Gyászos eseményekre emlékeztek

Magyar Örökség-díj Csik Ferencnek

Fejlesztések várhatók

A parlamentbe tart a Jobbik

Légpuskás futócél junior OB

Versmondó verseny

Pályázat


Az Összefogás Keszthelyért Egyesület

Gyászos eseményekre emlékeztek

Szimbolikus jelentőségű helyszínen, a Balaton fővárosának szívében, a II. világháború hőseinek emléket állító szobor mellett tartotta sajtótájékoztatóját az Összefogás Keszthelyért önkormányzati képviselőket tömörítő csoportosulás. Pálinkás Róbert, Ruzsics Ferenc és Csótár András, a régmúlt és közelmúlt gyászos napjainak évfordulójához kötődően három kiemelt téma kapcsán fogalmazták meg álláspontjukat.

A csoport szószólójaként Csótár András örömmel vette, hogy a hívőknek Keszthelyen is lehetőségük volt közösen imádkozni, és közösen elbúcsúzni a Szentatyától, mert a gyászszertartást óriás kivetítőkön is nyomon követhette mindenki. Egyúttal álszent propagandafogásnak tartották azt, hogy Gyurcsány Ferenc javaslatára II. János Pál pápa temetése napján országos gyászt rendeltek el, ugyanakkor a kormány folyamatosan ellehetetleníti a keresztény iskolákat azzal, hogy megvonja tőlük a nekik járó pénzügyi forrásokat, illetve csorbítja a történelmi egyházak jogait. Mint kifejtette: az álszent kettőségre utal, hogy baloldali politikusok megrendítő arccal ültek a Bazilika első soraiban, de ugyanők nemrégiben igennel szavaztak arra az uniós alkotmányra, melyből kimaradt az Európa keresztény gyökereiről szóló paragrafus. A baloldali politikusok a határon túli magyarok kettős állampolgárságával kapcsolatban is élesen szembe helyezkedtek az egyházi vezetők közös nyilatkozatával.
A második témaként hazánk hatvan évvel ezelőtti „felszabadítása” került elővezetésre. A miniszterelnök nemrég hálás szívvel köszönte meg az oroszoknak országunk felszabadítását, de a felszólalók szerint, Gyurcsány elfelejtette, hogy a bevonulók kegyetlenkedtek, és százezreket vezényeltek rabszolgamunkára. A '45 áprilisi események és az azt követő évtizedek – Csótárék szerint – országunknak nem a felszabadítást hozták el, hanem a magyar történelem legsötétebb korszakát. Fejet kell hajtani a XX. század totalitárius rendszereinek áldozatai előtt, hangsúlyozták ki.
A felszólalók kifejtették, hogy hősöknek tekintik a második világháborúban hazánk területén és idegen földön elhunyt magyar katonákat. Ezért is látták fájó szívvel, hogy néhány hónappal ezelőtt a keszthelyi emlékmű tetejéről lelopták a vörösrézből készült keresztet. A pótlásra Ruzsics Ferenc kezdeményezésére gyűjtést indítottak, de a lelkiismeret szavára hallgató, keresztényi magatartást tanúsító személy a Gondviselés kezétől hajtva az egyik éjjel leple alatt visszahozta az eltulajdonított keresztet. A gyűjtést ennek ellenére tovább folytatják, mert szeretnék a mintegy száz helyi háborús mártír nevét felvésetni egy emléktáblára.

vissza az elejére


Magyar Örökség-díj Csik Ferencnek

A közelmúltban a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében osztották ki harmincnyolcadik alkalommal a Magyar Örökség-díjakat. A Magyar Örökség és Európa Egyesület által felkért bíráló bizottság döntése alapján posthumus elismerésben részesült Csik Ferenc, az 1936. évi berlini olimpiai játékok 100 m-es úszóbajnoka.

1913. december 12-én született és 1924-ben költözött családjával, édesanyjával és két testvérével Keszthelyre. A gimnázium hét osztályát a Balaton-parti városban végezte el, ahol 1931-ben érettségizett. Kiváló tanuló és remek sportoló volt. Kitűnően jégvitorlázott, síelt, jégkorongozott, teniszezett és vitorlázott. Kétszeres Európa-bajnok, huszonegyszeres magyar bajnok, főiskolai világbajnok, Európa-rekorder. Váltó tagként világcsúcs tartó, olimpiai arany– és bronzérmes. A 7-es pályán úszva 57,6 idővel verte a klasszikus gyorsúszó számban a berlini olimpián a nála sokkal esélyesebbnek tűnő japánokat és amerikaiakat.
Keszthelyen a Vajda János Gimnáziumban emléktábla őrzi a nevét és az I. világháborús hősi emlékművet éppen Csik Ferenc avatta fel hajdanán. A Goldmark Károly Művelődési Központ panteonjában portré-domborműve került elhelyezésre. Húsz évvel ezelőtt a városban sportegyesületet alapítottak, amely a nevét viseli. Negyedszázada került sor Keszthelyen a róla elnevezett sétány felavatására. A Balaton partján gránittábla őrzi a nevét és legfényesebb eredményét. 1945. március 29-én hunyt el és a keszthelyi temetőben a sírján a következő olvasható:
Dr. Csik Ferenc klinikai tanársegéd
az 1936. évi olimpián a 100 m gyorsúszás bajnoka
1913-1945.
„Itt élned s halnod kell.”
Sírját a Csokonai ÁMK tanárai és tanulói gondozzák, akik évente emléktúrát rendeznek az ő nevével jelzetten. Hatvan évvel halála után neve a Magyar Örökség-díj aranykönyvébe került.
Iglódi Endre

vissza az elejére


Keszthelyi idegenforgalom

Fejlesztések várhatók

Keszthelyen a nyári főszezonban idegenforgalomi szempontból rendkívül jelentős fejlesztések megvalósítása várható – adta hírül Mohácsi József, a „Balaton fővárosának” polgármestere, továbbá Végh Szilárd a Városüzemeltető Egyszemélyes Kft. ügyvezető igazgatója. A helyi strandokat érintő több milliós beruházásokkal összefüggésben kiemelték, olyan nagy ívű fejlesztések készülnek el hamarosan, melyek révén még több idelátogató töltheti igazán komfortos körülmények között nyári szabadságát, szabadidejét az idénykezdetre teljesen újjávarázsolt „plázsokon”.

Tavaly pályázatot nyújtottak be a Városi strand mederkotrására és homokozására, illetve a Helikon és Libás strandok medrének rendbe tételére. Pályáztak továbbá egy édesvízi vízforgatós medence megépítésére a Városi strandon, továbbá a Libás strand bejárati épületének és kerítésének kialakítására. A közbeszerzési eljárással bonyolított pályázatok elbírálói mindegyik anyagot jól előkészítettnek és kiérleltnek értékelték, mivel csak a legnépszerűbbnek számító, központi strand mederfenekének átkotrására, illetve homokozására 40 millió forint vissza nem fizetendő támogatást utaltak ki a 13 milliós önrész mellé. A kivitelezővel megtörtént a szerződéskötés, így május végére mindhárom strandon az iszap- és hínáreltávolítás is megtörténik, kiválóan alkalmas fenékrészt biztosítva a fürdőzésre a kijelölt szakaszokon. A patinás Városi stand hátsó részén várhatóan július végén átadandó 36 méter hosszú, nyitott, 26-27 oC-os hőmérsékletű vízzel üzemeltetett, feszített víztükrű medence kiépítésére is sikerült 30 millió forintot nyerni úgy, hogy a város még legalább 37 milliós önerőt biztosít a Balaton kontúrvonalát formázó, a későbbiekben vízgépészeti berendezésekkel továbbfejlesztendő medence kivitelezésére, amelyik az ígéret szerint kiválóan alkalmas lesz a szezon meghoszszabbítására is. Ugyanitt egész nyáron, szinte minden nap szerveznek valamilyen szórakoztató programot, gyermek műsort, a fiataloknak szóló zenés attrakciót. A strandi működtetést átszervezve mindenütt intenzív ápolás alá vonják a zöldfelületeket. A pázsitot hetente nyírják majd, és a gyepfelületeket árasztásos technikával öntözni fogják mindegyik strandon. A Kék Hullám előkelő minősítést tavaly megszerző, minőségi szolgáltatásokat kínáló „Városin” vonalkódos beléptető rendszerű automata kapukon lehet bejutni a bérlettel rendelkezőknek és a jegyet váltóknak. A helyi lakosok szezonbérlete ezer forintba kerül, a napijegy ára sem lesz drágább, mint mondjuk Siófokon. A strand mögött 300 parkoló ingyenesen rendelkezésére áll a gépjárművel ide érkezőknek. A Libás rekonstrukció bekerülési összege 57 milliót tett ki, mely mellé 27 milliót sikerült nyerni. Itt első ütemben két, a pénztárakat is befogadó bejárati épületet, egy elsősegélynyújtásra alkalmas blokkot, valamint egy WC-t és vizesblokkot adnak át a közeljövőben.

vissza az elejére


A parlamentbe tart a Jobbik

A Somlyai Szilárd elnök vezetésével működő Jobbik Magyarországért Mozgalom keszthelyi szervezete április elején tartott fórumot a Helyőrségi Klubban, ahol mintegy félszáz jelenlévő előtt elsőként az elnök adott számot a keresztény, nemzeti, radikális és konzervatív jelzőket is magán viselő politikai tömörülés célkitűzéseiről. Mint elhangzott: a parlamentbe kerülve a nemzet lelkiismerete kívánnak lenni.

Az időközi országgyűlési választások alkalmával több helyütt is jól szereplő mozgalom a jelenlegi liberális politikai erőket szeretné kiszorítani a hatalomból – hangzott el.
A rendezvény vendége volt Wittner Mária, az 1956-os szabadságharcos, aki túlélte a vérbefojtás. A jelenlegi kormány által tálalt hazugságok ellensúlyozása szándékával Mária asszony minden meghívásnak eleget tesz, és kanadai látogatása előtt igyekezett felnyitni a keszthelyi emberek szemét is. Arra a kérdésre, hogy képes-e megbocsátani azoknak, akik 13 évig fogva tartották, elítélték, vagy üldözték Wittner Mária azt válaszolta: nincs kinek megbocsátania, mert tőle még nem kértek bocsánatot.
A fórumon felszólalt Franka Tibor újságíró is, aki az elmúlt rendszer kárvallottjaként Wittner asszonnyal sorsközösséget vállalva, rendkívül éles kritikával illette a jelenlegi kormányfőt. A magyarság jövőképét kilátástalannak mondó közíró szerint az emberek félnek a hatalomtól és még szóban sem mernek szembeszállni az őket nyomorúságba, szegénységbe taszítókkal. A honi média szereplőit is kritizáló Franka a szólásszabadság hiányán túl totális diktatúra körvonalainak kiépülését is látni véli a mai magyar társadalomban.

vissza az elejére


Sportlövészet

Légpuskás futócél junior OB

2005. évben is kiemelkedő szerepük van a hazai versenynaptárban az országos bajnokságoknak. Az országos bajnoki cím elnyerése mellett válogató a soron következő EB-re, VB-re, világkupára. Ezért a közelmúltban a keszthelyi sportlövők többsége Győrbe utazott, mivel itt rendezték meg az utánpótláskorúak bajnokságát. Nagy létszámmal, 14 fővel(!) képviselte magát a BEFAG Lövészklub. A versenyzőket jó elhelyezés, barátságos környezet és jó versenyszervezés fogadta, ami biztosította a nagyszerű eredményeket.

Junior fiúknál kétségtelenül Belák András okozta a legnagyobb izgalmat. Az ő teljesítményét lövésről-lövésre figyelték, számolták a legtöbben, hiszen a nemrég lezajlott tallini EB-n is szépen teljesített és most nagyszerűen kezdett. A nézőket egyéni csúcsának beállításával „jutalmazta” 572 körös eredménnyel. Egyéniben mind a 30+30 és a 40 vegyes versenyszámot is megnyerte. Az ezüstérmet mindkét számban klubtársa, Kocsis Norbert vitte el, aki az elmúlt EB-nek bronzérmes helyezettje volt!
A bronzérmeket Norbert ikertestvére, Roland vehette át. Ezek után az már nem is volt kétséges, hogy csapatban szintén a hármójuk által alkotott csapat nyerte meg a bajnoki címet mindkét számban. Csak emlékeztetőül, hogy ők hárman alkották az EB ezüstérmes csapatát is. Az eredmények színvona- lára jellemző, hogy a 30+30 versenyszámban elért eredmény országos csúcsbeállítás.
A leányok mezőnyében szintén a papírforma érvényesült. Keczeli Bianka önmagához képest változó, hullámzó teljesítményének ellenére is biztosította évek óta tartó veretlenségét Világos Diána és Keczeli Dóra klubtársai előtt, akik így az ezüst és bronzérem büszke tulajdonosai lettek. Egy évvel korábbi csapat országos csúcsukat 21 körrel tudták felülmúlni.
A sportolók a napi izgalmakat, eredményeket közös „estebéd” mellett beszélhették meg, egyben elősegítve a legfiatalabbak könnyebb beilleszkedését is. A klubvezetőknek, edzőknek is hasznos eszmecserére nyílt lehetősége.
A csapat teljesítményét kiválónak értékelem, hiszen kivétel nélkül minden bajnoki címet megszereztünk. Az új országos csúcsjavítás és beállítás kapcsán még további tartalékok vannak a sportolóinkban, különösen a lányok tekintetében. Az elmúlt időszakban hozott szakmai és személyi döntések megalapozottságát mutatja a most elért sikeres szereplés. Joggal kalkulálhatunk mostantól úgy, hogy a nyári, Belgrádban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságnak, amit tűzfegyverekkel rendeznek meg, részesei lehetünk.
Keczeli Zoltán

vissza az elejére


Versmondó verseny

A Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában a közelmúltban lezajlott József Attila versmondó verseny területi fordulóján az alábbi eredmények születtek:
Általános iskola 5-6. osztályos korcsoportban: 1. Szép Barbara (Csokonai ÁMK), 2. Tányéros Eszter (Csány-Szendrey Belvárosi Ált. Isk.), 3. Bíró Veronika (Csokonai ÁMK). 7-8. osztály: 1. Pál Barbara (Vonyarcvashegy, Eötvös K. Ált. Isk.), 2. Horváth Bianka (Csokonai ÁMK), 3. Pál Enikő (Ranolder J. Ált. Isk.).
A vándorserleget véglegesen a Csokonai ÁMK nyerte el. A megyei döntőbe Szép Barbara, Pál Barbara és Horváth Bianka kerültek. Gratulálunk!

vissza az elejére


Pályázat

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete turizmus és külkapcsolatok bizottsága, városfejlesztési bizottsága, valamint a Keszthelyi Szabakiadók Egyesülete közös pályázatot hirdet
„A virágos Keszthelyért” címmel.


A pályázat célja: Városunk, lakókörnyezetünk évről évre, minden évszakban virágosabb, szebb, barátságosabb legyen.
A pályázók köre: A pályázatra magánszemélyek és lakóközösségek adhatják be pályázataikat.
A jelentkezés feltételei: A pályázó vállalja, hogy közvetlen lakókörnyezetét egész évben rendben tartja, virágosítja, ezzel nagymértékben hozzájárul Keszthely város turisztikai vonzerejének növeléséhez. Pályázata tartalmazza az épület környezetének leírását, a növényi ellátottságot az egyes évszakokban. Pályázatához fotódokumentációt (utcafrontról készített, dátumozott, 9x13 cm-es színes felvételeket) mellékel.
A pályázatok elbírálása: A pályázatokat bizottság bírálja el, az általuk adott javaslatok alapján a turizmus és külkapcsolatok bizottsága és városfejlesztési bizottsága ítéli oda a díjakat. A döntésről a pályázók írásban értesítést kapnak.
A támogatás formája: A pályázat céljára 2005. évben 340 eFt áll rendelkezésre, melyet a nyertes pályázók virágvásárlásra fordíthatnak és Keszthely Város Önkormányzata (8360 Keszthely, Fő tér 1.) címre kiállított számla ellenében az értesítést követően elszámolhatnak a polgármesteri hivatal pénztárában.

Határidők: A pályázat benyújtása: 2005. április 30.
Fotódokumentáció beküldése: 2005. augusztus 31.
Értékelés: 2005. szeptember havi soros bizottsági ülés.
A díjak átadása: 2005. november havi soros képviselő-testületi ülés.


A pályázat benyújtásához szükséges nyomtatványt Keszthely Város Önkormányzata polgármesteri hivatal portáján (8360 Keszthely, Fő tér 1.) lehet beszerezni. A pályázatot, valamint a fotódokumentációt a turizmus és külkapcsolatok referense részére zárt borítékban kell határidőre benyújtani. A bíráló bizottság fenntartja magának a jogot, hogy nem támogat olyan pályázatokat, melyek nem megalapozott igényeket tartalmaznak.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online