Művészi diákfotók

Választások Keszthelyen

Felhívás

Az érszűkület elleni küzdelem sikere

Parkolás: indul a nyári szezon


Művészi diákfotók

Népszerű az Erasmus program

A Tempus Közalapítvány, a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar és az EUROPE DIRECT Hálózat Balaton Régió Európai Információs Pont szervezésében nyílt fotókiállítás a keszthelyi egyetemen. A program hazai koordinátora a Tempus Közalapítvány, aki fennállásának 10. évfordulója alkalmából országos vándorkiállításon mutatja be a 2005. év Erasmus ösztöndíjasainak legjobb alkotásait. A kiállítás célja: az ERASMUS program népszerűsítése az egyetemi fiatalság és a középiskolások – leendő hallgatók – körében.

Az érdeklődők művészi fotókat láthatnak.A Tempus Közalapítvány és az Europe Direct Európai Információs Pontok Hálózata szervezésében az év folyamán minden megyeszékhelyen és Keszthelyen megtekinthetők lesznek azok a fotók, amelyeket egykori és jelenlegi Erasmus ösztöndíjas diákok készítettek külföldi útjaik szépségeiről, tanulságairól, tapasztalatairól. A Socrates programon belül működő Erasmus ösztöndíjjal egyetemi, főiskolai hallgatók tanulhatnak Európa számos egyetemén. Az uniós ösztöndíjprogramban 1987 óta 1,6 millióan vettek részt. A 2004-2005-ös tanévben 144 ezer hallgató élt az Erasmus adta lehetőségekkel, a résztvevő tanárok száma pedig megközelítette a huszonegyezret. Magyarországról tavaly rekordszámú, több mint 2300 Erasmus hallgató utazott külföldre, a hazai egyetemeken, főiskolákon pedig mintegy 1300 külföldi hallgatót fogadhattak.
A Tempus Közalapítvány fennállásának 10. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon tizennégy ország tájairól, embereiről, életképeiről készült felvételek tekinthetők meg. A tavalyi év legjobb Erasmus fotói az ösztöndíjban rejlő lehetőségeket, a témák sokszínűségét, a megvalósított projektek változatosságát és a résztvevők izgalmas élményeit mutatják be. A fotókiállításnak április végéig Keszthely ad otthont.

vissza az elejére


Választások Keszthelyen

A választópolgárok döntöttek: négypárti parlamentet akarnak. A 2006-os választások első fordulójában 105 szocialista, 97 Fidesz-KDNP, 4 MSZP-SZDSZ közös jelölt, 4 SZDSZ és 2 MDF-es képviselő jutott be. Összesen 5 457 551 polgár, a választásra jogosultak 67,83 százaléka döntött a 176 egyéni választókerület jövőjéről. 66 helyen érvényes eredményes, 110 helyen pedig érvényes, de eredménytelen „helyzetet” hirdették ki.

Zala megyében rendben zajlott a 2006. évi parlamenti választások első fordulója, a területi választási bizottságnak csupán egyetlen kampánycsend sértésnél kellett intézkednie, az ügyet az Országos Választási Bizottsághoz továbbítva. A vasárnapi szavazási forduló Zala megyében egyértelműen a Fidesz–KDNP sikerét hozta, a pártszövetség három jelöltje az előzetes adatok szerint már biztosan megszerezte egyéni mandátumát. A keszthelyi központú, 3-as számmal jelölt választókerületben a következő végeredmény született: Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) 54,10%; Mohácsi József (MSZP) 31,20%; dr. Persányi Miklós (SZDSZ) 7,32%; dr. Szabó Imre (MDF) 4,51%; Farkas Lajos (MIÉP-Jobbik) 2,86%. A 3-as szavazókör 47 672 választópolgárból 70,18 százaléknyian, szám szerint: 33 454-en éltek a voksolás lehetőségével. Manninger Jenőre 17955 voks, Mohácsi Józsefre 10355 voks, Persányi Miklósra 2429 voks, dr. Szabó Imrére 1498 voks, Farkas Lajosra pedig 950 voks érkezett. Az urnákban nem voltak a bizottságok által vitatottnak minősített szavazólapok, így minden érvényesnek találtatott.

vissza az elejére


Felhívás

A Keszthelyi Nemzeti Kör Közhasznú Egyesület a forradalom 50. évfordulójára „1956 – keszthelyi emlékek és tanulságok” címmel össze kívánja gyűjteni a forradalmi időszak és a helyi, illetve országos események keszthelyi résztvevőinek és szemtanúinak visszaemlékezéseit. A gyűjteményt – pályázati és magán-támogatások segítségével – nyomtatott, illetve elektronikus formában megjelentetjük, vagy közzé tesszük.
Kérjük írásos emlékeiket egyesületünk postacímére: 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 57/E. III/6., vagy jelentkezésüket a 83/317-244 telefonszámra. Kérésükre visszaemlékezéseiket otthonukban rögzítjük.

vissza az elejére


Az érszűkület elleni küzdelem sikere

Az érszűkület hazánkban népbetegség. A rokanttá válók jelentős része ebből a betegségcsoportból kerül ki. Aki mással nem magyarázható végtagi fájdalmat, sápadt-hideg végtagot észlel rendszeresen vagy bizonyos séta megtétele után lábikragörccsel küszködik, lábfáradékonyság keseríti meg az életét, a végtagjai gyakorta zsibbadnak, fáradékonyság, szédülés kínozza, fülzúgás gyötri, az bizony beletartozhat az érintettek közé.

Hangsúlyozni kell az alsó végtagi érszűkületet, mert gyakorta a betegek csak későn jönnek rá, hogy érszűkületben szenvednek, főleg, ha kezelő orvosuk az alsó végtagi panaszt más betegségnek tulajdonítja, anélkül, hogy kizárna az érszűkület meglétét, mint önálló vagy társbetegségként. Elhanyagolt esetekben a végtagi érszűkület nem csak a beteg mozgását korlátozza, hanem a lelki, szociális és családi életét megkeserítheti. Előfordul, hogy egy rejtett családi probléma mögött akár potencia zavart okozó érszűkület állhat. Sajnos intimitása miatt gyakorta a betegek eltitkolják, az orvosoknak pedig nem áll módjukban, hogy ezt a társszövődményt felfedjék és orvosolják, legtöbb esetben kooperációs lehetőség hiánya miatt. Szomorú végső kimenetele az alsó végtagi érszűkületnek az egyik vagy mindkét végtag csonkolása (amputációja).

Vajon bele kell törődnünk a tragédiához is vezethető betegségbe? Örökké együtt kell élnünk a fájdalommal? Bizony nem, hiszen jogunk van az egészséges élethez, jogunk van az emberhez méltó életminőséghez. Természetesen pozítiv hozzáállásunk az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen a baj megelőzésére és a már meglévő érszűkület leküzdésére, de önmagában nem elég, főleg ha az örökletes gének már lakoznak bennünk. Természetesen csak akkor tudunk tenni valamit e súlyos betegség leküzdéséhez, ha ismerjük a betegséghez vezető rizikofaktorokat, mint pl. magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérzsír- és koleszterin szint és a családi halmazódás (örökletes), a stressz, az életkor, az elhízás és a mozgásszegény életmód. Szerencsére ma már egy forradalmian új találmány került be megyénkbe, mely hatékony kezelési lehetőséget kínál egy fájdalommentes terápiával. A találmány egy jemeni sebészhez: dr. Khaled Nashwan-hoz kapcsolódik, aki Nashwan-Parasound elnevezésű készülékével számos érszűkületes betegen segített.

A találmányért feltalálója immáron négy nemzetközi aranyérmet is nyert, emellett nemrégiben a világ egyik legrangosabb tudományos díját, a Maria Curie Nagydíjat is kiérdemelte.
Vajon milyen módon fejti ki hatását az érszűkületes betegek kínjait enyhítő, gyógyító készülék? Infra-hallható hangot és bizonyos frekvenciájú ultrahangot bocsát a beteg területre, amely feloldja a kisebb ereket összehúzó reflexeket és a 20 alkalmi kezelés hatására az érszűkületet áthídaló kollateralis keringésképzést (mellékerek) serkenti, így javítja a vérkeringést. A kezelés hatására javul az érfalak saját tápanyagfelvétele, ez által visszanyerik rugalmasságukat, az utobbi hatás a megelőzés szempontjából nagy jelentőséggel bír.

A kezelések előtt és után orvosi vizsgálat történik. A betegek örömteli változásként élik meg, hogy hosszabb utat és könnyedebben tudnak gyalogolni, megszűnik az állandó fájdalomérzetük és végtagi zsibbadottságuk, egyes esetekben a gyötrő fül- és fejzúgás is elmúlik. Számos példa önmagáért beszél. Elég csak arra a 67 esztendős hölgybetegre gondolni, aki elviselhetetlenül szenvedett a fájdalomtól, alig 50 métert volt képes megtenni. Elszomorító állapotban voltak az erei, már a műtét sem jöhetett szóba. Az amputáció réme lebegett a feje felett, amikor rátalált a Nashwan-Parasound Centrumra, ahol 20 kezelés után reményt kapott a gyógyulásra. Ma már 1,5 kilométert gyalogol, nem kínozzák az őrjítő éjszakai fájdalmak, újra tud mosolyogni.

A régió lakosainak nagy lehetőség, hogy Zalaegerszegen és Hévízen működik az eljárást alkalmazó centrum. Felvilágosítás: 06-20/920-4447, 06-83/540-276

vissza az elejére


Parkolás: indul a nyári szezon

Keszthelyi Városüzemeltető Kft. parkolási részlege értesíti a város lakosságát, hogy 2006. május 15-én elkezdődik az idegenforgalmi szezon, ami az alábbi változásokat vonja maga után:

Az Ügyfélszolgálaton megvásárolt sárga (II. Díjövezet), tárgy évre szóló parkolási bérletek 2006. 05. 15–2006. 09. 15 – szezonban – kizárólag a sárga övezetben érvényesek, melyek az alábbi utcákat foglalják magukban:
Jókai u., Sopron u., Bástya u., Georgikon u., a Deák F. u. illetve a Bercsényi M. u. közötti szakasz, Vak B. u., Vaszary K. u., a Deák F. u. ill. a Vak B. u. közötti szakasz, Erzsébet kné. u., Kazinczy u., Rákóczi F. u., Rákóczi tér, Arany J.u., Galamb u., Skála köz, Balaton u., Vörösmarty u., Unterberger u., Csík F. sétány futballpálya melletti szakasza.
Amennyiben az itt felsoroltakon kívül, más fizető helyeket is igénybe szeretnének venni, úgy lehetőség van „kiegészítő” havi bérlet váltására, melyek árai:
Az árak az áfát tartalmazzák, a bérlet előállításának költségei nélkül. A bérlet előállítási ára 500 Ft/ rendszám.
Az egyes díjövezetekre érvényes havi bérletek a megvásároltnál alacsonyabb díjövezetekben is érvényesek.

Idegenforgalmi szezonban az alapdíj óránkét az alábbiakban változik:
Napijegy csak a Balaton-parton váltható 800 Ft/nap A/Díjosztály
2006. 05. 15–2006. 09. 15 között kibővül azoknak az utcáknak a száma, ahol díjfizetés ellenében lehet igénybevenni a várakozóhelyeket:
Csík F. sétány és a Balaton-parti parkolók (a futballpálya északnyugati végéig)
Erzsébet kné. u., Kazinczy F. u. , Csík F. sétány futballpálya melletti szakasza
A fizető parkolóhelyek üzemeltetési ideje a hét minden napján (hétfő-vasárnap) 8:00–18:00
2006. 06. 05-én és 2006. 08. 20-án, hivatalos ünnepnapokon a díjszedés szünetel.
Az automaták Euro érméket is elfogadnak, így a külföldiek 1 Eur és 2 Eur érmékkel tudnak parkolójegyet váltani.
Reméljük, az itt felsorolt információk hozzájárulnak az Önök problémamentes parkolásához.

Amennyiben további kérdéseik merülnének fel, szívesen állunk rendelkezésükre Keszthely. Lehel u. 2.sz. alatt lévő Ügyfélszolgálati Irodánkban (H-P: 9:00-13:00, 14:00-17:00; Sz: 9:00-12:00), illetve a 83/312-295-ös telefonszámon.

Továbbiakban fel szeretnénk hívni a figyelmüket, a Keszthelyen már 2004 óta működő, hazánkban új parkolási szolgáltatásra, a mobiltelefonos parkolásra.
Tapasztalataink szerint sokszor előfordult, hogy az ügyfél pontosan nem tudta kiszámítani, meddig akar parkolni, nem volt elég aprópénze a parkoláshoz, vagy nem fogadta el a pénzét az automata, és megkapta a jegyzőkönyvet helyszíni ellenőrzésről. Ezekre a kellemetlenségekre megoldás az EMEmobil-kártya, mely kényelmes lehetőség arra, hogy Önök a mobiltelefonjuk segítségével fizessék a parkolási díjat. Gondtalanul parkolhatnak, mivel éppen annyi ideig fizetnek a parkolásért, amennyit valóban igénybe vettek.
Kényelmesen parkolhatnak, mivel mobiltelefonjuk segítségével egyszerűen elindíthatják és leállíthatják személyes parkolóórájukat, ráadásul nem kell visszatérniük autójukhoz, hiszen mobiltelefonjukról bármikor felhívhatják a rendszert.

Részletes információk: www.emert.hu

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online