Tizenévesek bulija

Közösen a Volánnal

Esélyek Házából játszóház

Ovis versmondók

Burkolatfelújítás

Egészségnap Cserszegen

Városszemle után

Festetics Györgyről


Tizenévesek bulija

Alkohol és dohányfüst nélkül szórakoznak

Alkohol és dohányzásmentes övezetté alakul április 14-től egészen az év végéig péntekenként az egyik keszthelyi szórakozóhely. A tulajdonos, Pintér Andrea részt vett azon a pályázaton, amelyet a keszthelyi ifjúsági munkacsoport javaslatára írt ki az önkormányzat. Az ezen nyert félmillió forintos támogatást a fiatalok kulturált kikapcsolódásának elősegítésére fordítja.

Idén először írta ki a keszthelyi önkormányzat az úgynevezett Zöld Kulcs pályázatot. Az illetékesek célja, hogy elősegítsék a városban, vagy annak környékén élő, illetve az itt pihenő fiatalok biztonságos, kulturált és korosztályuknak megfelelő szórakozását. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vendéglátóhelyek tulajdonosai nem nagyon tolongtak a városházán a pályázati dokumentumért. Az Easy Music House tulajdonosa, Pintér Andrea azonban örömmel vállalta a feltételeket. A kiírásnak megfelelően, december közepéig olyan – alkohol és dohányzásmentes – bulikat szervez, amelyeken kizárólag a tizennyolc év alatti fiatalok vehetnek részt. Mint mondta terveik között szerepel a bűnmegelőzési akciók támogatása, valamint szexuális felvilágosító programok szervezése is. A költségeket a pályázati támogatásból fedezi, a kedvező elbírálás után ugyanis a szórakozóhely plusz szolgáltatásaira félmillió forintot ad az önkormányzat. A Zöld Kulcs program nyertes pályázata kapcsán tartott sajtótájékoztatón Mohácsi József polgármester és Tóth E. Manuéla, a Keszthelyi Ifjúsági Csoport vezetője is hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy a tizennyolc év alatti korosztály is megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget, kulturált és biztonságos körülmények között. A pénteki programok délután hat órakor kezdődnek, és tíz órakor befejeződnek. Az április tizenötödikei nyitó bulin már kiderült: a fiatal felnőttek is szívesen mellőzték volna a cigarettát és az alkoholt, csak hogy bejuthassanak. A szabály azonban szabály: december közepéig ezeken az estéken nagykorúak nem látogathatják a rendezvényeket. A programban érintettek annak a reményüknek is hangot adtak, hogy a szórakozóhelyek tulajdonosai közül egyre többen átérzik az ügy fontosságát, és csatlakoznak a kezdeményezéshez.

vissza az elejére


Közösen a Volánnal

Az autóbusz pályaudvar megépítéséhez a Zala Volánnal közösen ad be pályázatot Hévíz, az EGT Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási mechanizmus 2004-2009 keretében a Norvég Alaphoz – erről döntött legutóbbi ülésén a képviselő-testület.

A város a projekt megvalósításához a szükséges 15 százalékos önrészt biztosította. Az önkormányzat és a Volán együttműködésének pontos részleteit megállapodásban rögzítették.
A képviselők közül egyedül Rábai József élt tartózkodási jogával a szavazás során. Mint mondta: a pályázat benyújtását azért nem tudja támogatni, mert az nem az eredeti szabályozási terv szerinti helyre tervezi a buszpályaudvar építését, és a Balatoni Törvény előírásaihoz sem illeszkedik.
A felvetésre Vértes Árpád polgármester úgy reagált: az építési engedély elfogadott, minden a törvényes keretek között zajlik, azt a rendeletet pedig, hogy a pályaudvar kisebb területre kerüljön, az önkormányzat fogadta el. Véleménye szerint nem szerencsés, hogy többen ezen építkezéssel kapcsolatban „a kákán is csomót keresnek”. A pályázat benyújtása halaszthatatlan, hiszen erre az alapra sok a pályázó, a lehetőséget elmulasztani nem szabad.

vissza az elejére


Esélyek Házából játszóház

Kedves gesztussal lepték meg a keszthelyi Esélyek Háza dolgozói azokat a családokat, akik a megnyitás óta eltelt időszakban meglátogatták őket. Maczucza Éva, az intézmény vezetője, és munkatársa, Hanga Angelika húsvéti játszóházba invitálta a gyerekeket és természetesen a szülőket. Dallos Zoltánné nyugdíjas pedagógus segítségével egy ritkaságszámba menő környezetbarát technológiával, kizárólag természetes anyagok felhasználásával díszíthettek tojást a kicsik és a nagyobbak. A programon résztvevő tizenkét gyermek az ajándékkészítés befejeztével önfeledt játékba merülhetett a szőnyegen, vagy éppen meghallgathatta kedvenc meséjét.

vissza az elejére


Ovis versmondók

Gyerekzsivajtól volt hangos április 7-én délután a gyenesdiási községháza aulája. A Költészet Napjára emlékezve, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az óvodások szavalóversenyét, amelyen három település: Balatongyörök, Vonyarcvashegy és a házigazda Gyenesdiás apróságai léphettek színpadra.
A zsűri igazságos döntése alapján senki nem távozott üres kézzel, a kiemelten díjazott gyerekek mellett minden résztvevő oklevelet és egy-egy kifestőkönyvet kapott emlékbe.

vissza az elejére


Burkolatfelújítás

„Minden polgármester álma egy ilyen nap. Amikor képviselő-társaimmal a ciklus elején nekikezdtünk a munkának, sok mindent szerettünk volna megvalósítani és megjavítani. Voltak józanul kiszámított terveink, voltak végiggondolt elképzeléseink, és voltak nagyralátó álmaink is. A mostani ünnepség mindhárom felsorolt kategóriába beleillik, ezért engedjék meg, hogy a mai napon egyszerűen és szimplán csak örüljünk a szép sikernek.” – kezdte avatóbeszédét Mohácsi József polgármester, azon az április hetedikén tartott avatóünnepségen, melynek keretében négy helyszínen avatták fel a határidőre elkészült helyi utcaburkolatokat. 

Felerészt az önkormányzat önerejéből, felerészt a Nyugat-dunántúli Fejlesztési Tanács által meghirdetett útfelújítási pályázaton nyert összegből, három ütemben, 25 utca, 43 ezer négyzetméter felületen, majdnem 6 kilométer hosszban, közel 123 milliós bekerülési költséggel kapott végre olyan burkolatot, amilyen után régóta esedeztek az itt lakók. Keszthelyen az elmúlt 15 évben – a szükséges karbantartások és tavaszi kátyúzások kivételével – nem történt a mostanihoz hasonló volumenű „mega beruházás”. Az avatón elhangzott: az Ady Endre utcától keleti irányban három utcacsoportra bontottan tervezik az újabb felújítási ütemeket. Keszthely pályázatát befogadták, és határozat is született arról: támogatják majd a több ütemre bontott beruházást.

vissza az elejére


Egészségnap Cserszegen

Mintegy százezer forintot áldozott Cserszegtomaj község önkormányzata arra az április első péntekén a tornateremben tartott egészségnapra, amelyet reggeltől estig összességében száznál is többen kerestek föl. A hölgyeket, akik előzetesen regisztrálták magukat, a szervezők autóbusszal szállították a megyeszékhelyi emlőrák szűrésre.

A többiek pedig ingyenes látásvizsgálaton, hallásvizsgálaton vehettek részt, továbbá térítésmentesen megmérethették vércukrukat, csontsűrűségüket és vérnyomásukat. A Móra Ferenctől vett mottóval, miszerint: „Az élet meghosszabbításának egész titka: hogy meg ne rövidítsük.” életre hívott alkalmon, a szervezők a prevenció jelentőségét állították reflektorfénybe. Megnyitójában Gyuk János polgármester is különleges értéknek nevezte az egészséget, melynek megőrzésére nagy gondot fordítanak. A véradással is kísért program délutáni részében olyan betegtájékoztató előadások hangzottak el, amelyek után a hallgatók választ kaptak feltett kérdéseikre is. A cukorbetegségről, a csontritkulásról, a hallásromlásról szakorvosok és szakértők adtak elő. A polgármester úgy látta, a hagyományteremtő szándékkal tavaly életre hívott program érdemes arra, hogy jövőre is folytatása legyen.

vissza az elejére


Városszemle után

A legutóbbi hévízi testületi ülésen megtárgyalták a március 7-ei városszemle tapasztalatait, majd jóváhagyták a hiányosságok felszámolására készített intézkedési tervet. A 16 pontban vázolt intézkedési terv rögzíti egyebek mellett a Park utcai Béta Hotel kezelésében lévő, a Park utcai lépcsőre kinyúló növényzet mielőbbi visszanyesését. A Park utcai lépcsősoron lévő padok kórházi dolgozókkal történő mielőbbi lefestését.

A Dr. Moll Károly téren lévő szökőkút melletti megsüllyedt burkolatot helyre kell állítani. A Rózsakert mellett elhelyezett építmények engedélyeit ki kell vizsgálni, egyben meg kell vizsgálni a Rózsakert jövőbeni, megfelelő hasznosításának lehetőségét. A Vajda Ákos utca nyugati ágán, a Dombföldi úton, és a Széchenyi – Dr. Babocsay utcák kereszteződésében el kell végeztetni a kátyúzást. A GAMESZ-nek fel kell számolni az egregyi Dombföldi út előtti téren lévő WC-t. A kiváltandó nyilvános WC helyett az üzletsoron található WC-t szerződéssel nyilvános illemhelyként kell üzemeltetni. Tanulmánytervet kell készíteni a volt tejcsarnok további hasznosítására, vagy annak lebontására. A Dombi sétány Zrínyi utcai csatlakozásánál meg kell vizsgálni a gyalogút kiépítésének lehetőségét, és ki kell vágni az itt lévő három darab fát, mert azok akadályozzák a gyalogút rendeltetésszerű használatát. A Semmelweis utca végén lévő kézilabdapálya körül tönkre ment fák kivágásáról is gondoskodni kell. A Korányi utca végén lévő felhagyott nyilvános WC lebontását is meg kell kezdeni, a szükséges engedélyek beszerzésével. A Semmelweis és Korányi utcák végénél, a garázssor után fizikai akadály kihelyezésével kell megakadályozni a gépjármű forgalmat; ugyanott tereprendezést is végre kell hajtani a szezonkezdetre. Az intézkedési terv zömében május közepét illetve május végét jelöli meg az előírt feladatok, munkálatok végső határidejeként.

vissza az elejére


Festetics Györgyről

A közelmúltban nyitották meg a Balatoni Múzeumban a Festetics György életét bemutató kiállítást, amelynek anyagát a Helikon Kastélymúzeummal és a Georgikon Majormúzeummal közösen állították össze a szervezők.

A május harmadikáig nyitva tartó rendezvény szorosan kapcsolódik a főúr születésének 250. évfordulójára tervezett ünnepségsorozathoz, amelynek keretében középiskolás vetélkedőt is szerveztek a helybeli és az ország más városaiból érkező diákoknak. A tárlat anyaga az erre való felkészülésben is segítette a fiatalokat. A korabeli könyvek, levelek mellett térképek, fotók és különböző dísztárgyak várják a látogatókat azon a kiállításon, amelyet a Festetics György emlékév kapcsán nyitottak meg a Balatoni Múzeumban.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online