Tájékoztató a zöldterületi munkákról

Tavalyi árakon

Szociális blokk és játszótér épül

Olvasóink kérdezték...


Tájékoztató a zöldterületi munkákról

A város területén mintegy 660.000 m2 felületen kell a füvet kaszálni, ami magába foglalja a közterületeket, játszótereket, kerékpárutakat, valamint a város utcáit.

A fenti munkálatok végrehajtásához rendelkezésre áll 2 db önjáró fűnyíró, 8 db damilos és 1 db kézi tolós fűnyíró. Kiemelt figyelmet szentelünk a frekventált területekre, ami éves viszonylatban 11–12-szeri fűkaszálást igényel, főutak, közterületek 5–6-szor, a kerékpárutakon 3 alkalommal végzünk kaszálást az időjárás függvényében. Ez év folyamán a fűnyírást ápr. 18-án indítottuk, jelenleg az összterület 65– 70%-án végeztük el az első kaszálást. Közterület fásítás területén elvégeztük a fák vadhajtásainak eltávolítását, tányérok kapálását, gyomirtását, esetenként kicseréltük a megrongált támasztó karókat. Virágosítás területén elvégeztük a fagy elől letakart rózsák kibontását, metszését. Jelenleg a rózsa és vegyes ágyások gyomlálása, kapálása, szegélyezése és a talajának átgereblyézése folyik.

Megkezdtük a város virágágyásainak átöltöztetését : A kétnyári ágyásokat folyamatosan bontjuk, és üde, élénk színű egynyári virágokra cseréljük. Ehhez nélkülözhetetlen a tápanyag pótlás, a területek felásása, ami igaz néhány napra szürkévé, sivárabbá tesz egy-egy területet. Az új arculat kialakítása, és a virágos Keszthely szépsége valószínűleg kárpótolni fog mindannyiunkat, az ideérkező vendégeket, turistákat, és nem utolsó sorban a lakosságot is. Befejeztük a még fellelhető falomb összetakarítását, valamint a viharok által letört ágak, gallyak összegyűjtését, elszállítását. A terek és sétautak átgereblyézése, tisztítása megtörtént, elvégeztük a területeken a gyomirtást is.

Közben folyamatosan történik a Libás strand felújítása: 28 díszfa, 24 magastörzsű rózsa és mintegy 50-60 db cserje ültetésére került sor. A terület tereprendezése, utak kialakítása és a füvesítési munkák folynak. A szép városkép érdekében reméljük, hogy a lakosság is megtesz mindent. Jelenleg egynyári növényekkel díszíthetik a balkonládákat, előkerteket, különös tekintettel a családi házas övezetekben. A sok esőre való tekintettel a gyakori fűnyírás elkerülhetetlen, de a kertek elgyomosodására is oda kell figyelni amíg nem késő! A szőlőlugasok, kordonok lekötése ha megtörtént, a hajtások megfelelő kötözésére, irányítására lesz szükség.

vissza az elejére


Tavalyi árakon

medencével, csúszdával, homokos fövenyparttal a keszthelyi Városi strandon…

A 2005-ös szezon előtt mederkotrást, és visszahomokozást hajtottunk végre. Ezzel iszap, kagyló és hínármentes vizet biztosítunk a fürdőzni vágyók számára. 2005. évben a strand hátsó területén egy feszített víztükrű, és vízforgatós nyitott strandmedence került kialakításra, mely a Balaton kicsinyített mása.
A strandon öltöző kabinok, vizesblokkok, sportpályák, három homok röplabdapálya, egy focipálya, három játszótér – mely játszóterek EU-s szabványainak megfeleltetése jelenleg van folyamatban – 40 m-es ingyenesen használható vízicsúszda, vízibicikli, napozóágy kölcsönzés, mini-golfpálya, és büfék állnak a fürdővendégek rendelkezésére.
A 2005. évhez hasonlóan strandunk vízminősége ma is KIVÁLÓ volt!!
A strand hátsó területén VIVIERA névre keresztelt élményközpontot hoztunk létre, amelynek színpadján és sportpályáin rendezvénysorozatokat szervezünk.
Nyitva tartás: Naponta: 8.30–19.00 óráig. 19.00–24.00 óráig sétányként használható.

vissza az elejére


Szociális blokk és játszótér épül

– a városi strandon –

A keszthelyi Városi strandon 2006. évben a Balaton Fejlesztési Tanács által „a strandok szolgáltatási színvonalának emeléséhez kapcsolódó fejlesztések” támogatására kiírt pályázaton a Keszthelyi Városüzemeltető Kft. szociális blokk, játszótér valamint sétány építésére pályázott.

A fejlesztés keretei között megvalósulna egy vizesblokk, továbbá a 2005. évben elkészült feszített víztükrű és vízforgatós nyitott strandmedence medence mellett lévő szilárd burkolatú járda meghosszabbítása, mely lehetővé tenné a medence valamint a hátsó bejárat főbejárattal történő összekötését, ezáltal elősegítené a mozgáskorlátozottak közlekedését a strand teljes területén.
Természetesen a kicsiknek is meg kell felelnünk a mászókával, kalózhajóval, rugós csirkével és a többi játszóeszközzel, mely az EU-s szabványoknak megfelelő módon történne.

Sziget III. ütem: Keszthely Város Önkormányzata a Sziget III. ütem rekonstrukciós munkáival kapcsolatban egy új projekt megvalósítását mérlegeli, amely a Szigetfürdő hagyományos megtartása mellett egy modern fürdőlétesítmény beruházását irá-nyozza elő. Ezen beruházásra folynak az előkészületek, így ha az kivitelezhetővé válik, úgy ezen projekt magvalósítása 2006. évben elkezdődik.

vissza az elejére


Olvasóink kérdezték...

Tisztelt Olvasóink! Tisztelt Társasházi  Lakóközösségek!

Köszönjük, hogy továbbra is megtiszteltek bizalmukkal, telefonon és személyesen is folyamatosan felkeresik Ügyfélszolgálati Irodánkat kérdéseikkel. Eddigi gyakorlatunk alapján közreadjuk az Önök által leggyakrabban felvetett kérdéseket mely mások számára is hasznos lehet.

Mit tehetünk, mert az egyik szomszédunk esténként hangoskodik (késő este porszívózik, a TV-t hangosan hallgatják) zavarja a lakóközösség nyugalmát?
Valamennyi társasháznak – saját igényei, együttélési normái szerint – meg kellett alkotnia a Szervezeti és Működési Szabályzatát, figyelemmel azonban a Társasháztörvény előírásaira.
Az SZMSZ része a házirend, ezen belül szabályozhatták a tulajdonostársak a háztartási gépek, eszközök használatát, oly módon hogy másik szomszéd nyugalmát ne zavarják.
Amennyiben a tulajdonközösség egy tagja megsérti a házirendet, tehát birtokháborítást követ el, a közös képviselő a jegyzőtől államigazgatási eljárás keretén belül kezdeményezheti a birtokháborítási eljárás lefolytatását.
Elsődlegesen azt javasoljuk, hogy a közös képviselő írásban, a jogkövetkezményekre való figyelmeztetéssel szólítsa fel a tulajdonostársat az alapvető együttélési szabályok, a házirend betartására.
Tapasztalataink szerint az írásbeli felszólítás eredményes, és a további intézkedést nem kell megtenni, mely mindkét fél számára kellemetlen.

Miként lehet hatékonyabban beszedni a közös költség hozzájárulási hátralékokat?
Ismételten szeretnénk visszautalni a társasházi lakóközösségek által megalkotott SZMSZ-re. Tartalmaznia kell a közös költséggel tartozó tulajdonostársakkal szembeni eljárás szabályait, melyek az alábbiak:
– Minden esetben írásban – bizonyítható módon – a közös képviselőnek, vagy intézőbizottság elnökének fel kell szólítani a hátralék pontos megjelölésével a hátralékos tulajdonostársat.
– Fizetési határidőként általában 8 nap kerül rögzítésre.
– Amennyiben a megadott határidőn belül a tulajdonostárs nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, úgy a közös képviselő alapvetően két irányú intézkedés tehet akár külön-külön, akár mindkettőt egyidejűleg.
– Jelzálogjogot jegyeztethet be (közgyűlési határozat alapján) ez csupán biztosíték jellegű, de a tartozás konkrét megfizetését nem teszi lehetővé.
– A másik, talán leggyakoribb intézkedési mód a hátralék megfizettetésére irányuló fizetési meghagyásos eljárás.

A társasház, ill. a társasházi közös képviselő a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmét az erre rendszeresített és a bíróságoknál beszerezhető fizetési meghagyásos nyomtatványon terjesztheti elő. A fizetési meghagyás nyomtatványt pontosan ki kell tölteni és a bírósághoz benyújtani.
Fontos információ, hogy a társasházat illeték feljegyzési jog illeti meg. Ez azt jelenti, hogy az eljárási illetéket nem kell megelőlegezni a társasház lakóközösségének.

A bíróság a szabályszerűen kiállított keltezéssel ellátott és aláírt fizetési meghagyási kérelmet kibocsátja és az adós tulajdonostársnak kézbesíti. A bíróság ebben (formanyomtatványon rögzítve van) figyelmezteti az adóst, hogy ha a fizetési meghagyás kézhezvételétől számított 15 napon belül ellentmondást nem terjeszt elő, (írásban a bíróság felé nem jelzi, hogy nem ért egyet a követeléssel) akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik és ugyanolyan hatálya van mint a bírói ítéletnek.
Ha a tulajdonostárs ellentmond, akkor a fizetési meghagyásos eljárás bírósági perré alakul, és a bíróság tárgyalást tűz ki, bizonyítékokat szerez be és ez alapján dönt.

A jogerős fizetési meghagyás, illetve a jogerős bírói ítélet alapján az adós (tulajdonos) köteles megfizetni a közös költséget annak kamatait és a perköltséget. Ha ennek nem tesz eleget, akkor a társasház kénytelen a hozott határozat, illetve ítéleti végrehajtást kérni, mely végrehajtó bevonását vonja maga után.
A végrehajtási eljárás során az adós ingatlanára (lakására) végrehajtást lehet kérni. A jogszerűen lefolytatott eljárás azt eredményezi, hogy a végrehajtó az ingatlan becsértékét megállapítja, ezt követően kitűzi az árverés időpontját, vagyis az adós lakása elárverezhető.
A társasház közösségnek reális esélye van, hogy a közös költség hátralékot az ingatlan árverése után megkapja, a legfőbb probléma, hogy az eljárás rendkívül időigényes.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online