Legfontosabb a gyógytó fejlesztése


A társasági átalakulás után

Legfontosabb a gyógytó fejlesztése

Megtörtént a társaság cégbírósági bejegyzése, október elsejétől közhasznú társaságként működik a gyógyfürdőkórház. Vancsura Miklós öt éves vezetői megbízást kapott, majd ezzel egy időben lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról a hévízi képviselő-testületben.

Új bejárati épület.– Az önkormányzati törvény egyik pontja szerint az önkormányzati képviselő semmiféle tiszteletdíjat vagy egyéb juttatást nem vehet fel önkormányzati alapítású kht-ban. Miután én a kórházi munkámból és fizetésemből élek, nyilvánvaló, hogy ezt választottam – ad magyarázatot Vancsura Miklós és hozzáteszi: – Nagyon tanulságos időszakot hagyok magam mögött, mint képviselő. Természetesen, ha szükséges és tapasztalataimmal segíthetem a várost, úgy szívesen állok a képviselő-testület rendelkezésére a jövőben is.
A kórház előtt álló legfontosabb feladatok a gyógytó fejlesztés, valamint a gyógyfürdőfejlesztés, illetve a „C” és „D” épületek rekonstrukciója. Egy esetleges új központi épület megépítése is a tervek között szerepel.
– A feladatok közül kiemelkedik a gyógytó rekonstrukciója. A beruházás értéke mintegy 2,1 milliárd forint, ebből 750 milliót a Széchenyi-tervi pályázaton nyertünk. Elkészültek már a tervek, folyamatban vannak az építési engedélyezési eljárások és megindítottuk a Magyar Fejlesztési Banknál a beruházás – saját erőn és a támogatáson felüli résznek – hitelből való finanszírozását. Miután átalakultunk társasággá, a hitelfelvételnek nincs többé akadálya. Jelenleg a bank a garanciális feltételeket vizsgálja. A fejlesztés során a gyógytavon lévő valamennyi épület megújul – mondja a főigazgató.
Egy képzeletbeli sétán veszünk részt. Északi új bejárat épül, itt helyezkednek el a pénztárak, egy kis ajándékbolt, valamint a beléptető kapuk. A nyári épületnek a teljes felújítása is megtörténik, gépészeti vezetékek cseréjével, festésekkel. Itt bizonyos strukturális átrendeződések várhatók, kényelmesebbek lesznek az elsősegélyhelyek, javul az öltözők színvonala, és masszázsfülkéket is kialakítanak a nyári részben. Az épület zárttá tételével az átmeneti időszakban temperálni tudják az épületet. Ez nem téliesítést jelent, hanem inkább egyfajta hő tartást – néhány fok emelkedést – a hidegebb napokon. Mindezt a betegek még jobb kiszolgálása érdekében.

– Ha északról haladunk dél felé, akkor az egyik különlegessége lesz a felújításnak, hogy a napozóterasz köré egy gyermekzónát alakítunk ki. Ez vízi és száraz játszótérből áll majd, a kicsik két medence közül is választhatnak. A 3-9 év körüli gyermekeknek építjük a zónát, hogy a nagyszülőkkel, szülőkkel együtt tudják élvezni a hévízi kikapcsolódást. A napozóteraszon egy kis kávézó áll majd rendelkezésre és természetesen megfelelő számú vizesblokk, átöltöző kabin – mondja a főigazgató.
A legizgalmasabb része a rekonstrukciónak a tó közepén lévő, téliesített rész komplett felújítása. Itt abszolút új funkciók alakulnak ki.
– A két bejárati épületbe kihozzuk a tó közepéről az öltözőket, így a fehér épületből – ami 1986-ban leégett – két fedett, fűtött medencetérből lehet belemenni a tóba – folytatja. – Mintegy 2 ezer 500 négyzetméter fedett területet alakítunk ki, ez egy nagy összefüggő tér lesz. Körbe üvegfal veszi körül, üvegkupolával. Olyan étterem lesz kialakítva, ami látványkonyhával valósul meg. Ebben az „A” épületben a későbbiek során fogadásokat, koncerteket lehet majd szervezni, hiszen kitűnő lesz az akusztikája.
A jelenlegi parkban lévő főbejáratot szétszedjük és újra fogjuk építeni. Északi irányba növekedni fog és az összes öltözőt ide hozzuk ki. A tetőtérbe kerül egy bemutatóterem, egy nagy tárgyaló és néhány iroda. Ez azért is fontos, mert szükség van egy olyan helyre, ahol 40-50 ember kényelmesen elfér egy tárgyalás alkalmával, ahol például idegenforgalmi szakembereknek mutatjuk be a gyógytavat.
A bejárati épület földszintjén fognak elhelyezkedni a beléptető rendszerek, büfé áll majd rendelkezésre és orvosi szobákat is elhelyezünk, azért, hogy ha valakinek problémája adódik, tudjon orvoshoz fordulni a panaszaival. Ruhatár is kialakításra kerül és a biztonsági személyzetnek szintén lesz szobája, ahonnan a tó egészét képesek lesznek kamerával figyelni.

A megújult „A” épület.Vancsura Miklós megerősítette: igyekeznek megtartani mindenhol a régi formákat, amit lebontanak, azt is eredeti formában, a jelenlegi stílusban építik újra.
– Ahogy az „A” épületből haladunk dél felé, ahol most jelenleg nincs összeköttetés a folyósokon, ott összekötjük az „A” épületet a jelenlegi „C” épülettel, ez lesz a tavi gyógyászat központja: kétszer 400 négyzetméter körüli épületről van szó. A tavi gyógyászat egyik oldalán – szimmetrikus épületről van szó, ami összenyitható, közepén egy recepcióval – a hagyományos hévízi terápia kap helyet: tangentor, masszázs, különböző szénsavfürdők, zuhanyzók, mind, mind hévízi gyógyvízzel működve. A másik oldalon akarunk egy wellness blokkot létrehozni, ami tulajdonképpen átmenet lenne a gyógyászat és a wellness között, mert egy olyan fizikoterápiát szeretnénk, ami a hőnek és a víznek a keverékét alkotná. Hőterápiát ajánlanánk, esetleg fényterápiával kombinálva. Különböző szaunák, gőzkamrák, létrehozására gondolunk. Ez a blokk inkább ősztől tavaszig lesz igazán látogatott. Szeretnénk még néhány különleges fürdési lehetőséget is biztosítani, így például japán és török fürdőt is kínálnánk.
Megyünk tovább déli irányba és ott találjuk a „D” épületet, amelyben nyári öltöző-férőhelyek voltak. Ezek az öltözők átalakulnak, az épületet téliesítjük, így téli és nyári forgalomra is alkalmas öltözőket építünk, melyek egész éven át fogják szolgálni a vendégeket. A jelenlegi bejárati épületet megduplázzuk. Egy nagyon szépet építünk a tónak a déli bejáratára. Hangulati elemében is teljesen új épület lesz. Itt a tónak a régi hagymakupoláira utalva kupolás épületet tervezünk. Szintén helyet kap egy beléptető rendszer, meg büfé, amelyik kifelé és befelé a tó felé is kiszolgálja a vendégeket. Ennek az épületnek az emeleti szintjén a tófürdő dolgozóinak alakítunk ki helyiséget.

Tehát megmarad a három bejárat – összegez Vancsura Miklós. – Az északi csak nyáron fog üzemelni, a középső, park felőli, illetve a déli bejárat pedig télen és nyáron folyamatosan tud majd működni. Ami lényeges változás még, hogy a tó összes férőhely kapacitása nem változik, de a téli öltözőkapacitás a jelenlegi 650-ről 1300-ra emelkedik. Ez lehetővé teszi, hogy egy időben több mint ezer vendég tudjon öltözködni, várakozási idő nélkül.
A kórház főigazgatója arról is beszámolt, hogy az átépítés alatt folyamatosan működik majd az intézmény, hiszen egyetlen fillér bevételt sem szeretnének elveszíteni. Folyamatosan kiszolgálják a hévízi szállodai és a szobakiadóknál pihenő vendégeket. Azt tervezik, hogy 2005 áprilisában megkezdik a tó középső részének a lebontását, majd újjáépítését. Ezt az első ütemet jövőre, ősz végére tervezik befejezni.
– Ha le tudjuk bonyolítani a közbeszerzési eljárásokat, akkor ez a határidő tartható. Ha valami folytán mégsem, akkor a következő nyarat kihagyjuk és csak ősszel kezdünk a munkához. Akkor változtatunk a folyamaton és először a gyermekzónát építjük meg. 2005 októberében a nyári épületeket és a déli bejáratot készítjük el, 2006 tavaszán szezonnyitásra végeznénk is a felújításokkal. Egyébként a munka megkezdésétől két év áll rendelkezésre a pályázati előírás szerint, vagyis kötelezően 2007-ig kell készen lennünk. De ha sikerül az elképzelt ütemet tartani, akkor feszítetten ugyan, de egy év alatt is megvalósulhatna a beruházás – véli Vancsura Miklós. – Előreszerelt épületekről van szó, lehet gyorsítani a technológiát – teszi hozzá és megjegyzi: – Nekünk a bevételek szempontjából az lenne a jó, ha minél előbb végeznénk.

Bejárati épület, mögötte a medve napozó.Apróbb kellemetlenségekkel természetesen számolnak, de igyekeznek vendégtájékoztatókat készíteni az építkezés megkezdésével. A szigorú ütemtervet mindenki megismerheti és tudhatja, hol tart a beruházás. Olyan szórólapokat is kiadnak, melyeken az új épületek makettjei lesznek láthatók.
– Van még egy adósságunk – mondja a főigazgató és utal a fedett fürdő bővítésére. Arról volt szó, hogy két darab 200 négyzetméteres, vízforgatós medencét építenek, az emeletre pedig egy élményblokkot, több típusú szaunával, amely kifejezetten élményelemeket tartalmaz. – Ezt meg is fogjuk csinálni. A társasággá való alakulás miatt nem kezdtük meg a munkát. Azért sem teszünk le erről a fejlesztésről, mert egy gyorsan megtérülő beruházásról van szó. Naponta több mint ezer vendéget befogadó fürdőről van szó, melynek fedett és nyitott része is lenne.
Állapotjavító felújítások várhatóak a „G”, „D”, „C” osztályon. A kórház vezetése bízik abban, hogy ezeket a munkákat banki forrásból, fejlesztési hitelekből biztosítani tudják. Vancsura Miklós arról is beszámolt, hogy 1994-2004 között a kórház bevétele megháromszorozódott, a dolgozói bérek meghatszorozódtak, fejlesztésekre, felújításokra, beruházásokra pedig 2,9 milliárdot fordított a kórház saját erőből. Remélik, a következő tíz évben is ezt a 3-5 milliárdot a kórházra tudják fordítani. És ebben az összegben nincsenek pályázati pénzek, melyekre szintén joggal számítanak a hévízi kórházban.
– A társasági átalakulás megteremtette annak a lehetőségét is, hogy a céljaink elérése érdekében a tulajdonosok a szükséges támogatásokat meg tudják adni – fogalmazott a főigazgató.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online