Mert mozogni jó!

Hévízi Ősz 2005.

Szüreti úri-muri

Gyenesdiási vigasságok

Helytállt a nemzetközi versenyeken

Sporthírek röviden


Zala Megye Sportnapja

Mert mozogni jó!

Hagyományteremtő szándékkal tavalyelőtt a Zala Megyei Közgyűlés indította útjára a szabadidős rendezvényt: Zala Megye Sportnapját. Először Zalaegerszegen, majd a múlt évben Nagykanizsán, idén pedig Keszthelyen az Egyetemi Sporttelepen gyülekezett közel háromszáz versenyző, hogy összemérjék tudásukat, erejüket és állóképességüket.

Kámán Ferenc, a rendezvény szervező bizottságának elnöke örömmel jelentette be, hogy a megye nyolc településéről érkezők hat sportágban (labdarúgás, sakk, tenisz, streetball, asztalitenisz, atlétika) nevezhettek. Az egészséges, mozgás gazdag életmód iránti igény felkeltésének szándékával több bemutatót, versenyt és vetélkedőt is tartottak. Petanque, íjászat, tájfutás, lábtoll-labda, dáma, lovaglás, gólyalábon járás is szerepelt a programban és megrendezték a fogyatékkal élő sportolók versenyét is. A „Sport legyen a szenvedélyed!” mottóval hirdetett program nyitóünnepségén a megjelenteket köszöntő Mohácsi József polgármester örömének adott hangot, hogy a rendezvény Keszthely rangját emelve került megtartásra a Balaton fővárosában. Megnyitójában Kiss Bódog Zoltán a megyei közgyűlés elnöke azt emelte ki: végre a versenysport mellett a tömegsport is kellő hangsúlyt kap az egészségmegőrzés terén rosszul álló Magyarországon. A szétzilált, teljesen darabokra tört országban fontosak az ilyen baráti kapcsolatokat is elősegítő rendezvények – húzta alá. A legügyesebben szereplők a díjaikat az ünnepélyes eredményhirdetésen vehették át.

vissza az elejére


Hévízi Ősz 2005.

Hurkától a törölközőig, a jófajta borocskától az értékes könyvig szinte minden megvásárolható volt a Hévízi Ősz 2005. elnevezésű Kiállításon és Vásáron, melynek ismételten a Deák tér biztosított helyszínt szeptember középső hétvégéjén. Az igényesen kialakított félszáz bemutató és kereskedelmi standon túl a gasztronómiai kínálatot széles skálán a kitelepülő borházak és vendéglátó egységek biztosították.

A régió kereskedelmi és fogyasztói körének koncentrált ismerkedő fórumot teremtő, minőség centrikus kiállítás nyitóünnepségén Vértes Árpád polgármester azt emelte ki: csak Hévízen 1200 vállalkozó várja az intenzívebb állami szerepvállalást, mert hazánk agrár országból mostanra a vállalkozók állama lett. A település vezetője egyúttal a vállalkozók nagyobb védelmére szólított föl és intenzívebb összefogást sürgetett. A Hévíz és Térsége Kamarai Tagok Kulturális Alapítványa szervezésében zajló programot a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöksége nevében Baldauf Csaba alelnök nyitotta meg, a résztvevő kiállítók nagy száma felett érzett örömének hangot adva. Mint mondta: kitűnő alkalom teremtődött, hogy a vállalkozások bemutassák termékeiket, szolgáltatásaikat a fogyasztók népes közönségének. Az idei vásárdíjat a bíráló bizottság a zalaegerszegi Komplexvill műszaki és vagyonvédelmi cégnek, illetve az Egerből érkezett Leder World bőrruházati szaküzletnek adta át ünnepélyesen. A vásárt kísérő kulturális programot a helyi fellépőkön kívül fővárosi sztárfellépők is színesítették.

vissza az elejére


Folklórkaraván Cserszegtomajon

Szüreti úri-muri

Minden eddiginél több, valamilyen formában a szüretet idéző ruhadarabba öltözött helybéli résztvevővel indult a cserszegtomaji Európa térről a felvonulók vidám menete szeptember közepén, hogy a település négy helyszínén is megállva, félszáz liter e célra félretett cserszegi fűszeressel és folklórműsorral kínálják a jobbadán alkalmilag összesereglett nézelődőket.

Volt, aki a Dottó vonatra felférve; volt, aki lóháton, szekéren, kocsin, vagy fogatra, sőt traktorra ülve adta át a jókedvet a „folklórkaraván” tagjainak és a nézelődőknek a hagyományos szüreti programon. Az idén már kétnaposra préselt ünnep első napján a tornateremben a táncdalok, örökzöldek, operettek fokozták a jókedvet. A slágerek Lovay László, Bálint Natália és Salamon Ferenc előadásában csendültek fel.

Másnap délután a helyi civil szervezetek, egyesületek, a polgárőrség, a nyugdíjasklub mellett Hajdúdorog testvértelepülés 22 fős delegációja is meghallgatta Kovács Viktor kisbíró borfogyasztásra vonatkozó intelmeit, majd a felvonulók hosszú menetelés után az iskola udvarára értek, ahol csikós bemutató, s térzenei program fogadta őket. Fellépet itt a partnerközség Bocskai Népzenei Együttese, a helyi iskola mazsorettcsoportja és citera együttese is.

vissza az elejére


Gyenesdiási vigasságok

A Keszthely és Gyenesdiás határvonalán lévő körforgalom tövében felállított 150 esztendős, szabadtéri, bálványos-regős prés volt a központi színhelye annak a szüreti vigasság sorozatnak, melyet szeptember 17-én tartottak.

A turisztikai csáberőként számon tartott helyszínen kóstolóként kínált szőlőfürtök, mézédes must, jófajta bor és hangulatfokozó muzsika jelezte a község lakóinak és az utószezonban itt nyaralóknak, a barátságtalan időjárás ellenére szép számban összeseregletteknek: a faluban nem mindennapi „hacacáré” készül. A helyi civil szervezetek „urafiai” frissen csordogált musttal, az asszonyságok, nénék pedig, házi sütésű pogácsával kínálták a néprajzi ihletésű préselési bemutató jobbára alkalmi résztvevőit, majd Páli Lajos kisbíró parancsának engedve felékesített szekerekre, szalagokkal díszített fogatokra szálltak, hogy a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar jóvoltából hangos és vígságos menetet alkotva a Nádas Csárda felé vegyék az irányt. Rongyos maskarákba öltözött atyafiak csakúgy látszódtak a menetben, mint magyar ruhás úrfiak. Már rotyogott a kondérban a birkagulyás, mire a sereglet a csárda udvarára ért, ahol a vacsorát megelőzendő folklórműsor fokozta a jó hangulatot. A helyi művészeti iskola diákjai népdalokkal és táncokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, de fellépett a felnőttek dalköre és néptánc együttese is.

vissza az elejére


Demeter Klaudia atléta

Helytállt a nemzetközi versenyeken

A nemzetközi versenyeken megfelelően helytállt Demeter Klaudia, a KVDSE ifjúsági reménysége. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Játékokon az olaszországi Lignanóban hármasugrásban a 10. helyet szerezte meg az európai élmezőnyben. A Marokkói Ifjúsági Világbajnokságon három versenyszámban is rajthoz állt és a svédváltóval (100-200-300-400 m) a 13. helyet, a 100 m gátfutásban új egyéni csúccsal (14.01 mp) a 16. helyet érte el, hármasugrásban nem került döntőbe. A versenyeken szerzett tapasztalatokról beszélgettünk a versenyzővel, valamint edzőjével.

Klaudia értékelése: – A két nemzetközi versenyen megismertem korosztályom legjobbjait az Egyesült Államoktól Kínáig. Együtt versenyezhettem azokkal a sportolókkal, akik az elkövetkezendő években az atlétikai számokban meghatározó személyek lehetnek. Megfigyelhető, hogy ebben a korosztályban is már azok az országok versenyzői játszák a főszerepet, akik a felnőttek között. Sportpályafutásomban fontos állomás volt: sok munka, edzés, lemondás, nem biztos, hogy elég a kiemelkedő eredményekhez. Még minden atlétikus képességben kell fejlődnöm az eredményes felnőtt szerepléshez. Hasznos tapasztalatokat szereztem, mert itt más a hangulat, más a versenyek előtti felvezetés, máshogy kell a bemelegítést elvégezni, az idegen körülmények, a sok utazás nagy pszichés terhet jelentett. Kellemes élmény volt, amikor a marokkói tévében visszanézhettem a gátfutásomat, valamint a többi versenyzővel az ismerkedés, tapasztalatcsere és az afrikai ország érdekes, színes, tőlünk eltérő élete. Amennyiben szorgalomban és a képességekben sikerül még magasabb szintre jutnom, és a sérülések elkerülnek, szeretnék olimpiai résztvevő lenni.
Csikós József edző véleménye: – Öt év munkája ez a siker, hogy ott lehettünk és nemzetközi szinten is megfelelően szerepeltünk. A hétpróbára való felkészülés ellenére is képes volt Klaudia egyéni számokban jó szereplésre, és úgy tűnik eldőlt, mely versenyszámokban kell a továbbiakban készülnünk. Bebizonyította, hogy jó versenyző típus, de a felkészülésben még sokkal odaadóbban kellene teljesítenie. A megmérettetés jó eszköz volt további célok eléréséhez, junior EB, VB, olimpiai részvétel stb. Klaudiának szorgalomban és mentálisan kell fejlődnie, mert képességei alapján elérheti ezeket a célokat. Remélem, hogy a későbbiekben további versenyrutint szerezve, tudatosan készül céljai elérésére és együttműködő versenyzőként szép eredményeket fog elérni.

vissza az elejére


Sporthírek röviden

Tenisz

Szeptember elején a hagyományoknak megfelelően Keszthely több mint 20 pályáján bonyolították le a XXIX. Nemzetközi Magyar Senior Teniszbajnokságot. A versenyen, amely első kategóriás, 270-en indultak 14 országból, köztük akadt aki Japánból, vagy például Venezuelából érkezett.
Hosszú évek után ismét akadtak keszthelyi győztesek. A 35+ női versenyben Iglódiné Eggenhoffer Bernadett lett győztes, míg Mészáros László a 120– vegyes számban osztrák partnerével diadalmaskodott. Második helyezést ért el a 100– női párosok között Iglódiné Eggenhoffer Bernadett-Tóthné Bentzik Judit női páros és a 100– vegyes párosban Iglódiné Eggenhoffer Bernadett-Wurm Ferenc kettős. A 100– vegyes páros számban bronzérmet szerzett a Tóthné Bentzik Judit-Holló János vegyes páros.
Jövőre, szeptember 2. hetében ismét Keszthelyen rendezik a magyar bajnokságot, amely sorrendben a 30. lesz.

Atlétika

Az elmúlt hét végén Budapesten a Puskás Ferenc Stadionban került lebonyolításra az Ifjúsági és Junior Magyar Bajnokság. Hétpróbában az ifjúságiak mezőnyében Demeter Klaudia, a keszthelyi Vajda János Gimnázium 3. osztályos tanulója ezüstérmet szerzett. Edzője: Csikós József.
A juniorok között a 3x800 m-es váltófutásban a Fördős-Kocsis-Somogyi összetételű leány keszthelyi váltó 2. lett. Edzőjük: dr. Kardos József.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online