Az eredmények igazolnak

A vita tovább folytatódik

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét

Önálló gazdaságot akarnak

Bentlakásos otthon

Elismerés az óvodának


Az eredmények igazolnak

A gazdaságnövekedés új szakasza

A Fidesz MPP keszthelyi és hévízi szervezetének meghívására érkezett Keszthelyre Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára, hogy tájékoztatást adjon a 2000. évre meghirdetett pályázatokról, a gazdaságfejlesztési, a kis– és középvállalkozói, a turisztikai és az aktív foglalkoztatási előirányzatokból elnyerhető támogatások igénybevételéről. A meghívott önkormányzati és gazdasági szakembereket a Helikon Kastélymúzeum tükörtermében elsőként dr. Szabó Imre Keszthely és dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere köszöntötte, majd az államtitkár szólt az eddigi eredmények tükrében kirajzolódó új kormányzati perspektíváról. Ezt követően nyílt lehetőségünk az államtitkárral való beszélgetésre.

– Mire épül a kormány új gazdasági terveinek perspektívája?
– Most zárkózunk fel az Európai Unió gazdaságához, s az elmúlt évi eredmények adták a szemléletváltás szükségességét. Eleinte nehezen indult a növekedés és jelentős stabilitási problémák is voltak – orosz válság, jugoszláv háború. Akkor kapott a kormány egy olyan javaslatot ellenzéki és kutatói oldalról, hogy készítsen egy új Bokros-csomagot. Ezt nem fogadta el a kormány, s nem tett gazdaságmegszorító intézkedéseket sem, inkább a növekedést segítő impulzusokat adott. Az év második felére ennek köszönhetően felgyorsult a gazdaság növekedése, s ennek köszönhetően állt helyre a stabilitás, s ezzel megdőlt az ezt lehetetlennek feltüntető tézis is. Bebizonyosodott, hogy a stabilitás feltétele a növekedés, s a Széchenyi- terv kijelöli, hogy mely területeken történjen ez a növekedés, így a fizikai infrastruktúra fejlesztése, az otthonteremtés, a lakásépítés, az állami bérlakásépítési program, hogy csak néhányat említsek. Ha a lakásépítési folyamat eredményes lesz, akkor duplájára nő az épített lakások száma, s ezzel másfél százalékkal nő a gazdaság is, 50-100 ezer új munkahely teremtődik, s ez 10 milliárd forint többlet adóbevételt eredményez.
– Mennyiben változik a kis– és középvállalkozások támogatásának rendszere?
– A támogatási rendszeren belül mostanra már kialakult a multinacionális befektetők támogatási rendszere, s már folyamatban van a kisebb cégek lehetőségeinek kidolgozása. Ebben az évben már elkülönítve jelenik meg az erre a célra felhasználható összeg, s ezt a nagyobb cégek a pályázatok során nem vihetik el a kisebbek elől. A kis cégek támogatásának fő irányai a beruházás, új tevékenységek, az innováció, a nemzetközi piacokon való megjelenés és a beszállítóvá válás egyebek mellett.
– A turizmus milyen lehetőségeket kap a fejlesztésre?
– Kiemelten kívánja a kormány támogatni a gyógy-, a konferencia– és lovasturizmust, és az idegenforgalmi szálláshelyek bővítését.
Az államtitkár elmondta, hogy a Széchenyi-terv nemcsak a gazdaságnövekedésről szól, hanem az ebből származó előnyök, esélyek szétosztásáról is, a területi elosztástól a társadalmi mélyrétegeket érintő hatásokig. A tájékoztató határozott célja az, hogy a helybe hozott információkkal segítsék a térségben dolgozó érintettek pályázati lehetőségeit. Glattfelder Béla, dr. Szabó Imre és dr. Czoma László A magyar gazdaságról szólva néhány makroadattal is kiegészítette a beszélgetést Glattfelder Béla, s mint mondta, az elmúlt évi gazdasági növekedés 4,5 százalékos volt, ez duplája az Európai Unióénak. Idén az első negyedév végén 7 százalékos a növekedés – soha ekkora növekedés még nem volt hazánkban. Az elmúlt évben 130 ezer új munkahely teremtődött, s a megszűnési arány is csökkent. 3,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatás, s az év végén 7 százalékos volt a munkanélküliség, ami az utóbbi tíz évben most volt a legalacsonyabb. Jelenleg 9,1 százalék az infláció, ami az elmúlt 13 év legalacsonyabb értéke. A foglalkoztatottság tovább nőtt, az első negyedév végén már 6,7 százalék volt, s a lakásépítés növekedése is elérte a 32 százalékot, s elsősorban a vidéki városokban nőtt az építési kedv. A gyógyturizmus növekedése is elérte a 32 százalékot.
– Keszthelynek a tágabb értelemben vett térsége bővelkedik a gyógyturizmus adta lehetőségekben. Mennyiben tudják segíteni az erre épülő beruházásokat, elképzeléseket?
– Kiemelt támogatást élveznek, s szeretnénk jó terveket látni, jó elképzeléseket hallani, de mindezekhez a helyi erők is szükségesek, hogy elnyerhessék a támogatásokat.
Az államtitkár elmondta, hogy a keszthelyi látogatás elsősorban a helyi erők lobbyzásának köszönhető, így jelentős része volt ebben a Fidesz helyi és megyei vezetésének, a két város polgármesterének és a térség gazdaságát meghatározó vállalkozói klubnak is.
Kép és szöveg:Cservenka György


vissza az elejére

A vita tovább folytatódik

Új tulajdonos a Bercsényi utcai ingatlannál

Az elmúlt két hétben úgy tűnt, lassan elül a Bercsényi utcai, néhai KÖBTEX-ingatlannal kapcsolatos országos hírű vihar. Ismert a mondás: minden csoda három napig tart, ennek megfelelően – új, látványos esemény híján – a járókelők már-már megszokták, hogy a Balatontext telephelyénél folyamatos a várakozás, s hogy a kapun belül biztonsági emberek őrködnek, „lélek az ajtón se be, se ki”.

Amint arról lapunk előző számában részletesen beszámoltunk, Gyuga Pál országgyűlési képviselő cége, a Seiffert Rt., és a területen működő Balatontext Kft. között évek óta húzódó jogvita van, amelynek több kérdését már lezárta a Legfelsőbb Bíróság. Döntött abban, hogy az ingatlan jogos tulajdonosa a Seiffert Rt., s abban is, hogy a Balatontext Kft.-nek nincs bérleti joga a területre. Egyetlen pontban folyik még a vizsgálat: van-e használati joga a Balatontextnek, s ha igen, milyen címen. E témában a közeljövőben tűzi ki a tárgyalást a Legfelsőbb Bíróság.
Köztudott, hogy a bíróság malmai lassan őrölnek; a Seiffert Rt.-t azonban szorította az idő, mivel megállapodást kötött egy ismert multinacionális céggel, amelynek szándékában állt beruházni a telekre. A terület átadásának ideje közelgett, az rt. viszont még mindig nem tudta birtokba venni tulajdonát – ezért Gyuga Pál megbízást adott egy őrző-védő cégnek, amely gyakorlatilag elfoglalta a telepet, és kizárta onnan az ott dolgozókat.
A területfoglalás módszerét elítélte a Fidesz-frakció, amelynek a honatya tagja volt, és etikai bizottsági vizsgálatot kezdeményezett a képviselővel szemben, aki ezt visszautasította, s a következő nyilatkozatot juttatta el a bizottsághoz és a sajtóhoz:„A polgári demokrácia két fontos alappillérre épül: az emberi méltóságra és a tulajdon szentségére.
A Fidesz-frakció döntését – az etikai bizottsági meghallgatásról – és az üggyel kapcsolatos, a sajtóban megjelent rágalmakat visszautasítom, méltatlannak tartom, hogy emberi méltóságomban alázott meg és ezért [...] a Fidesz frakcióbeli tagságomról lemondok. A jövőben független képviselőként szeretném a törvényhozásban választókörzetemet képviselni. A tulajdon szentsége sérthetetlen, az annak a jogi személyiségű társaságnak a tulajdona, amelynek részvényese vagyok. Az természetes, hogy a tulajdonosnak a bitorlóval szemben joga van a saját tulajdonát védeni. Az eddig megjelent újságcikkek, riportok a legtöbb esetben mellőzték az igazság tényszerű közlését, és a végkövetkeztetés az volt, hogy rossz ember az, aki védi a saját tulajdonát, igazát; a többség pedig ezt helyénvaló cselekedetnek tartja.
Mélységesen megértem azokat a munkavállalókat, akik kárvallottjai ennek a példa értékű esetnek. Úgy tűnik, hogy ők a szenvedő alanyai a munkáltató cég jogszerűtlen magatartásának, amely törvénysértések sorozatát követte el. Én személy szerint is azon leszek, hogy az ügy törvényes keretek között, az üzleti etikával egyezően mielőbb befejeződjön, másrészt a beruházásunk kapcsán 150 új munkahely létrejöttével a munkavállalók problémáját is sikerül enyhíteni.
Őszintén bízom abban, hogy egy olyan európai országnak vagyok a polgára, ahol minden polgárt megillet az emberi méltósághoz való jog, és az egyik legfontosabb alapérték a tulajdonjog szentsége.”
A képviselő tehát kilépett a frakcióból, ezzel a bizottsági vizsgálat okafogyottá vált.
Az események azonban tovább zajlottak. A figyelmes szemlélők észrevehették, hogy kicserélődött az őrző-védő személyzet a kapun belül: amint megtudtuk, ennek az az oka, hogy új tulajdonosa lett a terület egy részének (a Seiffert Rt. ugyanis az ingatlant három részre osztatta). Gyuga Pál cége bankkölcsönből vásárolta a telket, amelyet – az ismert okok miatt – eddig használni, illetve hasznosítani nem tudott. A pénzintézet így nemfizetés miatt érvényesítette opciós vételi jogát, és az ingatlan 1/3-ának tulajdonosa lett.
Gyuga Pál lapunknak elmondta: különösen sérelmesnek tartja, hogy a KÖBTEX és a Balatontext között annak idején rögzített bérleti szerződés az ingatlan felépítményeinek mindössze mintegy 35 százalékára vonatkozott, ennek ellenére a kft. az egész területet használta, ráadásul ingyen, hiszen az elmúlt évek alatt nem fizetett bérleti díjat sem a Seiffert-nek.
Bódis István, a Balatontext ügyvezetője kérdésünkre közölte: a KÖBTEX és a kft. között később történtek szerződésmódosítások, amelyek értelmében ők már az egész területet bérbe vették. Ami pedig a bérleti díjat illeti: Gyuga Pál nem kereste őket, hogy e tekintetben megállapodjanak. 
A képviselő azt is állította, hogy Bódis István ellen sikkasztás és csődbűntett elkövetésének gyanúja miatt hamarosan eljárás indul azzal, hogy a KÖBTEX Balaton Leányvállalatának felszámolójától jogtalanul vett magához mintegy 29 millió forintot. Bódis István erre úgy reagált, a képviselő őt bizonyára összetéveszti a KÖBTEX egyik volt végelszámolójával, Nagy Jánossal, akivel szemben valóban folyamatban van egy ilyen eljárás. Az ügyvezető elmondta: tényleg visszakapott a területért kifizetett vételárból összesen 31 millió forintot, de 14 millió még mindig hiányzik. Bódis állásfoglalása szerint azonban az ő részéről ez sem nem sikkasztás, sem nem csődbűntett, csupán kísérlet az eredeti állapot helyreállítására: ha már az adásvételi szerződést az állam nem az ő cégével kötötte meg, akkor legalább a kifizetett 44 milliós vételárat kapja vissza a Balatontext. 
K. M.


vissza az elejére

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét

A közelmúltban – Fejér György születésnapjának ünnepén – a keszthelyi városi könyvtárban avatták fel a névadó domborművét. A relief készítője Gudricza István Keszthelyen is alkotó budapesti faszobrász, aki munkáját a könyvtárnak adományozta.
Június 3-án az Ünnepi Könyvhét tiszteletére rendeztek író-olvasó találkozót az intézményben, amelynek vendége Závada Pál író, szociográfus, szerkesztő volt. Ezúttal a nagysikerű Jadviga párnája című regényét mutatták be, amelyből – mint ismert – filmváltozat is készült. 
A könyvhét következő programjára június 10-én 16 órakor kerül sor: Keszthely város monográfiájának 1-3. kötetét mutatja be dr. Müller Róbert, Tar Ferenc és dr. Szabó István. 17 órától dr. Tóth Endre tart majd előadást „A magyar Szent Korona története” címmel.


vissza az elejére

Önálló gazdaságot akarnak

MIÉP sajtótájékoztató Hévízen

ATrianon – gazdaság – MOL-ügy. Három, látszólag egymástól lényegesen eltérő terület, melyek között a MIÉP álláspontja szerint mégis szoros összefüggés áll fenn. Ezekre kívánt rávilágítani a hévízi MIÉP sajtótájékoztató, melyet a trianoni békediktátum elfogadásának 80. évfordulója alkalmával tartott a szervezet. A tájékoztatón Lentner Csaba, a MIÉP országgyűlési képviselője ismertette a párt ezzel kapcsolatos véleményét, de részt vett a sajtótájékoztatón Papp Gábor, a párt megyei szervezetének, Kepli József, a hévízi, valamint Farkas Lajos, a keszthelyi szervezet elnöke is.

Lentner Csaba elmondta: 1920. június 4-én olyan diktátumot írattak alá Magyarországgal, mely 11 millió ember elvesztéséhez vezetett. Trianon katasztrófája azonban gazdasági szintű is volt, hiszen az érclelőhelyek, az arany– és ezüstbányák, a nagy búzatermő vidékek jelentős részét ekkor csatolták el az országtól, ezáltal olyan gazdasági fejlődési kényszerpályára állítva azt, amiből tisztán látszott: csak idegen segítséggel, külföldi bankok hiteleivel tud kilábalni. Lentner Csaba hangsúlyozta: Magyarország számára most az az alapfeladat, hogy a világgazdaság erőfölényétől megszabaduljon. Ehhez az önálló nemzeti gazdaságpolitika esélyeit kell megteremteni. A képviselő rámutatott: a kormány magatartása ezt a célt nem egyértelműen szolgálja. Erre példa a MOL szlovákiai térnyerése, melyhez a kormány gratulált, mondván: az rt 25 százaléka ÁPV Rt-vagyon. A MOL azonban 51 százalékban amerikai tulajdonú cég, s csupán három százalékban szerepelnek a társaságban magyar részvényesek. A 25 százalékról szólva Lentner Csaba elmondta: az csak addig állami tulajdon, amíg valaki meg nem vásárolja, hiszen a tavaly elfogadott privatizációs törvénymódosítás lehetővé teszi ennek a 25 százaléknak az értékesítését. Ily módon tehát nem igazán magyar cég térnyeréséről van szó. Emellett a MOL pénzügyi fedezetei sem voltak adottak a szlovákiai vásárlásra, 300 millió dollárt hitelből fizetett. A hitel kamatait ki kell gazdálkodni, ennek lehetősége a benzinár emelésben rejlik a MIÉP szerint.
A magyar gazdaság e felemás helyzetére a megoldást a MIÉP abban látja, hogy a nemzet jövőjét békésen, önálló gazdasági és pénzügyi politika megteremtésével kell biztosítani. A magyarságba az elcsatolt területeket is beleértik, ám az ő csatlakoztatásukat sem szabad erőszakos úton megvalósítani. Csatlakozás viszont csak akkor várható, ha az anyaország gazdaságával pozitív hatást fejt ki, önállóságot mutat.


vissza az elejére

Bentlakásos otthon

Hévíz képviselő-testületének négyéves ciklusprogramjában kiemelt helyen szerepelt bentlakásos idősek otthonának megteremtése. A tervek szerint a régi templom átalakításával kerülne sor az épület létrehozására. Az önkormányzat városfejlesztési bizottsága és műszaki irodája már több ízben is vizsgálta az otthon kialakításának lehetőségeit, illetve annak anyagi vonzatairól is több ízben tárgyalt a testület. A legutóbbi ülésen határozat született az idősek házának kérdésében. Az épület a Teréz Anya Idősek Otthona nevet viseli majd, s a régi templomban történő átalakításokkal hozzák létre. A bentlakásos intézmény a tervek szerint húsz apartmant foglal majd magába. A testület döntése értelmében azonban továbbra is megmarad az idősek napközi otthona. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy az eddig is az ÖNO-ba járók régi helyükön maradhassanak (amit egyébként maguk is kértek a testülettől), s csupán a nappalokat töltsék el ott, ugyanakkor azon idősek számára, akik nem tudják megoldani sem ellátásukat, sem lakhatásukat, lehetővé válik a bentlakásos intézmény igénybe vételére. Vértes Árpád polgármester elmondta: az átalakítás, újítás ütemtervét az önkormányzat még nem határozta meg, de a jövő év folyamán szeretnék átadni a Teréz anyáról elnevezett bentlakásos otthont.
– a –


vissza az elejére

Elismerés az óvodának

A keszthelyi Vörösmarty Utcai Napközi Otthonos Óvoda 1995-2000. közötti időszakban végzett tevékenységéről, illetve az intézmény működéséről készült beszámolót is tárgyalta a közelmúltban a város képviselő-testülete.

Az értékelésben – amelyet az intézmény vezetője, dr. Szabolcs Istvánné készített – szerepel, hogy az elmúlt időszak első részének legnagyobb feladata az óvodai kollektíva alkotói közösséggé fejlesztése, későbbi cél a szakmai igényesség növelése volt. A vezetés minden jelentkező továbbképzését támogatta, így az óvónők között van, aki a játékos német nyelvi ismeretek alkalmazását sajátította el, van, aki drámapedagógiai képzésen vett részt, többen környezeti nevelést, kismesterségek szakoktatását, zeneóvodai vezetést, fazekas művességet tanultak.
A szakmai munkát a mindenkori óvodai nevelési alapprogram határozza meg az intézményben; sajátos területe a nevelésnek a hagyományőrzés, amelynek már kialakult rendje van. Mikulás, karácsony, farsang, március 15., húsvét, Anyák napja, az évzáró és a Gyermeknapra való készülődés ismerteti meg a gyerekekkel a várakozás örömét.
A 140 férőhelyes óvodába ma 176 gyermek jár, akik nemcsak az esztétikus, jól felszerelt csoportszobákban, hanem a nagyméretű kombinált berendezésekkel, játékokkal ellátott udvaron is játszhatnak.
A képviselő-testület – amellett, hogy egyhangúan elfogadta a beszámolót – elismerését fejezte ki az óvoda vezetőjének és valamennyi dolgozójának az igényes szakmai munkáért, és a májusi ülésen újabb öt évre dr. Szabolcs Istvánnét bízta meg az óvoda vezetésével.


vissza az elejére