Emlékeztek

Virágosítási hajrá

A művészeteket ünnepelték

A Hotel*** OVIT az élre tör


Emlékeztek

Festetics Julianna emlékének adózva, táblát avattak a közelmúltban a Nők a Balatonért Egyesület keszthelyi tagjai a Helikon Kastélymúzeum parkjában.

Vetőné Zeke Erzsébet és Czoma László.A civil szervezet ezzel az eseménnyel is szeretne bekapcsolódni Festetics-év rendezvénysorozatába. A NABE helyi csoportjának elnöke köszöntőjében kiemelte: egy igazi balatoni nagyasszonyról kívántak megemlékezni, ezért is Festetics Juliannát választották. Vetőné Zeke Erzsébet röviden felidézve a történelmet elmondta: Festetics Julianna második férje a Nemzeti Múzeum alapítójaként ismertté vált Széchenyi Ferenc volt, fiuk a sokak számára példaértékű munkásságú Széchenyi István. Festetics Julianna egyik legkedvesebb időtöltése volt az ásványok gyűjtése, amivel hozzájárult a Természettudományi Múzeum megalapításához is. Az élete során összegyűjtött ásványok megmaradt darabjaiból a kastélymúzeumban kiállítás nyílt az emléktábla avatáshoz kapcsolódóan. A tárlatot az év végéig tekinthetik meg az érdeklődők. Czoma László kastélyigazgató avatóbeszédében említést tett arról is: a tervek között szerepel, hogy legközelebb a Festetics család harmadik tagjának, Imrének állítanak emléket, aki a genetika tudományos alapjait teremtette meg.

vissza az elejére


Virágosítási hajrá

Hévízen védik a zöldterületeket

Hévízen a művelés alá vont zöldterületek minden évben nőnek. Ahol járda-, út-, vagy műszaki felújítás, karbantartás történt, ott szinte mindig sérülnek a zöldfelületek, ezért először ezekre a részekre koncentrált a GAMESZ városüzemeltetésért felelős kertészeti csoportja, Lackó Mária városi főkertész szakmai iránymutatásával. A közelmúltban az új burkolatot, útszegélyt kapott Szent András utca környezetét varázsolták szebbé.

Több mint húszezer palánta kerül kiültetésre.Király László, a GAMESZ vezetője is megerősítette: éppen a tavaszi ültetési időszak kezdetére esett a Fibernet Rt.-nek a város szívében végzett hálózatkorszerűsítési programja, ami jócskán megviselte a zöld növényeket és virágágyásokat. A kábelhálózat modernizációját végző társaság és a GAMESZ közösen tették rendbe a Petőfi utcai, a Széchenyi utcai és Kossuth utcai rózsaágyásokat, gyepfelületeket. Csak a Széchenyi utcai ágyások szélére hétszáz tő új cserjét kellett kiültetni a téli fagy és sózás miatt bekövetkezett növénypusztulás miatt, ezek nagy része saját szaporítás. Az Attila utca elején az öreg, elszáradt tujákat kivágták és az utcában lévő gömbakácsort folytatva új, koros fákat ültettek. A tavaszi ültetés időszaka kicsit ugyan kitolódott, de a karbantartási részleg dolgozóinak intenzív bevonásával, sok-sok túlórával sikerült túljutni a megfeszített tavaszi munkacsúcson.

Május derekára mindenhol elvégezték az első kaszálást, a központi helyekre esetenként háromszor is eljutottak. A virágágyak kiültetése is szépen halad. A közterületeket díszítendő, a tavalyihoz hasonló mennyiségben és áron, összesen 26 ezer darab egynyári palántát ültetnek ki városszerte. A virágos felületek ugyan nem nőttek, de új fajtákkal idén is próbálkoztak. A világhírre szert tett virágnemesítő: Kovács Zoltán magyar fajtáit részesítik előnyben. A Kéri József palántanevelő-kertész felsőpáhoki kertészetében nevelt palánták között, újdonságnak számít a Csemő névre keresztelt büdöskefajta, vagy a kakastaréj néven ismert Celosiának egy-egy borfajtáról elnevezett változata. A Bikavér: bordó, a Tokaj: aranysárga, az Ezerjó: világos sárga színben pompázik majd. A Napfény nevű kúpvirág is bizonyosan sokak tetszését elnyeri majd.

A fürdővárosba vezető véderdő melletti bekötőút mély árnyékában villanyoszlopokra tett piros muskátlikat élénkebb lilásrózsaszínű futómuskátli fajtára cserélték, mert a piros szín a sötét, mélyzöld tónusú háttér előtt nem érvényesült kellőképpen. A bevezető utak melletti területeket közel négyszáz, háromtöves, nagyméretű futómuskátli díszíti. Az intézményekhez, hídkorlátokra és egyéb helyekre ugyanilyen színű virágokat tettek, de lopás, vagy rongálás miatt, máris sokat kellett pótolni. Ahol a lakók részt vállalnak a növények, gondozásában, oda több virág kerülhet ki. A Kisfaludy utcai fák köré és kapubejárók mellé például 1600 darab begónia tövet telepítettek. A Nagy Imre utcai villanyoszlopok fém tartóira, a Honvéd utca egyedi állványzatára pedig futómuskátlik kerültek. A Kodály utcában gyepbe beültetett egynyári foltokat alakítottak ki, de jócskán jutott virág a ládákba, tartókba is.

vissza az elejére


A művészeteket ünnepelték

Kiállítás és hangverseny Alsópáhokon

Az alsópáhoki művelődési házban május közepén egyszerre két jeles esemény apropóján is várták a művészet és kultúra pártolókat. Ezúttal Petrás Mária csángó-magyar keramikusművész és énekes hozta el a krisztusi együttérzés reményében alkotott domborműveit. A tárlatnyitó ünnepséget követően pedig a két és fél éve alakult helybeli Allegrezza Kamarakórus tagjai léptek fel Halász Endréné vezényletével.

A koncerten bemutatkozott Szili Gál Laura énekművész, aki a sármelléki egyházzenei táborok szervezőjeként is ismertté vált. A komolyzenei rendezvény különlegességét az adta, hogy a kórustagok gyermekei közül színpadra léptek azok, akiket a művészeti iskolában vérteztek fel a mindennapi tananyagtól eltérő ismeretekkel.
A Budapesti Iparművészeti Egyetemen diplomát szerző, a csángóföldi Diószénben született alkotóművész előbb lett ismert énekes középkori szövegekre előadott dalaival, majd gyönyörűséges kisplasztikáival aratott sikert szerte az országban.

A művésznőt és a melegséget, szeretetet, a jövendő reménységét árasztó alkotásokat Döbrentei Kornél Balassi kard-díjas költő méltatta. A magyar lelkiismeret erőt sugárzó jelképeinek készítőjét a szellem-jellem-tehetség nagy művészi erőteret árasztó alkotójának mondta, aki végzetbeteljesítő gondolatait kivételes talentummal, Isten iránti belső engedelmességgel formázza meg: egyszerűen, sallangmentesen. Az egyéni életpéldájával mozgósítani igyekvő művész – mint elhangzott – az eredendő igazság és romlatlan, örök szépség rendíthetetlen felmutatója. Magas lelkülettel, művészi alázattal készít az emberi szabadság méltóságát hirdető munkákat a közönség örömére.

vissza az elejére


A Hotel*** OVIT az élre tör

Partnerpartin a sikerekről

Dallos Szilvia, a Hotel*** OVIT vezetője június elején köszöntötte a szálloda üzemelésének ötödik évfordulója alkalmából rendezett ünnepség félszáz résztvevőjét. A partnerpartira azon cégek, intézmények, vállalatok, szervezetek vezető képviselői kaptak meghívást, akik valamilyen módon osztoztak a jubileumát ülő hotel sikerében.

Mindenkit lenyűgöztek a konyhafőnök finomságai.A szállodát sikerült egyre javuló és elfogadható mértékben megismertetni, elfogadtatni a piaci szereplőkkel, és megtölteni vendéggel köszönhetően azoknak a partnereknek, akik saját érdekeiket szem előtt tartva először bizalmat szavaztak, később pedig eredményes közreműködéssel segítették a munkát. Mint ahogy a szálloda vezetője fogalmazott: felnőttek a feladathoz, ezért bizakodóan tekintenek a jövőbe.
Mint az értékelésből kiderült: a Hotel*** OVIT elhelyezkedéséből adódóan nem kifejezetten Balaton-parti szálloda, mégis mutatóik a balatoni szállodák átlagainak megfelelően alakultak. Vendégeik túlnyomó többsége belföldi, de évről évre növekszik a külföldiek aránya.

Az elmúlt évben, a hotelben megszállt vendégek húsz százaléka volt külföldi. Van ok ünneplésre, mert egyre bővül a visszajáró vendégkör. Már húsz éve végeznek gyógyító kezeléssel egybekötött üdültetést, amelynek előnye elsősorban a jelenlegi személyzet szakképzettségében és összeforrottságában jelentkezik. Az év minden napján nyitva tartó keszthelyi hotel specialitásai közt említették, hogy az a Hévízi-tó közelében épült és percek alatt minden elérhető, de a városi zaj és a nyüzsgés mégis a kapun kívül marad. Az öthektáros parkban fekvő szállodában kerítéssel körülvéve biztonságos gépjárműparkolást és a szabad természet sokrétű csendes csodálatát és szabadságát tudják nyújtani.

Családias elrendezésű, tágas, kényelmes, jól felszerelt szobák, speciális rendelőintézetnek megfelelő terápiás részlegen folyó sokrétű gyógykezelés: tangentor, masszázs, gyógytorna, iszappakolás hévízi gyógyiszappal, elektroterápiás kezelések várják az ide betérőket. A húsz szoba és hét apartman mindegyike légkondicionált, mindenütt vezeték nélküli internet hozzáférési lehetőséggel. Drinkbár, á la carte-rendszerű étterem, gyermekbarát szolgáltatások is a vendégek kedvét keresik, konferenciatermükben pedig tréningek, rendezvények is lebonyolíthatók. A szolgáltatások a 2002-ben bevezetett ISO 9001 minőségirányítási rendszer követelményeinek megfelelnek.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online