Fórum és bál

Mi újság a klubban?

Támogatás közcélokra


Fórum és bál

Munka után édes a pihenés

Idén január huszonegyedikén, a Hotel Thermalban tartotta a már hagyományos vállalkozói fórumot és bált a Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja Egyesület. Ahogy az lenni szokott, idén is megtelt az erre a célra berendezett terem a vállalkozói klub térségfejlesztési konferenciáján. A rendezvény megnyitóján a civilszervezet elnöke, Bubla Zoltán elmondta: az idei találkozó kiemelkedő jelentőségű, hiszen kerek évfordulóhoz érkezett a klub. Immáron tíz esztendőt tudhatnak maguk mögött, ennyi ideje szervezik meg a fórumot és a zenés-táncos mulatságot is.

A 2006. évi rendezvényen részt vettek a hévízi társszervezet, illetve a kamarai tagok kulturális alapítványának képviselői is. A találkozón jelen volt a Keszthely-Hévízi Kistérségi Többcélú Társulás elnöke, Mohácsi József, valamint Vértes Árpád hévízi polgármester is. Mindketten rövid köszöntőben méltatták a jubiláló egyesületet, és hangsúlyozták, ami egyébként a fórum fő gondolata is volt, hogy eredményeket elérni csak együttgondolkodással és együttműködéssel lehet.
A bevezető előadás megtartására a Balaton Fejlesztési Tanács elnökét, Sütő Lászlót kérték fel, aki a 2007–2013. között várható európai uniós forráslehetőségekről, illetve a fogadásukra történő felkészülésről beszélt. Röviden szólt a Balaton Nyugat-Európa felőli megközelíthetőségének fontosságáról, valamint Sármellék és az M7-es autópálya gyorsforgalmi úttal történő összekötésének tervéről is. Kiemelte: bármilyen fejlesztési irányt határozzanak is meg a jövőben, a legfőbb célkitűzés minden esetben, és minden módon az, hogy a Balaton Európa legélhetőbb régiója legyen. Ehhez kapcsolódóan felvázolta a legfontosabb projektterveket.
A rendezvény másik előadója, Palkó Lajos, a sármelléki Fly-Balaton reptér marketing igazgatója ismertette a légikikötő jövőbeni terveit, és a beruházások hatását a térség foglakoztatási, gazdasági helyzetére.
A jelenlévők végül a tervezett hévízi turisztikai beruházásokról, valamint az infrastrukturális fejlesztésekről hallgathattak meg tájékoztatót.

Fórum a térség lehetőségeiről.

A bálozók egy csoportja.

Amíg a vállalkozó férjek az előadókra figyeltek asszonyaik otthon már javában készülődtek az esti bálra.
Hamarosan eljött az ő idejük is: a fórumról kijövő férfiak elismerő pillantásaitól kísérve vonulhattak a vacsora asztalhoz. Itt ugyancsak Bubla Zoltán elnök köszöntötte a jelenlévőket, majd következett a nem éppen fogyókúrás fogásokból álló remek vacsora. A gasztronómiai élvezetek után Farkas Gergő szórakoztatta a vendégeket: néhány kellemes sanzonnal hangolódtak rá az azt követő paródiára. Az est további részében ugyanis Ihos József gondoskodott arról, hogy mindenki kellőképpen megtornáztassa a rekeszizmát. Levezetésként az időközben csaknem felnőtt Flowers-lányok ingerelték tapsra a vállalkozói klub tagjait. S ha valakinek még ez sem volt elég, következett az est fénypontja, egy gyönyörű, zenés tűzijáték. Ezután gazdára talált az a kocsideréknyi tombolanyeremény és főnyeremény, a klubtagok felajánlásából egy százötvenezer forintos londoni utazásra jogosító utalvány. A főszerep ezután a Helios együttesé, illetve a táncoló pároké volt egészen hajnalig.

vissza az elejére


Mi újság a klubban?

Helyzetelemzés, beszámoló, készülődés

A múlt év végén, és 2006 első heteiben is zajlott az élet a vállalkozói klubban. December 14-én dr. Kovács Ernőt látták vendégül a Giuseppe pizzériában. A találkozón egy a foglalkoztatási helyzet javítására indult kezdeményezés, az úgynevezett foglalkoztatási paktum december végi rendezvényéről, illetve a program aktualitásairól esett szó.

Az ehhez kapcsolódó csoport interjúk során a vállalkozói klub megkérdezett tagjai elmondták véleményüket a foglalkoztatás problémáiról, valamint a képzések hiányosságairól. Ezek a beszélgetések adták a gerincét annak a helyzetelemzésnek, amelyet a paktum leendő feladatainak meghatározásához készített a BHF Európa Kft., a Nyugat-Balatoni Társadalomtudományi Kutatóműhely, valamint a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. Társadalomtudományi Kutatócsoportjának tagjai.
A kutatást végző szervezet munkatársai a klub számos tagjától egyéni interjúkat is kértek. Ilyen beszélgetések keretében mondta el véleményét és javaslatait Borbély István, Fatér Csaba, Horváth Tihamér, Süte Lajos és Tóth Imre.
Ez volt az utolsó hivatalos klubest 2005-ben. Ezután kis lazításként egy vindornyalaki program következett: Horváth Tihamér szőlőhegyére invitálta a társaságot, hogy az egész évi munka után kicsit kikapcsolódjanak a klubtagok. Annál is inkább, mert január negyedikén már következett az évindító klubest, a gyenesdiási Piroska csárdában, ahol a hagyományos vállalkozói fórum és bál szervezési feladatai voltak napirenden. Ekkor vázolták fel nagyjából az idei év első felének programjait is.
Ugyancsak a fórum és a bál volt a témája a január tizennyolcadikai összejövetelnek, hiszen akkor már csak egy-két nap volt hátra a jeles eseményig, és a tagok mindenképpen szerették volna a maximumot nyújtani. Január huszonegyedikén aztán sikerrel vette ezt az akadályt a vállalkozói klub.

Február elsején, a következő klubesten marcali és zalakarosi vállalkozók érkeztek rövid találkozóra. A helyi és a vendég vállalkozók kölcsönösen megosztották egymással tapasztalataikat. A települések és azon belül a vállalkozások helyzete úgyanúgy terítékre került, mint az aktuális gazdasági, politikai kérdések, a külföldi tőke, valamint a multikkal kapcsolatos problémakör. Itt elhangzott az is, hogy miközben az országgyűlési képviselők saját programjaikat bemutatják a szórólapokon, a helyi gazdaságot szinte senki nem kérdezte meg arról, hogy ők mit szeretnének. A beszélgetés során az is felmerült, hogy bármelyik oldal nyer a választásokon egyedül kevés lehetősége lesz elérni azokat a változásokat, amelyek az eltelt tizenöt esztendőben csak részben valósultak meg.
A közeljövő tervei között szerepel Nádler József képviselő beszámolója az önkormányzati munkáról, és a klub tagjai felelevenítenének egy korábban már működő szolgáltatást: előadásokkal segítenék a vállalkozók képzését a fejlődésükhöz szükséges területeken. Előbb azonban még leköti idejüket a február huszonötödikei farsangi karnevál szervezése, és a férfiak természetesen nem feledkeznek meg a hölgyekről sem, már készülődnek a hagyományos nőnapi köszöntőre, amit ezúttal is a kastélyban tartanak. Ennek részleteiről egyelőre nem árult el semmit a vállalkozói klub elnöke, Bubla Zoltán. Mint mondta: legyen elég annyi, hogy tervezik, de az, hogy pontosan mivel is szeretnék megörvendeztetni a lányokat, asszonyokat maradjon titok egészen a március tizenegyedikei ünnepségig.

vissza az elejére


Támogatás közcélokra

Nemes célok támogatásáról döntöttek legutóbbi találkozójukon a vállalkozói klub tagjai. A Nők a Balatonért Egyesület részéről Vetőné Zeke Erzsébet és Péczeli Margit kérte a segítségüket az idén júniusban harmadik alkalommal megrendezendő Víz és Fény című kiállítás megvalósításához. A női művészek alkotásai idén a környezetvédelemre kívánják felhívni a figyelmet. Ezúttal kilépnek a színház falai közül és a Balaton partközeli vízfelületein tervezik megmutatni alkotásaikat. A konkrét tervek márciusban készülnek el, akkor dől el, hogy a klubtagok milyen módon tudnak segíteni a NABE tagjainak. Segítséget ígért a vállalkozói klub a Keszthelyi 56-os Alapítványnak is. A civilszervezet elnöke, Hinterauer László ismertette a közelmúltban lezárult 56-os emlékszobor készítésére kiírt pályázat eredményét és a további terveket. Ezt követően a jelenlévők három tagú bizottságot jelöltek ki: Bubla Zoltán, Horváth Tihamér és Kiss Gyula feladata lesz, hogy koordinálja az Orr Lajos alkotásának felállításához kapcsolódó feladatokat.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online