Jelentősen javult a közbiztonság

Nem vagyonfelélés folyik

Szezonzáró ünnepség

Pályázati felhívás


Sokan segítették a rendőrség munkáját

Jelentősen javult a közbiztonság

A Balatonon, a Csobánc motoroshajó fedélzetén tartotta szezonzáró sajtótájékoztatóját a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Keszthelyi Városi Rendőrkapitányság. A szezont Dr. Nemes Zoltán dandártábornok, megyei főkapitány, valamint dr. Bertalan János, a keszthelyi kapitányság vezetője értékelte.

Dr. Nemes Zoltán elismeréssel szólt a térség közbiztonságáról.Mint elhangzott, a megye idegenforgalmilag frekventált területein, a Balaton-parton, Hévízen, Zalakaroson a nyári hónapokban súlyos, a köznyugalmat zavaró bűncselekmény nem történt. Dr. Nemes Zoltán hangsúlyozta, a bűnmegelőzéshez széles körű támogatást kapott a rendőrség, úgy a Balaton Fejlesztési Tanácstól, mint a települési önkormányzatoktól, a polgárőr egyesületektől. A keszthelyi bűnmegelőzési iroda a mintegy hatvan keszthelyi középiskolás diáknak is köszönhetően ez évben is elismerésre méltóan teljesítette a feladatát.
Dr. Bertalan János elemezte a nyár közbiztonsági helyzetének alakulását, s mint mondta, a nyár folyamán emberölés nem történt, egy ismertté vált rablást követtek el Keszthely egyik parkjában egy erősen ittas személy ellen. A köznyugalmat megzavaró garázdaság hat esetben fordult elő, döntő részben az ittasságból adódóan szórakozóhelyek környékén fiatalok voltak az elkövetők. A 16 súlyos testi sértés többsége a helyi lakosok családi vitái folytán valósult meg. A fürdőhelyeken mindössze 3 zseblopás történt, személygépkocsi eltulajdonítás az előző évihez hasonlóan 5 esetben történt. A betöréses lopások száma a korábbi 83-ról 67-re csökkent, s a szomszédos megyékkel összehangoltan a bűnügyi szervek elérték, hogy ez évben sem alakult ki szervezett kábítószer-kereskedelem ezeken a területeken. Erre utaló gyanú miatt mindössze 3 esetben kezdeményeztek eljárást.

A kapitány hangsúlyozta: tiltott kéjelgés miatt 94 szabálysértési eljárás indult, a bíróság 7 személy esetében elzárást szabott ki, s a 30-60 napos elzárás már komolyabb visszatartó hatást jelentett. A nyár folyamán, a megyén belüli átcsoportosítások és a kiegészítő erők vezénylésének köszönhetően további 15 rendőr érkezett a területre, a Balaton-partján 10, Zalakaros térségében pedig 5 rendőrrel több teljesített szolgálatot. A rendőrök összességében 289 bűncselekménnyel gyanúsítható személyt fogtak el, illetve állítottak elő, közel 800 esetben tettek szabálysértési feljelentést, s több mint 2500 esetben szabtak ki helyszíni bírságot. A közúti balesetek száma mintegy 10 százalékkal csökkent, a 123 baleset többsége koccanásos jellegű volt, vagy 8 napon belül gyógyuló sérüléssel járt. A szezon alatt halálos baleset és vízbefulladás sem fordult elő.
A délután folyamán a rendőrség vezetői, valamint a város vezetése köszönetét fejezte ki a nyári bűnmegelőzési iroda munkájában tevékenykedő diákoknak. Mohácsi József polgármester szólt arról, számos kedvező lakossági visszajelzést kapott az önkormányzat az iroda munkájával kapcsolatban. Az eseményen dr. Nemes Zoltán és Mo- hácsi József dicsérő okleveleket és ajándékokat adott át a diákoknak. Baki Roland, Beleki Mónika, Szí-Márton Ádám, valamint Tóth Éva kiemelkedő tevékenységükért külön elismerésben is részesültek.

vissza az elejére


Keszthelyi testületi ülés

Nem vagyonfelélés folyik

Soron kívüli testületi ülést tartott Keszthely önkormányzata, elsősorban a határidős pályázatokhoz szükséges döntések okán. Így hozzájárultak a hivatásos önkormányzati tűzoltóság 30 darab védőruházat beszerzéséhez nyújtandó 1,2 millió forint önrész biztosításához.

A képviselők döntöttek a közoktatási intézmények taneszköz-fejlesztésre biztosított 5 millió forint önkormányzati, illetve a közel 9 és félmillió forint központi normatív támogatás felosztásáról is. Az összességében mintegy 14,5 millió forint felosztásáról tájékoztatták az érintett intézményeket. Döntés született a jövő évi Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázaton való részvételről is. Ebben az évben az önkormányzat 52 hallgatónak biztosít támogatást, s ez kiegészül a megyei önkormányzat és az Oktatási Minisztérium ösztöndíjrészével. A jövő évre tervezett támogatási összeg betervezésre kerül a 2006-os költségvetésbe.

A képviselők áttekintették az önkormányzat első félévi gazdálkodását is. Az önkormányzatiság létrejötte óta első ízben fordul elő, hogy a gazdálkodáshoz nem kellett hitelfelvétel, bár rendelkezésre áll a hiányként tervezett több mint 500 milliós hitelkeret, jelenleg semmilyen hitelt nem használnak. A városnak 66 milliárd forintra tehető a vagyona, ebből közel 4 milliárdnyi az értékesíthető vagyon. Többmilliós pályázati támogatást – utófinanszírozás okán – csak az ősz folyamán, illetve jövő év januárjában folyósítanak, így várható, hogy az idei gazdálkodást negatív előjelű számok nélkül tudja teljesíteni a hivatal. A város bevételei időarányosan 53 százalékban teljesültek, s 58 millió forint van céltartalékban. A jobboldal részéről a vita során elhangzott, hogy csupán egy roszszul elkészített költségvetést teljesítenek jól az intézmények, s fogalomzavarok vannak az ingatlanok értékesítése és hasznosítása között. Válaszként megfogalmazódott, hogy nem történik vagyonfelélés, folyamatosan értékek képződnek, s ezt a folyamatot kell folytatni. A konkrét számok vizsgálata alapján folytatni kell az ésszerű gazdálkodást. A vita ellenére a testület egyhangúlag elfogadta Keszthely első félévi gazdálkodásának mérlegét.

Zárt ülésen született döntés a Lóczy Lajos utcai gyűjtőút térburkolás és csapadékvíz elvezetés kivitelezőjéről. Az egyszerű közbeszerzési eljárást követően a három ajánlattevő közül a gyenesdiási HIDROBAU Kft-t bízták meg a munka elvégzésével. A teljes beruházás költsége mintegy 30 millió forint, ebből a Balaton Fejlesztési Tanács 10 millió forint támogatást nyújt Keszthely sikeres pályázatának köszönhetően. Hosszú évek után végre 68 millió forintnyi támogatással 100 milliós önrész biztosításával közel 20 önkormányzati út teljes felújítása kezdődik a napokban, s még az ősz folyamán el is készülnek ezzel a munkával a kivitelezők.

vissza az elejére


Vonyarcvashegy

Szezonzáró ünnepség

A szeptember középső vasárnapján reggeltől estig hullott csapadék ugyan elmosta a szezonzáró szüreti ünnepséget és a hagyományos felvonulást Vonyarcvashegyen, de az ősz beköszöntét egyértelműen jelző eső ellenére a szervezők úgy döntöttek: megtartják a díjtalan borkóstolást a szabadtéri színpad melletti borházban. Néhány bátor vállalkozó is kirakta portékáját a hagyományos kirakodóvásárban és a szabadtéri sportrendezvényeknek is akadt egypár lelkes nézője.

A Balaton Fejlesztési Tanács anyagi támogatásával, a Nyugat-balatoni Borok Ünnepnapjai elnevezésű programsorozat részeként megtartott szezonzáró nap délelőttjén, a község búcsú ünnepéhez kapcsolódva az iskola aulájában Fődi Ákos plébános celebrált szentmisét, melyet a celldömölki Liszt Ferenc vegyeskar tagjai tettek még lélekemelőbbé. A vonyarci katolikus hívek lelki vezetője a Szent Keresztre emlékező ünnepen a bűnnel szembeni veszélytudat erősítésére buzdította a jelenlévő hallgatóságot. A misét követően a község I. és II. világháborúban elhunyt hősi halottainak temetőkerti emlékműveinél rendeztek koszorúzással egybekötött ünnepséget, melynek fényét a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar tagjai, valamint a Süle Ferenc karnagy vezetésével érkezett vendégkórus résztvevői emelték. A temető csendjében, az áldozatvállalók előtt tisztelegve, Seffer József polgármester emlékezett az idegen földre és „malenkij robotra” hurcoltakra, a recski tábor foglyaira és mindazokra, akiknek elhallgattatás és száműzetés volt osztályrészük.

vissza az elejére


Pályázati felhívás

Keszthely Város Önkormányzata beépítési céllal pályázaton értékesíti a keszthelyi Balaton-part
önkormányzati tulajdonban lévő, 3795/6., 9., 10., 14., 16., 18., 19. és 20. helyrajzi számú,
8 db, összesen 107.740 m2 területű, beépítetlen terület megnevezésű ingatlanát.

A meghirdetett beépítetlen területek a helyi építési szabályzat szerint különleges idegenforgalmi övezetbe soroltak, ahol szállásférőhelyek, kereskedelmi ellátó és kulturális létesítmények helyezhetők el. A térség az itt található klub- és kereskedelmi vitorláskikötővel a vitorlássport központja.
A pályázati feltételeknek megfelelő pályázatokat zárt borítékban Keszthely Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalába kell benyújtani (8360 Keszthely, Fő tér 1.).
A beérkezés határideje: 2005. október 31. (hétfő) 15.00 óra.
Az ingatlanokkal és azok beépíthetőségével, valamint a pályázati feltételekkel kapcsolatos további információk és dokumentumok Keszthely Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályának Vagyoncsoportjánál, Magdó András csoportvezetőnél kaphatók 8360 Keszthely, Fő tér 1. szám alatt, vagy a 83/505-525-ös telefonszámon.

* * *

Tájékoztató

Tájékoztatjuk a város lakosságát, hogy Hévíz Város Önkormányzat képviselő-testülete 162/2005. (VIII. 30.) sz. határozata alapján a Szent András utca teljes körű rekonstrukciójára (útburkolat, járda, zöldfelületek) kerül sor 2005. szeptember 15. és október 31. között.
A jelzett időszakban a Széchenyi utcai körforgalomtól a városhatárig félpályás útlezárás várható. A forgalomirányítás jelzőtáblák és jelzőlámpák segítségével történik. Az építési munkák ideje alatt kérjük az érintettek szíves megértését és türelmét.
Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda, Hévíz

* * *

Tisztelt Vállalkozók!

A vásárokról és piacokról szóló többször módosított 42/1999. (2000. I. 1.) számú önkormányzati rendelet alapján 2005. évben is lehetőség van koszorú árusításra október 19. és november 2. közötti időszakban a keszthelyi Városi Piac területén.
Jelentkezéseiket 2005. szeptember 26-tól lehet benyújtani a Piacfelügyelőségre. A kérelemnek tartalmaznia kell:
– nevet, állandó lakcímet, valamint
– a vállalkozás székhelyét és
– adószámot.
Az árusító helyek kiosztása a jelentkezések beérkezésének sorrendjében történik. Az árusítás jogát elnyerő vállalkozónak, őstermelőnek be kell fizetnie a helybiztosítási díj teljes összegét (10.000 Ft) melyet követően kerülhet sor a szerződéskötésre. Az árusítás feltétele a helybiztosítási díj és a napi helypénz megfizetése.
Vállalkozónként maximum két hely igényelhető.
Az árusító helyekkel kapcsolatban részletes felvilágosítást lehet kérni a polgármesteri hivatal Piacfelügyelőségétől (83/311-167).
Dr. Markó Péter jegyző

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online