Az összefogásról kell szólnia e napnak

Tiszta formák

Vitte magával a pápai áldást

50 éve házasok

Turisztikai kerekasztal


Trianonra emlékeztek

Az összefogásról kell szólnia e napnak

Hévízen a Magyar Nemzetközösség Emlékművénél június első szombatján emlékeztek a trianoni békediktátum 85. évfordulójára. Az 1920. június 4-ei eseményeket és azok következményeit Tar Ferenc tanár-történész idézte fel. Ünnepi beszédében többek között arra a szomorú tényre is rávilágított, hogy a béke-szerződés megkötése után Magyarország területe 33 százalékkal, míg népessége 36 százalékkal csökkent. Kiemelte továbbá, hogy Magyarországnak úgy anyagi vonatkozásban, mind erkölcsileg támogatnia kell a jelenlegi országhatárainkon túl élőket, hiszen ők is részei a „nemzettestnek”.

A városi fúvószenekar műsorával induló trianoni megemlékezésen elhangzott, hogy ennek a napnak mindig az öszszefogásról kell szólnia. Nincs még egy olyan nemzet, melynek harmada a határokon túl él. A gyászünnep, egy olyan békediktátum évfordulója, mely szétszakította a nemzetet.
Az ötmillió ember, aki nem Magyarországon él, különböző módon került el hazánkból. Volt, aki önként távozott, míg másokat kényszeríttettek erre, és rengetegen vannak azok, akiket az országhatár változások miatt a haza hagyott el. Ám bárhol is él a magyarság, ők mindig együvé tartoznak.
Az ünnepség szónoka kifejtette még, hogy hazánk kénytelen volt elfogadni a békeszerződést, bár nem volt olyan magyar politikai erő és ember, aki egyetértett volna a diktátumban foglaltakkal. A szerződés következtében most három és fél millió magyar kisebbségben él a Kárpát-medencében; Románia, az egykori Csehszlovákia, az akkori Szerb–Horvát–Szlovén Királyság és Ausztria területén.

vissza az elejére


Olajképek a Csárda Galériában

Tiszta formák

Szíjj Sándor győri festőművész második alkalommal kapott lehetőséget a hévízi Magyar Csárda tulajdonosaitól, hogy bemutassa negyvennél több olajtechnikával készült képét. Az „Életművem” címet kapott tárlatot dr. Szarka Lajos múzeumigazgató nyitotta meg május utolsó hétvégéjén.
Az alkotó munkásságáról szólva a helytörténeti gyűjtemény vezetője egyebek mellett kifejtette: a művész állandó alkotóként 1969-től rendszeresen vesz részt megyei, országos és nemzetközi kiállításokon. Az Esztergomban, Tatabányán, Győrben, Sopronban, Veszprémben is kiállító Szíjj tagja a Szabad Képzőművészek Országos Szövetségének és az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak is. A BM Top Biennále elsődíjasa, Hévízre tiszta formákat bemutató tájképeit, és a virágokról készített remekeit hozta el. A posztszürrealista, posztexpresszio-nista és posztimpresszionista stílusjegyeket magukon viselő alkotások a realisztikus elemekkel elegyítve jelennek meg. Művészetének minden ecsetvonását az érzelmi kifejezés öröme jellemzi, melynek ábrázolására technikai megoldások sokaságát vonultatja föl. A pipacsok, tűzliliomok, íriszek, a magnóliák kiegyensúlyozottan kidolgozottak. A magyar tájakat ábrázoló alkotások pedig, a modernizmus szimbolikáját felhasználva ragadják meg a természet tünékeny szépségét.

vissza az elejére


Vitte magával a pápai áldást

A keszthelyi mólótól indították el a halászhajóra felállított, s még II. János Pál pápa által megáldott és virágfüzérrel feldíszített „Kézfogás” harangot. A Keszthely és a szomszédvárak, Cserszegtomaj, Hévíz, Gyenesdiás közös összefogásával elkészített harangot a halászhajó fedélzetén Mohácsi József polgármesternek és dr. Festetics Györgynek az ötlet gazdája, Vértesaljai András mutatta be, majd közösen megkondították azt. A hajó a haranggal maratoni távot, azaz 42 ezer 195 métert tett meg a Balatonon, s a táv végén, a tó közepén fogadták az oda Tihanyról elinduló tóparti önkormányzatok polgármesterei és egyházak vezető személyiségei. Vértesaljai András elmondta, a rendezvénnyel a keszthelyi kezdeményezésű összefogást kívánják a Balaton térségének egészére jelképesen kiterjeszteni.

vissza az elejére


50 éve házasok

„Kedves Édesanyám, kedves Édesapám! Ma 50 éve esküdtetek egymásnak örök hűséget Isten színe előtt. Ma 50 éve fogadtátok meg, hogy kitartotok egymás mellett jóban-rosszban, egészségben-betegségben, szegénységben-gazdagságban, amíg a halál el nem választ.” – kezdte szüleihez intézett ünnepi beszédét május végén a hévízi Szentlélek-templomban Laki Gyöngyi azon az ünnepi, aranylakodalmas ceremónián, melyen Kiss László esperes-plébános kérte az Úr áldását Laki Vince és Snopk Angéla fél évszázaddal ezelőtt Nagyradán kötött házasságára. A korábban a Thermál Hotelben dolgozó házaspár éppen három évtizede lakik Hévízen szeretetben nevelve két gyermeküket. A jó házasság titkát firtató kérdésünkre szinte egyszerre válaszolták azt, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy azt veszekedéssel töltsék, ezért komolyabb összezördülésük sem volt az elmúlt hosszú évtizedekben. Megértésben, türelemmel, a gondok közös vállalásával élik példás családi életüket, a Jóisten szeretetéből erőt merítve a mindennapok nehézségeihez.

vissza az elejére


A közös gondolkodás jegyében

Turisztikai kerekasztal

A térség polgármesterei és idegenforgalmi szakemberei kaptak meghívást a keszthelyi képviselő-testület turizmus és külkapcsolatok bizottságának a Balaton Színház Simándy termében június derekán tartott rendkívüli ülésére, melyen a turizmusért dolgozó döntéshozók áttekintették egyebek mellett a településeken a témában gyűjtött tapasztalatokat, tájékoztatót hallgattak meg a Keszthely-Hévíz Többcélú Kistérségi Társulás munkájáról, valamint a Nyugat-Balaton Térségmarketing Kht. tevékenységéről.

A kerekasztal Keszthelyről, Hévízről, Gyenesdiásról, Vonyarcvashegyről, Balatongyörökről, Zalaszántóról és Reziből érkezett szakmabéli nagyköveteit a házigazdák nevében röviden felszólaló Mohácsi József polgármester üdvözölte, azt indítványozva, hogy a jövőben rendszeresen találkozzanak és vitassák meg, miben lehetne közös fellépéssel még többet tenni a kis régió dinamikusabb fejlődéséért.
A fórum életre hívójaként elnöki minőségében felszólaló Vargáné Várkonyi Erzsébet azt emelte ki, a településeknek nem egymás ellenségeiként, hanem egymást megismerve s egymást erősítve kell még több vendéget e térségbe csábítani. Az elnök asszony részletesen beszámolt arról, mit tett a bizottság és Keszthely városa a turizmus fellendítéséért. A számos információt adó beszámoló, tájékoztató mellett említést tett a turisztikai ösztönző rendszerről és a városszemlék tapasztalatairól is.
Az együttgondolkodás erejében bízva szólalt fel Lázár László, a hévízi képviselő-testület idegenforgalmi bizottságának első embere is, részletesen vázolva azon okokat, ami miatt kevesebb gyógyturista látogatta meg a „reumások Mekkáját”. Szerinte a rossz állapotban lévő német gazdasági helyzet és a termálfürdő túlkínálat is oka lehet a kisebb vendégszámnak. Még e hónapban megalakul a helyi Marketing Egyesület, melytől nagy előrelépést várnak – mondta el.
Vonyarcon a marketing munka további erősítésén kell fáradozni. A turizmusban érdekelt vállalkozók egyéni próbálkozásai helyett, a kollektív fellépés lenne hasznos. Ennek jegyében a főszezonban Tourinform iroda kezdi meg működését – hangzott el.
Balatongyörökön egyik hibaként azt könyvelik el, hogy a német nyelvterület bűvköréből évek óta nem sikerül kitörni, pedig a keleti piacok feltérképezését is siker koronázhatja. Szőke György szerint a lengyel, orosz, ukrán és román fizetőképes rétegek felkutatása és „megtámadása” lenne üdvözítő.
Gyenesen a helyi turisztikai egyesületet azok működtetik rendkívüli eredményekkel, kreatív erővel, akik abból élnek. A kurtaxa termelés itt a hotelek hiányára visszavezethetően alacsonyabb ugyan, de a saját információs és szállásértékesítési számítógépes rendszer elindításától, valamint a sok rendezvénytől, programtól sokat várnak.
A fórum résztvevői elfogadták szeptember elejére a hévíziek invitálását, így a szezonértékelő megbeszélés rövidesen folytatódik.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online