Aggodalom a Hotel Helikonért

Így látja a másik fél

Részletes hatástanulmány kell

Városszemle kerékpárral


Aggodalom a Hotel Helikonért

Aggodalmának adott hangot Fodor Márk, a keszthelyi Fidesz MPSZ elnökségi tagja, hogy a 35 évvel ezelőtt Keszthelyen megnyílt Hotel Helikont novembertől a téli időszakra bezárják a tulajdonosok. Mint elhangzott, ezzel 70 munkahely szűnik meg Keszthelyen.

– Annak a szállodának a bezárásáról van szó, amely Keszthely egyik szimbóluma, egyik legnagyobb adófizetője, s egyik legnagyobb foglalkoztatója. Több száz középiskolás és főiskolás diákot segített hozzá, hogy a gyakorlatban is elsajátítsa a szakmája fortélyait. A város nagy rendezvényein mindig számíthatott a Helikon szálloda támogatására. Most, amikor a hotel segítségre szorul, a város vezetése elfordult tőle – mondta Fodor Márk. – Információim szerint a szálloda menedzsmentje időben tájékoztatta Mohácsi József polgármestert, akitől kérték a város segítségét. Többek között javasolták az önkormányzatnak a város felé fizetendő adó 50 százalékos mérséklését a téli, veszteséges hónapokra, ám a polgármester sem a szálloda válságos helyzetéről, sem pedig a megmentésének esetleges módjáról nem tájékoztatta a képviselő-testületet és a kérést megfontolás nélkül visszautasította.
Fodor Márk szerint Mohácsi József ezzel a lépésével halálra ítélte a szállodát és hozzájárult 70 munkahely megszüntetéséhez, s ezzel a város elesett több tízmillió forint adóbevételtől. Mint elhangzott, a Fidesz már tavasszal javaslatot tett a szálloda megmentésére, s ez összhangban van a hotelmenedzsment kérésével.
– A párt keszthelyi csoportja felszólítja Mohácsi József polgármestert, hogy a javaslataink figyelembe vételével fontolja meg a szálloda menedzsmentjének kérését, kezdjen tárgyalásokat a hotel jövő évtől való téli újraüzemeltetéséről, s a 70 ember újbóli munkába állásáról – mondta Fodor Márk.

vissza az elejére


Így látja a másik fél

A Hotel Helikon téli, időszakos bezárásával kapcsolatban megkerestük Mohácsi József polgármestert, hiszen a Fidesz MPSZ keszthelyi csoportja őt tette felelőssé az ezzel kapcsolatos adókiesés és munkahely megszüntetés miatt.

Mohácsi József elmondta, a város, az önkormányzat vajmi keveset tehet ez ügyben, hiszen a döntés joga a Danubius Rt. angol állampolgárságú többségi tulajdonosának kezében van. Ebből is adódóan elképzelhetetlen, hogy a keszthelyiek érzelmi kötődései miatt egy racionálisan gondolkodó üzletember megváltoztassa a döntését. A magánkézben lévő vállalkozások, gazdasági társaságok esetében egyébként is elképzelhetetlen a külső, érzelmi ráhatás.
– Én magam is ezer szállal kötődöm a Hotel Helikonhoz, az ott dolgozó egykori munkatársaimhoz, s bár jómagam is a bezárás ellen vagyok, de az érzelmi kötődések sajnos a konzultációk során sem vezettek eredményre. Egy ekkora idegenforgalmi cég vezetőinek döntését még a város önkormányzata sem tudja befolyásolni, itt a gazdasági mutatók a döntőek. Én nem hallgattam el az önkormányzat elől a bezárás tényét, csupán tudomásul vettem a cég többségi tulajdonosának döntését. Egyébként szívesen megmutatom azt a személyesen nekem címzett levelet, amelyet még júliusban kaptam Betegh Sándortól, a Danubius Hotels Rt. vezérigazgatójától. Ennek néhány felhasználható részletéből az olvasók is megérthetik a cég álláspontját.
Az rt. vezérigazgatója levelének első részében utal azokra a számadatokra, amely alapján úgy döntött a tulajdonos, hogy november 27-től 2006. március 10-éig, a téli hónapokra bezár a Hotel Helikon. Amennyiben az idei november és a jövő évi március is veszteséges lesz, akkor a következő téli idényre is bezár a szálloda. Az elmúlt évi adatok azt mutatják, hogy a szálloda vesztesége megközelíti a 100 millió forintot.

vissza az elejére


Angolnatelepi Spa Hotel

Részletes hatástanulmány kell

„A tóhoz egyre közelítő városi beépítések láttán félő, hogy a tó és a környező tőzeges területek ökológiai egysége visszafordíthatatlanul megbomlik, közvetlen veszélybe sodorva a gyógyerővel rendelkező tó jövőjét.” Ezzel a mondattal zárult a Természet Világa havi lap legfrissebb számában megjelent a gyógytó múltjával, jelenével, jövőjével foglalkozó írás, amit vezérgondolatként kiemelve állított szeptember elején tartott sajtótájékoztatójának középpontjába Papp Gábor hévízi önkormányzati képviselő.

„A múlandó gyöngyszem Európa szívében?” címmel megjelent írás vezér gondolatát mottóul választva Papp Gábor bejelentette: az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Hivatal hatósági irodája igazságügyi szakértőt rendelt ki az angolnatelepi beruházás ügyében. A lefolytatott vizsgálat a civil szervezetek által benyújtott szakmai anyagokat is áttanulmányozta és az első fokú határozatot megváltoztatva, úgy foglalt állást a hivatal: hogy a keszthelyi Spa Hotel és feltáró út környezetvédelmi engedélyezési eljárásában részletes hatástanulmány benyújtását írja elő. A tanulmánynak egy teljes vegetációs időszakot kell vizsgálnia, ami minimum egy év, de még ugyanennyi ideig lehet észrevétellel, vagy kifogással élni. A tanulmány elkészítésének költségeit a terület tulajdonosának, az építtetőknek kell állni. Szerinte az elkövetkező két év alatt a hatóságok is igazolják, hogy egy ilyesfajta beruházásnak a tervezett helyen nincs létjogosultsága.

* * *

Mohácsi József véleménye

„–Hosszú hónapok óta áll leginkább politikai támadások kereszttüzében a Keszthely közigazgatási területén tervezett beruházás. A hévízi és keszthelyi városvezetést egyaránt nevezték már dilettánsnak, szűk látókörűnek, azt hányva a szemünkre, hogy „profitorientált” döntéseink miatt kerül veszélybe a nemzeti kincsnek számító gyógytó jövője. Erről azonban szó sincs!” – állította kiadott közleményében Mohácsi József polgármester. Ilyet mi, felelős döntéshozók semmiféleképpen sem tennénk. A civilek fellebbezésének ugyan helyt adott az országos környezetvédelmi szakhatóság, előírva még egy, a jelenleginél is részletesebb hatástanulmány elkészítését. Ám ez csupán időhúzás. A több mint egy éve folyó harcban eddig még mindegyik szakhatóság, mindegyik hivatal, mindegyik véleményezésre jogosult szerv egyként bólintott rá az ötcsillagos szállodakomplexum felépítésének engedélyezésére, nem véletlenül. Szaktanulmányok sora igazolta ugyanis, hogy a tó gyógyhatását adó tőzeglápot semmilyen formában sem veszélyezteti a tervezett építkezés. Birtokunkban van a legutóbbi, minden apró részletre kiterjedő vélemény is, melyet Magyarország „lápkirálya” készített el. E szerint sincs akadálya ott a környezetbarát technológiával készülő, munkahelyteremtő beruházásnak, ami Keszthely és Hévíz további fejlődését egyaránt szolgálná.

* * *

A Védegylet véleménye

A fővárosi székhelyű Védegylet (akik arról váltak híressé, hogy a Zengő-hegyi NATO-lokátor építését megakadályozták) a Hévízért Városvédő Egyesülettel egyetértésben közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben a tó közelébe álmodott szálloda komplexum beruházással kapcsolatban egyebek mellett ezt írják: a terület ökológiai rehabilitációja lenne kívánatos, és az ebbe az irányba mutató terveket kellene szorgalmazni, nem pedig pillanatnyi gazdasági érdekek miatt veszélyeztetni a gyógytó különleges természeti adottságait. A Védegylet úgy véli: „… az önkormányzatok bevétel centrikussága, a beruházók kiskapukat keresgélő gátlástalansága és a hatóságok mulasztásai, illetve hanyagsága, együtt felelősek a kialakult helyzetért”. A Védegylet a Zala Megyei Főügyészségnél zajló törvényességi felülvizsgálat befejezéséig az eljárás felfüggesztését indítványozta. Mivel szerintük az engedélyezés során a létező lápkataszter hibáira hivatkozva született meg az elsőfokú környezetvédelmi engedély, a kérdéses területre vonatkozó pontos lápjegyzék elkészítéséig, valamit a földhivatali nyilvántartásnak a valósággal való összhangba hozásáig a területre vonatkozó bármiféle engedélyezési és tervezési eljárás szüneteltetését kérik. Mindezek érdekében levélben fordultak Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez, valamint a területileg illetékes környezetvédelmi hatósághoz.

vissza az elejére


Orvosolni a problémákat

Városszemle kerékpárral

A keszthelyi önkormányzat vezető tisztviselői, a helyi civil szervezetek irányítói, a rendőrség közlekedési osztályának munkatársai, a Városüzemeltető Kft. dolgozói is részt vettek az idén másodízben megtartott városszemlén. A szemlézők szeptember közepén negyedszáz kilométert tettek meg gyalogosan, illetve kerékpáron.

A szemlézők gyalog és a kerékpár nyergéből is vizsgálódtak.A sétálóutca területét gyalogszerrel szemlézők a centrumban lévő közterületeket megfelelően takarítottnak ítélték és a polgármester szólt egy újabb ivókut tervezésének és üzembe helyezésének szükségességéről. A belvárosban persze több helyütt találkoztak problémákkal. Mihamarabb rendezni kell a Zeppelin tér vízelvezetésének kérdését, a Kossuth utca 10-12. épület udvarának rendbe tételét, az itt felhalmozott galambürülék eltávolítását. Megvizsgálták a Nádor utcai fizető parkolók megszüntetésének lehetőségét, egy új közlekedési rend bevezetésének lehetséges módozataira javaslatot téve. Bár ígéret volt rá, hogy az Amazon Szálló Kastély utcai homlokzata még idén megújul, a szemlézők nemigen látták ennek jelét.
A Sopron utca 45. alatti telekhez kerékpározva azt nézték meg, történtek e lépések az ingatlan hasznosításával, vagy beépítésével kapcsolatosan. A Hévízi úton végighaladva a Bécsi Kapu utcánál induló kerékpárút volt a következő úticél. A munkák állásáról a kivitelezők képviseletében Hoffmann Péter főépítésvezető adott tájékoztatást, jelezve: október végére fogják átadni a bringautat. Vastag rétegben lekavicsozott, betonmedencékkel telepakolt, roncsolt területre, az angolnatelepre érve, többen is elfogadták a kutatófúrási szakvéleményt: ez a terület nem láp. Hibajegyzéket felvéve megtekintették a hamarosan fizetővé váló Libás strand fejlesztéseit, a Halászcsárda környékét, a Sport Camping környezetét, a Balaton medencét, a Főnix Hotel melletti és a Hullám Szálló mögötti parkolót valamint a bazársort is.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online