Ösztönzik az adóbefizetést

Vagy rövid, vagy hosszú

Pályázat

Felhívás!

Hozzászólás

Pedagógusainkat ünnepeltük

Versenytárgyalási felhívás


Ösztönzik az adóbefizetést

Bevezetik a vendégkártyát?

Az idegenforgalmi adó Keszthely jelentős bevételi forrása, így az önkormányzat turizmus és külkapcsolatok bizottsága egyik legfontosabb feladatának tartja az ösztönző rendszer állandó és folyamatos felülvizsgálatát – áll a keszthelyi képviselő-testület által tárgyalt előterjesztésben, amely az idegenforgalmi adó befizetésének ösztönzését szorgalmazta.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az adózók zöme törekszik az adó eltitkolására, az ellenőrzés meghiúsítására. Ezt ellensúlyozandó, 1998-ban az önkormányzat együttműködési megállapodást írt alá a Szobakiadók Egyesületével, amelyben a szervezet vállalta, hogy tevékenyen részt vesz Keszthely fizetővendéglátását befolyásoló döntések előkészítésében, a meghozott döntések realizálásában. A megállapodásnak köszönhetően 1998-1999-ben adónövekedés volt tapasztalható.
A képviselő-testület egy márciusi rendelete értelmében idén egy újabb ellenőrzést és ösztönzést segítő eszköz, a magánszálláshelyeket megjelölő tábla készül és kerül a szállásadók birtokába.
Az adóbefizetés szorgalmazását szolgálja a bizottság legutóbbi javaslata is, amely szerint vezessék be a vendégkártyát. Ennek lényege, hogy a városba érkező turistáknak érdeke legyen az, hogy olyan szálláshelyeket vegyenek igénybe, amelyek regisztráltak, s amelyek eleget tesznek adófizetési kötelezettségüknek – mert a szálláshely vendége csak ebben az esetben kaphatja meg a kártyát.
A vendégkártyával különböző szolgáltatóktól, önkormányzatoktól függően kedvezményeket vehetnének igénybe. Ezzel a rendszerrel kapcsolatban jó tapasztalatok vannak Balatonfüreden, Balatonalmádiban, ezért a bizottság javasolta keszthelyi bevezetését is.
A képviselő-testület a kártya-rendszer kidolgozásával a bizottság elnökét, Vargáné Várkonyi Erzsébetet, és a Nyugat-Balatoni Térségmarketing Kht. ügyvezetőjét, Verger Renátát bízta meg.


vissza az elejére

Vagy rövid, vagy hosszú

Már áprilisi ülésén tárgyalt volna a keszthelyi képviselő-testület a kórház gazdasági helyzetéről; akkor azonban a igazgató, dr. Menyhárt Miklós által előterjesztett anyagot túl szűkszavúnak találták, ezért úgy döntöttek a városatyák, részletesebb beszámolót kérnek, és májusban tárgyalnak az ügyről.
Ezúttal egy 36 oldalas előterjesztés készült, amely dr. Szabó Imre szerint kezelhetetlenül hosszúra sikerült, és emiatt nem tárgyalta a jogi bizottság sem. Dr. Menyhárt Miklós felszólalásában elmondta, hogy azért el lehetett volna olvasni, mivel minden lényeges adatot tartalmaz, a beszámoló így kerek. A polgármester kitartott azon véleménye mellett, hogy így kezelhetetlen, és a testület úgy döntött, a következő ülésre egy optimális hosszúságú beszámolót kér az igazgatótól.


vissza az elejére

Pályázat

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Turizmus és Külkapcsolatok Bizottsága és Városfejlesztési Bizottsága a Szobakiadók Egyesületének aktív részvételével pályázatot hirdet a virágos Keszthelyért.
Pályázhatnak: magánszemélyek; lakóközösségek; utcák; terek; egyesületek. Kategóriánként az első három helyezettet díjazzuk. A nyertesek között 380 eFt kerül felosztásra, mely a lakókörnyezet csinosítására, virágosítására, parkosítására fordítható.
A jelentkezés feltételei: A pályázó vállalja, hogy a vizsgált időszakban (2000. június 30.-augusztus 30.) házát, közvetlen lakókörnyezetét rendben tartja, ezzel hozzájárul Keszthely város idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez. A pályázat beadásához szükséges díjmentes jelentkezési lapot igényelni és leadni a polgármesteri hivatal portáján, illetve az alábbi postacímen lehet: Polgármesteri Hivatal – 8360 Keszthely, Fő tér 1.
A jelentkezési lap leadásának határideje: 2000. június 30. A pályázat elbírálásának határideje: 2000. augusztus 30.


vissza az elejére

Felhívás!

Keszthely Város Polgármesteri Hivatala, Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Városfejlesztési Bizottságának támogatásával
parlagfű mentesítési akciót
szervez a város iskoláinak összefogásával. Az akcióra 2000. június 1-16-ig kerül sor. Az akció keretében a gyökeresen összegyűjtött és kötegelt (100 db/köteg) parlagfű (Ambrosia elatior) csomókat kell leadni az iskolákban az iskolakezdés előtt. A legtöbbet gyűjtő tanulók a szeptemberi iskolakezdést követően értékes jutalmakat kapnak. Reméljük, minél többen csatlakoznak felhívásunkhoz, és ezzel az allergiás megbetegedésekben szenvedők és ma még egészségesek védelmében tettünk mi is valamit.
Irtsuk együtt a parlagfüvet!
„Ma én, holnap Ön is lehet allergiás!”


vissza az elejére

Hozzászólás

A keszthelyi újság 2000. május 25-i számában a Keszthely Térségi Vállalkozók Klubja oldalán megjelent Megoldhatatlan probléma? című cikkéhez szeretnénk hozzászólni.
Egyetértünk a fenti cikk jobbító szándéktól áthatott soraival, melyek joggal bírálják városunk zöldterületeinek állapotát, de sajnáljuk, hogy a cikkben nyilatkozók a helyi civil szervezetek tevékenységéről nem kellően tájékozottak. Egyesületünk, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület is azok közé tartozik, akik tenni kívánnak a helyzet megváltoztatásáért. Úgy gondoljuk, hogy városunkat nemcsak az idelátogató vendégekért, hanem önmagunkért, a város lakóiért kellene tisztábbá, szebbé tenni. Az elmúlt év őszén fákat, cserjéket ültettünk a Lovassy utcában, a várostakarítási akcióban pedig ugyanerről a területről a VÜZ Kft-től rendelt konténert és zsákokat töltöttünk meg az összegyűjtött szeméttel. Igyekszünk a szemléletformálás terén is cselekedni: előadássorozatunknak a Városi Könyvtárban mindig sok érdeklődő hallgatója van. Legutóbb a hulladékgazdálkodásról, szelektív gyűjtésről beszéltek meghívott előadóink. A közeljövőben városunk két lakótelepén tervezzük beindítani a részleges szelektív hulladékgyűjtést, melyhez kapcsolódóan tájékoztató lakossági fórumot szervezünk.
Tevékenységünkről több média is beszámolt. Előadásainkra széles körben küldtünk meghívókat; a Vállalkozók Klubja részére is. A jövőben szervezendő akcióinkban szívesen vesszük minden hasonlóan gondolkodó civil szervezet és magánszemély részvételét.
Keszthelyi Környezetvédő Egyesület


vissza az elejére

Pedagógusainkat ünnepeltük

Két önkormányzati kitüntetés

Az elmúlt pénteken, a Keszthelyen megrendezett pedagógusnapi ünnepségre kevesebben jöttek el az érintettek a CSVÁMK sportcsarnokába, mint a korábbi években. Akik ott voltak, azok viszont a köszöntő mellett tartalmas, szép ünnepi műsort láthattak. 

A Vajda János Gimnázium Néptánccsoportja Kalotaszegi táncokkal nyitotta az ünnepet, majd a Csány László Általános Iskola két tanulója mondta el Hajnal Anna: Jó tanítók dicsérete című versét. Dr. Szabó Imre polgármester ünnepi beszédében a történelmi visszatekintés tükrében idézte a pedagógusok mindenkori megbecsülését, majd így folytatta: „Ez alkalommal egészen egyszerű szavakkal, de annál inkább szívből jövő módon szeretném megköszönni kedves mindannyiuknak azt az áldozatos munkát, amelyet annak érdekében fejtenek ki, hogy Keszthely város fiataljai tudásban, erkölcsiekben minél többet gyarapodjanak. Azzal is tisztában vagyok, hogy az igazi köszönet az önök számára az, amikor látják és tapasztalják nap, mint nap ezt a gyarapodást, s amikor el kell búcsúzniuk a tanítványaiktól, akkor többségük tekintetében felfedezik a hálának a letagadhatatlan jegyeit.” A polgármester a város vezetésének köszönetét is átadta Keszthely pedagógusainak, s töretlen hitet, kedvet és erőt kívánt a további nevelőmunkához. Dr. Szabó Jánosné igazgató átveszi a kitüntetést. Ezt követően a diákok virággal köszöntötték a megjelent pedagógusokat, majd az Egry József Általános Iskola, valamint a Nagyváthy SZKI néptánccsoportja adott műsort, s fellépett Szalai Balázs Helikoni aranyérmes népdalénekes is. Ez alkalommal adta át dr. Szabó Imre az önkormányzat által adományozott két kitüntetést is, „Keszthely Városért” kitüntető címet kapott az Egry József Általános Iskola, amely eredményekben gazdag két évtizedet tudhat maga mögött. Az intézményben eredményesen oldották meg a tehetséggondozást és a felzárkóztatást is, s jelentős energiát fordítottak az emberi és a nemzeti értékek átadására, s hagyományaink ápolására. A tanulók számtalan szaktárgyi, művészeti és sportversenyen bizonyították felkészültségüket úgy megyei, mint országos szinten is. Az intézmény a társadalmi összefogásnak köszönhetően önerőből oldotta meg az oktató-nevelő munka feltételrendszerének javítását. „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést vehetett át Kósáné Kádár Vera, a Festetics György Zeneiskola zongoratanárnője, aki több mint 20 éve végzi magas színvonalon a zenepedagógusi munkáját. A kitüntetések átadását követően Szabó Krisztina tolmácsolásában Lőrincz Lajos: Pályabér II. című verse, majd színvonalas modern tánc bemutatót láthattak az ünnepeltek a Csokonai ÁMK Pepita táncegyüttesétől, Spórás Szabinától, a Műszaki SZKI tanulójától, s fergeteges sikert aratott Sági Henriette és kistestvérének modern tánc duója is. 
Kép és szöveg: Cservenka György


vissza az elejére

Versenytárgyalási felhívás

Keszthely Város Polgármesteri Hivatala nyilvános versenytárgyalást hirdet, az önkormányzat tulajdonát képező alábbi eszközeinek értékesítésére:
1. MTZ-80 traktor (1977), 2. Zetor 5911 traktor (1980), 3. Pótkocsi 6,5 tonnás billenő, 4. Pótkocsi 4 tonnás billenő, 5. Lajta 3 eke (LFC 3), 6. Kombinátor (kecskeméti), 7. Magtakaró fogas (3 levél+keret), 8. XT-3-as tárcsa (vontató), 9. Kun-4,2-es sorköz művelő, 10. Talajmaró (2 m munkaszélesség) 11. Lajta 32 vetőgép, 12. Kertitox NA (axiálventillátoros), 13. Kertitox 2000 (szántóföldi 13 m), 14. Kertitox FP függesztett porozó (szántóf., gyüm.), 15. Gumotox burgonya csávázó (villany 380 V), 16. Mobitox Super önjáró csávázó, 17. NOVOR 1005 permetező (szántóf.+sorpermetező adapter), 18. Talajmintavevő (függ. hidraulikusan működő), 19. Szervestrágyaszóró pótkocsi T-087, 20. Rába-15 traktor tartozékokkal (tolólap, talajmaró, műtrágyaszóró, talajfúró, permetező-Kertitox 3,2 HP), 21. Terra traktor tartozékokkal (pótkocsi, eke, rotációs kapa, fűkasza (alternatív), 22. Háti motoros permetező (Arumic).
A versenytárgyalás ideje:
2000. június 15. 10.00 óra, helye: Nagyváthy Szakközépiskola.

A kikiáltási ár: 20.000 Ft-tól 1.300.000 Ft-ig. Az 50.000 Ft-ot meghaladó kikiáltási ár esetén 10 % óvadék befizetése a részvétel feltétele. Az óvadékot a versenytárgyalást megelőzően lehet befizetni az intézmény pénztárába. A kialkudott vételár a versenytárgyalást követően a szerződéskötéskor a helyszínen fizetendő.Az eszközöket meg lehet tekinteni a helyszínen 2000. június 5-15-ig délelőtt 9.00-12.00 óra között. 
További információ a 83/311-140-es telefonon kérhető.
Keszthely Város Polgármesteri Hivatala


vissza az elejére