Képviselő-testületi ülés Keszthelyen

Bevonják az idősellátásba

Gyökeres változásokat

Pénzt vonnak el jövőre

Vitáztak a város jövőjéről

Egészséghét a Csányban


Játszótér-felújítás, síkosság-mentesítés

Képviselő-testületi ülés Keszthelyen

Huszonöt napirendi pontot tárgyaltak legutóbbi ülésükön a keszthelyi önkormányzati képviselők, köztük olyan fontos témákat, mint a város gazdálkodási stratégiája, a hó- és síkosság-mentesítés, vagy a játszóterek korszerűsítése. A tanácskozás első felében többnyire egyetértés volt az előterjesztéseket illetően, ám később, a működési bevételek, és kiadások kapcsán hosszas vita alakult ki.

A több mint két tucat előterjesztés megvitatása gördülékenyen indult. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás felülvizsgálatára vonatkozó napirenden gyorsan túljutottak a képviselők. Hasonlóképpen egyetértettek a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását illetően, és a belső ellenőrzési ütemtervvel kapcsolatban is alig volt ellenvetés. A működési bevételek és kiadások témaköre azonban már megosztotta a testületet. Az ellenzéki képviselők annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az önkormányzatban vagyonfelélés folyik, emiatt jövőre fizetésképtelenné válik a város. Ezt Mohácsi József polgármester határozottan cáfolta.
A háziorvosi ügyelet kapcsán már több egyeztetés is volt a közelmúltban, ám a végső megoldás még mindig nem született meg.
A konferenciaturizmus helyzetéről szóló beszámolót elfogadta a testület.
Borosné Eitner Kinga képviselő interpellációjában Molnár Imre közéleti és alpolgármesteri tevékenységét vizsgáló, illetve annak hatékonyságát vitató kérdéseket tett fel. Molnár Imre erre adott válaszát a képviselő nem, a testület azonban 11 igen, 5 ellenszavazat, és egy tartózkodás mellett elfogadta.
Az egyéb ügyek között szó esett az I. Festetics György születési évfordulója jegyében tartandó jövő évi ünnepséggel kapcsolatos elképzelésekről.
Napirenden volt a város játszótereinek felújítási feladatait tartalmazó előterjesztés, illetve a hó- és síkosság-mentesítésre vonatkozó tervezet. Ez utóbbi költségigényét illetően vita alakult ki, ezért a képviselők úgy döntöttek, hogy egy későbbi ülésen részleteiben még foglalkoznak vele.
Egyhangúlag elfogadta a testület a Városi Kórház egészségügyi szakellátásra vonatkozó többletkapacitás pályázatának beadási tervét, majd zárt ülésen döntöttek a „Keszthely Város Szociális Ellátásáért” kitüntető cím és a Zala Megyei Önkormányzati Közgyűlés által alapított kitüntetések, díjak adományozásáról.

vissza az elejére


A Lótusz Szállót

Bevonják az idősellátásba

Jelenleg 48 hévízi, illetve Hévíz környéki idős ember neve szerepel várólistán, akik mindannyian a Teréz Anya Gondozási Központba kérik felvételüket. E helyzet miatt már korábban is felvetődött az intézmény bővítésének gondolata, s ezt járták körül – immár konkrétabban – az elmúlt képviselő-testületi ülésen a város vezetői.

A bővítés több képviselő, és a gondozási központ vezetője szerint is megoldható, méghozzá rövid időn belül akkor, ha a gondozási központ újabb épületet kapna, az önkormányzati tulajdonú Lótusz Szálló igénybevételével. A műszaki bejárás és vizsgálatok során ugyanis kiderült: a szálló kis átalakítással kiválóan alkalmas az idősek gondozására, és pillanatnyilag 25 idős ember ellátása válna lehetővé „megnyitása” által.
A képviselők közül többen megkérdőjelezték a szálló alkalmasságát, ám az ellenérvek között elhangzott: a Lótusz Szálló nemrégiben felújításon esett át, minden fürdőszoba zuhanykabinnal rendelkezik; amit meg kellene oldani feltétlenül, az a lift beépítése és a belső akadálymentesítés. Ezek költségei nem igazán számottevőek – hangzott el a téma vitája során.
A Lótusz Szálló, sőt, a bővítés ellen más érveket is sorakoztattak fel a testület tagjai. Így például azt, hogy az idősellátás a szálló bevonásával már három helyen történne, ami nem szerencsés; azt, hogy a bővítés újabb álláshelyek létesítését jelentené, amiről éppenséggel szó sem volt, sőt, a takarékosság jegyében többen ezt nem is tartották szerencsésnek.
Hamar kiderült azonban, hogy az aggályok alaptalanok. Számítások szerint ugyanis az új részleg várható fenntartási költsége éves szinten 3,3 millió forint, a dolgozók bére éves szinten körülbelül 10 millió forint. 25 gondozott után viszont fejenként 710 ezer forint állami normatíva igényelhető le évente, s ehhez jön a gondozottak által fizetendő térítési díj is. Könnyen kiszámítható, hogy ezek figyelembe vételével az intézmény nem fog veszteségesen működni. A gondozási központ vezetője, Vági Ferencné pedig kijelentette: a létszámgazdálkodás keretében a nyugdíjazás előtt álló dolgozóik nyugállományba vonulása után az ő munkakörüket megszüntetik.
Lendvai Éva képviselő a vitával és kételyekkel kapcsolatosan annyit jegyzett meg: a 48 várakozónak a téma elvetése után vajon a város mit fog mondani... Rámutatott arra is: a munka oroszlánrésze a dolgozóké lesz, nekik kell helyt állni mindkét helyen. Természetesen ő is el tudja képzelni koncentráltan kezelni az idősellátást, ám a jelen körülmények ezt a megoldást teszik lehetővé.
Végezetül a képviselők elfogadták az érveket, és az általuk hozott határozatban kimondták: jóváhagyják a gondozási központ bővítését, s elrendelik az intézmény új működési engedélyének megkérését.

vissza az elejére


Harmadik Út

Gyökeres változásokat

Választási Szövetséget kötött a Magyar Igazság és Élet Pártja, valamint a JOBBIK Magyarországért Mozgalom. Ezt a napokban sajtótájékoztatón jelentette be Farkas Lajos, a MIÉP megyei elnöke és Somlyai Szilárd, a helyi JOBBIK vezetője, a párt zalai kampányszervezője Keszthelyen. A Harmadik Út pártszövetséggel gyökeres változásokat kívánnak hozni a magyar politikába.

A MIÉP és a JOBBIK alkotta Harmadik Út nevű választási pártszövetség nem jobb, és nem baloldali, hanem keresztény és nemzeti értékeket képvisel – hangsúlyozta Farkas Lajos Zala megyei MIÉP elnök a múlt heti, keszthelyi sajtótájékoztatón. Mint mondta, céljuk, hogy a jó értelemben vett magyar radikalizmus ismét bekerüljön a történelembe, és hazánk a Kárpát-medencében betöltse azt a szerepet, amelyre hivatott. A pártvezető bízik abban, hogy ebben a törekvésben a fiatalabb nemzedék is mellettük áll.
Somlyai Szilárd a keszthelyi JOBBIK vezetője kiemelte, a választási szövetség megkötése az egyetlen lehetőségük arra, hogy a – véleménye szerint nemzetet romboló – liberálisokat kiszorítsák a parlamentből, valamint az önkormányzatokból, és végre legyen, aki megkérdőjelezhetetlen tisztességgel képviseli a magyarság érdekeit. Erre ugyanis a két pártvezető szerint az elmúlt 15 évben sem a mindenkori kormány, sem az ellenzék nem volt képes. Emellett mindketten remélik, hogy egy sikeres választási kampány után az országgyűlésben, és a közéletben egyaránt a Harmadik Út lehet a nemzet lelkiismerete.

vissza az elejére


A Fidesz az ígéretek betartását várja

Pénzt vonnak el jövőre

A 2006-os költségvetés számainak ismeretében aggályát fejezte ki a kisiskolák, illetve a művészeti oktatás jövőjével kapcsolatosan Manninger Jenő térségi országgyűlési képviselő a közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján.

„Bár a kormányfő szavakban a kistelepülési iskolák megmaradása mellett kampányol, a jövő évi büdzsé főként ezeket az intézményeket sújtja. Az oktatási tárca elismerte, hogy jövőre nem a közoktatás fejlesztése, csupán szinten tartása a cél” – fogalmazott a képviselő.
Térségünkről szólva rámutatott: az itteni intézményeket főként a művészeti és zenei oktatás finanszírozása terén érinti a kérdés. A 2006-os évben ugyanis a művészeti oktatás támogatása az 59 ezer forint fejenkénti támogatásról 40 ezer forintra csökken a tervezet szerint, a zenei oktatás támogatása pedig a 105 ezerről 80 ezer forintra módosul.
„Térségünkben van olyan iskola, ahol a szülőknek gyermekenként havi 3 ezer forintot kell majd befizetniük, ha fenn akarják tartani gyermekük művészeti oktatását” – hangsúlyozta, hozzátéve: a művészeti képzés ma már nem luxus, illetve nem szabadna, hogy az legyen, hiszen ezáltal például kiválóan ellensúlyozható az amúgy riasztó felmérés-adat, mely szerint a gyerekek átlag 3,5 órát töltenek tv-képernyők előtt. Másrészt – mondta – számos énekkar, dalárda, színkör működik a térségben, melyre joggal vagyunk büszkék, és amelyek az iskolákból kikerülő, művészetileg jól képzett nebulókból állnak. Ezek jövőjét alapvetően befolyásolhatja a költségmegvonás.

Manninger Jenő szerint egyértelmű, hogy az önkormányzatoknak általában véve is jóval több pénzt kell majd költeniük jövőre oktatási intézményeikre, olyan helyzetben, amikor az önkormányzatok támogatása mintegy 50 milliárd forinttal csökken az idei évhez képest.
A képviselő aláhúzta: a művészeti oktatást felvállaló iskolákon túl a térségi, kistérségi elvek szerint működő oktatási intézmények is igen nehéz helyzetbe kerülhetnek 2006-ban, hiszen megszűnik a főként a társulásos iskolákat segítő, fejenként tízezer forintos, kiegészítő támogatás, a 3000-3500 fő közötti kistelepülések oktatási intézményeinek járó 12.500 forintos plusz normatíva, és a legfeljebb 3000-es lélekszámú helységekben lévő iskolák felső tagozatainak 25 ezer forintos kiegészítő támogatása, de mintegy 8,89 százalékkal csökken a roma kisebbség oktatásának támogatása is.
Manninger Jenő bejelentette: a Fidesz képviselőcsoportja módosító javaslatokat nyújt be arra vonatkozóan, hogy ne csökkenjen sem a kisebb települések, sem a művészeti oktatás támogatása, sőt, javaslataik szerint ezeknek az elmúlt évek csökkentése miatt a növelésén kellene fáradozni. A Fidesz azt várja a kormánytól, hogy ha már ígéretet tett, támogassa e javaslatokat.

vissza az elejére


Vitáztak a város jövőjéről

Nem jutottak közös nevezőre a képviselők a város gazdasági stratégiáját illetően. A működési bevételek, és kiadások egyensúlyba hozását eltérően ítélték meg a testületi ülésen.

Érvek és ellenérvek csatájának lehettek szem- és fültanúi a teremben helyet foglaló vendégek. Az ellenzéki képviselők végig kitartottak saját véleményük mellett, miszerint az önkormányzat feléli saját vagyonát. Fodor Márk és Pálinkás Róbert arra figyelmeztette képviselőtársait, hogy emiatt jövőre fizetésképtelenné válik a város. Ezzel Borosné Eitner Kinga, Vargáné Várkonyi Erzsébet, Csótár András és Ruzsics Ferenc is egyetértett. Mohácsi József polgármester határozottan cáfolta ezt az állítást. Mint mondta: a nehézségek ellenére Keszthely anyagi helyzete stabil. A városnak van elképzelése a jövőről – legyen az turizmus, egészségügy, vagy oktatás – és azt meg is tudják valósítani. Ehhez az itt élőkben megvan a tehetség, az erő, és az akarat. Ebben a véleményében Zemankovics Ferenc alpolgármester is megerősítette. Hangsúlyozta: való igaz, hogy egy ideje csak a felhalmozási bevételek bevonásával biztosítható a város, illetve intézményeinek működése, mert a normatívák nem fedezik teljes egészében a közalkalmazotti béremeléseket, és a Balaton Kongresszusi Központ és Színház bevételeit is folyamatosan ki kellett egészíteni, ám a város továbbra is fizetőképes marad, kár feleslegesen kongatni a vészharangot. Az alpolgármester az intézmény beruházásokra utalva hozzátette: az egész országra jellemző, csökkenést mutató demográfiai adatok időnként népszerűtlen lépések megtételére kényszerítik a keszthelyi önkormányzatot is, ennek ellenére bizakodó a jövőt illetően. Vitázó képviselő társaikat azonban továbbra sem sikerült meggyőzni, ők kitartottak eredeti álláspontjuk mellett. Néhányan a vita végén is hangot adtak annak a véleményüknek, hogy nem kaptak megnyugtató választ felvetéseikre.
Végül a képviselő-testület úgy döntött, hogy a jövő évi költségvetési koncepcióban az önként vállalt feladatok nem tervezhetők felhalmozási bevétel, illetve működési hitelfelvétel terhére.

vissza az elejére


Egészséghét a Csányban

Az alsó és felső tagozat minden tagját bevonták valamilyen formában a keszthelyi Csány-Szendrey Belvárosi Általános Iskola egészséghetének programjába, mely javarészben a balesetek megelőzésére koncentrálva jelentett hasznos elfoglaltságot kicsinek és nagynak október közepén.

Egy egészségesebb életszemlélet kialakításának céljával, öt évvel ezelőtt útjára indított rendezvénysorozat minden eddiginél több programot foglalt magában. A leginkább a környezet és az egészség védelmére fókuszáló tematikus hét részeként orvosok és védőnő bevonásával felvilágosító előadásokat tartottak; aerobik, kosárlabda, foci és kerékpár versenyeket rendeztek, valamint különféle teszteket is kitöltöttek a gyerekekkel. A diákönkormányzat és a szülők bevonásán túl aktivizálták a helyi rendőrséget, a mentőszolgálatot és a tűzoltóságot is. Az „alma, vagy citrom” elnevezésű közlekedésbiztonsági ellenőrző akció hatalmas sikert aratott, csakúgy, mint az iskolaudvarra beguruló tűzoltóautó részletes szemléje. A pedagógusok gyakorlati továbbképzést kaptak a sérülések ellátásából, a diákok pedig élvezettel, játékos formában sajátítottak el ismereteket testük, lelkük, környezetük megóvásának fontosságáról.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online