Háromszázötven kisdiák énekelt

A Pelcz Galéria kiállításai 2000-ben

Sokszínű tevékenység

Párizsi festőművész alkotásai Keszthelyen

Nemzetközi programban


Háromszázötven kisdiák énekelt

Bárdos kórusfesztivál Hévízen

A Bárdos Lajos Zenei Hetek programja 8-10 magyar és erdélyi várost fog át évek óta. A zenei hetek keretében rendezik meg minden évben a Bárdos Lajos Kórustalálkozót, amely gyermek- és felnőtt énekkarok nemzetközi találkozóját teszi lehetővé. 

 Hévíz három évvel ezelőtt kapott először meghívást e programra. Szarka László, az Illyés Gyula Általános Iskola igazgatója elmondta: intézményük számára nagy megtiszteltetést és elismerést is jelentett a részvételi lehetőség. Az iskolában évek óta működik zenei tagozat, amely a negyedik osztályosoktól a nyolcadikosokig közel ötven kisdiák zenei képzését oldja meg. Belőlük kerül ki az a kórus is, amely a Bárdos, illetve a hozzá hasonló zenei fesztiválokon részt vesz. A sikeres fellépéseknek köszönhetően kérték fel – a tavalyi évben először – az iskolát, hogy szervezze meg a hévízi kórustalálkozót. A tavalyi debütálást követően az intézmény 2000-ben is lehetőséget kapott a szervezésre, így a közelmúltban ismét Hévíz adott otthont a Bárdos-kórustalálkozónak. A városháza konferenciatermében zajló zenés délutánon öt magyar – a zalaegerszegi Liszt-iskola, a keszthelyi Szendrey– és Egry-iskola, és a hévízi Illyés-iskola – és két erdélyi – székelyudvarhelyi és székelykeresztúri – kórus lépett közönség elé. A II. hévízi hangversenyen mintegy háromszázötven kisdiák énekelt. Az ismét sikerrel megtartott találkozót az Illyés-iskola pedagógusai, Holczerné Szabó Ágnes és Langmár Istvánné, valamint Varga Józsefné szervezték.A gyermekek találkozóját másnap a felnőtteké követte Keszthelyen.


vissza az elejére

A Pelcz Galéria kiállításai 2000-ben

Az elmúlt évi jubileumi kiállításokkal 10 éves fennállását ünnepelte a Pelcz Galéria, s ehhez képest a Balatoni Múzeum aulájában megrendezett idei kiállítások – viszonylag – szerényebb színvonalat képviselnek.

– Azért az idei kínálattal sem kell úgymond szégyenkeznünk – mondja Pelcz István, a galéria tulajdonosa. – Május 21-én nyílik Rózsa Zsuzsanna színházi fotóit bemutató tárlatunk, majd június 9-én Tisza Kalmár György festőművész három művészeti ágban készített művei kínálnak – véleményem szerint – maradandó élményt a látogatóknak. Tisza Kalmár György bútorai melegséget árasztanak. A kuriózumnak számító tárlaton együtt mutatjuk be a művész grafikáit, festményeit és ami különlegességnek számít, egyedi tervezésű bútorait. Tisza Kalmár György bútorai külön-külön is egy-egy kompozíció eredményei, s különleges hangulatvilágukkal, melegséget sugárzó természetességükkel maradandó élményt kínálnak. Ezek a strukturális bútorok a fa erezetén kívül, a színvilágukkal és a formai dinamikájukkal hatnak, s megállják e helyüket akár az antik, akár a modern bútorok között is.
Július első hetének végén a fonyódi Erdélyi Ernő festőművész tárlata nyílik meg, aki kicsit konvencionálisabb balatoni tájképeket fog elhozni a keszthelyi kiállítására. Augusztus 4-én Vízi Tibor festőművész műveiből áll össze a kiállítás anyaga. Ez a tárlat egy öntörvényű művész gondolati megnyilvánulásait kínálja a látogatóknak, s elsősorban azoknak fog élményt jelenteni, akik a tiszta, leegyszerűsített formák mögött megtalálják az alkotó gondolatiságát. A szezonzáró kiállítás jelenleg még kissé kétséges, ugyanis az alkotó egészségi állapotának a függvénye. A galéria – bár az egy-egy kiállításhoz kapcsolódó járulékos költségek folyamatosan emelkednek – a jövőben is folytatni kívánja a megkezdett kamarakiállítási sorozatát, hiszen – egyfajta mecénási szerepet vállalva – bemutatkozási lehetőséget kínál számos neves alkotó mellett a tehetséges, ám még a pályája elején lévő alkotónak.
Cservenka György


vissza az elejére

Sokszínű tevékenység

Keszthely város képviselő-testületének kulturális és ifjúsági bizottsága a közelmúltban kísérletet tett arra, hogy összesítse a városban létező művészeti együtteseket, csoportokat, és felmérte működési feltételeiket.
Noha a bizottság által összeállított kérdőív nem jutott el minden csoporthoz, és nem is mindenki küldte viszsza, ám ennek ellenére a felmérés – ha nem is tekinthető teljes körűnek – jelez nagyságrendeket és tendenciákat.
Az adatot szolgáltató 65 együttes, csoport, kör, szakkör közül 8 foglalkozik hangszeres zenével, ugyanennyi a kórusok száma, 20 csoportban táncolnak, 15 körben, szakkörben foglalkoznak képző-, nép– vagy iparművészettel, az irodalmi színpadok, báb– és színjátszó csoportok száma 14. Az elmúlt esztendőben csak a városban 250 fellépésre, kiállításra, bemutatóra került sor. a csoportok létszáma 1664 fő, ami jó eredménynek mondható. A csoportok költségvetését tekintve az összesítés azt mutatja, hogy a kulturális bizottság rendelkezésére álló támogatáskeret alig tíz százaléka az igényeknek.
Amint azt dr. Müller Róbert bizottsági elnök, az előterjesztés készítője megfogalmazta, büszkeséggel állapítható meg, hogy Keszthelyen a hagyományoknak megfelelően sokszínű és gazdag művészeti-kulturális tevékenység folyik, és aki a művészet valamely ágát művelni szeretné, erre lehetőséget is talál. Az elnök javasolta, hogy a művelődési, ifjúsági és sport osztály folytassa a felmérést, és gondoskodjon az adatok frissítéséről.


vissza az elejére

Párizsi festőművész alkotásai Keszthelyen

Keszthely polgármestere, dr. Szabó Imre még az éppen a megnyitó idején zajló testületi ülést is félbeszakította, hogy több képviselőtársával egyetemben jelen lehessen Tudor Banus Párizsban élő festőművész tárlatának megnyitásán.

A Helyőrségi Klub nagytermében megrendezett kiállítást dr. Szabó Imre köszöntő szavait követően gróf Alexandre de Urechia, a colmari Francia-Magyar Baráti Társaság, valamint a Colmari Rádió elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.A megnyitó ünnepélyes pillanati. Bár Tudor Banus egy éppen egybeeső párizsi kiállításának megnyitása miatt személyesen nem tudott jelen lenni a megnyitón, életéről, munkásságáról az ugyancsak erdélyi származású színházi rendező, Geréb Attila beszélt. Mint mondta, a félig magyar származású erdélyi Urechia gróf szívügyének tekinti, hogy Európa megismerje még az uniós csatlakozás előtt a kelet-európai kortárs művészetet, s mintegy öt éve rendeznek nyaranta képzőművészeti tárlatokat és zenei rendezvényeket Elzász tartomány Colmar megyéjében Herrlisheimben. Így került sor a közelmúltban Sólyom Sándor keszthelyi grafikus kiállítására is, s ennek viszonzásaként Tudor Banus, ugyancsak Erdélyből elszármazó festőművész keszthelyi tárlatára. A Helikon Öröksége Kulturális Alapítvány által rendezett kiállítást Keszthely után Hévízen tekinthetik meg az érdeklődők.
Cs. Gy.


vissza az elejére

Nemzetközi programban

A keszthelyi Műszaki Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet 1998 óta vesz részt a Socrates Program keretében megvalósuló „Comenius 1” akcióban. A program keretén belül négy hasonló – egy belga, egy skót, egy svéd és egy szlovén – iskolával együttműködve a fodrász szakmán belül a hosszú haj fodrászatának oktatását megkönnyítő, egységes jelrendszert alkalmazó, mindegyik ország tanulói számára közérthető tankönyvet és CD-lemezt hoznak létre.
A program résztvevői évente két alkalommal találkoznak, ezeket a tanácskozásokat a TEMPUS közalapítvány támogatja. A találkozókon kerülnek megvitatásra és véglegesítésre az iskolákban kidolgozott frizurák készítésének módjai. A tervezett négy kötetből már három elkészült, a negyedik összeállítása folyamatban van.
Ezért látta vendégül a keszthelyi iskola május 31. és június 4. között a négy ország iskoláinak képviselőit. A hazaiak közül a munkában Fonyódi Erika szaktanár, Orczy Henriett program-koordinátor, és Barkó László gyakorlati oktatásvezető vesz részt.


Május 26-án a keszthelyi Szendrey Júlia Általános Iskola diákjai és tanáraik tartottak kulturális bemutatót az iskolában végzett egész éves munka gyümölcséből. A rendezvényt megelőzte egy kiállítás-megnyitó is: a gyerekek (és az egykori gyerekek) kedvenc mackóival töltötték meg az iskola egyik termét.


vissza az elejére