Kedvezett a szél

A közbiztonságról egyeztettek

Felújítják a Rózsakertet

Pedagógusnap Keszthelyen


Kedvezett a szél

Pünkösdi Regatta a Balatonon

Az időjárás miatt a tavalyinál kevesebb versenyzővel, de idén is rajthoz álltak a vitorlások Pünkösdkor a Balatonon. A háromnapos országos versenyen szép zalai sikerek is születtek. A nagy hagyományokkal bíró rendezvény történetében – amely a Kék Szalag után a második legnagyobb esemény a vitorlás társadalomban – először adták át az abszolút elsőnek Keszthely Város Nagydíját.

A verseny végére az idő is megjavult.Több mint két évtized telt el azóta, hogy először megrendezték a Pünkösdi Regattát Keszthelyen. Idén az erős szél és az eső miatt kevesebben neveztek, mint tavaly, de így is több mint kétszáz hajó állt a rajthoz a nagy múltú túraversenyen. Az első napon Balatonföldvár és Keszthely között birkózott a hullámokkal a hajók személyzete, a második napon a Keszthelyi-öbölben mérték össze tudásukat, a harmadik napon pedig a Keszthely–Ábrahámhegy útvonalon zajlott a verseny. Bár kezdetben úgy tűnt a hűvös, csapadékos idő gondokat okozhat a rendezvény lebonyolításában, végül azonban minden futamban remekül teljesítették a távot a versenyzők. Az első két nap – időjárásból fakadó – kisebb viszontagságai után, hétfőn reggel már ideális volt az idő a versenyzéshez. A kedvező szél mellett még a nap is kisütött, hogy az utolsó távot már minden szempontból remek hangulatban tehessék meg a vitorlázók.
A Pünkösdi Regattához kapcsolódóan idén először adták át az abszolút győztesnek Keszthely Város Nagydíját, amelyet a Picabo nevű hajón versenyző Kovács János vihetett haza. Emellett szép eredményt ért el a J-24-es hajóosztályban Szabó Péter, aki a Keszthelyi Yacht Club színeiben indult neki a távnak és elsőként érkezett célba, valamint a gyenesdiási Yacht Egyletet erősítő Czédula Tibor, aki Yardstick-1-es hajóján ötödik helyet szerzett.

vissza az elejére


A közbiztonságról egyeztettek

Több a rendőr és gyakoribb sebességmérés

A Zala Megyei Rendőr Főkapitányság koordinálja idén a turizmussal összefüggő rendőri feladatokat a szezonban Balaton-parton. Egyebek mellett erről is szó volt Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság Keszthelyen tartott nyitó munkaértekezletén.

A tanácskozáson részt vett többek között Cséza István alezredes, a bizottság soros elnöke, dr. Hatala József vezérőrnagy, az Országos Rendőr Főkapitányság közbiztonsági főigazgatója, dr. Nemes Zoltán dandártábornok zalai, Váradi Károly ezredes veszprémi és dr. Dégi Endre dandártábornok, somogyi rendőrfőkapitány. A résztvevők a turisztikai szezonra való eddigi felkészülésről, és a várható feladatokról egyeztettek a Balaton Színházban. Házigazdaként jelen volt az egyeztetésen Mohácsi József keszthelyi polgármester is.
A három Balaton-parti megye rendőreinek évről-évre megnövekedett feladatot adnak a nyári hónapok. Zala, Somogy és Veszprém ezért is határozott úgy évekkel ezelőtt, hogy a lehető legszélesebb körű együttműködésre törekednek munkájukban. A legfontosabb teendőket minden évben, a szezon előtt egyeztetik, és közösen határozzák meg a konkrét feladatokat, hatékonynak ítélt módszereket. A bizottság a szezon végéig kéthetente ülésezik, hogy megvitassák az éppen aktuális tennivalókat.

A nyitó tanácskozás fontosságát jelezte idén is, hogy a bizottság soros elnöke Cséza István alezredes és a három megyei rendőrfőkapitány mellett dr. Hatala József vezérőrnagy, az Országos Rendőr Főkapitányság közbiztonsági főigazgatója is részt vett a megbeszélésen.
A rendezvényen elhangzott: a 2005-től napjainkig készült nyári bűnügyi statisztikák azt mutatják, ha lassú ütemben is, de csökken a bűnesetek száma a Balaton- parton. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy az idényre megsokszorozzák a rendőri létszámot a tó körül, és hatékonyak a diákok bevonásával néhány éve működő bűnmegelőzési irodák is. A keszthelyi kapitányság illetékességi körzetében idén is többen teljesítenek majd szolgálatot, és a munkába bevonják a polgárőr egyesületeket is. Várhatóan számos plusz feladatot ró majd a rend őreire a rendezvények magas száma. Ezekből idén a tavalyinál mintegy húsz százalékkal terveznek többet a zalai Balaton-parton.

Továbbra is figyelmet fordítanak a gyorshajtók kiszűrésére, a traffipaxok gyakran feltűnnek majd a tóparton. Különösen a déli oldalon lehet számítani a sebességmérésekre, mert az autópálya átadása után a településeken átvezető utakon megcsappant a forgalom, ez pedig többeket arra késztet, hogy a megengedettnél jobban nyomják a gázpedált.
A tanácskozáson nem csak a parton, hanem a vízen, vízben folyó munkáról is szó volt. Elhangzott, a szárazföldön szolgálatot teljesítő egységekkel szemben a vízirendőrök idén is az év közben megszokott létszámmal teljesítik feladatukat. A felkészülés nagyrészt már lezajlott, néhány hajójukon kell még elvégezni javításokat. A vízi mentésbe idén is bekapcsolódik a Vízimentők Balatoni Szakszolgálata, akikkel a hatékonyság érdekében igyekeznek szorosan együttműködni.

vissza az elejére


Felújítják a Rózsakertet

A tavaszi városszemle során feltárt hiányosságok megszüntetésére készített intézkedési terv végrehajtásának elemzése során ismét előkerült a Rózsakert épületének, hasznosításának kérdése. 

A testület egyetértett abban, hogy a megfelelő hasznosításról sürgősen döntést kell hozni, hiszen – amint arra Klie Zoltán főépítész is felhívta a figyelmet – az épület állagromlása rohamosan halad előre. A felújítás tehát elodázhatatlan. A tatarozás során bővítésre is lehetne gondolni, több funkciót adva az épületnek. A főépítész hangsúlyozta: a Rózsakert eladásáról nem lehet beszélni, miután az a város számára nagy értéket jelent, felújításával viszont a megfelelő hasznosítás elérhető, és hosszú távon állandó bevételt is jelentene.

vissza az elejére


Pedagógusnap Keszthelyen

Az ország más településeihez hasonlóan a pedagógusokat köszöntötték a közelmúltban Keszthelyen is. A Balaton Színházban több mint félezer meghívott élvezhette a diákok színvonalas pedagógusnapi produkcióit. A város ötmillió forintos keretet biztosított a jutalmakra. 

A kitüntetéseket egy híján harmincan vehették át város polgármesterétől, Mohácsi Józseftől valamint Csótár Andrástól, az önkormányzat oktatási bizottságának elnökétől és Milus Lajostól, a város Művelődési, Ifjúsági és Sportosztályának vezetőjétől.
Zsúfolásig megtelt a Balaton Színház nagyterme a pedagógusnapi ünnepségen, Keszthelyen. A rendezvényen az oktatási és nevelési intézményekben dolgozó mintegy hatszáz óvodapedagógust, tanítót és tanárt köszöntötték a város vezetői. A pedagóguskar tiszteletére előadott produkciót már hetekkel a jeles esemény előtt elkezdték gyakorolni a Zöldmező utcai Általános Iskola művészeti csoportjának tagjai. Munkájuknak meg is lett az eredménye a nézőtéren ülők könnyes szemmel és vastapssal jutalmazták a „Valahol Európában” című musical remekül előadott részletét és gyönyörű dalát. A diákok műsora után Mohácsi József polgármester méltatta az oktatók-nevelők hivatástudatát, megköszönve munkájukat. A jelenlévők természetesen nemcsak erkölcsi, hanem anyagi elismerésben is részesültek. A város költségvetésében elkülönített ötmillió forintból az önkormányzat által fenntartott intézmények huszonkilenc munkatársa kapott pénzjutalmat. A jutalmakat Mohácsi József polgármester, Csótár András az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke és Milus Lajos a város Művelődési, Ifjúsági és Sport- osztályának vezetője adta át.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online