Fellendíteni Hévíz gyógy- és egészségturizmusát

Csuti Árpád csúcsra járatna

A Csontklub rendezvényén


DR. NAGY RÓZA STRATÉGIAI ÉS FEJLESZTÉSI IGAZGATÓ

Fellendíteni Hévíz gyógy- és egészségturizmusát

Dr. Nagy Róza személyében – aki évekkel ezelőtt a dr. Matolcsy György vezette Gazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozott – új stratégiai és fejlesztési igazgató került a közelmúltban a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht vezetői közé. Amíg Nagy Róza a fővárosban az államigazgatás, a civil és a vállalati szféra helyzetbe hozásán fáradozott, beleértve a Széchenyi Terv pályázati rendszerének kidolgozását és irányítói feladatait, addig Hévízen a gyógy- és egészségturizmus fellendítését várja tőle a társaság menedzsmentje. Miért döntött úgy, hogy egy vidéki kisvárosban folytatja? – tettük föl az igazgatónak az első kérdést.

Dr. Nagy Róza– Lélekszámát tekintve Hévíz valóban kisváros, de a fürdőtelepülés a hazai és nemzetközi gyógyturizmus egyik fellegvára. A lehetőség, amit a fürdővárosban felkínáltak számomra, az teljes egészében összhangban van az eddig végzett minisztériumi munkámmal. Irányításommal dolgoztuk ki ugyanis a honi turizmusfejlesztés középtávú koncepcióját. Külön foglalkoztunk az egészségturizmus fejlesztéssel, valamint a Balaton Fejlesztési Programmal.

Az összegyűjtött rengeteg tudást és tapasztalatot szerettem volna nem csak az államigazgatás keretein belül, de a mindennapok gyakorlatában is hasznosítani. Négy éve vagyok elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának, és ebbéli minőségemben is szeretnék orosz gyógyturistákat ide csábítani.

– Sok fejlesztési terv kapott nyilvánosságot a közelmúltban. A kibővített fedett fürdő és egy terápiás centrum létrehozásához több milliárd forint kell. Lesz honnan előteremteni ennyi pénzt?

– Egy kiemelt EU-s pályázati projektről van szó. A kormányzattól szeretnénk másfél milliárd forint támogatást kapni, emellett a kórház rendelkezik kellő önerővel, a tulajdonosok is hajlandók hozzájárulni a projekt sikeréhez, és ha kell, akkor hitel is rendelkezésre áll ahhoz, hogy minden ízében megújítsuk a kórházat és környezetét. Egyetértés van abban, hogy mindenképp élni kell a pályázat kínálta lehetőséggel. A kórház szolgáltatási színvonalát minden körülmények között emelni kell. A célzott fejlesztések irányait igyekszem a hozzám tartozó munkatársakkal jól kimunkálni.

Hévíz patináját mindenképp meg kívánjuk őrizni, de közben a nemzetközi trendekre is figyelünk. A világon manapság a legintenzívebb beruházások az egészségturizmushoz kapcsolódnak. Az egészségturizmus gyógyászati része után nagy kereslet, de egyelőre alacsonyabb a beruházási kedv, mint a wellness részben. Mi nem a wellness irányába akarunk elindulni, mert akkor csak egy lennénk a sok közül. Inkább a hévízi hagyományokra, adottságokra építve kívánunk kimagaslót nyújtani.

– Milyen fejlesztésekre, beruházásokra nyílik lehetőség?

– A régi, korszerűtlen, gazdaságtalan működtetésű fogadó épület helyére egy új felépítését tervezzük. A fedett fürdő medencéinek számát hárommal bővíteni szeretnénk. Egy nagyméretű fedett uszoda mellett a beteg babák és a kisgyermekek úszására is alkalmas gyógymedencéket építünk. A fedett fürdő előtti parkoló rész mellett erre ideális hely kínálkozik. Új, modern terápiás kezelőhelyiségeket hoznánk létre. Úgy szeretnénk modernizálni a masszázs, a tangentor, az elektroterápiás részleget, hogy közben új műszereket is beszerzünk.

Mindenben a kor igényeinek megfelelő ellátás kiépítésére törekszünk. Hévízen nem csak luxushotelekben kell megfelelő szintű gyógykezeléseket kapnia egy vendégnek, hanem kihasználva a helyi, elhívatott, és magasan kvalifikált orvosgárda szaktudását, a kórházban is kitűnő nívót kell biztosítani. A gyógy- és terápiás kezelések minőségét folyamatosan fejleszteni szükséges, a kor kihívásainak megfelelve.

Hévíz akkor lesz Európa- és világhírű, ha a gyógyászati kezelések is kiváló színvonalú eszközökkel lesznek elvégezve, megfelelő körülmények között. A csodató mellett ez Hévíz lényege! Minden más, történhet bárhol az országban, bárhol a világban. A tóra alapozott speciális gyógyítás nincs másutt, ezért a komplex balneoterápiát mielőbb a régió húzóágazatává kell tenni. Mostanság sok helyi fejlesztés a wellness irányában mozdult el, mi viszont nem térhetünk le a gyógyítás útjáról.

Jelen pillanatban 4500 beutalt várakozik arra, hogy meggyógyítsuk, várnak arra, hogy végre kezelést kaphassanak. Erre tekintettel a kapacitásbővítés is feltétlenül indokolt. A kórházi épületek egy része fejlesztésre szorul, mert egyes részlegek, így a G-osztály is, méltatlan körülmények között működnek.

Talán lesz olyan pályázat, amelynek keretében egy új kórházi blokk felépítésére is lehetőségünk nyílik. Egyébiránt csak olyan pályázatokat nyújtunk be, amelyek összhangban vannak a stratégiai fejlesztésekkel. Először precízen megjelöljük a célt, ahová el kívánunk érni, utána pályázunk.

– Milyen irányt vesznek a pályázatok?

– Először a fizetős szolgáltatásokkal összefüggő fejlesztések elvégzésére koncentráltunk. Az egészség- és gyógyturisztikai kórházfejlesztés projekt a parkot és a sétányokat is érinti majd. Az egészségturisztikához köthető fejlesztések ROP-pályázatok felhasználásával valósulnak meg. A gyógy- és egészségturisztikai fejlesztések mellett, a későbbiekben persze fontos előrelépni abban, hogy több generáció találkozóhelyévé tegyük a fürdőt, ahol egyszerre egy egész család érzi jól magát.

A szabadidő hasznos eltöltésére olyan, a környezetet nem károsító fürdőt szeretnénk, ami nem egy húszcsúszdás harsány élményfürdő, hanem inkább egy szolidabb, családi, többgenerációs élményteli fürdőhely, egy közösségi szórakoztató központ lenne, kihasználva az erdő adta lehetőségeket.

Póni lovaglás, erdei tanösvény, virágbemutató, a környezet kincseinek bemutatása, erdei tornapálya, étterem, cukrászda, kávézó, és vizuális kikapcsolódást jelentő vetítőterem is kiépülne. Hozzáértő szakemberekkel fogjuk kiválasztani, hogy a felsoroltakból, mi minden fér majd bele ebbe a megvalósítani kívánt élménycentrumba.

– A végéhez közeledik a Tó-fürdő rekonstrukciójának befejező üteme is…

– Igen, ha szeptember 18-án jóváhagyják a tulajdonosok, akkor elindulhatnak a hátra lévő III. ütem, előreláthatólag 1,2 milliárd forintba kerülő építkezés munkálatai. A „C” és „D”-épületek is megújulnak. A fogadóépületet pedig át kellett tervezni, mert a tavi épületek alatti cölöpök teherbírása nem jól lett felmérve az első két ütem során. Ezeket meg kell erősíteni, illetve többet közülük, ki kell cserélni. A közbeszerzési eljárások lezárása után kiválasztjuk a kivitelezőket, és akár már december végén, január elején neki kezdünk.

Jövő év július 31-ére, reményeink szerint végzünk is a rekonstrukcióval, amelynek keretében a déli bejárat teljesen új arculatot kap. Az új fogadóépület a helyi építészeti tradíciókat őrizve emelkedik majd ki a környezetből. A masszázsklinikától, a mozgásterápia-helyiségeken át a tornateremig, vagy a szaunáig nagyon sok szolgáltatásnak találtunk helyet. A tavi épületekben csak napozók és pihenőhelyek lesznek. A tavat tehermentesítjük, a tóparton közvetlenül viszont a fürdőzők mindent megtalálnak.

Az időseknek és az úszni nem tudóknak eddig, problémás volt a tóban fürödni. Ezt felmérve építünk két biztonságos, háló-szerű ülőmedencét, amelyiken átfolyna a tó vize, ami persze nem lenne káros befolyással a tó áramlási viszonyaira. Az új épület tetején, a tóra kilátással rendelkező konferenciatermet álmodtunk, megteremtve ezzel a kongresszusi turizmus alapfeltételeit. Minden erőnkkel egy nemzetközi méretekben is hírneves gyógyászati központ megvalósításán fáradozunk, amire büszkék lehetnek majd nem csak a helybéliek.

vissza az elejére


ÚJ VEZETŐ A MŰSZAKI OSZTÁLYON

Csuti Árpád csúcsra járatna

Szeptember 3-tól, Csuti Árpádot, az 1960 óta Keszthelyen élő, családos, mérnök-technológusi és környezetvédelmi szakmérnöki képzetséggel is rendelkező szakembert nevezték ki a reumakórház műszaki osztályának vezetőjévé. A németül és angolul beszélő Csuti Árpád 17 esztendőn keresztül vezetői pozícióban dolgozott a DRV-nél, majd két évet a németországi Münchenben töltött el, az ottani repülőtér vízügyi technológiával foglalkozó csoportjánál. A felszíni vizek és kommunális szennyvizek technológiáját érintendő, több, a gyakorlatban megvalósuló szabadalmat dolgozott ki. Tulajdonosa annak a szabadalomnak, amelyik a foszfor és nitrogén biológiai módszerekkel való eltávolítását segíti elő a felszíni vizekből. Elöljáróban azt tudakoltuk, milyen fő feladattal bízták meg a kórházban.

Csuti Árpád– Elsősorban a létesítmény biztonságos üzemeltetéséért és a műszak irányításáért felelek. A Tó-fürdő, a fedett fürdő, a Hetes Ház, a kórházi épületegyüttes és a műszaki telep üzembiztonságáért, műszaki irányításáért vagyok felelős. Jelenleg a Tó-fürdő és a fedett fürdő műszaki irányítása köti le a legtöbb energiámat.

Az elképzeléseim között szerepel, hogy javítsam a cég általános és üzemeltetési biztonságát. Az első benyomásaim szerint, e területen van mit javítani a hatékonyságon. A munkaszervezettségre jobban oda kívánok figyelni, az információk gyors és pontos eljuttatását is számon fogom kérni az egyes osztályok között. Mivel a különösen vendég centrikus szemléletű menedzsment erősen figyel a gyógyturisták igényeinek minél teljesebb kielégítésére, ezért a beutaltak és fürdővendégek színvonalasabb kiszolgálása sem szenvedhet hiányt.

A törekvéseim felsorolásakor lényeges megemlíteni a szállodák komfortossági színvonalának erősítését. Az uszodáknak is megfelelő szinten, folyamatosan, kitűnő vízminőséget produkálva kell működniük. Fontosnak tartom a tó környezetének szebbé tételét, valamint a parkok állapotának javítását. A műszak tevékenységét jobban össze kell hangolni ahhoz, hogy eredményesebben tudjon együtt dolgozni a csaknem negyven munkatárs.

A napirenden lévő fejlesztések és beruházások a régi feladatok mellé hamarosan újakat hoznak. Néhány szakterületeken idővel erősíteni kell a létszámot: szakmunkásokra, technikusokra, és egyes szakipari, irányítástechnikai munkákat jól végző dolgozókra alkalmasint szükség lehet, de igyekszünk a tennivalókat úgy szervezni, hogy bizonyos helyen tevékenykedő kollégák alkalmazhatóak legyenek más területeken is.

Az üzembiztonságot folyamatos átképzéssel is növelni szeretnénk. A hatékonyság szempontjait figyelembe véve költségtakarékosan próbáljuk megszervezni a munkákat, külső cégeket csak akkor vonunk be, ha az feltétlenül szükséges. Az eddig felhalmozott szaktudásomat, tapasztalataimat, ismereteimet szeretném eredményesen kamatoztatni. A gyógyfürdőkórház menedzsmentjének kéréseivel, törekvéseivel egyetértve igyekszem hatékonyan dolgozni.

– Mik a közeljövő konkrét feladatai?

– A jelenlegi műszaki telepet szeretnénk átvinni egy központibb területre. Az átköltözés tervezése folyamatban van. Az új épületegyüttes a felső porta, kazánház környezetében kapna helyet, az alsó műszaki telep helyén pedig a menedzsmenti döntéstől függő másik fejlesztés indulhat. A terveim között szerepel, hogy az eddig két különálló részlegként dolgozó műszaki állományt szervezetileg egyesítsük, az ott dolgozók munkájának együttes megszervezése, közös irányítás alatt.

vissza az elejére


SZAKMAI PROGRAM ÉS KIKAPCSOLÓDÁS

A Csontklub rendezvényén

Dr. Szekeres László, a Hévízi Regionális Oszteoporózis Központ vezetője a Csont Klub keretében szervezett egy vonzó, kikapcsolódással egybekötött szakmai programot a Szent András Reumakórház orvosainak, egészségügyi dolgozóinak és az érdeklődőknek szeptember elején a Hetes Ház rendezvénytermében.

A szív és érrendszeri betegségek és a csontritkulás közötti összefüggéseket, a kardiológia új szemléleteit mutatta be dr. Lupkovics Géza, a Zala Megyei Kórház Kardiológiai Osztályának vezetője. A csontritkulás és az érelmeszesedés lehetséges összefüggéseiről dr. Speer Gábor, a Semmelweis Egyetem adjunktusa számolt be.

Dr. Szekeres László egy, a gyakorlatban már ismert gyógyszerrel kapcsolatban mondta el a kollégáknak a legfrissebb szakmai információkat. Az orvos-szakmai program a hallgatók számára fontos ismeretek átadásán túl azért bizonyult vonzónak, mert az előadások végén a népszerű színész: Magyar Attila szórakoztatta a megjelenteket. A számos hazai filmben is szép sikerrel szerepelt színész elmesélte, örömmel mondott igent a hévízi fellépéssel összefüggő felkérésre.

A hasonló rendezvényeken több alkalommal is részt vett művész nyaranta Keszthelyen a Festetics-kastély nyári színházában lép fel, s szabadidejében többször megmártózott a csodatóban. A debreceni színész az ország két végében is szokott lazítani. Hajdúszoboszló mellett sokra tartja a hévízi termálvíz gyógyerejét.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu