Londonból a Balatonra

Hiller István Keszthelyen

Adventi verseny

Épülhet buszpályaudvar

Köszönet az intézményvezetőknek

Testvérvárosi kapcsolat

Illés Fanni magyar bajnok


Repülőjárat

Londonból a Balatonra

Európa legnagyobb diszkont légitársasága, a Ryaniar jövő év február 18-tól heti három alkalommal indít járatot Sármellék és London között – jelentették be a légitársaság képviselői, és a reptér üzemeltetői a közelmúltban.

Az ír fapados légitársaság évek óta keresett magyarországi repülőteret. Kézenfekvő volt, hogy Sármellékre essen a választás, hiszen amellett, hogy a légikikötő turisztikailag központi helyen fekszik, a légitársaságnak jóval kisebb költségekkel kell számolnia, mintha Ferihegy mellett döntött volna. Ráadásul a repteret tavaly egy ugyancsak ír befektető cég bérelte ki. Azóta mintegy két milliárd forintos fejlesztés indult az egykori szovjet légibázison. Tavaszra elkészül a korszerű utasfogadó, ahová a térséget eddig csak kevéssé ismerő brit turisták érkezhetnek. Később további kilenc, majd még két milliárd forintos beruházást terveznek a FlyBalatonon. Várhatóan a járatok indításával egy időben, februárban kezdődik meg a térség legnagyobb ingatlanfejlesztése: Kehidakustányban golfpálya épül, döntően ír tőkéből. A tervek szerint a golfpálya mellett három ütemben készül el 2008-ra az 52 házból és több kiszolgáló létesítményből az úgynevezett golffalu.
A sármelléki sajtótájékoztatón elhangzott: a repülőtér üzemeltetői, és a turizmussal foglalkozó szakemberek a regionális turizmus fellendülését remélik a járatok indítására vonatkozó döntés nyomán. Az előzetes felmérések alapján arra számítanak, hogy Angliából évente mintegy negyvenezer ember érkezik a térségbe. Az általános európai tapasztalatok szerint ezer utasonként egy új munkahelyet jelenthet a repülések bővítése. A reptérről könnyen megközelíthetők a régió gyógyfürdői és más, idegenforgalmi szempontból jelentős területek. A sármelléki FlyBalaton repülőtérről kedden, csütörtökön és szombaton indulnak majd gépek a londoni Stanstedre.

vissza az elejére


Lakossági fórumon

Hiller István Keszthelyen

Dr. Hiller Istvánt, a Magyar Szocialista Párt országos elnökét látta vendégül Keszthelyen a HEMO-nagytermében december elején az MSZP Zalai Területi Szövetsége. Ebből az alkalomból Hiller fogadta a sajtó képviselőit és élénk érdeklődés mellett tartott lakossági fórumot is. A politikust a rendezvényre elkísérte Baracskai József a párt megyei elnöke, Göndör István a megye 2-es számú választókörzetének országgyűlési képviselő-jelöltje és Mohácsi József, Keszthely képviselőjelöltje.

Országjáró körútjának keszthelyi állomásán Hiller aktuálpolitikai kérdéseket feszegetve bejelentette, hogy ők a közelgő választási kampány ellenére is az ország kormányzására fordítják erőiket. A bátorság, biztonság, igazságosság jegyében próbálnak fellépni és javítani a lakosság életkörülményeit. A tagság teljes bizalmát élvezi a „100 lépés program”, mely erőteljesen fókuszál a nyugdíjasokra. Nemcsak szavakkal, de kormányerőként bátor tettekkel bizonyították: le kívánják dolgozni az idős polgárokkal szemben az elmúlt 15 évben felhalmozott nagy adósságot. Kidolgozták ezért az átfogó nyugdíjkorrekciós programot, fokozatosan bevezették a 13. havi nyugdíjat és visszaadták az előző kormány által az idősektől elvett 19 ezer forintot is. Nem harcnak és nem háborúnak tekintenek a parlamenti választásokra – hangzott el. A nem titkoltan a vidéki választókkal való találkozás céljával és hiteles párbeszéd kialakításának szándékával elindított körút keszthelyi fórumán szó esett még egyebek mellett a gyermekek-, a kis- és középvállalkozók támogatásról; oktatásügyi, foglalkoztatáspolitikai kérdésekről.

vissza az elejére


A legszebb kirakat kerestetik

Adventi verseny

Idén is versenyre kelhettek a sétálóutcai és a piaci üzlettulajdonosok, hogy a zsűri eldöntse: melyikük díszítette fel a legszebben kirakatát advent idején.

A Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja idén már negyedik alkalommal hirdette meg a sétálóutcai üzletek, és második alkalommal a piaci üzletek részére az adventi kirakatversenyt. A civilszervezet vezetője, Vetőné Zeke Erzsébet elmondta céljuk a hagyományteremtés, elsősorban azért, mert az advent a várakozás, a karácsonyra való ráhangolódás, az örömszerzésre felkészülés ideje. Éppen ezért jó volna, ha az üzletek tulajdonosai saját portájukat is feldíszítenék, hogy ezzel is kedveskedjenek a vevőknek. Hozzátette: a város idén is gyönyörű karácsonyi díszbe öltöztette a sétálóutcát, illő, hogy a kirakatok is az ünnep hangulatának megfelelően, karácsonyi színekben pompázzanak. Mint mondta, az előző évekhez képest kicsit gyengébb az érdeklődés, de remélhetőleg december 15-én, amikor a zsűri végigjárja a sétálóutcát és a piacteret, hogy megszemlélje az eredményt, akkor kiderül, hogy mégiscsak mindenki komolyan vette a felhívást. Az első, második és harmadik legszebb porta tulajdonosának nem csak a vevők elégedett tekintete jár jutalmul. Az egyesület helyi csoportja, illetve a zsűri a sétáló- utcán és a piactéren lévő üzletek közül is díjazza a legötletesebbeket. Az oklevelek mellé ajándék is jár, amelyeket vállalkozók, intézmények és különböző szervezetek ajánlottak fel. Az elismeréseket advent utolsó vasárnapján, december 19-én, délelőtt 11 órakor Keszthelyen, a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház előtt adják. Az eseményre természetesen nem csak a díjazottakat, hanem minden érdeklődőt szeretettel várnak.

vissza az elejére


Épülhet buszpályaudvar

Elhárult minden akadály a hévízi autóbusz-pályaudvar áttelepítése elől. Ezzel sok évi előkészítő munka zárult le mind az önkormányzat, mind a Zala Volán részéről.

Az új buszpályaudvar építésének engedélyezése jogerőre emelkedett, s az építkezési területet a Balatoni Törvény rendelkezései sem érintik, s a képviselő-testület döntése értelmében Vértes Árpád polgármester aláírhatja a megállapodást a város és a Volán között. Az önkormányzat az ingatlant bérbe adja a Volánnak, s a testület vállalta, hogy az új városi autóbusz-pályaudvar közúti kapcsolatainak kialakításához szükséges engedélyezési terv, és az új pályaudvar felszíni vízelvezetésének vízjogi létesítési engedélyezési terve tervezési díjának ötven százalékát fizeti.

vissza az elejére


Köszönet az intézményvezetőknek

Az év vége közeledtével a város önkormányzata nevében Mohácsi József polgármester és Molnár Imre alpolgármester köszöntötték az intézmények vezetőit.
A polgármesteri hivatal dísztermében megtartott eseményre az önkormányzat 17 intézményének vezetője kapott meghívást. Mohácsi József a város nevében mondott köszönetet az intézményeknek az idei évben végzett munkáért, s röviden beszámolt a Keszthelyen megvalósult fejlesztésekről is. A polgármester szólt az intézményeket érintő jövő évi fejlesztési elképzelésekről, amelyekhez – reményeik szerint – az egyház által a városnak kifizetett forrásból kívánnak alapot teremteni. Ugyancsak beszámolt a városi uszoda megvalósítási terveiről, amelyet a következő év végén vehetnek birtokba a diákok és a felnőttek egyaránt.
A rövid fogadáson a polgármester pohárköszöntőjében kívánt a vezetőkön keresztül az intézmények dolgozóinak is békés, boldog ünnepeket.

vissza az elejére


Testvérvárosi kapcsolat

Az Európa Tanács pályázatot hirdetett a testvérvárosi kapcsolatok létrehozására, különös tekintettel a konferenciákra, képzési szemináriumokra és tájékoztatási kampányokra. A pályázatban Hévíz is részt kíván venni – jelezte a település vezetése. A pályázaton elnyerhető legkisebb összeg 10 ezer euró. A projektek a jövő évben indulnak.

vissza az elejére


Illés Fanni magyar bajnok

Története szinte meseszerű, ugyanis 13 éves és csupán 2004. december 9-én kezdett el úszni. Ma már viszont elmondhatja, hogy a parasportolók között országos bajnok. Szakemberek szerint őstehetség és óriási erőtartalékokkal rendelkezik. Reziben jár iskolába, 7. osztályos tanuló és műlábbal közlekedik. A vízen viszont valósággal siklik, szárnyal.

Budapesten a BVSC uszodában indult első versenyén, és ott már begyűjtött egy aranyat. Aztán egy újabb állomás következett: Sopron, ahol ami számban indult, mindent megnyert. 2005 novemberében Pécsett rendezték a serdülők és ifjúsági parasportolók úszóbajnokságát, ahol hat versenyszámban győzött Fanni, ráadásul olyanokkal mérkőzött meg, akik már olimpián indultak.
Fanni édesapja, Illés Tihamér – aki rendszeresen versenyekre hordja és foglalkozik vele a medencében – így vall:
– Budapesten egy kezelés alkalmával ajánlották, hogy Fanni kezdjen el úszni. Itt Hévízen 2004. december 9-én vittem le először uszodába és Ollári Béla volt az, aki megtanította őt úszni. Azóta rendszeresen háromhetente viszem Fűzfőre, ahol hozzá hasonló tehetségekkel versenyezhet. Itt Hévízen a BM üdülőben hetente négyszer edzünk és nagy segítséget jelentett eddigi munkánkhoz Málnai úr, aki Budapesten az OSC-ben foglalkozik hasonló gyermekekkel. Az eddigi eredményei valóban kiválóak, hiszen szóba került a válogatottság és mellúszásban pedig eddigi eredménye a világranglistán 7. helyezést jelent. Ahhoz azonban, hogy tovább tudjunk lépni, rengeteg dologra van szükség, elsősorban ahogy a szakemberek mondják, egy nemzetközi állapot felmérésére, hiszen abból derülhet ki, valójában hol tartunk nemzetközileg, majd azt követően kellene itthon szakember, aki megfelelő körülmények között foglalkozna Fannival.
– S6 és S5 kategóriában indultam eddig a különböző versenyeken és az igazi kedvencem a gyorsúszás, de nagyon megszerettem a 100 m mellúszást is, ahol sikerült a világranglistára kerülnöm. Édesapám segítette eddig az úszásomat, illetve Fűzfőn és az OSC-ben Málnai István. Szeretnék továbbtanulni, nagyon jól érzem magam a rezi általános iskolában, ahol úgy érzem segítségemre vannak, hogy minél többet úszhassak. Kitűnő a bizonyítványom és a 8. elvégzése után Zalaegerszegen, a Mindszenty-iskolában szeretném folytatni tanulmányaimat – mondja Illés Fanni.

– Van-e példaképed az uszodában?
– Pásztory Dóra a példaképem, biztosan sokan emlékeznek rá, ő volt az aki Athénben aranyérmet szerzett úszásban, egy nagyon szimpatikus, elbűvölő teremtés. Szeretnék minél több számban jó eredményt elérni az úszásban, de jelenleg még nagyon nehezen jósolható meg, hogy ez mire lesz elég, mert ténylegesen még külföldön, nemzetközi versenyen nem indulhattam, így nincsen európai és világviszonylatban összehasonlítási alapom.
– Rendkívül céltudatosnak látszol, és úgy tudom, hogy még az idei évben következik a külföldi megmérettetés.
– Igen, még karácsony előtt Kairóba utazhatok, és ugyan nem ismerem a mezőnyt, de remélem, hogy folytatom az eddigi hagyományaimat és nem térek haza aranyérem nélkül.
– A szakemberek szerint igen jó képességeid vannak és rendkívül jó a vízfekvésed, így innentől kezdve már csak a szorgalmadon múlik az előbbre lépési lehetőség. Te is így látod ezt?
– Igen, a vízfekvésemet nagyon sokan dicsérik, úgy gondolom talán a szorgalommal sem lehet baj. Véletlenül sem mulasztok el egyetlen edzési lehetőséget sem és amit előírnak azt teljesítem. Remélem, hogy a továbblépéshez a szakmai segítséget is megkapom majd!

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online