Irodalmi est és kiállítás

Új könyv Lehel kürtjéről

Varázsos csuhé-babák

Nagyobb lett a sütibolt


Irodalmi est és kiállítás

1956-ban külföldre kivándorolt írók irodalomestjét tartották a közelmúltban a Fejér György Városi Könyvtárban, ahol kiállítás is nyílt a párizsi Magyar Műhely című irodalmi folyóirat létrehozóinak munkáiból, személyes tárgyaiból.
A Bujdosó Alpár, Nagy Pál és Papp Tibor nevével fémjelzett újság hosszú időn keresztül biztosított megjelenési lehetőséget a Magyarországon háttérbe szorított íróknak és költőknek, mint Várnai Zseni, Nagy László és Weöres Sándor.

vissza az elejére


Új könyv Lehel kürtjéről

Csajághy György kötete

Csajághyné Duha Julianna kürtművész három eredeti ősi hangszert is megszólaltatott a „Lehel-kürt” című legújabb könyvbemutatóján november derekán a hévízi városházán. 

Csajághy György történész, zenetanár az Irodalmi Kávéház programsorozat keretében foglalkozott a hangszer keletkezésével kapcsolatos feltevésekkel, a legenda körüli találgatásokkal, azok valóságalapjának elemezésével. Mint elhangzott: évszázadok távolából semmit nem lehet teljes hitelességgel igazolni, ám ahhoz a bizánci kultúrához, amiről a történelemkönyvek írtak, semmi köze nem volt a kürtnek.
A kürt felülete különlegesen magas művészi értékkel bír, faragványai rendkívül gazdagon díszítettek. A majd fél méter hosszú, elefántagyarból készített instrumentum, az ősmagyar kultúra legfontosabb jeleneteit, motívumait is ábrázolja.

Megjelenik rajta a csodaszarvas legendája is. A jászberényi Jász Múzeumban fellelhető kürt nemzetünk féltve őrzött kincse, a jászok nagy becsben tartott ereklyéje, amelyhez egyik legszebb mondánk, a Lehel-monda fűződik. Eddig ismert legkorábbi adat, amelyet a jászberényi Református Egyházközösség őrzött meg, 1642-ből való. A török hódoltság után a kürt képe rákerült Jászberény város, a Jász-kun Kerület, valamint a jászsági községek címereire és pecsétjeire.

Hatalmi jelvényként ünnepi alkalmakkor oldalán vagy vállán viselte a kürtöt a jászok kapitánya is, de használták ivókürtként, illetve jeles eseményeken megszólaltatták. Csajághy György egy előző kötetében a magyar népzene, néhány általánosan ismert népi hangszer keleti párhuzamát dolgozza fel az őstörténeti vonatkozások tükrében „A magyar népzene bölcsője: kelet” címmel. A most megjelent könyve az előbb említettnek folytatása, amely tovább keresi Lehel-kürt eredetét.

vissza az elejére


Varázsos csuhé-babák

Alsópáhoki ünnepvárás

A Magyarok Nagyasszonya, a Szent Család tagjai, az Árpád-ház szentjei, gyönyörű betlehemek és angyalok költöztek be az Alsópáhoki Művelődési Ház nagytermébe, ahol november derekán Halász Endréné, az intézmény vezetője nyitotta meg a „Varázsos csuhé-babák” címet viselő tárlatot.

A kukoricacsuhéból, nádból és szárított természetes alapanyagokból készült remekeket Markos Lászlóné és leánya Markos Éva Julianna rakta ki a terem közepére, hogy a keszthelyi és hévízi bemutató előtt a falubeliek lelkét is felkészítsék karácsony ünnepére.
A helyi általános iskola képviseletében: Ábrahám Barbara és Halász Réka egy-egy illő énekszám előadásával, Ábrahám Zsófia pedig egy Reményik Sándor vers tolmácsolásával tették emlékezetessé az ünnepi estét.

Mint elhangzott: anya és leánya három évtizede készít egyszerű hétköznapi anyagokból művészi tökéletességű csodákat. A Zalai Népművészeti Egyesület tagjai között is nevet szerzett alkotók nagy formaérzékkel állították elő a „lélekkel élő” babákat. Az agrármérnök végzettségű asszonyok kezdetben az amatőrök lelkesedésével szabtak-vágtak, mostanra a babakészítés összes csínját-bínját tökéletesen elsajátították. A Művészetek Völgyében, Taliándörögd katolikus templomában hetedik éve kiállítóként hívják őket.

vissza az elejére


Nagyobb lett a sütibolt

Szaloncukor valódi belga csokoládéval, sütik, torták, fagyik természetes alapanyagokból

Közeledünk a karácsonyhoz, amit mindig izgalmas, várakozásteljes időszak előz meg. Minden évben Advent idején már egyre többet gondolkodunk azon, hogy azt a néhány napot, amit majd családunk körében pihenve együtt tölthetünk, miképpen tehetnénk még szebbé, emlékezetesebbé. Valamennyien tudjuk, hogy ha igazán széppé akarjuk varázsolni a karácsonyt, akkor az ünnepekből nem hiányozhat a sütemény, a torta, s a szaloncukor sem. Sok időt takaríthat meg azonban a háziasszony, ha nem mindent maga készít el az ünnephez, hanem a finomságok tálalásához profi cukrászüzlet kínálatát is segítségül hívja.

Az ünnepi „édes gondok” megoldásában segít a SÜTIBOLT Keszthelyen, a Kócsag u. 1. sz. alatt. Itt ültünk le Németh Bélával, az üzlet tulajdonosával beszélgetni.

– A SÜTIBOLT régóta nagyon népszerű a városban. Hogyan készülnek idén a karácsonyra ?
– Szerencsére a vásárlók valóban nagyon kedvelnek bennünket. Jó hírnevünk megalapozása mintegy 19 évre nyúlik vissza: 1987-ben kezdtem meg cukrászati tevékenységemet Keszthelyen, akkor még csak saját készítésű fagylalttal. Az első önálló üzletemet 1989-ben nyitottam meg – bizonyára sokak előtt ismerősen cseng a Pálma cukrászda neve, ami nagyon hamar közkedveltté vált.

2002. februárja óta pedig Keszthelyen, a Kócsag utcai SÜTIBOLTBAN kaphatók az általam és munkatársaim által a Süsside Kft. Csapás úti üzemében készített cukrászati termékek. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy boltunk jó hírnevének megtartása üzemünk kollektívájának állandó, folyamatos és színvonalas munkájának köszönhető.

Munkatársaim megbízható, kitartó munkája nélkül cégünk nem mutathatna fel ilyen nagyszerű eredményeket. A SÜTIBOLT valójában egy aprócska cukrászda volt eddig, szeretnénk azonban vásárlóink igényeinek az eddigieknél is jobban megfelelni, ezért most, karácsony előtt 25 m2-rel bővítettük az üzletteret, így sokkal kényelmesebb lesz a kiszolgálás. Reméljük, hogy így még többen látogatnak majd el hozzánk.

– Mi jellemzi a karácsonyi kínálatot?
– Természetesen, ahogyan eddig is, most is lehet nálunk teasüteményeket, pogácsákat rendelni, vagy készen vásárolni. Különleges alkalmakra, esküvőkre, vagy bármilyen rendezvényre szívesen elkészítjük egyedi kívánság szerint bárkinek a tortát, díszmunkákat is vállalunk, és idén is árulunk saját készítésű szaloncukrot is.

– Úgy tudom, hogy itt mindenhez kizárólag természetes alapanyagokat használnak. Valóban így van ez?
– Bármilyen cukrászati készítményünk előállításakor elsősorban a kiváló minőség elérésére törekszünk, a külalak, a tetszetősség csak másodlagos szempont. Csakis természetes alapanyagokból dolgozunk, nem használunk félkész alapanyagokat a sütemények, torták, szaloncukrok előállításához. A fagylalttal is így vagyunk, a gyümölcsfagylaltot is kizárólag friss, vagy mirelit gyümölcsből készítjük.

– Szaloncukorért miért érdemes pont a SÜTIBOLTBA jönni?
– Saját készítésű szaloncukrokat kínálunk többségében. Kínálatunk a hagyományostól a legkülönlegesebbekig terjed. Saját receptünk alapján készül üzemünkben a vásárlóink által már régóta kedvelt gumicukros szaloncukor, a zselés, vagy a konzum szaloncukor is. Minden évben sokan keresik a marcipános, a rumos-kakaós, a fahéjas-almás, és kókuszos változatokat is. Az idei újdonságunk pedig: a narancsos-diós szaloncukor lesz. Reméljük, ez is elnyeri vásárlóink tetszését.

– Tudna ajánlani valamit az ínyenc vásárlóknak is?
– Természetesen különlegességeink is vannak. Ezek az extra finom minőségű szaloncukraink, amelyeknek legfőbb jellemzője, hogy alapanyaguk Belgiumból származó, 63% kakaó tartalmú, valódi csokoládé. Ennek kínáljuk még konyakmeggyes, tojáslikőrös, irish cream, és különleges kávéból (Macchiato) készült változatait. Gondoltunk azokra az embertársainkra is, akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatnak korlátlanul édességet, számukra ajánljuk a budapesti Bakos Marcipán Kft. által készített diabetikus szaloncukrok különböző változatait.

– Milyen távlati elképzelései vannak az üzlettel kapcsolatosan ?
– További bővítést tervezek, szeretném, ha minél előbb 100 m2 nagyságúra tudnám növelni a SÜTIBOLT fogyasztóterét, ami már a helyben fogyasztást is lehetővé tenné.
Igazi karácsonyi vásári hangulattal, óriási sütemény-, torta- és szaloncukor kínálattal vár minden kedves vásárlót a kibővített alapterületű SÜTIBOLT.
(x)

vissza az elejére


Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online