Faipari tanműhelyt avattak

Gimi lesz a lakóházból

Díjeső az énekkarra

Karatebajnokság Keszthelyen

Illyés-nap Hévízen


Az Asbóth-iskola részeként

Faipari tanműhelyt avattak

Az új tanműhelyben a csapolást és fogazást is jól begyakorolhatják.Keszthelyen a Balaton-parti Csárda utcában, a városi napközis tábor előtt, október derekán Mohácsi József polgármester avatta fel az Asbóth Sándor Térségi Középiskola frissen elkészült faipari alapképző tanműhelyét. Az oktatási intézményt anyagilag is támogató, helyi gazdálkodó szervezetek meghívott képviselőinek jelenlétében tartott avatóünnepségen az asztalos tanulók némi ízelítőt is adtak szakmájukból.

Mint Szemes Péter igazgató szájából elhangzott: a 2004-ben befolyt 11,5 milliós szakképzési támogatás több mint felét, hat milliót fordítottak a több helyiségből álló, gépekkel és berendezésekkel kitűnően felszerelt műhely kialakítására, melynek használaton kívüli ingatlanát még ősszel bocsátotta az iskola rendelkezésére a város önkormányzata. Az öltözőkkel és tantermekkel kiegészített épületrészekben már szeptembertől elindult az elméleti és gyakorlati oktatás. Egy éven belül a festő és kőműves szakma képviselői is ide költözhetnek, mivel kész vannak a bővítési tervek a gyakorlati oktatóhely minimum ötmilliót felemésztő fejlesztésére. Az ünnepségen mondott pohárköszöntőjében Manninger Jenő a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott a helyi ipartestületnek és a környék vállalkozó szervezeteinek a nyújtott támogatásokét, melynek révén átadhatták a kompakt alapú oktatás újdonsült képzési bázisát.

vissza az elejére


Bővülhet a Bibó-iskola

Gimi lesz a lakóházból

A rendelkezésére álló helyet és épületi szárnyakat már réges régen kinőtte a hévízi Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola, és az iskolavezetés számos bővítési alternatíva kidolgozását tervezte egészen mostanáig. Az intézmény közvetlen szomszédságában álló lakóépületre ugyanis nemrégiben kikerült az „ELADÓ” tábla, s a gimnázium rögvest jelentkezett is vásárlási szándékával.

A tornaterem végénél magántulajdonban lévő emeletes ingatlan minden szempontból megfelelőnek tűnt a bővítésre, ezért a szükséges engedélyek beszerzése és a tárgyalások lefolytatása nem váratott magára – adta hírül Batha Kálmánné igazgató. Mint érzékeltette: az iskola két alapítványának bírói határozata is rendelkezik arról, hogy a meglévő pénzt csakis tanterembővítéssel összefüggésben költhetik el. Ha a szakképzési támogatásból befolyt összeget is maradéktalanul erre fordítják, akkor akár külső önkormányzati segítség nélkül sikerülhet a megvásárlás, és a feltétlen szükséges belső átalakítás. A távlati tervekben persze az épületblokkokat összekötő folyosó és aula kialakítása is szerepel, de egyelőre az is rendkívüli öröm, hogy négy új szaktanteremmel és több más, kiváló funkciójú helyiséggel lehet gazdagabb az intézmény. A hostess és idegenvezető képzés mellett további népszerű szakok indítására is mód nyílik, mert több főépületi osztályterem is felszabadul. Az eladó rendkívül korrekt árat kér a kertet és garázst is magában foglaló épületegyüttesért, így ha sikerül megállapodni, akkor a birtokba vételt követően hamarjában becsöngetnek a lakóházból épített gimnáziumban is.

vissza az elejére


Tisztaforrás Dalkör

Díjeső az énekkarra

Közel négy esztendeje alakult meg Börcziné Németh Erzsébet művészeti vezető irányításával Hévízen a Tisztaforrás Dalkör, mely létrehozása óta számos megyei és országos elismerésben részesült. A 16 taggal működő, énekelni rajongásig szerető menyecskék és dalra fakadó urafiak most újabb, tiszteletet parancsoló díjakat zsebeltek be.

Bebizonyították rátermettségüket.A közelmúltban Vasváron 16 résztvevő csoport közreműködésével rendezték a Vas Lajos énekverseny regionális, minősítő elődöntőjét, ahol a karvezető által készített csodálatos fellépő ruhákban léptek színpadra, hogy onnan „aranyminősítéssel” jöjjenek le, s biztosítsák maguknak a tavasszal megrendezendő középdöntőbe kerülés jogát. A szólóban is elinduló Börczinét ugyancsak az elérhető legszínvonalasabb elismeréssel jutalmazták. A két, válogatott dalcsokorral nótára fakadó dalárda nemrégiben benevezett a pákozdi XIII. Országos Népzenei Minősítő versengésre is, ahol „kiváló minősítésű dalkör” címét vehették át, így tavasszal elérhető közelségbe került az Arany Páva Díj, vagy akár az Országos Arany Minősítés megszerzése is. Az általában heti egy alkalommal gyakorló csoport a nyár szinte összes hétvégéjét fellépéssel töltötte, hisz a környéken rengeteg helyre invitálták a nem csupán énekhangból, de dalismeretből is ragyogóan vizsgázókat. A felettébb szerény zenekarvezető szerint bár még egy-két férfiemberrel kiegészülhetne a csapatuk, mégsem panaszkodnak. Alkalmi segítőik szerencsére akadnak – köztük a Hévízi Díszítőművészeti Szakkör, akik a kabátkákat készítették, továbbá a fürdőváros önkormányzata is melléjük áll- de szívesen vennék egy „menedzser-szponzor” felbukkanását. Három éve folyamatosan citerakísérettel lépnek föl, gondoskodva arról, hogy a közönség műélvezetét még inkább kielégíthessék.

vissza az elejére


Vér folyt, de csak a véradáson

Karatebajnokság Keszthelyen

Magyarország egyik legprofibb karate klubja, a Keszthelyi Shotokan Sportegyesület nyert jogot arra, hogy október derekán a Csokonai ÁMK tornacsarnokában megrendezze az A.J.K.A. országos karate bajnokságát. Az egészségesebb életmód népszerűsítése mellett a rendezvény szervezői az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen elkötelezetten kiálltak a véradás ügye mellett, ezért több órán keresztül várták a segíteni akaró sportbarátokat.

A legjobbakra díjeső hullott.A kiemelt támogatók által szponzorált eseményt beharangozó sajtótájékoztatóján Csótár András, a helyi shotokan egyesület elnöke bejelentette: Keszthelynek a rendezvénysorozat nyolc éves történetében idén először sikerült rendezési jogot nyerni, ami egyértelmű összefüggésben van az itteni karatésok által nyújtott kiemelkedő teljesítményekkel. A száznál is több egyesületi tagból majdnem negyedszázan viselhetnek fekete övet. Heten hivatalos oktatói képesítést szereztek és a technikai vezető Csősz Tóth Norbert hazánkban elsőként tudta letenni a 6. dan vizsgát. (A világszövetségben rajta kívül is mindössze négyen birtokolják e címet.)
A hivatalos megnyitón Sensei Sáfár László a világszövetség technikai vezetője és Mohácsi József Keszthely polgármestere szólt a résztvevőkhöz. Sáfár László rendkívül elismerő hangon beszélt Keszthely város sport szeretetéről, és a fő támogatónak, a helyi önkormányzat vezetőjének a világon 50 ezer tagot számláló irányító testület nevében emléklapot adott át. Mohácsi Józsefen kívül hazánkban eddig mindössze egy ember vehetett át ilyen elismerést, melyre Reagen amerikai elnök is büszkeséggel tekintett. A sportos életvitelt népszerűsítő bajnokság délelőtti selejtezőin közel 300 válogatott karatéka négy küzdőtéren formagyakorlatokban és kötött küzdelmi versenyszámokban mérte össze tudását. A délután zajlott döntők, felnőtt versenyek befejeztével a díszvendégek közreműködésével adták át a legjobbaknak járó díjakat.

vissza az elejére


Illyés-nap Hévízen

Az őszi szünet megkezdése előtt tartották meg Hévízen az Illyés Gyula Általános és Művészeti Iskola régi hagyományokra visszatekintő programsorozatát, mellyel a névadó emléke előtt tisztelegnek minden évben. Ezúttal rajzkiállítás, vers- és prózamondó verseny, művészeti versengés és koszorúzó megemlékezés is szerepelt a programban.
Az Illyés bármely művének illusztrálása témájában a környék iskoláinak alsós és felsős korcsoportjában meghirdetett rajzpályázaton a fürdővárosi negyedikes Kiglics Krisztina kategóriagyőzelmet szerzett; a felsősöknél a nyolcadikos Antal Eszter a második helyen végzett. Tizenöt iskola hatvan tanulóját nevezték a három kategóriában lebonyolított versmondó versenyre. A 7-8. osztályosok között Spagi Márta, a 3-4. osztályosok vetélkedésében pedig Hegedűs Ágnes szerezte meg az előkelő második helyet. A hangszeres szólisták versenyében az ötödikes Tatár Attila trombitán, Tóth András pedig zongorán előadott játékával érdemelte ki a legjobbnak járó oklevelet. Az alsósok iskolai sportversenyében az „asok” bizonyultak jobbnak.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online