Manninger Jenő – másodszor

Beköltöztek

Fénysorompót avattak

Gasztronómia, turisztika


Manninger Jenő – másodszor

Fideszes képviselője van a térségnek

A keszthelyi térségben nem kerül sor az országgyűlési választások kapcsán második forduló kiírására, hiszen a Fidesz-KDNP közös jelöltje, Manninger Jenő magabiztos győzelmet aratva (a szavazatok valamivel több, mint 54 százalékát szerezte meg) máris mandátummal rendelkezik az új parlamentben. Külön említést érdemel, hogy ő az első országgyűlési képviselője a választókerületnek, aki második ciklusban is végezheti ezt a megtisztelő feladatot.

Manninger Jenő– Hogyan értékeli a választás első fordulóját? – kérdeztük a képviselőt.
– Talán nem veszi senki önteltségnek tőlem, ha azt mondom: az első fordulóban helyi szinten jól szerepeltünk. Ez nem csupán abból látszik, hogy a szavazatok 54 százalékát vittük el, hanem abból is, hogy a négy ével ezelőttihez képest jelentősen tudtunk javítani eredményünkön. Akkor ugyanis két fordulóban mérettettem meg magam, és az elsőben a voksok 49 százaléka volt az enyém úgy, hogy az MDF-fel közösen indultunk.
– Országosan mit mondana az első fordulóról?
– Látszik, hogy a Fidesz a falvakban továbbra is népszerű, a keszthelyi választókörzetben is 60 százalék fölötti eredményt ért el. Számunkra ez bizonyítéka annak, hogy a falvakban az elmúlt négy évet rosszul élték meg, a kormány valóban elhanyagolta a kistelepüléseket.
– Köztudott, hogy ebben a választásban a Fidesz az eddiginél több önkéntes segítőt is tudott mozgósítani.
– Ez így van, és az ő munkájukat sem lehet eléggé megköszönni. A négy évvel ezelőttihez képest az 5 százalékkal több voks több mint 300 ember munkáját dicséri, és jelzi azt is, hogy az elmúlt években olyan polgári, nemzeti gondolat gyökerezett meg e térségben, ami szintén nagymértékben segített a sikerhez. Itt elsősorban a kulturális, polgári körök munkájára gondolok. Köszönet illeti őket, mint ahogyan mindazokat a szavazókat, akik mellettünk tettek hitet.
– Mi lesz az elkövetkezendő időszak feladata az Ön számára?
– Elsősorban szomszédos jelöltünket, Cseresnyés Pétert próbáljuk segíteni a kanizsai körzetben, hiszen van lehetőség a fordításra, ez a választás még nem lefutott. Képviselőként pedig maradok a „témámnál”: indul az M7-es felújításának újabb szakasza – reméljük, pénzhiány miatt nem áll le a munka –, oda kell figyelni a szállításokra, az utak felújítására. Általában pedig át kell nézni, hogy e válságos költségvetési helyzetet az önkormányzatok hogyan tudják majd átvészelni, hiszen várható, hogy előbb-utóbb kiigazításra vagy módosításra lesz szükség, mivel ez a hiány néhány hónapnál tovább nem tartható.

vissza az elejére


Beköltöztek

Új otthon időseknek

Új hotelből kialakított egységgel bővült a hévízi Teréz Anya Gondozási Központ, és így immár 65 szépkorúnak képes bentlakásos ellátást biztosítani – mondta Vági Ferencné, az intézmény vezetője azon az április elején tartott avatóünnepségen, ahol felszentelve adták át rendeltetésének azt, a fürdőváros önkormányzatának tulajdonában lévő, korábbi Lótusz szállóban kialakított bentlakásos idősotthont, ahova negyedszáz helyi és a környéken élő költözhetett be.

A szalagot örömmel vágták át.A beruházás 12,5 millió forintos költségéből 2,5 milliót az id. dr. Moll Károly Emlékére Alapítvány biztosított, a fennmaradó részt pedig az önkormányzat fizette ki. A felújított vizesblokkokkal, tusolókkal rendelkező kilenc szoba éppen negyedszáz lakó kedvére került kialakításra. A melegkonyha, orvosi- és nővérszoba mellett a mozgásukban korlátozottakat még egy lift is szolgálja.
Az ünnepélyen dr. Tőke Alajos a megyei szociális és gyámhivatal vezetője azt emelte ki: nem kötelezően, hanem önként vállalt feladatot vett a nyakába az önkormányzat a komfortos gondozóház kiépítésével. Az emberséges ellátásra, a kitűnő munkára a névadó is garanciát jelent – hangoztatta. Vértes Árpád polgármester arra emlékeztetett: 2002-ben sikerült átadni az I. Teréz Anya Házat, a rászorulók kérésére tekintettel most a II-es otthont is ki kellett alakítani. A 87-ben elhunyt, 2002-ben boldoggá avatott névadó, minden itt dolgozót az ő alázatos követésére szólít – mondta el. „Az ember akkora, amekkora a szeretete” – idézte Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke. A karitatív szervezet vezetője egyebek mellett kitért arra, hogy a fürdőváros vezetőit is a szeretetadás, a segítőkészség jellemzi. Isten felebaráti szeretetparancsát megtartó gondozóknak is tudniuk kell: mindenkit egyformán szeretni kell, függetlenül attól, hogy könnyebben, vagy nehezebben elviselhető személyiségjegyekkel rendelkezik. Kiss László helyi esperes megáldotta, megszentelte a helyet, ahová a beköltöző idős testvérek reménye szerint: öröm, boldogság, béke, szeretet és jókedv költözik majd.

vissza az elejére


Fénysorompót avattak

Keszthely ismét gazdagodott. A közös összefogás révén mostantól egy fény- és félsorompó is védi a Libás térség Lóczy utcájában közlekedőket, így biztonságban, épségben közlekedhet minden erre járó. A biztosítatlan vasúti átjárókban, az utóbbi években, elsődlegesen a figyelmetlenség miatt nagyon megszaporodtak a halálos kimenetelű közlekedési balesetek.

Bizonyított tény, hogy a balesetmentes közlekedést a legnagyobb biztonsággal a félsorompóval is ellátott fénysorompó képes biztosítani.
A fenti mondatok is elhangzottak azon a Lóczy Lajos és Semmelweis utcák kereszteződésében tartott avatóünnepségen, ahol az engedélyezések után, egy közbeszerzési eljárás lefolytatását követően, a MÁV Dunántúli Kft., elkészítette a két, a haladó vonatok által vezérelt automatikus fénysorompót, a félsorompóval együtt. A beruházás bekerülési költsége 30-30 millió forint volt. A kiépített biztosítás miatt mostantól teljes biztonságban lehet keresztezni ezen átjárókban a vasútvonalat, ami azért is fontos, mivel kiépült a BAHART Rt. Phönix Vitorláskikötője, és folyamatban van a Libás strand fejlesztése, melyek üzemeltetése miatt, főleg a nyári időszakban, a fenti vasúti átjáróban rendkívül nagy forgalom várható.

vissza az elejére


Gasztronómia, turisztika

Preko település bemutatkozott

Dalmácia hangulatába, ízeibe kóstolhattak bele Hévízen az érdeklődők azon a horvátországi Ugljan-sziget delegációja által szervezett programon, amelyik egy komplett kulturális, turisztikai és gasztronómiai prezentáció keretében adott lehetőséget a helyi idegenforgalomban, utazásszervezésben dolgozóknak és érdeklődőknek arra, hogy megismerkedjenek a szigeten lévő Preko falu nevezetességeivel, értékeivel.

A bemutató hatalmas sikert aratott.A városháza dísztermét szinte teljesen megtöltő meghívottak előtt április elején a prekói Kanica hagyományőrző egyesület, a művelődési egyesület és a Szent Cecília-templom kórusa Milena Dundov rendezőasszony irányításával egy teremtéstörténetet és Jézus feltámadását jelképező műsort mutatott be. Ante Jerolimov polgármester kollégáját itt köszöntötte Vértes Árpád és itt mondtak köszönetet Dario Korenovnak, aki a szinte testvértelepülési kapcsolat kiépítését elindította. Kicsivel később Valentin Bakota, Preko-sziget turisztikai hivatalának vezetője mesélt a „Reumások Mekkájától” 500 km-re lévő, 3200 lakosú Prekoról, ahová nyaranta Hévízről is szép számban látogatnak el, köszönhetően a hat évvel ezelőtt történt eredményes kapcsolatfelvételnek. A tavaly 150 ezer vendégéjszakát regisztrált, komppal megközelíthető üdülőhely egy nemzeti parkokkal körülvett terület középpontjában fekszik. Preko legnagyobb kincseként az olajbogyót tartják számon, amiből kitűnő minőségű olivaolajat nyernek. A térség legzöldebb szigetén mérik a legtöbb napos órát, ezért látogatott ide néhány éve Orbán Viktor miniszterelnök is családjával. Apartmanokban, hotelekben, kempingekben kínálnak kényelmes elszállásolást és van orvos, patika és autószerelő műhely, sőt számos sportolási lehetőség igénybevételére is mód nyílik. A VÁM-szervek a kóstolóként hozott élelmiszertermékek zömét a delegáció határátlépésekor lefoglalták, így az elképzeltnél szerényebbre sikerült a gasztronómiai bemutató, amelyen hagyományos prekoi étkeket kínáltak fel.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online