Sok feladat vár a fiatalokra

Az európai örökségért

Beszélgetős programok

Vietnami küldöttség Keszthelyen


Tanévnyitó a VE Georgikon karán

Sok feladat vár a fiatalokra

A Veszprémi Egyetem Keszthelyi Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karán – az ökumenikus istentiszteletet követően – ünnepélyes kari tanácsülésen fogadták hallgatóvá az első éves diákokat, akiket ezúttal dr. Kristóf János, a Veszprémi Egyetem rektorhelyettese köszöntött.

Zászló kíséretében vonult be a kari tanács.Mint hangsúlyozta, az integrált egyetem célja, hogy a Pannon térségben biztosítsa a minőségi felsőoktatást, s fejlessze az innovatív gondolkodást az összesen öt karon tanuló mintegy 11 ezer diák számára. Hazánk aktív résztvevője kell legyen az EU-ban zajló gazdasági folyamatoknak, mert csak így sorakozhat fel a potenciális nyertesek sorába. Ehhez kínál a hallgatóknak kiváló alapokat a Georgikon kar.
Keszthelyen, a Georgikon karon összességében 1488 hallgató kezdi meg, illetve folytatja tanulmányait a most kezdődő tanévben. A tanévnyitón az első évesek eskütételét követően dr. Dublecz Károly docens, a Georgikon kar dékánja mon-dott tanévnyitó beszédet, elsőként megemlékezve a 250 éve született alapítóról, Festetics Györgyről, valamint Nagyváthy Jánosról. Mint mondta, a megszorítások ellenére is jól sikerült a beiskolázás, a 474 első éves hallgatóval együtt 1064-en nappali tagozaton, 424-en levelező szakon kezdik meg tanulmányaikat. A dékán szólt a pályázati sikereknek köszönhető fejlesztésekről is, majd az első évfolyamosoknak hangsúlyozta, életük legszebb időszakát kezdik meg Keszthelyen. Mohácsi József köszöntőjében keszthelyi polgárokká fogadta a tanulmányaikat megkezdő első éveseket. Az ünnepélyes kari tanácsülésen 65 év szolgálatáért vasdiplomát vehetett át Ancsányi Sándor, Bátki József, dr. Bondor László, Gyarmati Gábor, valamint Gyímesi Gyula. Georgikon-emlékérmet kapott dr. Jenzel Gábor, a „Jó tanuló, jó sportoló” díjat pedig Cirkos János agrármérnök szakos hallgató vehette át.

vissza az elejére


Szankcionálni a jogsértéseket

Az európai örökségért

Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeumban tartották a visegrádi négyek országainak szakemberei, a szellemi jogvédelemmel foglalkozó intézmények vezetői azt a tanácskozást, amelyen elsősorban a nemzetközi együttműködés mikéntjéről esett szó.

Dr. Czoma László kultúrtörténeti ritkaságnak számító köteteket is bemutatott.A tanácskozás zárásaként a négy ország szakemberei megtekintették a kastély kiállításait, majd dr. Czoma László bemutatta számukra a kastélymúzeum könyvtárában fellelhető, országaik kultúrtörténetét érintő őrzött köteteket. A könyvtárban rögtönzött sajtótájékoztatón a kétnapos tanácskozásról dr. Bendzsel Vilmos, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, mint a rendezvény koordinátora elmondta, a cseh, a szlovák, a lengyel kollégái számára is jelképes, hogy Budapest helyett ezúttal a Helikon Kastélymúzeumot választották a tanácskozás helyszínéül. A keszthelyi kastély őrzi az egységes európai művelődéstörténeti örökséget, s ezzel is hangsúlyozni kívánták a szellemi javakra vonatkozó jogvédelem jelentőségét. A négy résztvevő ország szakemberei áttekintették a jogvédelem egységes érvényesítésének közös fellépésben való lehetőségeit. Különös hangsúlyt kapott a tárgyalás során az eredményesség esélye, a prevenciós munka, valamint a jogsértést kimerítő cselekmények szankcionálása. A jogvédelem gyors reagálási lehetőségeit is áttekintették a felgyorsult technikai versenyekkel való összefüggésben.

vissza az elejére


I. Ligeti Nap

Beszélgetős programok

Dömötör József elnök, Zemankovicsné dr. Hunkár Márta szervezőbizottsági vezető és több lelkes szervező jóvoltából szeptember második hétvégéjén a Helikon strand előtti parkolóban tartotta meg a keszthelyi Helikon Liget Egyesület az I. Ligeti Napot, melyen az időjárás „változékonysága” ellenére sok térségben lakó képviseltette magát.

A civil szervezet által bonyolított programokra az itt üdülők közül többen is kilátogattak, és a Csíkos étteremben vendégül látták a település vezetőit is, hogy kötetlen formában beszélgessenek azon elképzelésekről, tervekről, amik a városrész jelenét, jövőjét érintik.
A gyerekek figyelmét rajzverseny kötötte le, a férfiakét autó bemutató, a hölgyekét pedig, a helyi szövés-gyöngyfűzés szakkör „prezentációja”. Az alkalmi színpadon rázendített a cserszegtomaji Tátika Népdalkör és a húrok közé csapott a Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola citerazenekara is. Az alkotóművész jelenlétében a szervezet jelenlegi és korábbi vezetői virágot helyeztek el a fából készült, 1992-ben az egyesület által állíttatott „öreg halász” emlékműnél. A pogácsasütő verseny zsűri elnökeként Zemankovics Ferenc értékelte, majd díjazta a leadott nyolcféle, omlós kerek sós süteményeket, melyek közt akadtak sütőüzemi termékek is. Az öt főből álló zsűri tagjai csak egy pogácsát és egy számot láttak, mikor belekezdtek a kóstolásba, majd egytől tíz pontig értékelték a finomságokat. A különleges termékek közül a legízletesebb Szabó Györgynéé lett, tőle alig maradt le dr. Lu- kács Jánosné és a harmadik helyen végzett Bődiné Góts Erzsébet. A díjfelajánlók jóvoltából mindhárman a konyhában használatos tárgyjutalmakat kaptak. A térség vonzerejét növelő rendezvényt jövőre is szeretnék megtartani.

vissza az elejére


Vietnami küldöttség Keszthelyen

A közelmúltban 12 fős vietnami gazdasági küldöttség járt Keszthelyen, s a polgármesteri hivatalban tett látogatás során szóltak a kétoldalú turizmus erősítésének lehetőségéről is.

Mohácsi József beszélt a város idegenforgalmáról, gazdasági életéről is.A zalai látogatáson Keszthelyt is felkereső küldöttséget a polgármesteri hivatalban Mo- hácsi József polgármester és Zemankovics Ferenc alpolgármester fogadta. A tájékoztató előtti kérdésre, milyen nyelven hangozzék el az, egyértelműen a magyar nyelvet javasolták, mert mint kiderült, többségük hazánkban folytatta felsőfokú tanulmányait, s jól beszélik nyelvünket. Mohácsi József bemutatta Keszthelyt, szólt a város történetéről, történelméről, s a jelen gazdasági fejlesztéseiről is. Vázolta az idegenforgalom fejlesztését is szolgáló úthálózat bővítést, s kiemelte a sármelléki repülőtér nyújtotta lehetőségeket. A vietnami delegáció vezetője, Pham Viet Son elmondta, keresik a két ország közötti együttműködési lehetőségek kiszélesítésének irányait. A múlt évben 40 millió dollár értékű kereskedelmi forgalom bonyolódott a két ország között, ám a jövőben a turizmust is erősíteni szeretnék, ugyanis Vietnam e téren jelentős fejlesztéseket hajtott végre. Keszthely és a Balaton térsége rendkívül vonzó idegenforgalmi célpont lehet, s ezért is kívántak közelebbről megismerkedni e régió adottságaival, szolgáltatásaival, valamint a látnivalóival.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online