Folytatódnak a fejlesztések

Pályázati felhívás

Felhívás


Nem csökkent a kastély látogatottsága

Folytatódnak a fejlesztések

Ez év január elején a Helikon Kastélymúzeum és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság közös szervezésében nyitották meg a Festetics-kastély műemlék-együttesében az egykori Ybl-lovardát, a felújított kocsiházat, s benne, az Európában is egyedülálló hintógyűjteményt. A kiállítás tovább bővül majd a jelenleg még restaurálás alatt álló hintókkal. Már így is teljes értékű az a látnivaló, amely a mintegy 500 millió forint értékű rekonstrukciós munkával megújult épületben fogadja a látogatókat.

Dr. Czoma LászlóA beruházás költségeit részben a kastély biztosította a saját bevételeiből, ehhez jött a Kincstári Vagyoni Igazgatóság támogatása. A hintók felújításának költségeihez a Kulturális Örökség Minisztériuma is hozzájárult. A beruházással a Helikon Kastélymúzeum Kht. elnyerte a Kincstári Vagyoni Igazgatóság az „Év Műemléki Vagyonkezelője” elismerő címet is.
Január 30-án, a Zala Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlésén, a megyei művelődési központban adták át egyebek mellett „Az év zalai embere” kitüntető címet, amelyet ez évben dr. Czoma László, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója nyert el.
– Ez az év is jól kezdődött, de hogy folytatódott, milyen volt a látogatottság eddig?
– Hála Istennek, nem csökkent a kastélyt felkereső, kultúra iránt érdeklődő látogatók száma – mondja dr. Czoma László. – Tavaly a korábbi évhez képest néhány százalékkal csökkent a látogatottság, de ez általános jelenség volt. Őszintén kell beszélni arról, hogy ez egy kicsit fel is rázott, s rádöbbentem, hogy a marketing munkára több figyelmet kell fordítani. Én próbálok egy európai mércével is mérhető kastélyt megvalósítani, ahová szívesen jön a látogató, s visszajön, ha újra erre jár. Minden évben meg kell újítanunk a marketing munkánkat, hogy az érdeklődést a felszínen tartsuk. Ebbe a körbe illeszkedik bele az éjszakai kastélylátogatás, amelynek rendkívül nagy a hírértéke is. Személyesen kerestem meg a Balaton nagyobb utazási irodáit, s az anyagaink már eljutottak Európa nagyobb városaiba is. Ennek is köszönhető, hogy elég jelentős emelkedést mutat a látogatók számának növekedése, s ez anyagiakban is egyértelműen mérhető. Ez annak is köszönhető, hogy megnyílt a hintókiállítás, s ennek nagy visszhangja volt Közép-Európában is. A vadászati kiállításunk is sok látogatót vonzott, s ez hozta ide a vadászati rendezvényeket is. Októberig így több mint 170 ezer ember látogatta meg a kastélyt.
– Számos rendezvénye volt idén is a kastélynak, ezek iránt hasonlóan jó az érdeklődés?
– Igen, a koncertjeink, a színházi előadások, a mesterkurzusok hangversenyei közel teltházzal mentek le. Ennek ellenére utána kell menni dolgoknak, így elutaztam Ausztriába egy nosztalgia vonat kirándulásra. Sikerült a kapcsolataim révén „eltéríteni” ezt a vonatot, ellátogattak Dunántúl számos nevezetes helyére, s így jöttek el Keszthelyre is. Itt aludt Keszthelyen 250 ember, köztük számos újságíró, PR szakember, akik részt vettek egy kastélylátogatáson, kaptak egy díszvacsorát. Szeretném elérni, hogy a szezonban legalább havonta megismétlődhetne ez a nosztalgia járat, s ez jó üzlet lehet a keszthelyi szállodáknak is. Arra kell törekednünk, hogy minden korosztálynak, minden érdeklődőnek tudjunk mutatni valami különlegességet.

Megkezdődött az Amazon épületének rekonstrukciója.

Folytatódik a hintók restaurálása is.

– Az idén nem volt barokk fesztivál, miért?
– Elmaradt, az első alkalmat próbának szántuk, s miután nem sikerült jelentős anyagi forrásokat erre a célra fordítanunk, úgy gondoltuk, hogy ezt megismételni nincs értelme. A jövő évben viszont egy nagyon elegáns, nagy barokk vásárt kívánunk rendezni, annak minden érdekességét, különlegességét felvonultatva. Sajnos ez évben a tavasszal voltak anyagi gondjaink, nem kaptuk meg azokat a pénzeket, amelyeket vártunk, s még egyszer ez nem fordulhat elő. Ezért jelentős tartalékot kívánunk képezni, s amenynyiben plusz pénzeket tudunk ilyen és hasonló rendezvényekre fordítani, akkor helye lesz a barokk fesztiválnak is. Az a véleményem, hogy nem baj, ha nem történik minden héten valami, ám ha egy új kiállítás, vagy rendezvény nyílik, akkor az legyen úgymond világra szóló, figyeljenek oda rá a határainkon túl is.
– Van a kastélynak elérhető honlapja?
– Van, de nem túl szerencsés. Most készül az új, amely több nyelven vezeti végig a látogatót képekkel a kastélyon, a parkon és minden látnivalón. Sajnos ez sem két fillér, de áldozni kell rá, mert ma már ez is a marketing része, s az utazási szokások változásaiban benne van, hogy a turisták először a honlapokon keresik fel a látnivalókat, s annak alapján tervezik meg az utazást.
– Mi valósult meg eddig az idei évre tervezett fejlesztésekből?
– Igazán nagy áttöréseket ebben az évben nem tudtunk elérni a már említett takarékossági okok miatt. Kockázatos beruházásokba nem merünk belevágni, de a megkezdett munkákat folytatjuk. Folyamatosan készül a hintók felújítása, s remélhetőleg belátható időn belül minden darabot be tudunk mutatni a látogatóknak. Sajnos nem sikerült az Ybl-lovarda emeleti részén tovább folytatni a munkát, de bízom abban, hogy jövőre a középső résznek a felső szintjét, majd azt követően a 300 fős konferencia-termet is sikerül beüzemelni. A Balaton Botanikus Kertje a jövő évben már látogatható lesz, erre ebben az évben eddig 30 millió forintot fordítottunk. A Flóra szobor – amelyet Marton László szobrászművész alkotott – bár elkészült, de még az erre fordítandó 10 millió forintot nem sikerült előteremteni. Hozzákezdtünk a lóváltó állomáshoz, ez több mint 20 millió forintos munka lesz, elsőként a falakat kell megerősíteni, s a nyílásokat kell eredeti formában visszaállítani. Elkezdődött az Amazon Szálloda épületének rekonstrukciója, itt kompromisszumokat kellett kössünk, elsőként a toldalékokat kell eltüntetni, de ezzel párhuzamosan már a strukturális beavatkozásokat is el kell kezdeni. Ez is jelentős kiadás lesz majd.

– A lovardával együtt bővült a munkatársak létszáma is?
– Igen új embereket kellett felvennünk, így már 150 a munkatársaink száma. Jelentős fizetésemelést is adtunk a dolgozóinknak, a törvényileg előírton felül is.
– Korábban elkészült a kastélypark rekonstrukciós terve, ez milyen lépésekben valósul meg?
– Több mint 20 millió forintba kerültek az új tervek, ebben partner volt a Kincstári Vagyoni Igazgatóság is. Ezek az útépítésekhez beadott pályázatokhoz voltak szükségesek, a Bécsi-kapu, az átkötő út, s az egész park úthálózatának tervei. Elkészültek a megmaradt két épület átalakítási tervei, elsősorban a Vadászati Múzeumé, ahol 2 ezer négyzetméteren lesz látható a tárlat, s amelynek felső szintjén lesz a modellvasút kiállítás.
– Mennyi a realitása, hogy mindez rövid időn belül megvalósul?
– Ez egy 800 milliós beruházás lenne, s ehhez az önerőt már félre tettük. Bízunk a pályázatunk sikerében, s ezzel elkészülhet majd a Vadászati Múzeum, a modellvasút kiállítás, s az épület környezetének rendbetétele. A kilátásaink szerint ezek a munkák a jövő év szeptemberében elkezdődhetnek. Bízom abban, hogy elkezdhetjük az utak építését is, és abban is, hogy az eredeti terveknek megfelelően a 2010-es határidőt tudjuk majd tartani. Sajnos ma már lényegesen többe kerülnek a kiállítások, a szállítási költségek, a biztosítás, s így nehezebben tudunk gazdálkodni, ma már másként kell gondolkodnunk a terveinket illetően is.
– Így viszont praktikusabb lenne egy-egy megkezdett beruházást végigvinni.
– Igen, csakhogy számos épületünknél az állagmegóvásokat is el kell végezni, az Amazonnál a jövő évben át kell építenünk az egész tetőszerkezetet, s még az idén meg kell oldani a csapadékvíz elvezetését. A jövő évben a Balaton Botanikus Kertjében el kell készítenünk a balatoni halak akváriumát, erre Persányi Miklós miniszter úrtól kaptunk 10 millió forintot. A volt honvédségi épületek beáznak, s ha nem kezdünk hozzá, tovább romlik az állaguk, és még nem beszéltünk Fenékpusztáról, a terveket oda is el kell készíteni, s meg kell oldani az ott lévő lakások kiváltását. Tehát sokfelé kell mozgósítanunk az erőinket, s ezért kell megosztanunk a pénzünket is a többféle beavatkozás kényszere miatt.

Dr. Czoma László a készülő egyházi kiállítás anyagát tekinti át.

Nagy lépés volt a lovarda épületének átadása.

– Visszatérve a rendezvényekhez, sikeresek voltak az idei mesterkurzusok?
– Több mint tíz kurzusunk volt, a művészeink rendre visszatérnek, s ez minősíti a munkánkat is. Sikerült olyan körülményeket teremteni, amelyek vonzóvá teszik a mesterkurzusok megtartását. A kezdetekben a művészek még többnyire a pályájuk elején voltak, ma már szinte kivétel nélkül világhírű előadóművészek, így többek között Szokolai Balázs, Szabó Orsolya zongoraművészek, Szabadi Vilmos hegedűművész, Gulyás Márta zongora és kamarazene, Onczay Vilmos csellóművész. A barokk-reneszánsz heteknél négy-négy kurzus van, ahol a táncok, a fúvósok, gitár, kórusmuzsika szerepel a repertoáron.
– Az év hátralévő részében mit láthat a közönség a kastélyban?
– Rövidesen bemutatjuk a hat történelmi egyház szakrális anyagát, ez a kiállítás már készül. Az ünnepélyes megnyitására majd decemberben kerül sor. A zsidó, a katolikus, a református, az evangélikus, a szerb-ortodox és a görög-katolikus egyház szakrális tárgyait láthatják majd az érdeklődők ezen a kiállításon. Az anyag az egész országot lefedi, s az 1500-as évektől a 19. század végéig terjed a gyűjtemény, amelynek egy része nemzeti közgyűjteményekből érkezik hozzánk. A kiállításhoz már készül egy reprezentatív katalógus is. A jövő évre tervezzük az Esterházy-kincsek bemutatását, ehhez egy kastély konferencia nyomán addigra megjelenik könyv alakban az Esterházy család története. Tárgyalás alatt van, hogy Egyiptom fáraók utáni időszakából is készül a jövő évben egy kiállítás, ennek az anyagát számos más ország múzeumaiból kölcsönözzük. Ehhez majd kapcsolódik egy nemzetközi konferencia is. Ugyancsak a jövő évi tervek között szerepel egy, a lovardában bemutatásra kerülő kiállítás, a lovak ábrázolása a művészetekben, s hogy a közvetlen környezetünk is megjelenjen, a Balaton a képzőművészetben címmel is tervezünk kiállítást.

vissza az elejére


Pályázati felhívás

Keszthely Város Önkormányzata pályázatot ír ki a keszthelyi Balaton-part önkormányzati tulajdonban lévő
beépíthető területeinek megvásárlására és beépítésére. Az értékesítésre kerülő,
mindösszesen 107.740 m2 területű 8 ingatlan az alábbi:


– 3795/6 hrsz 24.200 m2 beépítetlen terület
– 3795/9 hrsz 12.339 m2 beépítetlen terület
– 3795/10 hrsz 11.897 m2 beépítetlen terület
– 3795/14 hrsz 10.686 m2 beépítetlen terület
– 3795/16 hrsz 10.685 m2 beépítetlen terület
– 3795/18 hrsz 13.776 m2 beépítetlen terület
– 3795/19 hrsz 7.772 m2 beépítetlen terület
– 3795/20 hrsz 16.385 m2 beépítetlen terület

A meghirdetett beépítetlen területek a helyi építési szabályzat szerint különleges idegenforgalmi övezetbe soroltak, ahol szállásférőhelyek, kereskedelmi ellátó és kulturális létesítmények, sportlétesítmények, valamint a hajózáshoz kapcsolódó kiszolgáló létesítmények helyezhetők el. A térség az itt található klub– és kereskedelmi vitorláskikötővel a vitorlássport központja.
A pályázatokat Keszthely város polgármesteri hivatalába kell benyújtani (8360 Keszthely, Fő tér 1.), a beadás határideje 2004. december 10.
Az ingatlanokkal és azok beépíthetőségével, valamint a pályázati feltételekkel kapcsolatos további információk és dokumentumok a polgármesteri hivatal Közgazdasági Osztályának Vagyoncsoportjánál, Magdó András csoportvezetőnél kaphatók, Keszthely, Fő tér 1. sz. alatt, vagy a 83/505-525 telefonszámon.

vissza az elejére


Felhívás

Tisztelt Asszonyom!

A Zala Megyei Kórház az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közreműködésével emlőszűrést végez a Keszthelyen élő 45–65 év közötti hölgyek részére.
Szűrés helye: Zala Megyei Kórház, Rendelőintézet I. emelet Mammográfiás Labor 8900 Zalaegerszeg, Zrínyi u. 1.
Szűrés ideje: 2004. október 22-től december 10-ig hétfő: 8-18 óráig, péntek: 8-16 óráig.

Megfelelő számú jelentkező esetén a Zala Volán különjáratot indít, melyre jelentkezni a háziorvosi rendelőben lehet!
Kérdéseivel forduljon az ÁNTSZ Zala Megyei Intézetében működő Szűrési Koordinációs Osztályhoz: 92/549-185.
Éljen Ön is a felkínált lehetőséggel, vegyen részt az ingyenes szűrővizsgálaton!

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online