Űrhajósok emléktúrája

Várhatóan sikert hoz a program

Hévízi tűzoltósiker

Becses buzsáki darabok

Fürdővárosok sporttalálkozója


Űrhajósok emléktúrája

Magyarország első űrhajósának, Farkas Bertalannak a vezetésével űrpilóták nemzetközi delegációja érkezett a sármelléki repülőtérre május utolsó hétvégéjén. Az emléktúrán résztvevő mintegy háromtucat közreműködőből álló nemzetközi tudományos csoport tagja volt az orosz Valerij Kubaszov, a lengyel Miroszlav Hermasewszki, a bolgár Georgi Ivanov és az amerikai Loren Acton, illetve a kíséretükben lévő feleségek, hozzátartozók.
Éppen 25 éve lőtték a világűrbe ugyanis a mindmáig népszerű magyar asztronautát, Farkas Bertalant, aki társaival együtt a rendkívüli körülmények között is megállta a helyét. Az űrbe repültek nemzetközi csapatát elsőként Szabó Vendel sármelléki polgármester fogadta. A vendégeket egy néptánc műsor előadásával vették le a lábukról, majd a hévízi városházán Vértes Árpád köszöntötte a tudományos eredmények megismerésének sikeréért az életüket is kockára tévőket. A városok és országok között még erősebb kapcsolat kialakításának szándékával, az együttgondolkodás erősítésének céljával meghirdetett program résztvevőinek ezután Hévíz vezetője beszélt a fürdőváros erényeiről, nevezetességeiről, majd a megjelenteket az Aquamarin Hotelben látták vendégül.

vissza az elejére


Közmunka pályázat

Várhatóan sikert hoz a program

A Balaton térségében első alkalommal valósulhatnak meg olyan közmunka programok, amelyek a partmenti településeken a köztisztaság javításával, a csapadékvíz-elvezetők, és befolyók rendbetételével, az illegális szemét- és hulladéklerakók felszámolásával, parkosítással járulnak hozzá a Balatonnak és környezetének tisztaságához, a turizmus fejlesztéséhez. Ezen programok keretében nyílik lehetőség a tó közvetlen környezetének parlagfű-mentesítésére is.

A közutak és gyalogjárók környékének megtisztításával, és a vasúti kereszteződésekben a láthatóság javításával a balesetveszély csökken, a tavat körülölelő vasútvonalak, és közvetlen környezetük megtisztulhat. Összességében tehát egy komplex, partmenti és településtisztasági program indult, ami nagymértékben segítheti az idegenforgalmi fogadókészség javítását is. A projektben elsősorban a tartós munkanélküliek és aktív korú, rendszeres szociális segélyben részesülők juthatnak átmeneti munkaalkalomhoz.
A pályázók a program végrehajtására munkaviszonyt létesí-tenek a Balaton mintegy 25 kilóméteres körzetén belül állandó lakhellyel rendelkező regisztrált munkanélküliekkel és az aktív korú, nem foglalkoztatott, rendszeres szociális segélyben részesülőkkel. A területileg illetékes munkaügyi központokkal együttműködve a program koordinátorai arra törekszenek, hogy a foglalkoztatottak minél nagyobb számban a tartós munkanélküliek közül kerüljenek ki.
A pályázat megvalósítása érdekében Keszthely önkormányzata konzorcionális szerződést kötött Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, és Rezi községek önkormányzatával, valamint a közutak mentén történő munkavégzés irányítására a Zala Megyei Közútkezelő Közhasznú Társasággal. Mindemellett a MÁV-val kötendő megállapodás biztosítja majd a vasúti sínek melletti munkavégzés lehetőségét. Remények szerint az idei szezonban parlagfűtől mentes, tiszta környezetet tud biztosítani Keszthely a helyi lakosságnak és az idelátogató turistáknak egyaránt. Térségünkben a foglalkoztatás június 1-től december 31-ig zajlik, mintegy 200 fő részvételével.
A minisztériumtól igényelt 140 millió forint összegű támogatáshoz az önkormányzatok a foglalkoztatottak arányában még 15 milliós önrésszel járulnak hozzá. A Balaton-parti települések közül: Keszthelyről 121 fő, Balatongyörökről 26 fő, Gyenesdiásról 25 fő, Vonyarcvashegyről 20 fő, Reziről 8 fő vehet részt a programban. A pályázat gesztorságát végző keszthelyi önkormányzat a megvalósítás lebonyolítását a helyi VÜZ Kft.-re bízta. A Közútkezelő Kht. 12 fő irányítását vállalta, míg a MÁV ezen a szakaszon, 45 fő részére dolgozott ki feladattervet. Csak emlékeztetőül, tavaly június elsejétől november 30-ig száz munkavállaló vett részt összesen a közös programban. Akkor is kiemelt cél volt a Balaton-part tisztántartása, a hínár-, avargyűjtés, parkfenntartás, és az illegális szemétlerakók megszüntetése.

vissza az elejére


Hévízi tűzoltósiker

Félezernél több tűzoltó, negyvennégy csapat sereglett össze a zalakarosi labdarúgó pályán a közelmúltban, hogy megmérettessenek a hagyományos megyei önkéntes és vállalati tűzoltók versenyén. A hévízi lánglovagok ezúttal is hozták remek formájukat, sőt felül is múlták eddigi sikereiket.

A lánglovagok teljesítményükkel Hévíz hírnevét öregbítették.Az EU normás szerelési gyakorlaton a fürdőváros önkéntes tűzoltó egyesülete győzött és az első helyet szerezték meg a kismotorfecskendő szerelési megmérettetésen is. Igaz, a balatonmagyaródi férfiakat a 800 liter/perc teljesítményre képes fecskendő összeállításának kategóriájában, egy holtverseny utáni kemény rájátszási küzdelemben sikerült csak legyőzniük a rendkívüli összeszedettségről tanúságot tévő hévízieknek. A vállalatok kategóriájában is győzelemmel büszkélkedhetnek, hisz a Szent András Kórház csapata, mindenkit maga mögé tudott utasítani gyorsaság és precízség tekintetében is. A több éves tradíciókra visszatekintő rendezvény veterán tűzoltó autók, és a legmodernebb technika felvonultatásával vette kezdetét Zalakaros főutcáján. Az ünnepséget megnyitó Senkó Zoltán tűzoltó ezredes a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgató-helyettese gratulált a felkészítőknek a remek teljesítmény eléréséért. Dicséretet kapott Ötvös Attila parancsnok, Nagy Róbert rajparancsnok, Losonczi Vilmos parancsnok-helyettes és Kertész Attila rajparancsnok is.

vissza az elejére


Becses buzsáki darabok

A buzsáki Nagyboldogasszony Plébánia miseruháiból és oltárterítőiből rendeztek kiállítást Hévízen a Veszprémi Érsekség Mária Oltalom Házában május derekától. A búcsúi szentmisével egybekötött tárlatnyitón bemutatásra kerültek a rendkívüli műgonddal varrt és hímzett becses darabok, az oltár díszítésére használt hímzett terítők és a papi szolgálatot vállalók miseruhái.
A barokk stílusban épült buzsáki római-katolikus templom oltárának központi alakja Szűz Mária, akinek szobrát mindig az ünnepi szertartásnak megfelelő színű talárba öltöztetik. A templomban megcsodálhatjuk a buzsáki hímzéssel díszített pompázatos miseruhákat és oltárterítőket, melyek közül a legbecsesebb darabokat most a fürdővárosban is kiállították. A tradíció gyökereiről és arról, hogy hasonló hagyomány vert gyökeret Andocson is, a kiállítás résztvevői Balsai Tamás plébániai kormányzótól hallhattak részletes elemzést. A nyitóünnepséget a buzsáki templom énekkarának fellépése tette emlékezetessé.

vissza az elejére


Fürdővárosok sporttalálkozója

A sportszeretetéről a megyében és országosan is közismert Vértes Árpád polgármester közel egy évtizeddel ezelőtt kezdeményezte, hogy időről-időre vegyenek részt sporttalálkozón a gyógytu-risztikában közismert hazai települések. A közelmúltban Zala megye legismertebb fürdővárosa biztosított helyszínt annak a rendezvénynek, melyre ezúttal négy város, öt sportágban mérte össze erejét.

Az immár nyolcadik alkalommal bonyolított sporteseményre Harkányból, Hajdúszoboszlóról és Bükről is érkezett delegáció, Bédey István és dr. Sóvágó László, Baranyai Róbert városvezetők irányításával. A házigazda polgármester rövid köszöntője után az egyenlő létszámban összeállított csapatok fociban, teniszben, asztaliteniszben, sakkban és tekében is bizonyíthatták, mire képesek. A különféle helyszíneken, változó eredménnyel bonyolított rendezvény a tradíciókhoz igazítottan nagyon jó hangulatban zajlott. A házigazdáknak mind férfi teniszben, mint labdarúgásban sikerült diadalmaskodniuk, de a legtöbb győzelmet ezúttal a bükiek szerezték, így őket illette a sporttalálkozó vándorserlege, amit egy műsorral egybekötött díjkiosztó ünnepségen vettek át.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online