Lengyel kapcsolat

Több mint száz embert mentettek ki

Egymillió forint ösztöndíjra

Közlekedési tervek

MSZP: Sérelmezik


Lengyel kapcsolat

Díszoklevéllel ismerte el a keszthelyi városvezetés lengyel-magyar kulturális kapcsolatok terén kifejtett munkáját a lengyel Piwiczna Zdój önkormányzata. A dokumentumot Ruzsics Ferenc polgármester vette át dr. Molnár Imrétől, a Külügyminisztérium lengyel referensétől.

A díszoklevél átadásakor dr. Molnár Imre hangsúlyozta: a két település együttműködése túlmutat a városhatárokon, az egész közép-európai térség számára értéket jelent. Ruzsics Ferenc emlékeztetett a két nép történelmi barátságára, és örömét fejezte ki a települések jelenlegi jó kapcsolatával kapcsolatban. Mint mondta: bízik a további kölcsönös partnerségben is.

A találkozón jelen volt Cséby Géza, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója, aki kulturális téren végzett, és műfordítói tevékenységért a közelmúltban vehette át a Lengyel Köztársaság Érdemrendjének Tisztikeresztjét a budapesti lengyel nagykövetségen. Az egyik legrangosabb lengyel elismerést azok kaphatják, akik a kultúra, a tudomány és a politika világában Lengyelország szempontjából kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

vissza az elejére


Több mint száz embert mentettek ki

Balatoni mérleg

Idén is szinte minden balatoni strandon jelen voltak a vízimentők, egy műszakban több mint százan. Bár pénzügyileg ebben az évben is nehezen indult a szezon, végül a pluszfeladatok elvállalásával, folyamatos munkával több mint ötven millió folyt be a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatának kasszájába. Eddig összesen kettőszázhuszonötször riasztották a vízimentőket, száztizennyolcszor mentettek életet, de kilencen így is a Balaton áldozatai lettek. Bár a tó befagyásáig segítenek, ha kell, remélik: idén már nem lesz szükség a munkájukra. 

A balatoni vízimentők egyesülete minden évben súlyos anyagi gondokkal kezdi a szezont, de – mint ahogy eddig is – idén is megszerezték a működésükhöz szükséges keretet. Ez úgy sikerülhetett, hogy ebben az évben az Egyesület a balatoni vízimentés mellett már rendezvénybiztosítási munkát is tudott vállalni vízpartok mellett, így diákrendezvényeken, fesztiválokon dolgoztak szerte az országban, illetve rengeteg bérmunkát vállalnak, főként a búvárok – ezekből pedig jelentős bevételre tettek szert. Mindemellett az egyesületet évek óta szponzorok is támogatják, akik nélkül sokkal nehezebb dolguk lenne pénzügyi szempontból. Sajnos ugyanakkor az állami támogatás nem lett magasabb – mondja Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Szeptemberig csupán hatszázezer forintot kaptak a Belügyminisztériumtól pályázat útján. Így összesen több mint ötven millió forintból, valamint a 3 és fél milliós BFT támogatásból fejlesztésekre is jut – tavaszig az evezős csónakokat modern mentőtutajra cserélik. Egyébként ebben az évben eddig kétszázhuszonötször riasztották a szakszolgálatot, ebből száztizennyolcszor életet kellett menteni, kilencen ennek ellenére a vízbe fulladtak.

A kilenc halottból a szakmai vélemény szerint azonban három esetben történt klasszikus vízbefulladás, hat esetben pedig más betegségből vagy rosszullétből adódó másodlagos fulladásból következtek be a halálesetek. Csak viszonyításképpen: a '90-es évek elején irreálisan magas, közel ötven haláleset történt egy évben. Bár a turistaszezon véget ért, a víz befagyásáig pedig még jelen lesznek a vízimentők a Balatonon. Három helyen, Csopakon, Zánkán és Ábrahámhegyen állomásoznak és állnak készenlétben a mentők, mellettük pedig civil szervezetek is besegítenek, így a Keszthelyi-öbölben és Tihanyban is segíthetnek a bajbajutottakon.

A vízimentő ügyelet mellett pedig a búvárszolgálat is tevénykekedik még. Bagyó Sándor megemlítette azt is: mostanra átalakult a szakszolgálat, kiterjesztették tevékenységüket az egész ország területére, és emiatt – már hivatalosan is – Balatoni Szakszolgálat helyett, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálataként működnek a jövőben. Ez több munkát is jelent, de országos pályázatokat is megcéloznak, ezzel több pénzhez juthatnak.

vissza az elejére


Egymillió forint ösztöndíjra

Bursa Hungarica Keszthelyen

A keszthelyi képviselő-testület az – ideivel megegyező módon – jövőre is a város költségvetésébe betervezett egymillió forint összeggel kíván csatlakozni a hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók, illetve a felsőfokú tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázathoz – mondta november végén tartott sajtótájékoztatóján Csótár András, az oktatási és kulturális bizottság elnöke.

A szakmai grémium vezetője kifejtette: az egészségügyi és szociális bizottsággal közös ülésen, teljes egyetértésben határoztak a támogatási igények elbírálásáról. Az ösztöndíjra pályázók száma az előző évekhez képest alig változott: a felhívásra 84-en jelentkeztek. A pályázók szociális rászorultságát nagyon alapos vizsgálatnak vetették alá, figyelve az egy főre eső jövedelmet, az eltartottak számát, az esetleg előforduló tartós betegséget, sőt a munkanélküliség tényét is.

Az alapos mérlegelés után 67 pályázó kaphat: havonta 1500-2000-2500 forintot, melyhez a megyei önkormányzat is hozzáteheti akár ugyanezt az összeget, így a megkétszerezett állami támogatással együtt, optimális esetben akár 8–10.000 forintra is emelkedhet havonta az ösztöndíj mértéke, melyet tíz hónapon át folyósítanak. Mint elhangzott: örömmel áldoztak a helyi fiatalok támogatására, és a város tanulmányuk befejeztével visszavárja fiataljait.

vissza az elejére


Közlekedési tervek

Manninger Jenő sajtótájékoztatója

A következő hét esztendőben ezer milliárd forint lesz a közlekedési beruházások összege. Ezt a közelmúltban jelentette ki a kormány, s ezzel párhuzamosan közzétette a Közlekedési Operatív Programot is, mely a közlekedésfejlesztés lehetőségeit határozza meg. A keszthelyi térség ebben elfoglalt szerepéről és lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatót Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője.

Mint mondta: a programok között 2007-es kezdéssel szerepel a Keszthelyt északról elkerülő út építésének terve, a Hévíz– Alsópáhok elkerülő út építésének első üteme (mely a hévízi bekötő útig 2008-as kezdéssel építené meg az útszakaszt), valamint a 76-os út felújítása. Miután azonban a program indikatív jellegű, annak projektjei egy keretben szerepelnek. Vagyis: a projektek kidolgozottságának, támogatottságának megfelelően rangsorolják az elképzeléseket.
Manninger Jenő rámutatott: a kormány a területfejlesztési tanácsokon keresztül tájékozódik a fejlesztésekről, fontos tehát, hogy a tanácsok megfelelő módon képviseljék a térségeket. A zalai területfejlesztési tanács képviselőit

Manninger Jenő arra biztatta: egyformán képviseljék a zalai érdekeket. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a programból kimaradt az M9-es autópálya megépítése, mely a térség Ausztria felőli megközelítését segítette volna.
Pálinkás Róbert, Keszthely alpolgármestere a KÖZOP keszthelyi vonatkozásainak fontosságát ecsetelte. Hangsúlyozta ugyanakkor: a KÖZOP-ban jelenleg háromszor annyi projekt szerepel, mint amekkora a pályázati keretösszeg. Nagyon fontos hát, hogy a keszthelyi és térségi tervek támogatottságot kapjanak, már csak azért is, mert a megyéből más térség nem is szerepel a projektek között.

vissza az elejére


MSZP: Sérelmezik

A kapkodó, azonnali sürgősséggel összehívott testületi üléseket nem előzik meg szakbizottsági előkészítő tárgyalások, így csorbát szenved a demokratikus döntéshozatal és háttérbe került a megfontolt, szakmai alapokon nyugvó munka – állították a keszthelyi, kisebbségben lévő MSZP– SZDSZ önkormányzati képviselőcsoport tagjai, akik sajtótájékoztatón adtak hangot a helyhatósági voksolás óta eltelt időszakban tapasztalt sérelmeiknek. 

A helyi szocialisták nevében felszólaló Szabó György pártelnök szerint nem a Ruzsics Ferenc által meghirdetett összefogást jelképezi, hogy a külső bizottsági helyek elosztásánál a személyekre tett javaslataikat – egy kivétellel – lesöpörték az asztalról. A kiürült városkasszáról szóló jobboldali híresztelésekkel kapcsolatban Szabó György emlékeztetett rá: Keszthely tartaléka egy milliárd forint tartós lekötésben van februárig. A gördülő hitelre a napi pénzmozgások; a bevételek és kiadások közötti egyensúly biztosítása, és a működési költségek miatt van szükség. Az előző városvezetés hibája miatti csődhelyzet nem alakult ki – csak átmeneti pénzzavar következett be –, így kártékony az ezzel való riogatás.

Szakmai anyagok és csatolt dokumentumok nélkül, sebtében, váratlan sürgősséggel szavazta meg a jobboldali többségű testület azt, hogy a tanuszoda ne az eredeti helyén, a Csokonai ÁMK-ban épüljön meg – mondta el dr. Hajduk Árpádné helyi szabaddemokrata pártelnök. Szerinte: nincsenek új érvek, új körülmények, amik magyarázattal szolgálnának a helyszín módosításra. A lezárult közbeszerzési eljárási procedúrával összefüggésben pedig a város alkalmasint szembenézhet olyan perekkel, amibe bele is bukhat.

Zemankovics Ferenc egyebek mellett arra utalt: a kiegyensúlyozott jövő évi költségvetést kellene alapos, megfontolt munkával előkészíteni, hogy el lehessen kerülni a felesleges problémákat, a potenciális veszélyeket előidéző döntéseket.
A képviselőcsoport tagjai nem tudják támogatni azt sem, hogy a városi futballpálya és létesítményeinek rekonstrukciójára megnyert pályázati forrás nagy részét a Csokonai ÁMK tetőszerkezetének kijavítására fordítsák.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online