A házhoz menő zsákos gyűjtés

Új vezető a TMK élén

Italos kartondoboz gyűjtőakció indult


Szelektív hulladékgyűjtés otthon

A házhoz menő zsákos gyűjtés

2005. november 1-jétől a lakosságnak lehetősége nyílik arra, hogy a háztartásban keletkező, hasznosítható csomagolási hulladékait már nem csak a gyűjtőszigeteken, hanem akár otthon is gyűjtheti a házhoz menő zsákos gyűjtés bevezetésével. Az Európai Unióban már hatékonyan működő rendszer ma még újdonságnak számít Magyarországon, de bízunk benne, hogy a szelektív hulladékgyűjtés e kényelmesebb és hatékonyabb módja hamarosan mindennapi rutinná válik mindannyiunk számára.

A lakosok november 1-jét követően Keszthelyen a Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft. Ügyfélszolgálati Irodájában (Keszthely, Vásár tér 10.) regisztráltathatják igényüket a házhoz menő gyűjtésre. Akik jelentkeznek, díjmentesen kapják meg a sárga színű, nyakánál összehúzható, 80 literes emblémázott műanyagzsákot.

Mi kerülhet a sárga zsákba?

Ez a zsák a fém-, a műanyag-, a papírcsomagolások és az italos kartondobozok gyűjtésére szolgál. Kérjük, üveget ne tegyenek bele, mert ha eltörik, könnyen kivághatja a zsákot és balesetet okozhat. A hulladékoknak minden esetben tisztán kell a zsákba kerülnie, mert ez a hasznosításuk alapfeltétele.

A fémhulladékok közül a zsákba gyűjthetjük az alumínium italdobozokat, az alumínium tálcákat, alufóliát, a konzervdobozokat, az üvegek fém záróelemeit, kupakokat és az egyéb csomagolóanyagokat. Figyeljünk oda, hogy zsíros, ételmaradékkal ill. mérgező anyaggal szennyezett hulladék ne kerüljön a szelektív gyűjtőzsákba.

A papírhulladékok gyűjtésénél vegyük figyelembe a zsák méretét, csak a kisebb papírhulladékokat tegyük bele, például: papírzacskók, teás vagy fogkrémes dobozok. A nagyobb kartondobozokat a begyűjtés napján a zsákok mellé helyezzük ki. A zsíros, ételmaradékkal szennyezett papír nem hasznosítható újra, annak a kommunális hulladékok között a helye.

A műanyaghulladékok közül a zsákba tegyük az üdítős és ásványvizes palackokat, a különböző zsugorfóliákat, bevásárló reklámtáskákat, tejfölös, joghurtos, margarinos poharak és a kozmetikai- vagy tisztítószerek flakonjait, tégelyeit. Fontos, hogy a palackokat, flakonokat tapossuk laposra, így, több fér el belőlük a zsákba, és könnyebben tárolhatók. Kérjük, hogy a flakonokat, poharakat mindig öblítsék el, mielőtt a zsákba kerülnek.

A begyűjtés

A megtelt zsákokat a zsákon található összehúzó szalaggal zárjuk le, és a gyűjtőnapokon, minden páros hét csütörtökjén, a ház elé tegyük ki.

A begyűjtés első napja : 2005. november 17.

A vegyes, nem hasznosítható hulladék nem kerülhet a zsákba, mert azokat a gyűjtőjárat munkatársai nem viszik el, az ingatlanok előtt hagyják!

vissza az elejére


Új vezető a TMK élén

Sárecz József a Keszthelyi Városüzemeltető Kft. TMK részlegének vezetője. „1958-ban születtem Nagykanizsán. A Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőtúri Gépészeti főiskolai karán végeztem 1981-ben.
Azt követően a Zalai Erdő és Fafeldolgozó Gazdaságnál dolgoztam, szállítási és gépesítési műszaki vezetőként 1993-ig. Később a Mol Rt. szállodai üzletágában helyezkedtem el, majd a töltőállomás üzletágnál. 1983 óta Keszthelyen élek boldog párkapcsolatban feleségemmel, aki a Szent András Állami Gyógyfürdőben dolgozik, idestova 30 éve.
Két gyermekünk született. Fiam, aki 21 éves informatikai főiskolás, és a lányom, aki 15 éves és jelenleg a Közgazdasági Szakközépiskolában tanul.
Szabadidőmben olvasok, de szeretek utazni is.”

vissza az elejére


A szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére

Italos kartondoboz gyűjtőakció indult

Az ÖKO-Pannon Kht., az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés és a Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft. (VÜZ Kft.) együttműködésével kerül megszervezésre az az italos kartondobozok gyűjtését ösztönző akció, amely október elején indult a keszthelyi általános iskolákban.

A verseny célja, hogy felhívja a gyerekek és a szülők figyelmét a tejes és üdítős kartondobozok szelektív gyűjtésének lehetőségére és újrahasznosíthatóságára. A 2005. októbertől 2006. áprilisig tartó akció végén a legtöbb dobozt összegyűjtő osztály szakmai osztálykiránduláson vehet részt, amelyen megtekintheti az italos kartondobozok újrahasznosítását. A dobozokat gyűjtő gyermekek az akció során nem csupán érdekes ismeretekre, de értékes ajándékokra is szert tehetnek. A legeredményesebb iskolát 200 ezer forint értékű sportszervásárlási utalvánnyal jutalmazza az ÖKO-Pannon Kht., az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés pedig újrahasznosított anyagból készült ajándékokat ad az iskoláknak és az akcióban résztvevő gyerekeknek.
Az ÖKO-Pannon Kht., mint a magyarországi csomagolási hulladékok gyűjtésének és hasznosításának koordinációjával foglalkozó első és legnagyobb közhasznú szervezet jelentős összeget és erőfeszítést fordít a szelektív hulladékgyűjtési rendszerébe bevont városok lakóinak tájékoztatására és környezetvédelmi tudatformálására. A kht. egy komplex lakos- sági tájékoztató és oktatóprogrammal segíti a már kiépített szelektív hulladékgyűjtési rendszerek hatékony használatát annak érdekében, hogy a visszagyűjtött hasznosítható csomagolási hulladékok mennyisége növekedjék, a hulladéklerakók és így a környezet terhelése pedig jelentősen csökkenjen. A kht. rendszeréhez ma már 33 város, illetve régió 413 települése tartozik. Az ezekben a váro- sokban és településeken kialakított több mint 3.042 szelektív hulladékgyűjtő szigeten több mint 3,5 millió lakos gyűjtheti különválogatva a hulladékot.
A 2005-2006-os tanévben az ÖKO-Pannon Kht., az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés és a VÜZ Kft. szervezésében megrendezésre kerülő italos kartondoboz gyűjtőakcióban a keszthelyi iskolák vehetnek részt. A vállalkozó szellemű és a környezettudatos nevelés mellett elkötelezett általános iskolák április végéig gyűjthetik az italos kartondobozokat a verseny keretében, melynek tétje egy 200 ezer forint értékű sportszervásárlási utalvány. A legtöbb dobozt összegyűjtő három osztály szorgalmát ajándék osztálykirándulással jutalmazzák a szervezők: az első helyezett diákok megtekinthetik az italos kartondobozok újrahasznosításának folyamatát, a második két osztály pedig egy természetvédelmi területre kirándulhat. Az akcióban résztvevő, a legtöbb dobozt gyűjtő diákok újrahasznosított italos kartondobozból készült ajándékokat kapnak az akció folyamán.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online