseményeket. A hatékonyságot fokozhatja, ha a SZEM létezéséről tudatják is a környezetet külső jelzésekkel.
Bár nálunk még nem működik bevált gyakorlatként a SZEM, érdemes volna e mozgalmat mielőbb elindítani, hiszen a nyugat-európai példák mindegyike azt bizonyítja, hogy a bűnmegelőzés ezáltal jóval hatékonyabb, hogy megszűnik „az én házam az én váram” hozzáállás, hogy mindekinek fontossá válik nemcsak a maga, de szomszédja, ismerőse, hozzátartozója biztonsága is.
Hévízen eddig a 33 utcából 97 fő biztosította támogatásáról a polgárőrséget. Gelencsér Hédi fájó pontként jelölte meg azt, hogy több utcából mindeddig nem érkezett visszajelzés. Ám az állampolgárok érdeklődése feltétlenül a szervezkedés indítására sarkall. A tájékoztatón részt vettek előtt Tóth Károly rendőrőrs parancsnok is szót kért. Mint mondta: a rendőrőrs a maga részéről üdvözli a mozgalom indítását, hiszen a cél közös; a bűnmegelőzés mindenkinek érdeke, és mindenkinek feladata. Fontos azonban a lakosság pozitív viszonyulása, s remélik, hogy e téren nem adódnak Hévízen problémák. Örömteli volna, ha a szintén lakossági részvétellel hatékonyan és eredményesen működő polgárőr-mozgalom ezzel az új kezdeményezéssel is kiegészülne.
A. A.


vissza az elejére

Ángyán és Bujtor sikere Münchenben

Európa-bajnoki érmek

A közelmúltban dr. Szabó Imre polgármester az 1999. év legjobb felnőtt férfi sportolója címet Ángyán Józsefnek, míg az elmúlt év első számú ifjúsági leány sportolója díjat Bujtor Gabriellának adta át.

A Befag Rt.-Keszthely Erdész LK sportolói megköszönték és elutaztak a 29. felnőtt és junior légfegyveres Európa-bajnokságra. Gabriella nem kis nehézség és anyagiak árán a szűkös pénzviszonyok miatt. (A Világkupa 2. helyezett Ángyán esetében esedékes 2 hetes edzőtáborba Németországba.)
Az EB-n aztán újra bizonyítottak Keczeli Zoltán tanítványai. Ángyán József a magyar felnőtt válogatott tagjaként a 30+30 lövéses futócél versenyszámban Európa-bajnoki aranyérmet szerzett. A 40 vegyes számban a bronzérmet elérő csapat tagja. Egyéniben az első nap után aranyérmes helyen állt, aztán a 9. helyre csúszott vissza.
Mint a verseny után elmondta, ez csak egy állomás volt a nagy cél irányába, mert a csúcsformát az olimpián  kell elérnie szeptemberben. De sok tanulsággal járt, hiszen rengeteg újszerű körülményhez is alkalmazkodnia kellett, amikor vezető pozícióba került és ráterelődött a figyelem. 
Bujtor Gabriella a magyar női futócéllövő csapat tagjaként a 20+20 lövéses számban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.
A Keczeli, Kovács, Csarnaki féle nagyszerű hagyományok tehát tovább folytatódtak, de remélhetőleg napjaink keszthelyi sportjának első számú csillaga, Ángyán József még nagyobb dobást - szóval lövést - is tartogat, hiszen olimpiai kvóta szerző. Így 1936, 1992, 1996 után ismét lehet keszthelyi résztvevője az ötkarikás játékoknak. Így Ausztráliában keszthelyi győzelemért is szoríthatunk.
Iglódi Endre


Schumann-verseny

Március 11-én a keszthelyi Balatoni Múzeumban került megrendezésre a Schuman-verseny elnevezésű középiskolai tanulmányi vetélkedő regionális elődöntője, amelyen hat csapat vett részt. A verseny fővédnökei Michael Lake EU nagykövet és Martonyi János külügyminiszter.

Robert Schuman az Európai Unió egyik alapító atyja, aki francia külügyminiszterként 1950. május 9-én javaslatot tett az Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK) létrehozására. Az ESZAK, amelynek feladata a közös szén- és acéltermelés felügyelete, Belgium, a Német Szövetségi Köztársaság, Franciaország, Olaszország, Luxemburg és Hollandia részvételével 1951. április 18-án jött  létre.
Az Európai Unió tagállamaiban 1995 óta évente kerül megrendezésre a Robert Schuman esszéverseny. Magyarországon eddig kétszer rendezték meg országos tanulmányi versenyek formájában, amelyek során a résztvevő háromfős csapatok számot adhattak Európai Uniós tudásukról, felkészültségükről. E megmérettetés célja kettős: az egyik, hogy a majdani uniós polgárok első generációja körében a korcsoport sajátosságaihoz alkalmazkodó eszközökkel felkeltse az érdeklődést az uniós ügyek iránt, másrészt az Unióval és a csatlakozással kapcsolatos praktikus információkhoz segítse a középiskolás korosztályt.
A verseny megyei selejtezői már tavaly novemberben lezajlottak, ezeken összesen 495 csapat vett részt. A regionális elődöntőkre megyénként kettő, összesen 42 csapat jutott tovább, ebből hat mérte össze tudását Keszthelyen. Közülük legjobbnak a szombathelyi Premontrei Rendi Szent-Norbert Gimnázium Europróba 3. nevű csapata bizonyult, így ők jutottak tovább az áprilisi döntőbe. A hévízi Bibó István AGSZ három diákja a harmadik helyen végzett.


vissza az elejére

Keszthelyi diákok kiemelkedő szereplése

Egy arany és egy ezüst

Felmenő rendszerben kerül megrendezésre évente Mohácson a Schneider Lajos emlékére rendezett „Népzenénk évezredei” elnevezésű országos népdaléneklési verseny, amelyre az idén két keszthelyi diák is – megnyerve a területi versenyeket – eljutott. S ha már ott voltak, egyikük korosztályában arany, másikuk ezüst minősítést szerzett. Igaz, az ezüst előtt az elmúlt évben már megvolt az arany is.

Nagy Attila, az Egry József Általános Iskola 7/b osztályába jár, s Keszthelyen és a környéken számos rendezvényen hallhattuk már a tiszta, csengő hangon megszólaló népdalokat. Nagy Attila Attila 5 éve énekel, az iskola népdalkórusában kezdte, s rövidesen szólistaként szerepelt. Tanára, Enyingi Józsefné csiszolgatja hangját, s készíti fel a fellépésekre, versenyekre. Ebben az évben – ugyanúgy, mint tavaly – a városkörnyéki, a megyei és a Székesfehérváron megrendezett dunántúli versenyen elért arany minősítéssel jutott el a Mohácson megrendezett – ez alkalommal már a határokon túli versenyzők révén nemzetközivé vált – versenyre, ahol az elmúlt évben megszerzett arany után, az idén ezüst minősítést kapott. A hangszeres zenét is tanuló Attila repertoárján több mint 20 dal szerepel, s a közelmúltban a Kultúrával a Nyugat kapujában című művészeti versenyen is győztesként jutott tovább népdal kategóriában.
Vass Ildikó, a Vajda János Gimnázium tanulója, s a magyar millennium jegyében Mohácson megrendezett versenyen arany minősítést kapott. A tapolcai diáklány, aki jelenleg érettségi előtt áll, korábban zongorázni tanult, majd Keszthelyre kerülve tanára, Hamvas Endréné biztatására indult el a versenyeken. Ma már fokozatosan bővíti repertoárját, s jelenleg a székelyföldi és moldvai csángó népdalkincsünk szépívű, díszített dallamvilágának darabjai állnak hozzá közel. Vass Ildikó A székesfehérvári döntőn megszerzett arany minősítéssel került ez évben is a Schneider Lajos emlékverseny résztvevőinek sorába, ugyanis ezt megelőzően már kétszer indulhatott ezen a versenyen. A Hogyan tovább? kérdésre Ildikó elmondta, hogy az éneklés hobbi szinten megmarad ugyan, de tanulmányait más irányban szeretné folytatni, történelem-kommunikáció szakra jelentkezett a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karára. A felkészülése és a tudása alapján a millennium évében megszerzett arany minősítésre méltán büszke rajta kívül tanára, és iskolája a Vajda János Gimnázium.
Kép és szöveg:Cservenka György


 

Felderített bűnügyek

A keszthelyi rendőrkapitányság körözése alapján március 9-én Gárdonyban elfogták azt a tatai férfit, aki az egész ország területén – így Keszthelyen és környékén is – sorozatos csalásokat követett el. P.V. azzal kereste fel elsősorban benzinkutak dolgozóit, hogy lerobbant az autója, vagy megbüntette a rendőr, és nincs pénze. Körülbelül száz alkalommal kért kölcsön (és kapott is) tízezer forintot becsszóra, vagy egy bóvli karórát zálogban hagyva. A pénzt egy esetben sem adta vissza. Elfogása előtt is éppen ezzel a trükkel próbálkozott Gárdonyban egy benzinkútnál.A rendőrség őrizetbevétel mellett folytatja a nyomozást.

* * *

A közelmúltban építőanyag-lopások történtek egy közeli szállodánál: szerelvények, kisgépek, gázpalackok tűntek el nagy értékben. A nyomozás során egy, az építkezésen dolgozó csoportra terelődött a gyanú, és felderítettek egy orgazdát is; a rezi „felvásárlónál” az építőanyagok mellett találtak egy géppisztolyt, egy golyós és egy sörétes vadászfegyvert sok lőszerrel – ezeket valószínűleg orvvadászatra használták. Az orgazdát őrizetbe vették. A lopó csoport tagjainál végzett házkutatás során egy rezi betörésből származó, jelentős értékű műszaki cikkeket is lefoglaltak.

* * *

Cserszegtomajon szinte hetente történik besurranásos, vagy betöréses-lopásos jogsértés. A rendőri figyelőszolgálat három helyi lakost derített fel, akik ilyen vagyon elleni bűncselekményeket hajtottak végre, és elsősorban italt, élelmiszert, műszaki cikkeket tulajdonítottak el, és ezeket rejtekhelyen raktározták – amit szintén megtaláltak a rendőrök.
K. M.


vissza az elejére

Sakk NB I/B

Zalaegerszegi Volán – Keszthelyi Spartacus 4:8. A Zala megyei rangadón értékes győzelmet ért el a keszthelyi csapat, és továbbra is tartja előkelő negyedik helyét. Győztesek: Antal József, Rózsa Péter, Papp Zsolt, Kosztolánczi Gyula. Döntetlen: Bárczay László, Boguszlavszkij Jevgenyij, Veress Róbert, dr. Demény Antal, Pintérné Kovács Márta, Szittár Antal, Bodnár Zoltán, Gadácsi Miklós.
A csapat következő mérkőzésére március 26-án Keszthelyen a Goldmark Károly Művelődési Központban 10.30 órakor kerül sor a Budapesti Statisztika ellen.


 

Programajánlat

Petőfi Filmszínház, Keszthely
16–19-ig 15,30 és 17,45 órakor Rosszfiúk.
16–19-ig 20 órakor, 20-22-ig 17,45 és 20 órakor Bosszúból jeles.
20–22-ig 15,30 órakor Eleven hús.23–29-ig 15,30 és 17,45 órakor Csodás álmok jönnek, 
20 órakor Stigmata.
Fontana Filmszínház, Hévíz
16–19-ig: A kétszáz éves ember.20–22-ig: Rosszfiúk.
23–26-ig: Ideglelés.27–29-ig: Bosszúból jeles.
Goldmark Károly Művelődési Központ
20–22-ig: Az elvarázsolt bohóc – zenés mesejáték. A szombathelyi Szamóca Színház előadásai.
18-án 15 órakor a Klubszínházban dr. Nagy Mihály előadása A SEUSO kincs címmel.
23-án 19 órakor a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban „Keszthely-bérlet” előadása. Dobozy Imre: A tizedes meg a többiek – vígjáték.
Csokonai ÁMK 
24-én 10 órakor „Vidám-szomorú, szerelmes, harcos őseink” (XV–XVIII. század) – Kecskés együttes koncertje.
24-én 15 órakor „Kultúrával a Nyugat kapujában”. Modern tánc kategória területi döntője.
Fejér György Városi Könyvtár
17-én 17 órakor Tóparti üzenet – Hévízi, keszthelyi írók és képzőművészek antológiájának bemutatója. 
Hemo nagyterem
22-én 18 órakor a MIÉP szervezésében dr. Zétényi Zsolt ügyvéd előadása a Szent Korona-tan mai értelme címmel.
Sport
18-án 13 órakor a Lovassy utcai pályán FC Keszthely II. – Zalakoppány városi, városkörnyéki labdarúgó mérkőzés.
19-én 14 órakor a Csokonai ÁMK-ban Borotel Georgikon DSE – Dunaújváros Hullámpack NB I-es férfi röplabda mérkőzés, 18 órakor Georgikon DSE – Kaposvári Gazdász NB II-es férfi kézilabda mérkőzés.
19-én 15 órakor a Városi Sporttelepen (Balaton-part) FC Keszthely – Csorna NB III-as labdarúgó mérkőzés.
25-én 7.30 órától Vonyarcvashegyen (Vasútállomás) Vasas Nagy „8”-as 25 és 40 km-es teljesítménytúra a Keszthelyi-hegységben.


vissza az elejére