Országos borverseny

Nem mind arany

Millenniumi fotókiállítás

Pályázat

Keszthely Város Színházáért Alapítvány Közhasznúsági jelentés 

Balaton Fesztivál Alapítvány Közhasznúsági jelentés 1999


Országos borverseny

Június 2-3-án rendezték meg Keszthelyen az V. Országos Cserszegi Fűszeres Borversenyt. Amint a rendezvény fő szervezőjétől, dr. Bakonyi Lászlótól megtudtuk, az egyre nagyobb figyelemmel kísért versenyre ezúttal 75 borminta érkezett.

2-án, a zártkörű bírálatot követően gálavacsorán vettek részt a vendégek a Hotel Helikonban, ahol a borokhoz (valamennyi cserszegi fűszeres volt) Zámbó Tibor mesterszakács párosított különleges ízeket – olyanokat, mint például a pikáns céklaleves húsos táskával.
Másnap a Georgikon Majormúzeum és a Pannónia Borház volt a programok helyszíne, amelynek többek között vendége volt Kamocsay Ákos, az év borásza is. Az eredményhirdetés előtt borbörzén mutatkoztak be a gazdák , illetve a pincészetek képviselői borkereskedők, vendéglősök jelenlétében. Számos üzlet köttetett, s az egyik legnagyobb keszthelyi itallerakat szakembere is választott 6–8 féle bort a „cserszegis” polcukra.
A versenyre érkezett 25 cserszegi fűszeres borminta mellett jelentős volt a nemes olaszrizling száma, 23 minta érkezett. Kilenc cuvée bort neveztek, és új fajták, fajtajelöltek is megmérettettek a versenyben.
A két bíráló bizottság szakmai munkáját dr. Pásti György és Módos Péter hangolta össze dr. Urbán András vezetésével. A szigorú zsűri mindössze 8 arany és 15 ezüstérem kiadását javasolta, az erős mezőnyben magas volt a bronz (24) és az oklevél (23) minősítés részaránya.
Első lett az egri Grőber Pince nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő Bianca-Cserszegi Fűszeres összeállítása. Hazai siker is született: a Veszprémi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karának cserszegi telepén termesztett Korona hozott aranyat.Ezúttal került sor a Keszthely Város Borának kiválasztására: a megtisztelő címet a Németh Borház 1997-es cserszegi fűszeres-chardonnay cuvée-je kapta. A Balatoni Borbarát Hölgyek – immár hagyományosan – kiválasztották a legszebb címkét: az ezért járó különdíjat a Heller Kft. kapta.


vissza az elejére

Nem mind arany

Kertvárosi "idill"

A minap éppen a Kertvárosban került szóba, hogy egyre több külföldi vásárol ingatlant régiónkban, s néhányan már egész évben itt tartózkodnak. Az ingatlanok túlnyomó részét azonban csak nyaralásra, pihenésre használják, s szezon jelleggel használják azokat. A házak térsége, kertje többnyire szépen gondozott – ám csak a nyári idényben, mert ősztől tavaszig nem gondozza senki azt, bár ez esetben is vannak pozitív példák. Rontja a kertvárosi képet. A negatív példák közül is az abszolút első helyre kívánkozik az a kertvárosi ingatlan, amely a Gyöngyvirág utca 5-ös ház számát viseli magán. A méteresnél nagyobb gazból már alig látszik ki az egykor jobb napokat megélt épület, amelyet már többször feltörtek, s a padlásról a nádfedélen keresztül járnak a menyétek éjszakai rablókörútjukra. Az utca lakói említették ugyan, hogy az idén még nem kaszálták a közterületeket – az elmúlt évben kétszer is megtették azt – ám a gazos útpadkából is kiemelkedik a házat körülvevő növényzet. Az ingatlant – állítólag – egy svájci állampolgár vette meg 5 évvel ezelőtt, s azóta sem látta senki, hogy valaha itt lett volna valaki az épületben, ha még annak lehet nevezni ezt a roskatag házat. 
Nem ártana, ha lekaszálnák a területet, ha másért nem, hát a környezet esztétikuma miatt. 


vissza az elejére

Millenniumi fotókiállítás

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Turizmus és Külkapcsolatok Bizottsága millenniumi fotópályázatot hirdetett amatőr fotósok részére. A pályázat célja Keszthely város történelmének, értékeinek, hangulatának, épületeinek, régi szobrainak bemutatása a millennium tükrében. A pályázatra 7 pályázó adta be alkotásait, melyek dr. Czoma László jóvoltából a Helikon Kastélymúzeumban voltak kiállítva 2000. május 2-31. között.
A legjobb alkotókat bírálóbizottság választotta ki. A bírálóbizottság tagjai: Cservenka György újságíró, fotóriporter, Mészáros T. László fotóriporter, Sámel József, újságíró, fotóriporter.A helyezettek: I. Benke Zoltán, Keszthely, II. dr. Kovács Béla, Cserszegtomaj, III. Kálovits Péter, Keszthely.
A közönség a helyszínen adhatta le szavazatát a legjobbnak ítélt három képre. Közönségdíjak: I. Benke Zoltán „Aranykor” című képe. II. Benke Zoltán „A fazon” című képe. III. Papp Valter „Csendélet” című képe.
A díjnyertes alkotások a Goldmark Károly Művelődési Központban voltak kiállítva 2000. június 1-23-ig. Az ünnepélyes megnyitó és díjátadás 2000. június 10-én 15 órakor volt Keszthely város millenniumi napján.


vissza az elejére

Pályázat

Keszthely Város Polgármestere a 27/1997. (XI. 20.) sz. önkormányzati rendelet 3.§ (1) bekezdése alapján – szociális címen 10 évre – pályázatot ír ki 2000. július 1-jétől a Keszthely, Kárpát u. 14. sz. alatti 60 m2 alapterületű 2 szobás, komfortos komfort fokozatú önkormányzati tulajdonú bérlakás bérletére.
A megpályáztatott lakás szociális lakbére jelenleg a fenti Ör. 340. § (3) bekezdése alapján (60 m2x36,-Ft/m2/hó) 2.160 Ft/hó, mely díj minden év január 1-jétől a képviselő-testület költségvetési rendeletében foglaltaknak megfelelő százalékban növekszik.
A pályázatot az a személy nyeri el, aki vállalja a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba történő hozását, ami lakbérben nem lakható le, a legkedvezőbb bérleti díjra tesz ajánlatot, illetve aki legalább 5 éves keszthelyi állandó lakóhellyel rendelkezik, az 1993. évi III. tv. 4. § (1) bekezdés b. pontjában meghatározott jelentősebb vagyona nincs, és a családban az 1 főre jutó havi nettó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum másfélszeresét nem haladja meg.
A lakás és berendezéseinek rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba történő visszaadására a pályázatot elnyert lakásbérleti szerződés megkötése előtt 25.920 Ft öszszegű óvadékot köteles fizetni.
A lakás 2000. június 20-án 10,00-10,30 óra között tekinthető meg a fenti címen. Pályázati díj: 2.000 Ft, mely a pályázatot el nem nyert személynek a pályázat elbírálását követő 15 napon belül postai úton visszafizetésre kerül a Polgármesteri Hivatal pénztárában.
Pályázati nyomtatvány a Polgármesteri Hivatalban (Keszthely, Fő tér 1. udvari épület I. emelet 11. sz. alatt) vehető át 2000. június 21-én.
A pályázathoz mellékelni szükséges a keszthelyi állandó lakcímet – a személyi igazolvány fénymásolatával –, a havi nettó jövedelemigazolást, a pályázati díj megfizetéséről szóló csekk fénymásolatát.
A pályázatot írásban kell benyújtani Keszthely Város Polgármesteri Hivatala Igazgatási Osztályán (Keszthely, Fő tér 1.) zárt, címzetlen, feladót és más jelet nem tartalmazó borítékban.
A pályázat benyújtásának határideje: 2000. június 28.


vissza az elejére

Keszthely Város Színházáért Alapítvány Közhasznúsági jelentés 1999

Amely készült a „Keszthely Város Színházáért” Alapítvány 1999. évi működéséről „A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény” alapján. Az alapítványt a Zala Megyei Bíróság 1999. szeptember 29. napján Apk. 60.016/1993/16. számon hozott végzése közhasznú szervezetté nyilvánította.
A közhasznú tevékenységről szóló beszámoló
A települési önkormányzat Keszthely város kulturális életének előmozdítása érdekében a Keszthely, Fő tér 3. szám alatti színházépület felújítása, valamint a színház eredeti funkció szerinti üzemeltetése feltételeinek megteremtése érdekében alapította „Keszthely Város Színházáért” Alapítványt. A színház jelenleg fennálló épülete 1967-ben nyílt meg a nagyközönség számára, s számos jeles előadásnak adott otthont, idevonzva a környező települések lakosságát, s a városban tanuló diákok seregét is. A színház épületének állaga azonban a több mint három évtizedes fennállása alatt jelentősen romlott olyannyira, hogy 1986 őszén az intézmény bezárásra került.
Az alapítvány – a Goldmark Károly Művelődési Központ közreműködésével – gyűjti a pénzeszközöket a bankszámlára. Hangverseny jegybevételéből, pénzeszközök lekötéséből, a személyi jövedelemadó 1 %-ból, valamint támogatók befizetéseiből keletkezett az év folyamán bevétel.
Kapott támogatások és azok felhasználása
1./ A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból 222.242 Ft bevétele származott az alapítványnak.2./ Magánszemélytől, dr. Réfi Antaltól kapott az alapítvány 632.115 Ft támogatást.
Vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatás
A „Keszthely Város Színházáért” Alapítvány Kuratórium tagjai és azok közvetlen hozzátartozói se munkaviszonyban, se egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban nem álltak az alapítvánnyal.
Vagyon felhasználásával kapcsolatos cél szerinti juttatások kimutatása
Nyitó egyenleg 1999. január 1-jén 1.475.738 Ft
Bevételek 1.318.837 Ft
ebből: 
– koncert jegybevétele 252.000 Ft
– kamat bevétel 212.480 Ft 
– SZJA 1 % 222.242 Ft
– adomány 632.115 Ft
Kiadások: 249.276 Ft
ebből: 
– koncert költségei 212.712 Ft
– egyéb kiadás 36.564 FtZáró egyenleg 1999. december 31-én 2.545.299 Ft
Keszthely, 2000. március 24.
Tar Ferenc
A „Keszthely Város Színházáért” Alapítvány Kuratórium elnöke


vissza az elejére

Balaton Fesztivál Alapítvány Közhasznúsági jelentés 1999

Amely készült a Balaton Fesztivál Alapítvány 1999. évi működéséről „A közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény” alapján. Az alapítványt a Zala Megyei Bíróság 1998. december 15. napján Apk.60.024/1993/11. számon hozott végzése közhasznú szervezetté nyilvánította.
A közhasznú tevékenységről szóló beszámoló
Immár hetedik alkalommal rendeztük meg a Balaton Fesztivál előszezon meghosszabbító programsorozatot, amely sikeres rendezvényekkel hívja a Balatonhoz a vendégeket májusban. Az elmúlt hat esztendő bebizonyította annak a koncepciónak a jogosságát, hogy az egyre szűkülő főszezont meghosszabbító erőfeszítéseknek van jogosultsága.
Ebben az évben is három részre tagoltuk a fesztivált: előrendezvények, fesztivál, utórendezvények. Az előrendezvények kiemelkedő programja volt az évadnyitó, egész napos non-stop műsorral, a Balaton megkoszorúzásával, esti mólóbállal, tűzijátékkal. Május 2-án vasárnap majálisra került sor sportversenyekkel s kétnapos sörfesztivállal tarkítva. Hagyományteremtő jelleggel került megrendezésre immár második alkalommal a „Városházi esték” programsorozat, amely keretében reneszánsz-barokk est megtartására került sor a Musica Antiqua Együttes szereplésével. A fenti program keretében másik alkalommal pedig az Unicum Laude Együttes adott ízelítőt a könnyűzenei műfaj kedvelőinek.
A fesztivál nyitó hangversenyére a Fő téri plébániatemplomban került sor, ahol Molnár András tenor és Szakály Péter basszus szólamban áriákat és dalokat adott elő a Szegedi Fesztivál Zenekar közreműködésével többek között Erkel, Mozart, Verdi ismertebb műveiből. Az utcaszínházi találkozó már rendszeres programja fesztiválunknak, akárcsak a „Találkozások ‘99” idegenforgalmi konferencia és turisztikai bemutató. A hagyományos Goldmark emlékesten Szenthelyi Miklós hegedűművész és Rennée Labonte csembalóművész, valamint a Magyar Virtuóz Kamarazenekar lépett fel. Ugyancsak nagy sikert könyvelhettek el a Nemzetközi Néptánc Találkozón fellépő együttesek. A fesztivál zárókoncertjét a Csokonai Általános Művelődési Központban rendeztük meg, ahol a 100 tagú Cigányzenekar jóvoltából élvezhette a közönség a felcsendülő rapszodikus dallamokat. A koncert után a Fő téren megtartott tűzijáték is hozzájárult a rendezvénysorozat emlékezetessé tételéhez.
Természetesen a számtalan rendezvény közül mindegyiket nem soroltuk fel, de a fesztivál keretében került sor az egész napos Pünkösdölőre, valamint a Pelso Országos Kerámia és Gobelin Kiállításra. „Keszthely vonzásában” címmel kerültek kiállításra a Goldmark Károly Művelődési Központ szakkörvezetőinek munkái az intézmény kamaratermében.
Kapott támogatások és azok felhasználása
1./ Keszthely Város Önkormányzata – mint fenntartó és alapító – 2,5 millió forinttal támogatta a Balaton Fesztivál 1999. évi rendezés, szervezés költségeit.
2./ Zala Megyei Közgyűlés 250.000 Ft-tal támogatta a szervezés és rendezés költségeit.
3./ Pályázat útján nyertünk a Magyar Turizmus Rt-től 2,2 millió forintot, amelyet a programelőzetes nyomdaköltségeire és a fellépő művészek tiszteletdíjára fordítottunk
4./ Zala Megyei Iparkamara 350.000 Ft-tal támogatta a szervezés és rendezés költségeit.
5./ A Rédeky-Praxis Kft. 70.000 Ft-tal, a Raiffeisen Bank 250.000 Ft-tal, a Garda Kft. 60.000 Ft-tal, Simonfai Jenő 15.000 Ft-tal, egyéb támogatók 68.000 Ft-tal támogatták a rendezvény megvalósulását.
Vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatás
A Balaton Fesztivál szervezői, a kuratórium tagjai és azok közvetlen hozzátartozói se munkaviszonyban, se egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban nem álltak az alapítvánnyal.
Keszthely, 1999. március 24.

Balaton Fesztivál 1999 (az elszámolás adatai ezer forintban)

Rendezvény megnevezése (Tény)
1. Balatoni évadnyitó 891
2. Majális, sportrendezvények 478
3. Városházi esték – komolyzene 4 alkalom 255
4. Komolyzenei hangversenyek 1905
5. Találkozások ‘99 idegenforgalmi konferencia 612
6. Országos utcaszínházi találkozó 179
7. Nemzetközi néptánc találkozó 333
8. Pünkösdölő, gyermeknap 81
9. II. Balaton társastáncverseny 703
10. Kiállítások 10
11. Propaganda (műsorfüzetek, plakátok, stb.) 1118
12. Egyéb kiadások (tel., gk.ktg, könyvelés, stb.) 435
Kiadás összesen 7000

13.Keszthelyi önkormányzat támogatása 2500
14. Magyar Turizmus Rt. pályázat 2200
15. Zala Megyei Iparkamara támogatása 350
16. Zala Megyei Önkormányzat támogatása 250
17. Vállalkozások, bankok, lakosság támogatása 1248
18. Rendezvények jegybevétele 452
Bevétel összesen 7000

Cséby Géza, Kálmán Józsefné

a Balaton Fesztivál Kuratórium tagjai és hivatalos képviselői


vissza az elejére