Elhunyt dr. Kiss Lajos

Mélyrepülés után

Szépülő belváros

Az érszűkületes betegekért


Elhunyt dr. Kiss Lajos

Hévíz első szabadon választott polgármestere

Dr. Kiss LajosDr. Kiss Lajos 1937. május 21-én, Csurgón született. A budapesti református iskolai gimnáziumban kezdett évek után a csurgói Csokonai-gimnáziumban tett érettségit, majd a Pécsi Tudományegyetem állam- és jogtudományi karán szerzett diplomát.
Munkáját Csurgón, revizorként kezdte, 1969-től a paksi járási tanács osztályvezetője volt, majd ÁFÉSZ jogtanácsos. 1972-től Keszthelyen osztályvezető, 1975-től Hévízen VB-titkár, 1977-től több cégnél jogtanácsos. 1990-1994-ig Hévíz város polgármestere.
Dr. Kiss Lajos vitathatatlan és elévülhetetlen érdemeket szerzett Hévízen. Az ő nevéhez fűződik a Bibó-gimnázium megalapítása, kezdeményezője és alapítója volt a Hévíz Galériának. Nevéhez fűződik a Hévízi Könyvtár sorozat és a Hévíz művelődési és művészeti folyóiratnak az indítása. Több alapítvány, így a Hévíz Kultúrájáért- és a Hévíz-fürdő 200 éves Jubileumi Alapítvány létrehozója, a Csurgói Öreg Diák Szövetség elnöke volt.
Polgármesterségének idején avatták fel a fürdővárosban Kossuth Lajos, Festetics György, Illyés Gyula, Móricz Zsigmond, Berzsenyi Dániel, Csokonai Vitéz Mihály és Szent István szobrát, ez idő alatt készült el az 1948-as és az1956-os forradalmak előtt tisztelgő emlékmű.
Dr. Kiss Lajos több kitüntetést is birtokolt, így a Testnevelés és Sport Érdemes Dolgozója, a Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója címet, 1994-ben átvehette a Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, s 2002-ben a Pro Urbe Hévíz-díjat.
Emlékét megőrizzük.

vissza az elejére


Mélyrepülés után

Üdvözölte a sármelléki reptér utasforgalmának emelkedését a Zala Menti Polgárok és Polgármesterek Egyesületének elnöke. Boros Imre ugyanakkor hangsúlyozta: ha a civil szervezet és a megyei önkormányzat nem vállalt volna közvetítő szerepet az önkormányzatok, vállalkozók és a későbbi működtetők között, könnyen csődbe juthatott volna a légikikötő fejlesztése. Erről a sármelléki reptéren tartott sajtótájékoztatón beszélt az egyesület vezetője és Köcse Tibor, a megyei vidék- és területfejlesztési bizottság elnöke.

A sármelléki reptér utasterminál átadását követő napon tartott sajtótájékoztatón a Zala Menti Polgárok és Polgármesterek Egyesületének elnöke közölte: örömmel tölti el, hogy mára rendeződni látszik a reptér sorsa. A stabil pénzügyi háttérrel rendelkező beruházónak köszönhetően mostanra ígéretesen alakulnak a Fly-Balaton dolgai. Mint mondta: ez azonban még nem minden, egyelőre még nem lehet megállni. Az államnak és a vállalkozóknak egyaránt hasznot hozó beruházás további komoly fejlesztéseket igényel. Ehhez azonban pénzre van szükség. A térség országgyűlési képviselőire is komoly feladat hárul a fejlesztési források megteremtésében, a korábban megítélt hatszázhetven millió forint rendelkezésre bocsátásában, és a reptéri fejlesztéseknek a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben történő elfogadtatásával. A megfelelő marketing stratégia kialakítása mellett fontos a regionális reptér és az M7-es autópálya megfelelő összekötése, a leendő M9-essel és a 75-ös úttal történő összekapcsolása, valamint a vasúti közlekedés modernizálása. Ennek eredményeként a sármelléki reptéren lebonyolított utasforgalom mellett hangsúlyossá válhat a teherforgalom is.

vissza az elejére


Szépülő belváros

Hosszú hetekig folyt rendkívül megfeszített formában Hévíz központi részén az a közműfejlesztési munka, amely már a belvárosi gyalogosövezet előkészítését jelenti – adta hírül kérdésre válaszolva Kovács Attila, a polgármesteri hivatal műszaki irodájának vezetője, aki úgy látta: jócskán megérett az idő arra, hogy a Kölcsey, a Rákóczi, a Petőfi, az Erzsébet királyné utcák, a Gyöngyvirág sétány, a Deák tér és a Festetics György tér is mindenhol egységes térkő burkolatot kapjon.

Mint a szakember érzékeltette, a közel 800 millió forintba kerülő „megaberuházásra” önerőből a város képtelen lenne, ezért kutattak föl olyan EU-s pályázatokat, amelyek akár 85 százalékos vissza nem térítendő összeg Hévízre hozását jelentik 2007-től folyamatosan. Az említett helyszínen tavaly modernizálták a vízvezeték hálózatot. Jövő tavaszszal önkormányzati beruházásban a csapadékcsatorna hálózat kibővítését végzik el. Az egységes belvárosi gyalogosövezet kialakításának terveit folyamatosan egyeztetik, és engedélyeztetik az érintett szakhatóságokkal. Több közlekedéssel összefüggő változás történik: kijelölnek gépjármű sávokat, sétány sávot, pontosan beszabályozzák, hogy az üzlettulajdonosok mekkora területet kapnak árukipakolás céljára. A jelenlegi buszpályaudvar területe is átalakul, attrakciók, szökőkutak, szabadtéri színpad, zenepavilon, csobogók, vízfelületek vonzzák majd a turistákat. Télen lehetetlen földmunkát végezni, szezonban pedig a gyógyturistákat zavarja az intenzív ütemű munkavégzés, ezért mindenképp tavaszelőre időzítik a beruházás megkezdését. Öntöttvasból készült kandeláberek, pihenőpadok, asztalok, szemetes edények díszítik majd a városcentrum közterületeit.

vissza az elejére


Az érszűkületes betegekért

Dr. Khaled Nashwan Magyarországon élő, jemeni származású, Marie Curie-díjas sebész a Nashwan-Parasound nevű érszűkületet kezelő készülék feltalálója. A készülék hatékonyságát alátámasztani látszik, hogy találmányával számos nemzetközi fórumon aratott már nagy sikereket Magyarország színeiben.

A „Francia becsületfokozat” emlékérmét kapta a szenzációs találmány feltalálója.A Magyar Feltalálók Egyesülete tagjaként a Nashwan-Parasound készülékkel 2004-ben a moszkvai nemzetközi találmányi kiállításon nyerte el a nemzetközi aranyérmet, 2005-ben Bukarestben majd Gdansk városában ismételte meg ugyanezt a sikert, november elején pedig Nürnbergben, 30 ország 680 legújabb találmányának versenyén vehette át a nemzetközi zsűri legnagyobb tudományos elismerést kifejező jubileumi nagy aranyérmét. Mindezeken felül tavaly december 8-án a világ egyik legrangosabb tudományos díját, a Marie Curie-díjat vehette át. 2006-ban a párizsi nemzetközi találmányi kiállításon a „Francia becsületfokozat” emlékérmével tüntették ki, a genfi nemzetközi találmányi kiállításon a nemzetközi aranyérmet és Németország különdíját nyerte el. A Nashwan-Parasound készülék üdvös hatását számos érszűkületes beteg tanúsíthatja. A készülék infra-hallható hangot, és bizonyos frekvenciájú ultrahangot bocsát a beteg területre speciális frekvencia ütemben, húsz napon át, napi félórás kezeléssel az előidézett nyomásgradiens, vagyis nyomáskülönbség növekedésének hatására a kolleteralis (mellékerek) keringésképzésre serkentik a szervezetet. Az így kialakuló érpályák átveszik a beszűkült főér funkcióját, a kezelés már az első alkalommal is érezhető eredménnyel jár, hiszen feloldja a kisebb ereket összehúzó reflexeket, ezáltal is javul a keringés. Az érfal elemeit tápláló pórusos rendszer lazítása révén az érfalak tápanyag felvétele javul, ezáltal visszanyerik rugalmasságukat, így az érelmeszesedés késleltetésében és megelőzésében nagy jelentőséggel bír. Egyéb kedvező hatása is van, de ez már a tudományos publikáció keretébe tartozik.

– Hogyan juthatnak hozzá a betegek az ön találmányához?
– Az ország több pontján működnek már a Nashwan-Parasound eljárást alkalmazó centrumok, Hévízen és Zalaegerszegen is. A bejelentkezés telefonos előjegyzés alapján történik. A kezelésekkel kapcsolatos felvilágosítást a 06-20/920-4447 telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.

– Milyen figyelmezető tünetei és kockázati tényezői vannak az érszűkületnek?
– Figyelmeztető jelek lehetnek, ha nyugalomban és/vagy terhelésre olyan tünetek jelentkeznek, mint lábikragörcs bizonyos járástávolság megtétele után, mely megállásra kényszeríti az érintettet. Mással nem magyarázható végtagi fájdalom, vagy fáradékonyság, sápadt-hideg végtag, a végtag(ok) zsibbadtsága, szexuális zavarok férfiaknál, fejfájás-fülzúgás, szédülés és fáradékonyság. Az érszűkület kialakulásában kockázati tényezőt jelent a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérzsír és koleszterin szint, a magas vérnyomás és a családi halmazódás (örökletes tényezők). De szerepet játszik még az idős életkor, az elhízás, a mozgásszegény életmód és a stressz is. A kockázati tényezőkkel rendelkezőknél a megelőzés és késleltetés az elsődleges cél lenne.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online