Az önkormányzat megköszönte

Távolról nézve minden más

Névadó és eredményhirdetés


Ünnepi testületi ülés

Az önkormányzat megköszönte

Keszthelyen a Millennium óta hagyományosan megrendezik a Város Napja ünnepét. Mohácsi József polgármester a városvezetés nevében adott rövid számvetést arról, mi minden történt a városban az elmúlt években. Az ünnepi testületi ülésen részt vett Manninger Jenő országgyűlési képviselő, valamint a magisztrátus négy tagja is.

A város napi kitüntetettek.A több esztendő alatt megvalósult városi fejlesztésekről a polgármester elmondta, közel 135 milliós támogatást sikerült elnyerni a települési szilárd hulladékkezelés megvalósítására kiírt pályázaton. A beruházás megvalósult, a műszaki átadás is megtörtént, a pénzügyi elszámolás folyamatban van, melynek keretében 68,5 millió forintot kell önerőként visszafizetni. Részt vett a város a „Nagytérségi Hulladékkezelési és Hulladéklerakó rendszer” megvalósításában. A beruházás finanszírozására sikeres volt az ISPA pályázat. A kerékpáros turizmus fejlesztéséhez 2004-ben megtörtént a Balaton körüli bicikliút keszthelyi szakaszának üzembe helyezése több mint 80 százalékos állami támogatással, a beruházás összköltsége megközelítette a 87 millió forintot. A polgármester a teljesség igénye nélkül szólt a 2003-2004-es években megvalósult fejlesztésekről is.
– Elkészült és üzembe lett helyezve a Hévízi út – Sopron utcai szennyvíz csatorna beruházás 12 és fél milliós összköltséggel.
Befejeződött a Keszthely-Cserszegtomaj szennyvízcsatornázás harmadik üteme, a keszthelyi szakaszra 60 millió forintot kellett fordítani. Keszthely teljes területén 17 millió forint értékben megtörtént a közvilágítás korszerűsítése, amely magában foglalt 110 darab lámpa pótlását is. Új közvilágítási hálózat épült ki 2004-ben, az Apát utcában és a Csík Ferenc sétányon mintegy 6 millió forintba került a rekonstrukció. Idén 10,8 millió forint értékben folytatódik a közvilágítási fejlesztés programja. Tavasszal fogadta el a testület az 5,6 milliós összköltséggel elkészített közlekedési koncepciót. A Kisfaludy u. 2. számú ingatlan földszinti részének átépítésével kialakítottuk a Nevelési Tanácsadót. A beruházást a megyei önkormányzattal közösen finanszírozta önkormányzatunk 9 millió Ft értékben. Megvalósult a köztérfigyelő kamerarendszer kiépítése, így folyamatos a felismerő, azonosító, valamint a vagyonvédelmi jelzőrendszerek közötti összehangolt digitális adattovábbítás.

Az idei fejlesztésekről Mohácsi József elmondta, a Balaton-parti sétány kialakítására a Balaton Fejlesztési Tanácshoz pályázatot nyújtott be az önkormányzat és a 9,8 millió Ft összköltségű beruházáshoz 4,9 milliós támogatást kapott. A 75 millió forintra rúgó Hévíz-Keszthely kerékpárút beruházáshoz 45 százalékos támogatásban részesült a két város önkormányzata, a fennmaradó rész finanszírozását a két önkormányzat vállalta. Augusztus végéig elkészül a sokak által igényelt kerékpárút. Idén befejeződik az új köztemető bővítése is, melyre legalább 5 millió forintot szükséges költeni. A Zala Volánnal közösen napi négy új buszjáratot indítva, javítanak a temető megközelíthetőségén. A szezonkezdetre elkészül a város strandjainak iszapkotrása, valamint a Városi strand homokozási munkái. A 40 milliót meghaladó pénzügyi forrást a BFT-hez benyújtott pályázatok révén sikerült biztosítani, amihez az önkormányzat 16,5 milliós saját önrészt biztosított. A keszthelyi Libás strand fizetővé tétele érdekében végrehajtandó beruházás pénzügyi forrásának biztosítására ugyancsak BFT-s pályázatot adtak be. A 64 milliós összköltségű beruházást a BFT 28,8 millióval támogatja. Az önkormányzatnak 35 milliót kell biztosítani a várhatóan idén befejeződő kivitelezésre. A Városi strandon 67 millió forintért felnőtt- és gyermek fürdőmedence épül még idén nyáron. A 67 milliós összköltségű beruházást a BFT 30 millióval, az önkormányzat 37 millióval támogatja. A tervek között szerepel a Szigetfürdő rekonstrukciójának folytatása, a szennyvíz-csatornahálózat további kiépítése, a csapadékvíz elvezetésének tervezése, kivitelezése, s a közvilágítási hálózat bővítése is.
A beszámolót követően került sor az önkormányzati kitüntetések átadására. A példaértékű kiváló munka megbecsüléseként díszpolgári címet kapott Puskás István, a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalat nyugalmazott vezérigazgatója, aki több évtizedes munkássága során rendkívül sokat tett a város oktatásáért, sportjáért, a vendéglátás megfelelő színvonalának emeléséért. „Keszthely Városért” kitüntetést vett át a Nagyváthy János Szakközépiskola és Kollégium a város érdekében kifejtett kiemelkedő munkájáért. A város érdekében kifejtett szakmai és közösségi munkája elismeréséül a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést adományozták Békevári Tibornénak, a polgármesteri hivatal köztisztviselőjének. Ugyanezt a rangos elismerést kapta szakmai és közösségi munkája elismeréséül Seffer Imréné, a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola igazgatója, valamint Tóth Sándorné, az Idősek Klubja és Gondozóház vezető főnővére. A város leghűségesebb látogatója címet a német Kieselbach família kapta, akik baráti szállal kötődnek több helyi intézményhez is, miközben számos adomány kiközvetítését vállalták fel, immár negyedszázada.

vissza az elejére


Első ízben ülésezett a magisztrátus

Távolról nézve minden más

A Keszthelyi Tiszteletbeli Magisztrátus első ízben ülésezett az elmúlt évi megalakulása óta. Ketten első ízben voltak jelen az ülésen, s ők ez alkalommal vehették át megbízólevelüket Mohácsi József polgármestertől.

A magisztrátus tagjai közül megjelent az ülésen Cseh Zsigmond közgazdász Svájcból, dr. Festetics György közgazdász Bécsből, Gellei Imre szakedző Keszthelyről, dr. Kukorelly Pál közgazdász Svájcból, dr. Merényi Judit jogász, népművelő Budapestről, Papp Péter egészségügyi szakközgazdász Nagykanizsáról és dr. Török Lajos agrármérnök Budapestről. Dr. Marton István, az FVM főosztályvezetője ezúttal nem vett részt az ülésen, dr. Festetics György és dr. Kukorelly Pál pedig ezúttal vette át megbízólevelét Mohácsi Józseftől, aki egyben megköszönte az önzetlen, a város érdekében végzendő munkájukat.
A polgármester köszöntőjében szólt arról, hogy Keszthely a legrégebbi városias település a tó partján, de nem csak a legrégebbi címmel szeretne dicsekedni a Bala-ton fővárosa, hanem töretlen fejlődést megvalósítva, még na-gyobb gazdasági eredményekkel is.
– Olyan emberekre van szükségünk, akik rendkívül széles látókörrel, valós európai kitekintéssel és látásmóddal rendelkeznek, képesek és hajlandók tudásuk, tapasztalataik átadására. Olyan szaktekintélyekre is szükségünk van, akik szeretett szülővárosukba visszatérve képesek segíteni a várost, ahonnan elszármaztak. A munkásságukkal híressé vált jelenlévők olyan elismert és hiteles személyek, akik fontosnak érzik és hajlandók is tenni Keszthely gyarapodásáért. A gazdasági, idegenforgalmi, kereskedelmi és ipari fejlődés érdekében mindannyiukat még erőteljesebb hazai és nemzetközi propagandatevékenység kifejtésére, még dinamikusabb lobbitevékenység végzésére szeretném buzdítani.
A magisztrátus tagjai a későbbiekre nézve Papp Pétert választották meg szóvivőjüknek, aki a grémium munkáját egyben koordinálja majd.
Az ülésen Bozzay Tamás, a BFH Európa térségmenedzsere adott tájékoztatást a legfontosabb gazdasági, idegenforgalmi fejlesztési koncepciókról. Sajnálatos, hogy a jövő fejlesztési elképzelése nem tartalmazott Keszthelyre vonatkozó konkrétumokat, sőt a gazdasági és kulturális élet elért eredményeit sem vette figyelembe, amit a jelen lévő szakemberek azonnal le is reagáltak, hiszen az általánosságok hazánk bármelyik településére „ráhúzhatók” lettek volna.
Merényi Judit szólt arról, hogy Keszthely a Festetics családnak köszönheti a fejlődését, ugyanakkor a város és a kastély között feszülő érdekellentétek szemmel láthatóak. Több hazai példával utaltak a település és a kiemelt intézmények közötti jó kapcsolatra. Dr. Kukorelly Pál kiemelte a Balatoni Múzeum kulturális tevékenységének jelentőségét, egy leendő ipari park ötletét nem, viszont a lakópark megvalósítását kivitelezhetőnek vélte, ám Mohácsi József elmondta, az adott területi viták miatt még számos tárgyalásra van szükség. Gellei Imre az országos, vagy nemzetközi sportlehetőségek kihasználására hívta fel a figyelmet, dr. Török Lajos viszont felvetette, sajnos országosan hiányzik egy balatoni fejlesztési program, mintha mindenki azt várná, hogy a Balaton önmagában ide vonzza a vendégeket, s a rendezvényeket.
A beszélgetésből kitűnt, hogy a magiszterek nincsenek napra készen tájékozódva a keszthelyi történésekről, remélhetőleg a munkájuk során eltűnnek ismereteikből a fehér foltok.
Mohácsi József zárszóként még arra kérte a magisztereket, a város vezetése várja az önkormányzat gazdasági programjának és a városfejlesztési célkitűzéseknek a véleményezését és minden olyan javaslatot, amivel Keszthely még nagyobb sikert érhet el. Keszthelyért – bár kívülről nézve – töltsék meg valódi tartalommal e grémium működését minden keszthelyi polgár örömére.

vissza az elejére


A Phoenix nevét viseli a vitorláskikötő

Névadó és eredményhirdetés

A Balatoni Hajózási Rt. az elkövetkező években nevet kíván adni a vitorláskikötőinek, s a névadást azokkal a kikötőkkel kívánja kezdeni, amelyek állapota már a minőségi elvárásoknak is megfelel, így méltó a névviselésre.

Dr. Festetics György köszönetet mondott a hagyományőrzésért.A névadó ünnepségek első állomása – a Város Napján – a Bahart beruházásában az elmúlt évben elkészült és átadott keszthelyi kereskedelmi vitorláskikötő volt. A hely szellemének megfelelően a kikötőt a Festetics család által építtetett, s 1797-ben vízre bocsátott Phoenix gályáról nevezték el. A névadó ünnepségen elsőként Mohácsi József polgármester szólt, s mint mondta, öröm a város számára is, hogy a Balatoni Hajózási Rt. vezetőivel példaértékű munkakapcsolatot sikerült kialakítani. Egy-egy új létesítménnyel nem csak a társaság, de a város is gyarapodik, s ez a kikötő a jövő számára épült a vízi sportok szerelmeseinek, akik remélhetően egyre többen lesznek. Hangsúlyozta, hosszú távon csakis az ilyen jellegű beruházások alapozhatják meg a város jövőjét.
Dr. Festetics György az avatás kapcsán szólt a család és a Balaton kapcsolatáról, s köszönetet mondott, hogy a Phoenix gálya nevét viseli ez a modern vitorláskikötő. Kapócs Ferenc, a Bahart kereskedelmi igazgatója a tűzből újjáéledt Phoenix madárról szólva elmondta, ez a jelkép a jövőt jelenti, a tűz tisztító erejét, a melegséget, s a fényt, amely megvilágítja az előttünk álló utat. A névadó ünnep szónokai ezt követően aláírták az adományozó okiratot.
Itt került sor a nap folyamán zajló vitorlásversenyek eredményhirdetésére, díjainak átadására is, hiszen a nap reggelén rajtolt el a III. Allroundmarin Kupa, a XXII. Öböl Kupa, valamint a Balatoni Hajózási Rt. első ízben meghirdetett Aranysekli Túraversenyének első futamaként a Phoenix Kupa mezőnye.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online