Keszthely város Millenniumi Napja

Koktélshow a Heliosban

Programajánló

Értékelt a sakkszakosztály

Forgalomkorlátozás 

Golfpályát avattak a Rognerben

Figyelem!


 

Keszthely város Millenniumi Napja

2000. június 10.

9-én 20 órakor az evangélikus templomban a millenniumi nap előestéjén Maria Gorges és Mátyás István orgonaművész koncertje (ingyenes)
10-én 8.30 órakor zenés ébresztő és térzene a város különböző pontjain. Közreműködik: a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar.10 órakor központi ünnepség a Fő téren. 
– Ünnepi szentmise.
– A Millenniumi Zászló átadása és Lackfi István nádor városalapító szobrának avatása.
A Millenniumi Nap díszvendége: Nemeskürty István, a Magyar Millennium kormánybiztosa. Közreműködnek: Hertelendy Attila színművész, keszthelyi kórusok.
14 órakor Nyitott kapuk, a művelődési és oktatási intézmények helyi programjai.
Csány László Általános Iskola
– Rajzok és kézműves munkák kiállítása.
– Hófehérke – jelenet – az alsó tagozatos színjátszókör előadása (helye: Klubszínház, Fő tér 3.)ű
Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
 – Georgikon 2000 Az intézmény történetét bemutató kiállítás (helyszín az egyetem főépülete) – 16 óra a Magma Színpad előadása (helyszín: kollégium, Bexi Klub)
Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskola 
– Millennium a VSZK-ban. 
– Irodalmi műsor, sportműsor, vetélkedők, terítési bemutatók, mesterszakácsok – akik a VSZK-ból indultak –, hidegtál bemutatók, élelmiszerformázás– és -faragás-bemutató.
Közgazdasági Szakközépiskola
 – Iskolatörténeti kiállítás.
Szendrey J. Általános Iskola 
– Iskolatörténei kiállítás– és a tanulók munkáinak tárlata. 
– „Sorsfordulók a magyar történelemben”. Zenés, táncos irodalmi összeállítás.
16 óra „Magyar Táncok”. Az iskola tánctörténetének bemutatója (helyszín: a Goldmark K. Művelődési Központ Folklór-udvara).
Vajda Gimnázium
– Vajda Show, művészeti csoportok fellépése, futtball-mérkőzés a gimnázium tanárai és az önkormányzat képviselőtestülete között.
Műszaki Szakközépiskola
– Öregdiákok találkozója.
15 óra Goldmark K. Műv. Központ: Keszthely fotókon c. kiállítás megnyitása, díjátadás.
16 óra Fejér György Városi Könyvtár: Keszthely-monográfia bemutatása. 
17 órakor a Magyar Szent Korona története.
18 óra a Fő téren gála. Közreműködnek Keszthely művészeti csoportjai:
– A Zöldmező utcai Általános Iskola versmondójának fellépése
– Georgikon Néptáncegyüttes
– Nagyváthy Néptáncegyüttes
– Musica Antiqua
– Helikon kórus
– Közgazdasági Szakközépiskola Unicum együttesének műsora 
– Egry József Általános Iskola tánccsoportjának, énekkarának, versmondókörének műsora
– Szendrey Júlia Általános Iskola diákszínpadának és énekkarának műsora.
20.30 órakor utcabál, közreműködik a Start zenekar.
24 órakor tűzijáték.


vissza az elejére

Koktélshow a Heliosban

Azt hiszem, nem mondtam még senkinek, hogy a sárgadinnye a kedvencem. Rostos üdítőben sajnos nem ismerem, az alkoholos változatok nem érdekelnek, így csak a fagyiárusoknak megyek néha az idegeire azzal, hogy végigtanulmányozva a kínálatot, reménykedve megkérdezem: „...és sárgadinnye?” A válasz többnyire néma fejcsóválás.

Lajsz András koktélbemutatójára, amelyet a közelmúltban a hévízi Hotel Heliosban tartott, kicsit előbb érkeztem – legyen idő beszélgetni a mixerek mesterével, akit a tévénézők is ismerhetnek Vágó István Kifutó című műsorából, és aki többszörös világ– és Európa-bajnok a szakmájában. Ami számára nem szakma: hivatás; vagy inkább lételem. Naprakész az új italokban, követi a piacot, kipróbálja az újabb és újabb alkotóelemeket – és ő maga is alkot. Harmonizálnak az ízek, a színek...
– Még a Gundelben dolgoztam – meséli –, ahol rengeteg államfő, király, herceg megfordult. Egyik este, éjfél előtt nyílt az ajtó, és Hillary Clinton protokollosa lépett be. Engem keresett, azt mondja, holnap jönnek ide ebédelni, és egy piros-fehér-zöld pezsgős koktélt szeretnének. Azt a kínt, amin én akkor keresztül mentem... Hazafelé menet felhívtam a feleségemet, ő is mixer, együtt gondolkodtunk, mit mivel keverjek össze, hogy pezsgőből sikerüljön megcsinálni ezt a Wellcome-drinket.. Na, végül is összejött, sőt, annyira ízlett nekik, hogy aztán az ebédnél kértek belőle még egy kört, és a többi italt is szépen elfogyasztották. Aztán elmentek szó nélkül. Éppen kezdtem dühbe gurulni, hogy nahát, azért idejöhettek volna, legalább annyit mondani, hogy jó volt, köszönjük – még akkor is, ha a First Ladyről van szó. Aztán egyszer csak jött egy hölgy, azt mondta, hogy a Hillary titkárnője, átnyújtott nekem egy kis dobozt és szépen megköszönt mindent. A dobozkában egy mandzsetta-gomb volt, amelyre az volt ráírva: adta az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Bill Clinton...
– Vannak személyre szóló koktélok?
– Csak azok vannak.
– ???
– Az embernek más hangulata van reggel, délben este. Ha valaki bemegy a bárba, akkor rá van írva, hogy milyen kedve van: akar beszélgetni, nem akar beszélgetni, szidni akar valakit, vagy inkább dicsérni, a meccsről beszélgetne, vagy egyszerűen csak kötözködni akar. Na most ezt egy jó mixernek le kell vennie, és úgy kell csinálni a dolgokat, hogy a vendég jókedvűen menjen el. Az a tuti, amikor a vendég mosolyog, fülig ér a szája, boldog. Ehhez nyilvánvalóan emberismeretre is szükség van, amit a gyakorlatból lehet megszerezni. Az a nagy dolog, ha nem várjuk meg, hogy mit kér a vendég, hanem a veséjébe látunk, megpróbáljuk kitalálni, hogy mit szeret... – mondja, és elém tesz egy koktélt.
Egy alkoholmentes sárgadinnyés koktélt.
Kalmár Mónika 


vissza az elejére

Programajánló

Filmszínház, Keszthely
(Előadások kezdete:17, 19 és 21 óra)
8-14-ig Amerikai pite
15-21-ig 17 és 19 óra Anyád! a szúnyogok, 21 óra A szörny.
22-28-ig 16.30 óra A cigányok ideje, 19 és 21 óra A csontember.

Kertmozi, Keszthely
(Előadások kezdete: 21.30 óra)
7-9-ig Ryan közlegény megmentése.
10-11-ig Penge.12-13-ig Mátrix.
14-16-ig Oltári nő.17-18-ig Armageddon.
19-20-ig Háborgó mélység.
21-23-ig Taxi.

Filmszínház, Hévíz(
Előadások kezdete:16, 18 és 20 óra.)
8-14-ig 16 órakor Toy story – Játékháború 2., 18 és 20 órakor Amerikai szépség.
15-21-ig 16 órakor Szájkosaras kosaras, 18 és 20 órakor Sivatagi cápák.
22-25-ig 16 órakor Egérút, 18 és 20 órakor Elizabeth.

Goldmark Károly Művelődési Központ
9-én „Non-profit a helyi társadalomban” kisvárosi konferencia.
10-24-ig a nagyteremben Keszthely fotókon című kiállítás

Balatoni Múzeum
9-én 17 órakor Tisza-Kalmár György festőművész festményei és bútora kiállítás megnyitó a múzeum Oszlopcsarnokában.

Fejér György Városi Könyvtár
10-én 16 órakor Keszthely monográfia bemutatója. Bemutatják a szerzők: dr. Müller Róbert, Tar Ferenc, dr. Szabó István

Helikon Kastélymúzeum
8-án 17.30 és 20 órakor Varnus Xavér koncert.
11-13-15-20-22-én 20 órakor operett hangverseny.
19-én 20 órakor Duó Klavi – art koncertje.Hotel Helikon
11-12-én 14-18 óráig Pünkösdi virágkötészeti vizsgakiállítás. Megnyitó: 11-én 14 órakor. Táncbemutató: 11-én 17.30 órakor. Különleges virágkötészeti bemutató 12-én.

Sport
9-11-én 9 órától a Balaton-parton dr. Forintos László teniszverseny.
10-én 10 órakor a Városi Sporttelepen Milleniumi Nap Kupa – kispályás labdarúgótorna.
11-én 9 órakor a Keszthelyi-öbölben Öböl Kupa Nagyhajós Vitorlás Verseny.
17-18-án 10 órakor a Keszthelyi-öbölben Helikon Kupa Vitorlás Verseny.
17-18-án 10 órakor a gyenesdiási lőtéren Helikon Kupa Futócéllövő Országos Verseny.
18-án 8.30 órától a Városi Strand hátsó bejáratánál utcai kosárlabdázók III. találkozója.

Hévíz
9-12-ig IV. Hévízi Pünkösdi Sörfesztivál. 
9-én: 15 órakor Méhész citerazenekar, 17 órakor cserszegtomaji népdalkör, 17.30-kor gyermekdalok, modern tánc, rock’n roll. 18.45-kor ünnepélyes sörcsapolás, köszöntőt mond: Vértes Árpád polgármester, 19 órától Sörbál. 
10-én: Országos Mazsorett- és Fúvószenekari Fesztivál. 15 órakor menettánc és zene a Városháza térről, 15.30 órakor gálaműsor a Galéria Átriumában. 
11-én: 15 órakor Nagykállói Fúvószenekar és Mazsorettcsoport, 16 órakor Bandi Bohóc, 17.30 órakor fúvós- és mazsorettparádé, 18.30 órától Sörbál. 12-én: 20.30 órakor operettest a Galéria Átriumában.


vissza az elejére

Értékelt a sakkszakosztály

A közelmúltban tartotta éves szakosztályi értekezletét a keszthelyi Spartacus sakkcsapata. Az ülésen részt vett Molnár Imre, a megyei közgyűlés alelnöke, a keszthelyi önkormányzat oktatási és sport bizottságának elnöke, dr. Szabó Imre, Keszthely polgármestere, Milus Lajos, a polgármesteri hivatal művelődési, ifjúsági és sport osztályának vezetője, Cséby Géza, a Goldmark Ká- roly Művelődési Központ vezetője, Kiss István Sportiroda vezető és dr. Varga Tibor, a zalaegerszegi Csuti sakkszakosztály vezetője.Az elmúlt idényt Szalai István, a szakosztály elnöke értékelte, aki elmondta: az NB I/B-s csapatbajnokságban az előkelő 4. helyet szerezték meg a keszthelyiek. Ez az eredmény jónak mondható, hiszen három budapesti csapat után érték el ezt a helyezést.
A megyei csapatbajnokságban szereplő tartalék csapat ugyancsak jól szerepelt, hiszen az első helyezettől egy ponttal lemaradva a dobogó második fokára állhatott. 
– k – 


vissza az elejére

Forgalomkorlátozás 

Értesítjük a város lakosságát, hogy a Millenniumi Nap rendezvényei miatt 2000. június 10-én (szombaton) 9-12 óra között a Kossuth L. utca, valamint a Fő tér, Sörház u. és Széchenyi u. által határolt területet érintően a járműforgalom elterelésre kerül. Az Erzsébet királyné útjáról csak a Bem u. irányába lehet kanyarodni. Ez idő alatt az autóbuszok a Csók István utcai (ATI) és a Fő téri megállókat nem érintik, taxik a lezárt útszakaszon kívül lesznek találhatók. Ugyanezen a napon 18-24 óráig az Erzsébet királyné útjáról és a Jókai utcából a Fő tér nem lesz megközelíthető és a Kossuth L. utcából a Fő térnél csak a Széchenyi utcába lehet kanyarodni. Június 10-én a Fő tér mindkét oldali kijelölt parkolójában megállni tilos közlekedési szabály lép életbe.Megértésüket, türelmüket kérjük és köszönjük
Keszthely Város Önkormányzata


vissza az elejére

Golfpályát avattak a Rognerben

Bükfürdő és Pécs mellett mostantól Hévízre is látogathatnak az angol úri sport, a golfozás szerelmesei. A Dorint Rogner Lotus Therme-ben ugyanis június 4-én felavattak egy hatlyukas pályát. Az első ütés... Amint azt a megnyitón az igazgató, Hans Peter Schroff elmondta: a sportolási lehetőségek kínálatát szerették volna bővíteni akkor, amikor tavaly elhatározták, hogy golfpályát építenek a szálloda melletti szabad területen. A beruházás mintegy 17 millió forintba került, s hogy megvalósult, az a Dorint szállodalánc stegelsbach-i hotele sportrészleg-vezetőjének, Steve Frasernek köszönhető.A pályát avató első ütést dr. Gergely Ferenc, a Magyar Golfszövetség elnöke hajtotta végre, amit verseny követett.


Figyelem!

Akik előfizettek a "Keszthely története" című könyvre, a két kötetet június 13-án átvehetik szerkesztőségünkben.

vissza az elejére