Első helyen a tófürdő fejlesztése

Minőség a turizmusban

Nem túlzó a jutalom

Az önkormányzat alapító tag lesz


Elfogadták Hévíz költségvetési koncepcióját

Első helyen a tófürdő fejlesztése

Elfogadta a város jövő évre vonatkozó költségvetési koncepcióját november végi ülésén a hévízi képviselő-testület.

A 2006-os esztendő pénzügyi lehetőségeiről, várható fejlesztéseiről Vértes Árpád polgármester szólt. Mint mondta: egyelőre sok a bizonytalan tényező a költségvetésben, mely nagymértékben az állami normatívák elosztásával függ össze. Hangsúlyozta azonban: Hévíznek a legnagyobb figyelmet intézményei színvonalas működtetésére kell fordítania. A jövő évi költségvetés fő összege 1 milliárd 988 millió 318 ezer forint, ez az összeg nem éri el az idei évi költségvetési rendelet eredeti fő összegét. Változások azonban várhatók, hiszen még elfogadott állami költségvetés sincsen.
A költségvetés 43 százalékát teszik ki az állami támogatások, 30 százalékát a helyi adók adják, 13 százalékát az intézmények bevételei, s 12 százalék a felhalmozási célú bevétel. A város bevételi lehetőségekben nem bővelkedik a jövő esztendőben – mondta Vértes Árpád –, s az adónemek módosításával sem számolnak. Ez alól kivételt képez az idegenforgalmi adó, amelynek mértéke az eddigi 314-ről 330 forintra emelkedik a városban eltöltött éjszakák után. Az építményadónál ellenben továbbra is megtartják az állandó hévízi lakosok számára biztosított száz százalékos kedvezményt.

„A jövő év legnehezebb feladata lesz, hogy a bevételeket a legoptimálisabban költsük el, úgy, hogy lehetőleg minden hévízi állampolgár elégedett legyen” – fogalmazott a polgármester.
Beruházásra, fejlesztési kiadásokra 2006-ban a költségvetés 22 százalékát fordíthatja a fürdőváros. Sajnos, az igények ebben az esetben meghaladják a lehetőségeket. A fejlesztéseket most is rangsorolni kell, első helyen a tófürdővel kapcsolatos beruházások állnak. Az önkormányzat jövőre 70 millió forinttal járul hozzá a tófürdő fejlesztési terveinek megvalósulásához. Szintén fontos feladat lesz az önkormányzati intézmények akadálymentesítése, valamint a hivatal informatikai rendszerének korszerűsítése. Az elsődleges célok között szerepel a buszpályaudvar kitelepítése, az élményfürdő mielőbbi megvalósítása, a környezetvédelmi feladatok meghatározása, végrehajtása, illetve a marketing egyesület támogatása.
„Takarékos, körültekintő, szigorú gazdálkodásra lesz szükség jövőre, s ez nemcsak Hévízen, de az egész országban elmondható” – mutatott rá Vértes Árpád.

Ugyancsak nehéznek nevezte a jövő évet Naszádos Antal, a pénzügyi bizottság elnöke. Az adóemeléseket ő sem tartotta járható útnak, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az idegenforgalmi adó ebben az évben eddig csupán 77 százalékban teljesült. Ez részben a vendégszám csökkenésében, részben az adómentes éjszakák számának növekedésében keresendő. Ugyanakkor ismételten hangsúlyozta: az idegenforgalmi adó minden beszedett forintja után megmarad a két forintos állami támogatás, amelyet előre igényelhetnek le a települések. Az adóbevételek elmaradása viszont büntetést von maga után. Mindezeket – mondta – a jövő évben figyelembe kell venni, a önkormányzatnak és a lakosságnak egyaránt. Naszádos Antal kitért a pályázatok fontosságára is. Elmondta: idén Hévíz 70 millió forintra pályázott, ebből közel 20 milliót nyert el a város. Rábai József ezt a pénzt kevésnek találta, mert, mint mondta, a városnak jóval nagyobb figyelmet kellene fordítania a pályázati lehetőségek kiaknázására. Számos pályázati lehetőség elmulasztását nehezményezte Szarka László. Véleménye szerint már az idei évben is több pályázati forráshoz juthatott volna a város, ha idejében reagál. Kérte, hogy jövőre erre jóval több figyelmet fordítson az önkormányzat, s a pályázati önrésszel megfelelő módon bánjon.

vissza az elejére


A keszthelyi Nyugat-Balatoni Térségmarketing Kht.
DIN EN ISO 9001:2000 minősítést kapott

Minőség a turizmusban

Az utóbbi években a turizmus területén is megváltozott a versenyhelyzet. Előnyben lesznek azok a cégek, társaságok, amelyek a minőséget helyezik tevékenységük középpontjába és magas, állandó színvonalú szolgáltatást nyújtanak, s minderről tanúsítvánnyal is rendelkeznek. Ilyen lehetőségre tett szert a Nyugat-Balatoni Térségmarketing Kht. is, a németországi IdeQua projekt keretén belül a társaság 2005 októberében nyerte el a német DIN EN ISO 9001:2000-es minősítést. Az említett projekt négy részből áll, melynek egyik részét képezi a „minőség és turizmus” komponens. A projektet az EU Európai Regionális Fejlesztési Alapja finanszírozta, Keszthely városa már két éve együttműködője a projektnek, így kerülhetett sor két keszthelyi cég minősítésének elvégzésére. Az egyes munkafolyamatok minőségbiztosítási rendszerének kidolgozása már májusban, a Hotqua cég és Frank Höchstmann vezetésével elkezdődött. Október első felében a munkatársak egyenként vizsgáztak. A „vizsgaanyag” elsősorban az irodában elvégzett munkafolyamatok rendszerezését, a vendégekkel valamint a partnerekkel történő kapcsolattartás rendszerét valamint a munkafolyamatok összességét érintette.
Szintén az IdeQua projekt keretén belül került megrendezésre 2005. október 20-21. között Cottbus-ban a „Regionális identitás és turizmus” címet viselő konferencia. Erre a rendezvényre az IdeQua projekt németországi és külföldi partnerei kaptak meghívást. Jóna Katalin marketingasszisztens a nyugat-balatoni régió kialakulásáról, a kht. létrejöttéről, annak szervezeti felépítéséről tartott német nyelven előadást a mintegy 100 fős hallgatóság előtt.
Itt kerültek átadásra a minőségbiztosítási tanúsítványok is. Az oklevelet a Nyugat-Balatoni Térségmarketing Kht. ügyvezető igazgatója, Tar László vette át. Jelenleg a Nyugat-Balatoni Térségmarketing Kht. által üzemeltetett keszthelyi Tourinform az egyetlen turisztikai iroda, amely a fent említett minőségbiztosítási rendszerrel dolgozik.

vissza az elejére


MSZP–SZDSZ vélemény

Nem túlzó a jutalom

A Magyar Szocialista Párt helyi szervezete nevében Szabó György elnök, a Szabad Demokraták Szövetségének helyi szervezetét képviselve pedig, dr. Hajduk Árpádné közös sajtótájékoztatót tartva reagáltak azokra a kritikákra, amelyek szerint a város rossz kezekben van, folyamatos a vagyonfelélés és nem történtek beruházások fejlesztések.

A 2005-ös év tervezésekor vállalta a város vezetése, hogy olyan régóta áhított beruházásokra fordítja az adófizetők pénzét, amelyek javítják az itt élők és ide érkezők közérzetét. A vállalásainak a város maradéktalanul eleget is tett. A város gazdálkodása tisztességes, a vállalásoknak megfelelő és szakmailag is alátámasztott – állította dr. Hajduk Árpádné.
Szabó György csak az utcafelújításokra, a kerékpárút építésre és a strandok korszerűsítésére, a Balaton medence felavatására utalt, amelyek tekintélyes önrész biztosítása mellett pályázati pénzekből valósultak meg. A közmunka programban 200 ember kapott munkát fél évig és, a Városi Kórház rekonstrukciós programjára is megérkezik a pénz -mondta el. Temérdek önként és kötelezően ellátandó feladatot vállalt az önkormányzat és igazolta azt, hogy igenis jól sáfárkodik a reája bízott vagyonnal, és a szakmai döntések mindenkor a város folyamatos fejlődését szem előtt tartva születtek. A híresztelésekkel ellentétben nem 8, vagy nyolc és fél milliót, hanem nettó közel 3 milliót vett föl a polgármester és a két alpolgármester, ami közterhekkel együtt is csupán 6,5 milliós jutalmazást jelent. Nem érdemtelenül javadalmazták őket. Hat havi anyagi elismerésük nem számít különlegesnek – erősítették meg mindketten.

vissza az elejére


Az önkormányzat alapító tag lesz

Alapító tagként vesz részt az önkormányzat a Hévízi Turizmus Marketing Egyesület megalakításában – erről határozott november végi ülésén a képviselő-testület. Az iroda elhelyezésére a volt Hévíz Tourist irodát biztosították az egyesület számára. Az új egyesület elnöke a mindenkori idegenforgalmi bizottság elnöke lesz – induláskor Lázár László képviselő, a bizottsági jelenlegi elnöke tölti be a tisztséget. A hamarosan megalakuló egyesület képviselő tagjává Czövek Imrét jelölték ki.
Az önkormányzat vállalta, hogy a jövő évi költségvetés terhére 10 és 20 millió forint közötti összeget, mint tagdíjat és befizetést biztosít.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online