A Hegyközség története Gyenesdiáson

Meglepetésekkel

Népszerű a sportág


A Városüzemeltető Kft. zöldterület fenntartó részlegének munkatársai folyamatosan dolgoznak a város szépítésén, virágosításán. A közelmúltban már eltávolították a virágágyásokból az egynyári növényeket, amelyek ezt követően ismét megszépültek. Bán Györgyné, a részleg vezetője elmondta, mintegy 33 ezer növényt, valamint közel 14 ezer tulipánhagymát ültettek ki. Beültetik a virágágyásokon kívül az összes, több mint 160 kővázát is.

vissza az elejére


Páli Lajos könyvéről

A Hegyközség története Gyenesdiáson

350 éves a diási hegyközség, s ennek történetét feldolgozó könyv bemutatójára került sor a községháza nagytermében. A rendkívül reprezentatív megjelenésű könyvet – amely a Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzat kiadásában jelent meg – dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő mutatta be a közönségnek.

Felvételünkön balról Páli Lajos dr. Bakonyi Károly társaságában.Köszöntő szavaiban Szalóky Jenő polgármester kiemelte, a község oktatásának, a fürdőegyletének történetét feldolgozó kiadványokat követően a harmadik könyv a hegyközség történetét tárja az olvasó elé. Mint mondta, büszkeséggel tölti el az itt élőket, hogy európai viszonylatban is korán születtek meg ezek a törvények, bizonyítva ezzel a helyiek rátermettségét, korszerűségét, s kultúrájuk magas fokát.
A 350 éves hegyközség történetét Páli Lajos, Zala megye egykori főkertésze, a Da bibere Borlovagrend kancellárja vetette papírra, Szatlóczky Gábor pedig röviden összefoglalta Gyenesdiás község kialakulásának történetét. A kötetet számos, a település múltját idéző grafika, archív fotók, és Hársfalvi György fotói színesítik. A könyv borítólapja és kísérő grafikai elemei Darnai Dornyai Béla tervei szerint készültek. „Írásos és tárgyi bizonyítékok vannak arra, hogy vidékünkön a szőlőtermesztésnek, borkultúrának több ezer éves hagyománya van. Kelták, rómaiak, hunok, magyarok adták egymásnak a szőlőtermesztésre alkalmas területeket és valószínű, hogy vele együtt a helyhez kötött, felhalmozott tudást is” – írja bevezetőjében Szalóky Jenő polgármester. A gyenesdiási borkultúra történetében jelentősége van a 350 éves hegyközségi törvénynek, az artikulusoknak, amely már a maga korában bizonyította a helyiek rátermettségét. Ugyanakkor szomorúan állapítja meg a könyv, hogy a szőlőültetvények lassú eltűnésével hanyatlóban van a szőlőkultúra, s tán ez a könyv is hozzájárul, hogy megálljon ez a folyamat, s ez a hagyomány, ez az örökség ne vesszen el.

vissza az elejére


Színvonalas színházi program

Meglepetésekkel

Összeállt és a programfüzetben már meg is jelent a Balaton Színház idei évadjának műsora, amely a bérletes előadásokat tekintve minden korosztálynak gazdag programot kínál. A négy felnőtt bérletre szinte minden korábbi látogató visszatért, sőt már Marcaliból, Tapolcáról és a környező településekről is jelentős számban váltottak bérletet.

– Már alig van a bérletes előadásainkra hely, s póthelyeket is csak az előadás napján, közvetlen a kezdés előtt tudunk esetleg biztosítani – mondja a Balaton Kongresszusi Központ és Színház vezetője, Kálmánné Bodó Edit.
– A darabválasztásoknál milyen szempontokat vettek figyelembe?
– A harmadik évadban már ismert a keszthelyi közönség igénye, ezért a tartalmas darabok mellett könnyedebb előadásokra is sor kerül. A gyermekelőadások terén tanultunk a tavalyi példából, az óvodásoknak és a kisiskolásoknak szóló darabokat szét kellett válasszuk, hiszen másként élik meg a 3-5 évesek az előadásokat, mint a 10 évesek. Így a kicsiknek inkább bábelőadásokat hoztunk, míg a nagyobbaknak mesejátékokat. A felső tagozatosok számára már inkább a felnőtt színházi világba nyújtunk betekintést. Az gyermek és ifjúsági bérletekre is nagyon nagy igény mutatkozott, a középiskolás bérletekre viszont a Közgazdasági Szakközépiskola kivételével eléggé visszafogott az érdeklődés. Úgy gondolom, hogy ebben a korban még az irodalmat oktató tanárok irányítása elengedhetetlen az ifjúság számára, főleg akkor, ha a világirodalom klasszikusai jelennek meg színpadi előadásban.
– Elkezdődnek a Filharmónia bérletes hangversenyek is.
– Ebben az évadban már öt előadás lesz, egyebek mellett olyan különlegességekkel, mint az októberi magyar-holland kultúra barátságának hónapja keretében bemutatandó, a Combattimento Consort Amsterdam előadásában Hendel: Agrippina című szcenírozott operaelőadása.
– Lesznek könnyűzenei hangversenyek is?
– Természetesen, itt lesz Zorán, Charlie, Koncz Zsuzsa, de szinte mindegyikre elfogytak már elővételben a jegyek.
A teljesség igénye nélkül néhány előadás az őszi-téli kínálatból a gyermekeknek és az ifjúságnak: Ördögszekér – Sárkerep – népmesék Göcsejből, Heltai Jenő: Tündérlaki lányok, Cs. Szabó István: Kalap kaland, A hallhatatlanságra vágyó királyfi. A felnőtt bérletes előadások közül néhány: Brandon-Aldobolyi-Szenes: Charley nénje, John Steinbeck: Egerek és emberek, Peter Schaffer: Komédia a sötétben (Balck Comedy), Vaszary Gábor: Bubus. Természetesen ebben az évben is több meglepetés előadást is színpadra állítanak a szervezők.

vissza az elejére


Nemzetközi versenyek is várhatók

Népszerű a sportág

A Csokonai ÁMK sportcsarnokában tartották a karate sportág shotokan szakág háromfordulós dunántúli bajnokságának záró rendezvényét október 10-én.

Sensei Sáfár László 8 danos nagymester nyitotta meg a versenyt.Soha nem látott nagy számban érkeztek versenyzők az egész Dunántúlról. Tizenkét város 14 egyesületének – Budapest és Székesfehérvár 2-2 egyesülete – több, mint 220 versenyzője szállt harcba a helyezésekért. Az egészen kis gyerekektől a felnőttekig, életkor szerinti korcsoportokban versenyeztek, egyéniben, valamint csapatban, kumite – küzdés és kata – formagyakorlat kategóriákban egyaránt.
A versenyzőket Mohácsi József, Keszthely polgármestere és Csótár András képviselő, a Shotokan Sportegyesület Keszthely elnöke, mint a rendező egyesület vezetője köszöntötte. A versenyt sensei Sáfár László 8 danos nagymester, a Magyar Karateszövetség alelnöke, a Világszövetség Technikai Igazgatója nyitotta meg.
– Második alkalommal kerül Keszthelyen megrendezésre a dunántúli bajnokság egy fordulója. Ez az egyre szélesebb körben terjedő sportág népszerűsé-gének, vagy a város és a szövetség jó kapcsolatának köszönhető?
– Mint a megnyitó beszédekben is hangsúlyt kapott – válaszol kérdésünkre Csótár András, a keszthelyi egyesület elnöke –, mindhárman örömünket fejeztük ki, hogy gyümölcsöző kapcsolat van kialakulóban a város és a karate sportág országos vezetése között, ami a jövőben rangos események keszthelyi megrendezésében csúcsosodhat ki. Keszthely ma már nem csak iskolaváros, egyre inkább a sport városává is kezd válni, s ez minden tekintetben hasznára válik a városnak és a városlakóknak egyaránt.
– Rangos, jövőbeni eseményeket említett, mit lehet ezekről tudni?
– Komoly tervek vannak kialakulóban a jövőre nézve a shotokan sportágat illetően. Magyar Bajnokság, Európa-kupa, amit ha sikerül Keszthelyre hozni, a sportolókon kívül számos médiát és több ezer vendéget jelenthet a városnak. Minderről majd a konkrétumok függvényében akarjuk tájékoztatni az olvasókat. Szeretnénk, ha minél többen ismernék és szeretnék meg ezt a sportágat, ezért cserébe sokat tudunk mi is adni a városnak.
A bajnokság harmadik fordulójában Zala megyét Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely és Zalaszentgrót képviselte. Közülük a keszthelyi egyesület szerepelt a legjobban, a 14 egyesület közül a 3. helyezést szerezte meg összesítettben Székesfehérvár és Paks csapatai mögött. E két egyesület anyagi kondíciói összehasonlíthatatlanul jobbak a szponzori támogatások miatt, de a keszthelyiek is nyitni és fejlődni szeretnének ezen a téren is. A zalai aranyérmesek egyéniben Soós Petra és Szilágyi Péter Nagykanizsáról, Korbuly Ágnes Zalaegerszegről, Radócsi Daniella és Szmatona Katalin Zalaszentgrótról, valamint Szabó Dávid Keszthelyről.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online