Bevetésre várva

Hévízen is kötelező

Jó évet zár a Helikon

Vigyázat, mérgezhet!

Shotokan Európa-kupa

Gondoskodnak a vadakról


Bevetésre várva

Korszerű gépekkel, kőzúzalékkal

Felkészültek a közútkezelő keszthelyi munkatársai a téli munkákra, akár már mától el tudnák tolni a havat a hozzájuk tartozó 360 kilométernyi útszakaszról. A meglévő gépjárműparkot felkészítették a téli üzemmódra és megérkezett a só, illetve a zúzalék is a síkosság-mentesítéshez. 

Bár idén nem vásároltak új gépeket, de korszerű gépjárműparkkal, eszközállománnyal dolgoznak a keszthelyi üzemmérnökségen ezen a télen is. Alaphelyzetben, amikor kis mennyiségű hó esik – ez maximum 5 cm-t jelent – vagy „csak” síkosság alakul ki az utakon, ónos eső esik, ebben az esetben hét saját és három bérelt eszköz indul el dolgozni a hozzájuk tartozó állami közúthálózaton, kb. 360 kilométernyi szakaszon Keszthelyen és környékén.

Nagyobb mértékű havazás esetén, 5 cm-t meghaladó hó mennyiségnél, már bevetik a többi bérelt hó eltakarító gépet is, nagy teljesítményű traktorokat tolólappal, hóekével. Ilyenkor párban mennek az eszközök a hatékonyabb síkosság-mentesítés érdekében. Ennél már lényegesebben magasabb fokozat, amikor nagy menynyiségű hó esik, és ez rendkívül erős széllel párosul – ez pedig régiónkban évről évre megismétlődik –, ráadásul két-három napig is eltarthat.

Ebben a komoly erőpróbában, nem segíthet más, csak a hómaró. A Zala Megyei Állami Közútkezelő Kht. Keszthelyi Üzemmérnöksége négy hómaróval rendelkezik, köztük három nagyteljesítményű. Tehát a munkagépek felkészítése mellett időben megérkezett a só és az érdesítésre alkalmas zúzalék is, ezek is a raktárakban várják a zordabb időjárást.

vissza az elejére


Hévízen is kötelező

A GAMESZ kérésre besegít a hólapátolásba

Hévízen a GAMESZ pontosan ismeri a feladatát és évek óta tisztességesen eleget is tesz a közterületeken történő hó eltakarítási, síkosság-mentesítési feladatainak – mondta el Babits Tamás, a polgármesteri hivatal műszaki irodájának vezető főtanácsosa, aki egyértelművé tette, hogy télvíz idején gond leginkább csak azoknál az ingatlantulajdonosoknál merül fel, akik nem állandó jelleggel laknak azon a címen, ahová bejelentkeztek.

Egyre több külföldi vásárol magának olyan városi ingatlantulajdont, amelyet az esztendőnek csak egy részében használ, viszont a kötelezettségei távollétében is megmaradnak. Egyik ilyen kötelesség annak a hat éve életbe lépett helyi rendeletnek a betartása, mely egyebek mellett arról is rendelkezik, hogy a mindenkori ingatlantulajdonosnak, vagy a bérlőnek kötelessége a hó eltakarítása az ingatlan előtti járdáról.

Tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület hó- és síkosság- mentesítését is el kell végezni. Túl azon, hogy pénzbüntetés kiszabása is vár a „felejtőkre”, közös érdek, hogy mindenki tegyen eleget ebbéli kötelezettségének. Aki kora, egészségi állapota, vagy az ingatlantól való ideiglenes távolmaradása miatt nem tudja végrehajtani előírt kötelezettségét, a helyett külön kérésre, külön térítés ellenében a GAMESZ elvégzi a munkát, megállapodás ellenében.

A feltételekről a Kossuth u. 4/a szám alatt személyesen, vagy a 343-400-as számon lehet érdeklődni. A megrendelés alapján gépi, vagy kézi erővel végzett szolgáltatás formanyomtatványa letölthető a www.heviz.hu internetes oldalról is.

vissza az elejére


Jó évet zár a Helikon

Visszavárják a németeket is

Jól zárja az évet az idén harmincöt éves Hotel Helikon. Átlagosan 57 százalékos a kihasználtság, és jelentős pozitívum: a vendégek fele magyar. A szálloda ugyan most bezárt egy kis időre, de karácsony előtt már újra várja a vendégeket – akik a foglalások szerint érkeznek is szépen a Balaton-parti épületbe. A zárva tartás három hete alatt karbantartási munkákat végeznek, kifestik az uszodát, és karácsonyi díszbe öltöztetik a hotelt. 

A tavalyinál jóval rövidebb időre, csupán három hétre zár be a keszthelyi Hotel Helikon. November 27-én déltől december 22-ig nem nyit ki, a karácsony és szilveszter közötti időszakra azonban már ismét várják a vendégeket, akik várhatóan jönnek is, hiszen az év végére jelentős számú foglalás van már. Az idei esztendőben a szálloda kihasználtsága átlagosan 57%-os volt, tartani tudták az előző évi forgalmat. A legerősebb hónapok a július, valamint az október és a november volt. Utóbbi kettőben a kihasználtság a komoly értékesítési munkának és annak köszönhető, hogy sok konferenciának adtak otthont.

A sármelléki FlyBalaton repülőtér növekvő forgalma a keszthelyi szállodát is érinti: jelentősen megnőtt az angol vendégek száma. Az utazási irodák visszajelzései alapján nagyon sok angol vendég szívesen viszszajön jövőre is. A svéd vendégek száma is nőtt a szállodában. A Balaton térségében évek óta jellemző, hogy a német vendégek száma jelentősen visszaesett – ez Keszthelyen is megfigyelhető. A november végén indított Frankfurt – FlyBalaton járat még nem érezteti hatását a Hotel Helikonban.

Gerencsérné Szabó Zsuzsanna szálloda igazgató elmondta: az őszi-téli hónapokban erre még nem is számítottak, úgy gondolják, hogy a tavaszi-nyári hónapokban már Keszthelyen is érezhető lesz a német vendégek számának növekedése. A mostani három hetes zárva tartás után már biztatóak az előrejelzések, a foglalások december végére, a két ünnep közötti időszakra. A szálloda vezetője kiemelte: a Balaton környékén egyre több a három-és négy csillagos szálloda. Ezért egyrészt nehezebb az értékesítés, másrészt a vendégek könnyebben megtalálják az igényeiknek és pénztárcájuknak megfelelő hotelt.

A következő évben a Hotel Helikon az átlagos 58%-os kihasználtságot tűzte ki célul. Ez nem lesz egyszerű, hiszen a januári – februári időszakban általában csekély a forgalom, és ezt a vendégszámot a következő hónapokban kell „pótolni”. Ezért igen nagy hangsúlyt fektetnek az értékesítésre – ezen belül arra, hogy a belföldi vendégek számára megfelelő ajánlatokat tudjanak kínálni.

vissza az elejére


Vigyázat, mérgezhet!

Amerikai áfonya = Garden Huckleberry

Egynyári, úgynevezett amerikai áfonya palántát kaptam a nyáron. Hasonlított a közismert paprika gazhoz azaz a fekete csucsorhoz, amely mérgező növény. Ősszel, amikor beértek a fekete bogyók, próbáltam beazonosítani. Nem sikerült, ezért kertészkedő szakemberekhez fordultam. Eljutottam dr. Pálfi Déneshez, akinél láttak valami hasonlót.

– Hat-nyolc éve találkoztam vele először – mondta a keszthelyi Georgikon kertészeti tanszékén is oktató szakember, akinek a kertje tele van különlegességekkel. – Ausztráliából kaptam a magot, de semmit sem tudtam róla. Az biztos, hogy nem a fekete csucsor, valószínűleg valahol kiszelektálódott változat. Megkóstoltuk a fekete bogyót, nem ízlett és kidobtam.

Azután újra találkoztam vele, a pölöskei szörpüzem gazdája Bognár Kálmán kért meg, hogy végezzek próbatermesztést a német partnere által ajánlott növénnyel. Színanyagnak szeretné termeltetni. Két évig foglalkoztam vele fóliában és szabadföldön, s mivel nem egyszerre érnek a bogyók, nehéz lenne a gépi betakarítás, jelentős veszteségek keletkezhetnek, ezért úgy láttuk, nem erre a tájra való.

Talán az Alföldön jó lenne… Aztán hallottam, Ausztriából hoztak belőle az Őrségbe, biotermelők lekvárt készítenek belőle. Mindenesetre óvatosan kezelném, mert mérgező növény. Nyersen semmiképpen sem fogyasztható a termése…
Bognár Kálmánt is megkerestem a pölöskei szörpüzemben.
– Német partnerem ajánlotta termeltetésre, ezért kértem dr. Pálfi Dénes segítségét. Nem vágtam bele azután, terem nálunk több más jól színező gyümölcs. Nem tudok róla sokat, de felhívom a német partnert…

Hamar érkezett a válasz:
– Afrikából származik a növény, egyenlítői paradicsomnak hívják és mérgező. A színanyagát vonják ki valamilyen technológiával és természetes színezéknek használják.
Ezzel sem értem be, mert ha mérgező és mégis fogyasztják lekvárként, megbetegedésről pedig nem hallani… és folytattam a kutatást, mígnem az interneten találtam egy szálat. 2003-ban a kaposvári piacon árultak különleges „áfonyát”, amire a hatóságok figyelmét felhívta egy gyanakvó vásárló. Az ismeretlen gyümölcsről vélelmezték, hogy mérgező. A kaposvári növényvédő állomáson emlékeztek az esetre, s megnyugtattak, azóta kiderült, nem a fekete csucsor termése volt.

Azután Juhász Magdolna, a kaposvári múzeum botanikusa elmondta, végül a kertészeti egyetem növénytani tanszékén egy szakember segítségével sikerült beazonosítani. Nem a fekete csucsor. Ugyanaz a faj, Linné nem különítette el annak idején, változatként létezett. Most már külön, önálló fajként kezelik. A latin neve: Solanum melanocerasum, dél-amerikai eredetű, Angliában viszont termelik és főleg lekvár készítésére használják. Arra nem tudott választ adni, hogy solanin tartalma milyen, az irodalom nem tér ki rá. Maga is kóstolta a belőle készült lekvárt, nem lett baja. Angol neve: Garden Huckleberry.

Az internet következett ezután, a megadott két név a találatok tömkelegét hozta angol és német nyelven. A képi illusztrációk a termesztési módot is mutatják, de a sárga háromszögben lévő felkiáltójel jelzés is megtalálható. Vagyis vigyázat, a burgonyafélékhez tartozó növény mégsem egészen szelíd. Alapvető szabály: csak a teljesen beérett és fagycsípte bogyók alkalmasak lekvár, szörp készítésére leginkább más gyümölccsel, például almával társítva. A zöld és a kemény fekete bogyók mérgezők!

vissza az elejére


Shotokan Európa-kupa

Rangos sportolók vettek részt a versengésben

Rangos sportrendezvénynek lehetett a házigazdája a közelmúltban Keszthely. A Csokonai ÁMK-ban tartotta meg a város és a Shotokan Sportegyesület a Shotokan Karate Európa-kupát, melyen magas rangú sportolók, szakmai megfigyelők képviseltették magukat.

A verseny egyik pillanata.A Shotokan Sportegyesület elnöke, Csótár András elmondta: a tavalyi esztendőben már otthont adtak az országos karate bajnokságnak, s az ott produkált kimagasló színvonal miatt döntött úgy a szakmai képviselet, hogy az idei évben Keszthely legyen a házigazdája az Európa-kupának is.
Csótár András a versenyt értékelve elmondta: azon négy ország válogatott csapata vett részt: az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Románia és Magyarország válogatottjai és egyéni sportolói küzdöttek meg egymással.

„Valamivel több országból vártunk ugyan jelentkezőket – mondta az elnök –, ám tudomásul kellett vennünk, hogy sokak számára a részvétel, az ideutazás anyagilag igencsak megterhelő lett volna. Keszthelynek is számos szponzor, illetve az önkormányzat támogatására volt szüksége ahhoz, hogy a több hónapos szervezés után megtartott versengésre eredményesen, jó színvonalon készüljön fel.”

A kupa színvonalát emelte, hogy arra csak a korábban már kimagasló eredményeket produkáló versenyzőket engedték, olyanokat, akik mögött komoly sportmúlt áll már. Az összesen 150 versenyző és 24 csapat életkor szerinti küzdelmekben, formagyakorlatokat és szabad gyakorlatokat bemutatva mérkőzött meg egymással, nemzetközi, szakértő zsűri figyelő szemeitől, mi több: kritikájától kísérve.

Az Európa-kupa különlegessége volt, hogy itt, Keszthelyen adták át Sensei Lászlónak közelgő 70. születésnapja alkalmából kilencedik danos diplomáját.
„Ez a ceremónia mindannyiunk számára felemelő volt, hiszen aki járatos a karate világában, tudja, hogy ilyen diplomával alig rendelkeznek az egész világon, hazánkban pedig Sensei László az egyetlen, aki ezt eddig átvehette.” – így Csótár András.

A keszthelyiek szereplését az egyesületi elnök úgy értékelte: a három arany-, négy ezüst- és négy bronzérem megfelelő eredmény, bár akadtak meglepetések, hiszen többektől vártak jobb eredményt, és voltak, akik a várakozáson felül teljesítettek.

Csótár András szerint az Európa-kupának a sportéletben elfoglalt helyén túl óriási reklámértéke is volt. A versenyzőknek ugyanis számos kirándulást, kulturális programot szerveztek Keszthelyen és a környéken, amiben a Balatoni Múzeum és a belvárosi magánmúzeumok ingyenes látogatási lehetőségei sok segítséget adtak. A környék reprezentálása oly jól sikerült, hogy sok versenyző távozott azzal: családjával, baráti körével turisztikai céllal a közeljövőben vissza fog térni Keszthelyre.

vissza az elejére


Gondoskodnak a vadakról

Már etetik a vadakat a Keszthely és környéki erdőkben. A Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészete vadásztársaságokkal együtt látja el ezt a feladatot. Szerencsére a makktermés idén jó volt, így a takarmányföldek és a vadetetőkbe kihelyezett szemestakarmányok mellett kedvenc táplálékukat is megtalálják a vadak. A táplálékkutatás közben azonban rátévedhetnek az éhes vadak az országutakra – ezzel balesetet és kár okoznak. 

A Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészete 12 ezer hektáron dolgozik, de a vadgazdálkodást más vadásztársasá- gokkal együtt oldja meg a térségben. Közösen biztosítanak táplálékot az állatoknak az ínséges téli időszakban. Ebben az évben nagy makktermés volt a Keszthelyi- hegységben, normál körülmények között ez jelenti a vadnak az egyik természetes táplálékát. Másik táplálékforrást a vadászatot gyakorlók által művelt és kezelt vadföldeken találják az állatok.

Ezeket a területeket télre „lábon” hagyják, ez pedig azt jelenti, hogy a vadak a földekről felehetik a takarmányt, amiket nem takarítottak be a gazdák. Emellett télen különböző szemestakarmányokat helyeznek ki az erdőkben található vadetetőkbe. Ez több vagont jelent évente, főként kukoricát, silót, répát és emellett még sót is kapnak az állatok. Keszthely környékén elsősorban nagyvadak élnek az erdőkben: a Magyarországon őshonos szarvas, gímszarvas, a vaddisznó, kevés muflon, kevés őz- és természetesen az apróvadak, mint a fácán, vagy nyúl, de ezekre nem „illik” vadászni.

A vadállományt az utóbbi évek alatt lecsökkentették, így biztosan jut ezen a télen táplálék a Keszthelyi-hegység állatainak. A téli időszakban az állatok táplálék után kutatva – vagy éppen a hajtóvadászat miatt sokszor rátévednek az országutakra. Keszthely és környékén, de egész Zala megyében, az utóbbi években jelentősen csökkentették a vadászok a vadak létszámát, ennek ellenére minden évben történik vadbaleset, amikor autóval ütközik az állat.

A baleset a megfelelő sebesség betartásával elkerülhető – de sokszor a vétlen autós nem tud tenni semmit, pedig a nagyvadak nagy kárt is okoznak a gépjárműben. Környékünkön a Vonyarcvashegy és Balatongyörök közötti, illetve a Várvölgy felé vezető útszakasz veszélyes ebből a szempontból.

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online