MDF: Középpontban az egészségügy

Bemutatta jelöltjeit a MIÉP

Miért kell a KDNP?

Őrzik az emlékeket

A helyi adókról

Díjlovaglás


VÁLASZTÁS 2006

MDF: Középpontban az egészségügy

Dr. Szabó Imrének, a Magyar Demokrata Fórum képviselőjelöltjének vendégeként érkezett február közepén Hévízre, a Panoráma Hotelbe dr. Pusztai Erzsébet, az MDF szakpolitikusa, aki a Keszthely központú választókerület jelöltjével közösen tájékoztatta a sajtót a párt egészségüggyel, gyógyturizmussal kapcsolatos programjáról.

Pusztai Erzsébet szerint az egészségügyi ellátórendszer a legnagyobb hazai „szolgáltató” ágazat, mely gazdasági hasznot jelenthet az országnak. Magyarországnak – és különösen a mi régiónknak – minden adottsága megvan ahhoz, hogy Európa egyik egészségcentruma legyen. A gyógy- és egészségturizmus minden feltétele magas színvonalon megvan ahhoz, hogy a nagy múltú orvosszakmai háttér tapasztalataival kiegészülve sikerágazattá legyen. Az MDF célja, hogy Magyarországot az EU gyógyító-rehabilitációs központjává tegyék, az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésével. Ne az orvosok utazzanak át másik országba gyógyítani, hanem a betegek jöjjenek ide, és vegyék igénybe az előírt terápiát, vagy rehabilitációt – hangzott el. A betegellátás így ugyanis még többletforrásokhoz is juthat. Az egészségügy működésének modernizálása, szerkezetének átalakítása csak a magyar lakosság érdekeit figyelembe véve történhet, és az ésszerű struktúraváltásnak az ország gazdasági fejlődését is kell szolgálnia. Elhangzott: a több biztosítós rendszer kialakítása helyett a kiegészítő biztosítások fejlesztését támogatják. Tiszta, átlátható, világos helyzet megteremtése kell ahhoz, hogy az ellátórendszer színvonala ne romoljon tovább. A felelőtlen ígéretektől az egészségügyet féltve várják az adatokat arról, hogy a tervezett jelentős járulékcsökkentés érinti-e a betegellátást; ki, mikorra és hogyan pótolja a nyugdíj- és egészségbiztosításból majd hiányzó hatalmas összegeket.

vissza az elejére


Bemutatta jelöltjeit a MIÉP

Terítéken a foglalkoztatás

Keszthelyi sajtótájékoztatón mutatta be megyei jelöltjeit a MIÉP, majd hírt adtak a párt országos tisztújító gyűlésén hozott határozatokról. Farkas Lajos természetvédelmi szakmérnök, a párt Zala megyei elnöke és a nyugat-dunántúli térség vezetője úgy is bemutatkozott, mint a keszthelyi választókerület országgyűlési képviselőjelöltje. A tájékoztatón jelen volt a kanizsai választókerület képviselőjelöltje Zakó László munkavédelmi szakmérnök, bányamérnök, aki a kehidai élményfürdő általános igazgatóhelyettese.

Zalaegerszegen dr. Bánfalvi János ügyvéd, Lenti körzetében Gyurkó Antal tanár, Zalaszentgróton pedig Kerékgyártó László agrármérnök lesz jelölt. Mint mondták pártjuk MIÉP–Jobbik–Kisgazdák Harmadik Út néven választási együttműködési megállapodást kötve szövetségre lépett úgy, hogy az összefogásukban minden társadalmi réteg képviseletet kapott. A magyar törvényhozásba ismételten bejutni kívánó, nemzeti sorskérdésekkel aktívabban foglalkozni akaró szövetség szerint nélkülük, és a jobboldal erős összefogása nélkül nem történhet kormányváltás. Mindenképp elkerülendőnek mondták a kétpártrendszer kialakulását, ami „elposványosodó” politikai zsákutca képét vetíti előre. A rend programját hirdetők, rendet kívánnak tenni a közéletben, a gazdaságban, a médiában és a fejekben is. Szerintük hamis az a beállítás, ami szerint a rájuk adott voksok elvesznek. A Fidesz 2002-ben szerzett 46-47 százaléka lett semmissé, mert hiába nyerték meg a választásokat: kormányt nem tudtak alakítani. A MIÉP az öt százalékos küszöböt átlépve lehet segítője egy reménybeli koalíciónak.

vissza az elejére


Miért kell a KDNP?

A címben feltett kérdésre adta meg a határozott választ a közelmúltban Keszthelyen a Goldmark Művelődési Központ emeleti, zsúfolásig megtelt termében tartott előadásában Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának alelnöke.

A politikus úgy fogalmazott: kell egy karakteres világnézeti, politikai párt, amelyik a történelmi keresztény egyházak képviseletét is felvállalja úgy, hogy szélesítik a keresztény-nemzeti-polgári-konzervatív oldal szavazóbázisát. A KDNP ezért a bajtársi hűség alapján egy hosszú távú választási szövetséget kötött a Fidesszel. Mind a parlamenti, mind az önkormányzati, mind az európai uniós választásokon már FIDESZ-KDNP néven, közös jelölteket támogatva indulnak. A hagyományos tradicionális értékek védelme: a család támogatása, az egyházszabadság biztosítása, a nemzeti identitás megerősítése a cél; másfelől a szociális igazságosság biztosítása. A fizikai létében is veszélyeztetett magyar nemzetnek szüksége van a főállású anyaság programjára, a családi adózás bevezetésére, a gyermekvállalás támogatására, fogalmazott. A nemzeti identitás megerősítése mellett be kell szüntetni az „anarcoliberalista” tudatos egyházüldözést és diszkriminációt. A brutális vadkapitalista viszonyok helyett, a luxus és extra profit külföldre exportálása helyett, a szociális igazságosság gondolatát is zászlajára tűzők a tőke diktatúrájával szemben a munka jogának védelmét hirdetik. A tetemes államadósságra utalva elhangzott: nem élhetjük föl gyerekeink, unokáink jövőjét. A jelenlegi kormány három év alatt akkora adósságot halmozott fel, mint a Kádár-rendszer harminc év alatt. A csecsemőtől az aggastyánig mindenkinek 1,5 milliós tartozása van a külföldi hitelezőkkel szemben. Még az adósság kamatának fizetése is hitelből történik – ami megengedhetetlen.

vissza az elejére


Őrzik az emlékeket

Helyi rendelet készül a védelemről

A régi, 19. század végi, 20. század eleji fürdővárosi hangulatot idéző épületek, valamint az egregyi szőlőhegy borkultúrát őrző pincéinek, présházainak megőrzését tervezi a hévízi önkormányzat. Teszik ezt annak érdekében, hogy az összesen 52 ilyen épület, az egykori, hangulatos kisvárost idéző emlékek az utókor számára is fennmaradjanak, és olyan különleges atmoszféráját adják a városnak, amely vonzerőt jelenthet az ide látogatóknak.

Mindamellett példát is kíván állítani a ma építészei elé, hogy tervezéseik során a korábbi hangulatot ismét felidézhessék a településen, felvonultatva a hagyományokat, múltat idéző elemeket, motívumokat az új házaknál is.
A város képviselő-testülete a hévízi épített értékeket helyi védelem alá kívánja helyezni, az ehhez szükséges önkormányzati rendeletet pedig immár első körben meg is tárgyalták.
A képviselők közül senki nem vitatta a Klie Zoltán főépítész által előterjesztett rendelet fontosságát, vita inkább azzal kapcsolatosan alakult ki, hogy a háztulajdonosokat milyen eszközökkel motiválja a város az épületek megőrzésében. Mert valljuk be, egy-egy régi épület állagának, elemeinek, homlokzatának megőrzése, felújítása nem kevés pénzbe kerül. A képviselők abban egyetértettek, hogy a tulajdonosokat az állagmegóvás érdekében kifejtett erőfeszítéseik során anyagilag is támogatni kell. Ennek konkrét formáit azonban még finomítani szükséges. Mint ahogyan szükség van az érintett tulajdonosok személyes megkeresésére, és véleményük kikérésére is – hangzott el a kérdést vitató testületi ülésen.
A városvezetők a főépítész által összeállított, megóvásra érdemes épületek listáját, valamint a rendelet megalkotásának fontosságát is elfogadták, a fenti kérdéséket azonban még a következő ülésen is tárgyalják.

vissza az elejére


A helyi adókról

 A vendégéjszakánként személyenként fizetendő idegenforgalmi adó mértéke idén január elsejétől 30 forinttal megemelkedett a tavalyi összeghez képest, így most már a szobakiadóknak és a szálláshely-értékesítéssel foglalkozóknak 330 forintot kell leróniuk – adott tájékoztatást Molnár István, a keszthelyi polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője. Mint mondta a jogszabályi változás lehetővé tette az önkormányzatnak, hogy a 2003. és 2004 évi fogyasztói árindex növekedésével a felső határt 4,7 illetve 6,8 százalékkal megemeljék. Főidényben és azon kívül is egységesen minden hónap 15-éig kell befizetni és bevallani is az idegenforgalmi adót. Más adónem esetében nem volt számottevő változás, néhány esetben a törvénymódosítások tettek szükségessé egy-egy kisebb korrekciót. A többi helyi adó mértékén a testület nem hajtott végre változtatást.

vissza az elejére


Díjlovaglás

Harmincnál is több keszthelyi, hévízi és gyenesdiási versenyző részvételével immár harmadízben rendezték meg a közelmúltban a Szécsi Lovardában a nyílt, regionális díjlovagló versenyt, összesen hat kategóriában mérve a benevezettek teljesítményét. A gyerekeknek a könnyebb, illetve közép szintű, a felnőtteknek az emelt szintű kategóriákon való jó szereplés jelentett kihívást. A fedett térrel rendelkező lovardában a környék lovasiskoláiban kedvenc sportjuknak hódolók közül C1 kategóriában Békési Viktória győzött, A2-ben Hardy Gabriella bizonyult a legeredményesebbnek, L3-ban pedig Vitéz Viktória vitte el a pálmát. Az A4 kategóriagyőzelmét holtversenyben ketten szerezték meg: Illés Enikő Hévízről és Tóth Viktória Keszhelyről. A háziversenynek a szervezők ígérete szerint még idén folytatása lesz.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online