Rangos fellépők

Őszi tervek

Mézes napok


VI. KESZTHELYI TÁNCPANORÁMA

Rangos fellépők

A programot a Honvéd Táncszínház fellépői zárták.A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége, a Goldmark Művelődési Központtal közösen rendezett táncpanoráma programsorozatával immár hatodik alkalommal kínált kitűnő szórakozást a helybelieknek és az itt üdülőknek az öt napra a tánc fővárosává előlépett Keszthelyen. A rangos kultúrprogram a Magyar Állami Népi Együttes műsorával szeptember hatodikán vette kezdetét a Balaton Színházban.

A Kincses Felvidék című táncest a tájegység etnikailag sokszínű zenekultúrájának öszszefoglalására is vállalkozott. A szlovákiai és magyar alkotók közös munkáját bemutató előadás mellett a Budapest Táncszínház művészei adták elő a Mediterrán-estet, melyben egymásra épült a folklorisztikus és a kortárs muzsika. A Szegedi Kortárs Balett ezúttal a mindennapi élet valós szituációit felhasználó ötperces történetek bemutatásával kényeztette a műfaj rajongóit. A kitűnő költő és drámaíró emlékét idézte a Lorca-est, melyet Lippai Andrea rendező és a FlamenCorazónArte Táncszínház vitt színre.

Arany János: Nagyidai cigányok című vígeposzából készült kétrészes táncjátékát az ExperiDance Tánctársulata a Nemzeti Táncszínházzal közösen mutatta be Román Sándor rendező-koreográfus jóvoltából. A rendezvény zárásaként a Honvéd Táncszínház tagjai táncban elbeszélve adták elő két részben Novák Ferenc rendező által megálmodott „eredeti magyar” hőskölteményeket.

Idén a helyi művelődési központ vezetői a gyermekközönség bevonását is fontosnak érezték a programokba, ezért számukra nagy élményt nyújtott a Budapest Táncszínház: Pinokkió meséjét bemutató előadása, valamint a magyar irodalom „örökzöld remeke”: a János Vitéz, melyet a Honvéd Színház művészei táncoltak el.

vissza az elejére


HAJSZÁLON A KESZTHELYI ÖNKORMÁNYZAT

Őszi tervek

A nyári hónapok után megkezdte munkáját a parlament, elkezdődött az önkormányzati ülésszezon, az új tanév, a szabadságolásoknak vége a hivatalokban is. A nyári pihenések után visszatérnek a szorgos hétköznapok. Egy olyan városban, mint Keszthely azonban a nyár a legkeményebb, legdolgosabb évszak. Az idegenforgalmi szezon csúcspontja, a turizmussal foglalkozók bevételének jó része ilyenkor termelődik, és a város vezetésének mindezt segítenie kell. Pálinkás Róberttel, Keszthely alpolgármesterével beszélgettünk.

Pálinkás Róbert– Az idei turisztikai szezon jóval sikeresebb volt, mint az ezelőttiek. Ez annak is köszönhető, hogy már láthatók, érezhetők az új városvezetés intézkedései – mondja az alpolgármester. – A Keszthelyre látogató emberek szeretik a strandjainkat, a városunkat. A Virágos Magyarországért versenyen bekerültünk a második fordulóba és a lakosainktól is érkeztek jelzések, miszerint a strandunk a Balaton egyik legszebb strandja. Nagy sikere volt az ingyenes óriáscsúszdának, az új játszótérnek, és kifejezetten szép a felújított Szigetfürdő is.

– Egy sikeres szezonhoz elengedhetetlen a város csinosítása, de mégsem elég. Hogyan tudták az itt nyaralóknak és az itt élőknek tartalmassá tenni a napjait?
– Keszthely a kultúra magyar városa, nevéhez hűen idén is sok program közül válogathattak az emberek. Egész nyáron nagy sikerrel zajlottak a sétálóutcai esték és a zenepaviloni koncertek, hagyományosan idén is volt „Balaton Fesztivál”, „Keszthelyi Nyári Játékok” és „Zalai Borcégér–Keszthelyi Borünnep”, a múlt héten zárult a Táncpanoráma és idén is sok érdeklődőt vonzott a motorostalálkozó.

– Túl vannak az oktatási intézmények racionalizálásán és a tanévnyitón is. Az országban sok helyen botrányos iskolakezdés volt, hogyan zajlott mindez Keszthelyen?
– A kormány oktatást érintő intézkedéseinek hatására országszerte nagy káosz volt a tanévkezdés körül. Hallottunk túlzsúfolt osztályokról és olyanról is, hogy volt, ahol közvetlenül a tanévnyitó előtt derült ki, hogy mégsem maradhat fenn az iskola. Összességében azt mondhatom, hogy Keszthelyen nyugodtan, szinte minden különösebb felhang nélkül zajlott le a szükséges összevonás.

Természetesen kellett kompromisszumot kötni, de nem volt semmi kirívó. Sikerült normál létszámú osztályokat indítanunk és arra sem volt szükség, hogy diákokat másik iskolába irányítsunk. A két összevont intézmény tökéletesen dolgozik együtt, semmiféle negatív visszajelzés nem érkezett hozzánk. Úgy gondolom, hogy sikerült olyan döntést hoznunk, amely mindenki megelégedésére szolgál.

– Az ősz folyamán milyen fontos feladatok állnak a képviselőtestület előtt?
– Ígéretet tettünk a közlekedési- és parkolási rendszer átgondolására, valamint kidolgozás alatt áll a kerékpáros közlekedési rendszer kialakítása is. Rendeletet kell alkotnunk a sétálóutcai kipakolással kapcsolatban. Véget ért a szezon, most már tudnak a vállalkozók is ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Lakossági fórum és munkaértekezlet után hozza majd meg a képviselőtestület a döntését. Szeretnénk tisztázni a sportegyesületek és vitorlás klubok létét, támogatási rendszerét is. Komoly feladatként áll előttünk a bérlakás-rendszer átalakítása is. A következő képviselőtestületi ülésen tárgyalunk egy új lakásrendeletről, amely megfelelő jogi hátteret teremt ahhoz, hogy elindítsuk a régen emlegetett bérlakás-mobilizációt.

vissza az elejére


Mézes napok

A környékbeli mézlovagrendek jelenlétében, hagyományteremtő szándékkal nyitották meg a keszthelyi piactéren, szeptember derekán a Balatoni mézes napokat. Az állandó programok között szerepelt mézkóstolás, méhészeti termékek vására, és kiállításra kerültek kaptárak, kasok, mézpörgetők és egyéb régen és most használt kézi eszközök is. A méhészek baráti találkozójával egybekötött rendezvény jó alkalmat kínált szakmai előadások megtartására is. A méhészet történetéről, a méhek élettanáról, a mézelő növényekről és a méz gyógyászatban betöltött szerepéről is információt kínáltak az előadók. A többnyire hideg, őszi időjárás ellenére sokakat vonzott a kánkán, a hastánc és a gyermektánc bemutató.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu