Metszik a fákat

Útfelújítás és kistérség

Elhatárolódtak

Gyenesdiási szezonvárás

Partner parti


Metszik a fákat

Az ágakból komposzt lesz

Az év elején tapasztalt kedvező, eső és hómentes időjárást kihasználta a hévízi GAMESZ parkfenntartási csoportja és Laczkó Mária városi főkertész iránymutatása alapján már megkezdték a belvárosban lévő fák koronájának fiatalítását szolgáló metszési munkákat.

A metszés január végétől folyamatosan zajlik.A József Attila, Petőfi Sándor és Erzsébet királyné utcákban gyakorlatilag be is fejezték feladatukat. Legelébb az ifjító, csonkító és koronaalakító metszéseket végezték el az idősebb hársfákon, majd azon ágakat nyesték le és csonkolták vissza, amik sérültek, betegek voltak, vagy jelentős mértékben zavarták a gyalogos forgalmat, vagy akár a gépjárművel közlekedőket. Mint megtudtuk: ezúttal is több olyan ágat kellett lenyesniük, ami a villanyvezetékek, vagy kábelvezetékek útjában voltak. A járdák melletti korosabb fák esetében idén is a 220 centiméteres, úgynevezett „esernyő magasságot” kívánják megtartani. A 20 fővel folyamatosan dolgozó brigád tagjai szisztematikusan végigjárják a hévízi közterületeket és a feltétlenül indokolt nyesési munkákat, időben elvégzik – hangzott az ígéret. A GAMESZ egyébként néhány éve vásárolt egy nagyteljesítményű ágaprító berendezést, mellyel a kertészeti telepen összezúzzák, és komposztot készítenek a nyesedékből. Az így nyert anyag azután talajjavító komposztadalékként újból kikerül a közterületi ágyásokba.

vissza az elejére


Útfelújítás és kistérség

Rendkívüli testületi ülés Keszthelyen

A 2006-os tervezett városi útfelújítások, a Keszthely–Hévízi Kistérségi Többcélú Társulás feladatait érintő változások, illetve zárt formában a Keszthely és Térsége Hulladékkezelő Kft. (KETÉH) további működtetésével kapcsolatos kérdések kerültek a keszthelyi képviselő-testület január végén tartott rendkívüli ülésének napirendjére.

A testület a KETÉH jelenlegi gazdaságtalan működését szeretné optimalizálni, ezért a gazdaságosság megteremtését szolgáló különféle alternatív javaslatok előnyeit és hátrányait vitatták meg, majd úgy határoztak: még több információt kell beszerezniük ahhoz, hogy korrekt és megnyugtató döntés születhessen, ezért egy döntést későbbi időpontra halasztották.
Kistérségi társulási megállapodást hagytak jóvá Keszthely-Hévíz várospárosokban és a térségben a szociális feladatok ellátására és azok összehangolására, illetőleg az intézmények közös fenntartására. Hévízen már előzetesen testületi döntés született a Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény, illetve a Hévízi Teréz Anya Szociális Integrált Intézmények közös fenntartására. A társultak a költségeket intézményeik működési költségei arányában viselik. A társult formában szakosított ellátást biztosító közös intézményfenntartásra lényegesen nagyobb állami támogatás nyerhető, ezért voksoltak a képviselők egyhangúlag igennel a megállapodás megkötésére.
A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatot írt ki belterületi közutak burkolat felújításának támogatása elnyerésére. Keszthely döntéshozói úgy határoztak, hogy a tavalyi 23 utca felújítása a keleti városrészen idén is megismétlődik, mert az ott lévő területek műszaki állapota számít jelenleg a legkritikusabbnak. Az I-es felújítási zónában 62 millióért a Meggyfa, Jegenye, Nyárfa, Móra Ferenc, Lóczy, Apát és Toldi utcák burkolata újul meg. A II-es jelű területblokkban szereplő: Ady, Darnay, Cholnoky, Rezgő, Erkel, Dózsa György, Tessedik, Csokonai és Móra Ferenc utcák ugyanekkora összegért kap majd új burkolatot. A III-as rekonstrukciós területként: a Semmelweis, a Kinizsi, a Ruszek, a Pázmány, a Zámor és a Bajcsy-Zsilinszky utcák térségét jelölték ki, 61,3 millió forintot jóváhagyva a fejlesztésre. Az önkormányzat saját erőként közel 96 milliót tartalékolt a költségvetési előirányzatában, hogy a 90 milliós pályázati pénzzel megtoldva elkezdődhessen a majdnem 186 milliós szilárd burkolatú belterületi közút modernizációs program.

vissza az elejére


Elhatárolódtak

Kampányköltségvetés született

Megszületett ugyan Keszthely idei évi költségvetési rendelete, a testület jobboldali képviselői azonban azt kampányköltségvetésnek tartják, és sajtótájékoztatón jelentették be: elhatárolódnak ettől a büdzsétől.

A tájékoztatón az Összefogás Keszthelyért Egyesülethez tartozó képviselők – Ruzsics Ferenc alelnök, Fodor Márk, a Fidesz helyi elnökségi tagja és Vargáné Várkonyi Erzsébet önkormányzati bizottsági elnök – elmondták: többször is kérték, hogy a túl sok rizikófaktort tartalmazó rendelet kerüljön újból a testület elé. Hangsúlyozták: a költségvetésben felsorolt beruházások fedezete pillanatnyilag nem áll rendelkezésre, és a város a bevételekre is előre blazíroz. Olyan ingatlaneladások szerepelnek bevételi forrásként, amelyek még nem történtek meg, és az ingatlanpiac Balaton-parti pangása miatt gyorsan, reális áron el sem adhatók. Az egyesületi képviselők hangsúlyozták: a fejlesztéseket csak akkor szabadna beemelni a költségvetésbe, ha azok fedezete ténylegesen befolyt. Felhívták továbbá a figyelmet arra is, hogy az elmúlt három év működtetési és intézmény fenntartási gyakorlatával is szakítani kellene. Nevezetesen: az ehhez szükséges forrásokat eladott ingatlanokból biztosította a város, így az elmúlt három évben közel 1,7-1,8 milliárd forintnyi vagyont éltek fel.
Az elmúlt három év önkormányzati munkájával kapcsolatosan azt is megjegyezték, hogy a város számos lehetőséget elhalasztott, például azt, hogy nem készített terveket a Nemzeti Fejlesztési Tervben való részvételhez, és az NFT II-höz sincsenek még kész pályázati anyagok.

Keszthelyről elvándorolnak a fiatalok

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője a munkanélküliség alakulásáról tartott sajtótájékoztatót. Elmondta: sajnálatos, és riasztó is egyben, hogy a Nyugat-Dunántúlon is nőtt a munkanélküliek aránya. Keszthelyen tavaly decemberben 1901 fő munkanélkülit regisztráltak, míg számuk egy évvel korábban 1660 volt, és sok fiatal vándorolt el a városból a munkahelyek hiánya miatt. Véleménye szerint ennek egyik oka, hogy Keszthely a Nemzeti Fejlesztési Terv forrásaiból az országos átlag alatti arányban részesült, és hogy négy év alatt nem indultak munkahelyteremtő beruházások, s nem működött megfelelően a gazdaságélénkítő lobbitevékenység sem. Rámutatott: a Fidesz politikai programja a munkaadói járulék csökkentésével például több munkahely teremtését, illetve több fő foglalkoztatását segítheti elő.

vissza az elejére


Gyenesdiási szezonvárás

Meghatározták a célokat

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület február derekán tartotta idei első közgyűlését, melyen elfogadták a 2006. évi költségvetést és ezzel együtt meghatározták a fő feladatokat, célkitűzéseket – fogalmazott lapunknak Kovács Judit egyesületi titkár.

Az előző évek gyakorlatának megfelelően szálláskatalógus készült, melyet be is mutattak a közgyűlésen résztvevők előtt. A katalógus egyben rendezvénynaptár, melyekkel az egyesület a tavaszi szakvásárok idején nyolc belföldi kiállításon mutatkozik be, továbbá csaknem harminc külföldi vásárba jut el a Nyugat-Balatoni Térségmarketing Kht.-val való szoros együttműködésnek köszönhetően. Az idei főszezonban is tervezik a diási strandon sport- és gyerek-animátorok foglalkoztatását; a településen szabadságukat töltő vendégek körében 2006-ban is készül kérdőíves felmérés; a tervek között szerepel az Országos Strandröplabda Bajnokság idei döntőjének lebonyolítása; illetve tovább fejlesztik turisztikai portáljukat a www.gyenesdias.info.hu oldalait, ahol on-line szállásfoglalási lehetőséggel várják az érdeklődőket. Az egyesület soron következő májusi tisztújító közgyűlésén is a szezon teendőire fókuszálnak.

vissza az elejére


Partner parti

A Danubius Rt. előre tekint

Nem először és vélhetően nem is utoljára rendezett újévi partner partit a Hévízi Thermál Hotelben nemrégiben a Danubius Rt., melyre úgyszólván az összes üzleti partnerként számba jöhető intézmény, szervezet, vállalkozás vezetője és irányítója hivatalos volt.
A szállodai szolgáltatások színvonalának megőrzésében óriási szerepet játszó partnereket köszöntő Fekete György területi igazgató egyebek között azt hangsúlyozta ki, hogy a Danubius ZRt. üzletfeleit megbecsülendő egy kötetlen beszélgetésre is elhívja, azért hogy ily módon is köszönetet mondjanak a sikeres működéshez aktívan hozzájárulóknak.
A múlt esztendőben egy milliárd forintnál is több árut és szolgáltatást vásárolt a beszállítóktól, hotelmodernizációra pedig 550 millió forintnál is többet költött a Danubius Rt., mint biztos és fizetőképes megrendelő. Különösen ügyeltek az élelmiszer biztonságra és az általános higiénia betartására, ezért itt a vendég mindig teljes biztonságban érezhette magát. Hévízen két nehéz év után sikerült szerény növekedést elérni a vendégforgalomban, ami örvendetes – hangzott el – de a Balaton-parti szállodák erőteljes piacvesztése továbbra is aggodalomra ad okot. A téli szezonban a keszthelyi Hotel Helikont be is kellett zárni, ami példa nélküli. A kor kihívásainak megfelelve mintegy 47 millió forint invesztálásával alakítottak ki konferenciatermet a Thermálban, így itt akár kétszáz fős tanácskozások, vagy bankettek lebonyolítására is lehetőség adódik.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online