Új helyen a Nevelési Tanácsadó

Megemlékezés Keszthelyen

Tisztelgés Hévízen

Dán egészségügyi nap

Nosztalgia teaház


Húszmilliós fejlesztés Keszthelyen

Új helyen a Nevelési Tanácsadó

Keszthely oktatási és nevelési intézményvezetői vettek részt vendégként azon az október közepén tartott ünnepségen, melynek keretében átadták a megyei és a keszthelyi önkormányzat közös fenntartásában működő Nevelési Tanácsadó 20 millió forintos rekonstrukció során felújított 144 négyzetméteres épületblokkját. Az avatóünnepély szónokai – köztük Kis Bódog Zoltán a megyegyűlés elnöke és Mohácsi József polgármester – kiemelték: az ingatlan kívülről ugyan riasztó állagú, de a jó ízléssel felöltöztetett belső terek kitűnően szolgálják majd a gyerekeket és az ott dolgozókat.

Fa Ágnes Mohácsi Józseffel és Kis Bódog Zoltánnal (balra).Fa Ágnes intézményigazgató rövid köszöntőjében a szakmai munka színvonalára utalva azt hangoztatta, hogy a Nevelési Tanácsadó 15 esztendővel ezelőtti alapítása óta nem volt a feladatellátást érintő törvényességi kifogás, pedig sokáig méltatlan körülmények között kellett munkájukat végezni. Mostantól otthonosan berendezett külön termekben tudnak foglalkozni az évente hozzájuk kerülő mintegy 750 gyermekkel.
Mohácsi József hangsúlyozta: a magatartási, tanulási és beilleszkedési zavarokkal foglalkozók nevelő munkájának segítéséről Keszthely nem mondott le, sőt ígéretet tett arra is, hogy a felújítás várhatóan jövőre újabb ütemmel folytatódik. A polgármester egyúttal köszönetet mondott a felújításban oroszlánrészt vállaló hivataloknak, szerveknek, osztályoknak.
Kis Bódog Zoltán a megye és a város közötti példaértékű összefogás végeredményét dicsérte, jelezve, hogy a versenyhelyzetre kényszerített, most felnövekvő korosztály nevelése során felértékelődik a felzárkóztatás lehetőségét kínáló intézmények szerepe. Mint mondta: EU-s elvárás, hogy a vidéken élők is könnyen elérjék azokat a színvonalas szolgáltatásokat, amelyek tömegével adottak, mondjuk a fővárosban. Kis Bódog Zoltán hitet tett amellett is, hogy az elkötelezettségében, szakmaiságában kiválónak értékelt partnerközpontú intézmény a kölcsönösség és az egymásra figyelés elvének tiszteletben tartásával tovább fogja öregbíteni a megyei pedagógusok hírnevét.

vissza az elejére


Emléktúra és koszorúk

Megemlékezés Keszthelyen

Emléktúrával vette kezdetét a megemlékezés Keszthelyen. A Gyermekbarátok és a Kossuth Szövetség helyi képviselete, valamint a Sportiroda szervezésében a résztvevők az izraelita temetőben emlékeztek meg Kossuth Zsuzsanna halálának 150. évfordulójáról.
A túra során tisztelegtek a keszthelyi emlékhelyeknél, Asbóth Sándor szülőházánál, a Kossuth-domborműnél, Csány László emléktáblájánál, majd csatlakoztak a Szent Miklós temetőben az 1848-49-es emlékműnél fejet hajtók csoportjához. Itt Cséby Géza író, műfordító idézte fel a 155 évvel ezelőtti véres eseményeket, az aradi 13 kivégzését.
„Emlékezni muszáj, emlékezni kell. Az ősök keresztet iktattak az állam címerébe a vérrel szerzett magyar hazának, mely ma is ország, de nem állam, Arad pedig a magyar Golgota.” – idézte Kossuth Lajos 1883. március 15-én, az aradi emlékmű avatásának napján írt szavait a szónok. – 155 éve emlékezünk hol titokban, hol nyíltan, hol kötelező penzumként, hol hazafiúi kötelességből. Én hiszen, hogy október 6-án ez utóbbi hozott össze itt mindannyiunkat. Csendes főhajtással és másfél évszázad múltán is mély megrendüléssel hajtunk fejet 1848 hősei, az aradi 13 emléke előtt, akik közül talán nem mindenki tudott magyarul, de akik a magyar zászló alá álltak a szabadságért, s büszkén viselték a magyar kokárdát – mondta egyebek mellett megemlékezésében Cséby Géza. Az ünnepi megemlékezést követően koszorút helyeztek el az 1848-49-es emlékműnél az önkormányzat, a pártok, az intézmények, s a szervezetek képviselői.

vissza az elejére


Tisztelgés Hévízen

Az önkormányzat képviselői is fejet hajtottak.A magyar történelem gyásznapjának évfordulóján, Hévízen a Városháza téren több száz résztvevő emlékezett együtt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc bukását követő kegyetlen megtorlás során áldozatul esett 13 aradi vértanúra és a mártírhalált halt egykori miniszterelnökre: Batthányi Lajosra. Jó időjárási körülmények között, szép számban tették tiszteletüket az ünnepen a fegyveres testületek, az egyházak, a helyi intézmények, szervezetek, pártok, civil közösségek vezetői és tagjai is, akik részvételükkel, s a koszorúzási ceremónián való közreműködésükkel járultak hozzá a megemlékezés méltóbbá tételéhez.
Ünnepi beszédében Szabó László őrnagy, a Magyar Honvédség Tapolcai Kiképzőközpont törzsfőnöke részletesen szólt a szabadságharc leverésének katonapolitikai vonatkozásairól és a 155 éve a szabadságért életüket áldozó aradi vértanúkról. A történelmi múltba visszapillantó, a jelenkor emberének is értékes gondolatokat közlő beszédet követően rövid emlékműsor kezdődött, melyben Bacsa Ferenc ének- és gitárművész saját szerzeményét adta elő, Holczer Ferenc pedig megrázó erejű szavalat tolmácsolásával idézte múltunk szomorú történéseit. A résztvevők az általános iskola bejárata melletti 1848-as emlékmű talapzatánál a Honfidal zenéjére helyezték el a megemlékezés virágait, a kegyelet koszorúit.

vissza az elejére


Továbbgondolásra érdemes példák

Dán egészségügyi nap

A budapesti Dán Királyi Nagykövetség és Keszthely város önkormányzata közös szervezésében került sor Keszthelyen a Dán egészségügyi napra, amelyen a térség egészségügyében érintettek elsőként egy Dániát bemutató kisfilmet tekinthettek meg. Ezt követően Jónap Gábor, a követség kereskedelmi főtanácsadója a dán-magyar gazdasági kapcsolatokról tartott előadást.

Mohácsi József köszöntötte a vendégeket.A rendezvényen meglehetősen nagy számban jelentek meg a régió egészségügyi intézményeinek vezetői, főorvosai, s egészségügyi dolgozói, akiket Mohácsi József polgármester köszöntött. Mint mondta, a rendezvény célja a tájékoztatáson túl, hogy a két ország egészségügyi területén megkeressék azokat a találkozási pontokat, amelyek jó példaként továbbgondolkodásra késztetnek. A térség turisztikai, gyógyászati adottságaiból fakadóan cél az, hogy az északi országokat is megcélozzuk idegenforgalmi kínálatunkkal, hiszen itt a látnivalók, a kulturális programok mellett a gyógyászati, a rehabilitációs kínálat rendkívül széles skálája is megtalálható.
Jónap Gábor főtanácsadó kérdésünkre elmondta, hogy a két ország egészségügyének elméleti összehasonlítása mellett számos téren kínálnak gyakorlati segítséget is a dán partnerek. A Dán Királyi Nagykövetség jelenleg azon fáradozik, hogy az egészségügy minél több területén nyíljon mód az ott bevált megoldások magyarországi meghonosítására. A lehetőségek közül kiemelte, hogy az ősz folyamán egy speciális, magyar banki hitelkonstrukcióval olyan hitel és finanszírozási program indul, amely megkönynyíti a Dániából történő eszközvásárlásokat az egészségügy, illetve konkrétan az orvosok számára is. Az előadás során képet kapott a hallgatóság a dán egészségügy szerkezeti, finanszírozási, működési elveiről, s mint elhangzott, nem lemásolandó példaként, inkább a továbbgondolkodás elősegítésére. Az európai uniós összehasonlításban szó esett arról, hogy bár Magyarország most egy egységes politikai és gazdasági tömb része, s az egészségügynek – ugyanúgy, mint más ágazatoknak – integrálódnia kell, de meg kell őriznie a nemzeti sajátosságait. Az előadást követően dán szakemberek mutatták be az együttműködési lehetőségeket, s mód nyílt személyes, négyszemközti megbeszélésekre is.

vissza az elejére


Nosztalgia teaház

Kustár Zsuzsa Nagykanizsán élő iparművész, a Feléledő álomfejtés – gyűjteményes álomszótár szerzője volt a vendége a Hévízi Művelődési Intézmény által indított Nosztalgia Teaház október közepén tartott programjának. A nemrégiben indult közösségi estek „álomfejtéssel” foglalkozó programjára most is legalább félszáz érdeklődő volt kíváncsi.

A szerző szerint kegyelem az álom, ha az ember megfejti, akkor öntudatában megerősödik és gondjaitól is megszabadul. A már második kiadását megélt kötet írója elárulta, hogy a kíváncsiság vezette rá az ösztönös álomfejtés módszerére, amikor az álom szövegébe visszahelyezi a jelképek másodjelentését. A külön jobb, illetve balkezeseknek írt munka 23 álom megfejtésén keresztül mutatja be a módszert. Kustár Zsuzsa kutatásainak legfőbb erénye, hogy népköltészetünk hasonlataiban és szókincsében az álombéli jelképeket felismerte és 13 éves gyakorlat alapján a résztvevőknek be is bizonyította, hogy nincs megfejthetetlen álom.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online