Régi-új gondok

Rendkívüli ülésen

Alkotókör tárlata

Tanévnyitó az egyetemen

Életerő nap Keszthelyen


HÉVÍZI VÁROSSZEMLE

Régi-új gondok

Vértes Árpád polgármester részvételével szeptember 11-én indult útjára a település közterületeit szemléző bizottság, amelyben a hivatal osztályvezetőin, a jegyzőn, a közterület-felügyelet és a GAMESZ vezetőjén kívül jelen volt a helyi képviselő-testület több tagja is.

A városszemle bizottságot a sétálóutcában elsőként Babits Tamás, a hivatal műszaki irodájának környezetvédelmi és közlekedési ügyekért felelős referense tájékoztatta a városfejlesztési koncepció településközpontot érintő beruházásainak terveiről. Mint ismert: EU-s pályázati források és jelentős önerő felhasználásával a fürdőtelepülés szakaszoltan kívánja újjávarázsolni a belváros képét. Ezen a részen első ütemben a csapadékvíz-hálózat felújítása történne meg, majd a Rákóczi utca, Erzsébet királyné utca, illetve a buszpályaudvar kitelepítése után a Kölcsey utca alakulna gyalogos övezetté.

A Zrínyi utcai gesztenyesor beteg, illetve kiszáradó félben lévő fáit is megnézték. Király László, a GAMESZ-vezetője elmondta, hogy birtokukban van a fák állapotfelmérését rögzítő dokumentum, amelyik egy-egy fapéldányt vizsgálva nyújt intézkedési tervet a növények védelmére, a fasor felújítására.

Egregyen a katonai emlékparkot az arra lakók szerint dús növényzet takarja el az érdeklődőktől. A kert az úttól az elburjánzott növényrengetegtől alig látszik, ezért sürgettek megoldást. A város parkfenntartási csoportja jövő tavasszal egy intenzív, „fiatalító-kúrát” alkalmaz, a bokrok erőteljes visszanyesése mellett. Az egregyi Dottó végállomásához közeli konténeres illemhely részleges nyitva tartását is a lakók panaszolták be, mielőbbi megoldást sürgetve. A „folyó ügyek” megnyugtató rendezésére több javaslat is elhangzott.

A Szabó Lőrinc utcában csapadékvíz elvezetési problémákkal és útburkolati hibákkal szembesültek. Az észak-nyugati városrészben (Budai Nagy Antal–Kisfaludy– Veres Péter–Dózsa György–Akácfa utcákat érintve) ugyancsak a csapadékvíz-elvezetés problémáira derült fény. Tüdő László, a műszaki iroda vezetője jelezte: engedélyezési tervekkel már rendelkeznek a szakaszosan végrehajtandó beruházás bonyolításához, de a tetemes költségeket csak pályázati segítséggel tudják előteremteni.

vissza az elejére


Rendkívüli ülésen

Tizenegy napirendi pontot tárgyalt szeptember derekán tartott rendkívüli ülésén a keszthelyi önkormányzat képviselő-testülete. A városháza dísztermében tartott másfél órás tanácskozás elején egyperces néma felállással adóztak a közelmúltban elhunyt Puskás István keszthelyi díszpolgár emlékének.

A továbbiakban az önkormányzat első féléves gazdálkodásáról szóló napirendet tárgyalták. A tájékoztató elfogadása után címzetes igazgatói címek adományozásáról, valamint a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj pályázat jövő évi fordulójában való részvétel feltételrendszeréről döntöttek. Seffer Imréné címzetes igazgatói címének odaítéléséről egyhangú igen döntés született. Két képviselő-testületi határozat módosítására is igent mondtak, majd a Keszthelyi Televízió Kft. ügyvezető igazgatójának folyó évi prémiumfeltételeit határozták meg.

Arról is döntés született, hogy pályázatot nyújtanak be a Balatoni Ifjúsági Központ és Alkotóház, valamint a Pető-ház norvég pénzügyi alapból történő megsegítésére. Két egyedi lakásüggyel kapcsolatos döntés után sürgősséggel határoztak a belvárosi kerékpárút hálózat kialakításának tervezési költségéről, amelyet a pályázati céltartalékból különítenek el. Zárt ülésen döntöttek fenntartói képviselő delegálásáról az Egry-iskolában működő iskolaszékbe.

vissza az elejére


Alkotókör tárlata

„Nekünk Te vagy a Tiszta Forrás!” Ezzel a kijelentéssel köszönte meg Andorkó Béláné a Nemesbüki Kézimunka Szakkör egyik szakmai irányítója Vértesaljai Antalné alkotóköri vezetőnek azt a segítséget, melynek révén, augusztus derekán a Hévízi Múzeumban kiállítást nyitottak az elmúlt esztendőben készült legsikerültebb munkákból.

A Hévíz melletti község orvosi rendelőjének várótermében rendszeresen találkozó lányoknak-asszonyoknak ezúttal a békét, harmóniát sugárzó munkadarabjai: kis- és nagy terítői, kötényei, futói, és több funkciós lakásdíszei kerültek ízléses elrendezésben a paravánokra. A kiállításon a magyar népművészet motívumkincseinek legjavából látott ízelítőt a tárlatlátogató közönség.

vissza az elejére


Tanévnyitó az egyetemen

Szeptember 8-án a Festetics úti tanügyi épületben tartotta tanévnyitó ünnepi ülését a Pannon Egyetem Georgikon Kari Tanácsa. Az intézménybe újonnan felvételt nyert ifjú hallgatók esküt tettek, a pályára készülők előtti példamutatás szimbólumaként pedig az ötven és hatvan esztendeje az egyetemen végzett félszáznál több szakember vehette át jubileumi, arany és gyémánt díszoklevelét. A „Jó tanuló, jó sportoló” díjat idén Baranya Zsolt gazdasági agrármérnök szakos hallgató kapta.

Az EU-tagállamaiban is versenyképesnek számító diploma megszerzéséért folytatott több éves tanulás küzdelmeiről dr. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora beszélt. Dióssy László a KVM-szakállamtitkára egykori egyetemi emlékeit felidézve utalt arra: a megszerzett tudást senki nem veheti el a hallgatóktól.

A 368 elsős hallgatói eskütétele után dr. Dublecz Károly dékán a tanévvel összefüggő nehézségeket sem eltitkolva jelezte: az új kihívásoknak való folyamatos megfelelés lesz az egyik legfontosabb feladata, mind az oktatóknak, mind a hét felsőfokú szakon és a kilenc alapszintű képzésen résztvevő hallgatóknak. Az egyetem vezetése a minőségfejlesztés jegyében igyekszik javítani a gyakorlati képzések színvonalán is. Ruzsics Ferenc polgármester az elsőéveseket ünnepélyesen fogadta Keszthely polgáraivá.

vissza az elejére


AZ EGÉSZSÉGES ÉLETÉRT ÉS A KÖRNYEZET VÉDELMÉÉRT

Életerő nap Keszthelyen

A keszthelyi EGYM Vital Center Kft. harmadik alkalommal rendezi meg az életerő napot. Idén október 13-án, egy szombati napon kerül sor az immár hagyományosnak mondható rendezvényre. Erről beszélgettünk a cég igazgatóhelyettesével, Molnár Tiborral.

– Mi az életerő nap célja?
– Rendezvényünk elsődleges célja az egészség és a környezet védelmével kapcsolatos ismeretterjesztés. Emellett, mint helyi vállalkozás, szeretnénk erősíteni a kapcsolatot Keszthely és vonzáskörzete lakosságával, oktatási intézményeivel, vállalkozóival, valamint szakmai és civil szervezeteivel.

– Hol lesz idén az életerő nap helyszíne?
– Hagyományainkhoz híven ezúttal is cégünk multifunkcionális központja, a Vital Forum ad otthont a rendezvénynek. A jellegzetes, tornyos épület a Csapás útról, tehát a 71-es elkerülő útról nyíló Lippay Gáspár utcában található. Legkönnyebben a Tesco áruház felőli kapun át közelíthető meg.

– Milyen programokkal várják az érdeklődőket?
– Látogatóink reggel 9 órától délután 5-ig előadásokon vehetnek részt, melyek témái vázlatosan a következőek: az egészséges életmód és az ezzel szorosan összefüggő táplálkozás – ezen belül is a mikrotápanyagok –, a víz minőségének jelentősége, az allergia elleni védekezés, valamint a szépség– és egészségápolás természetes módszerei.

Előadóink közül hadd említsem meg prof. dr. Török Szilveszter biokémikust, a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Egyesületének elnökét, aki egyben az Életerő Nap fővédnöke is. Az előadások mellett – szerény térítés ellenében – orvosok, természetgyógyászok és egészségügyi szakdolgozók által végzett állapotfelméréseket és kisebb kezeléseket kínálunk. A rendezvény teljes ideje alatt teaház és büfé működik, a gyerekeket pedig kézműves műhely és játszóház várja.

– A tudományos ismeretterjesztés mellett azért az eladás sem mellékes...
– Természetesen, mivel kereskedelmi cég vagyunk, nem mondhatunk le az értékesítésről ez alkalommal sem. Az Életerő Nap során kedvezményes áron vásárolható meg számos általunk forgalmazott termék, kipróbálási lehetőséggel és szaktanácsadással segítve látogatóink döntését. Kiváló minőségű természetes étrendkiegészítőink, környezetbarát tisztítószereink, kozmetikumaink, teáink, vízkezelő berendezéseink, valamint a rendezvény témájával egybevágó könyvek és egyéb kiadványok alkotják majd a kínálatunkat.

– A várható kereskedelmi hasznon túl miért vállalkozik egy magáncég egy ilyen jellegű rendezvény lebonyolítására?
– „Másért vállalkozóként”, azaz a társadalomért és az élő környezetért felelősséget vállaló cégként határozzuk meg önmagunkat. Ez – bármilyen naivan és utópisztikusan hangozhat is egyeseknek – azt jelenti, hogy a megtermelt profit nem cél, hanem eszköz számunkra: eszköz ahhoz, hogy javítsuk az emberi élet minőségét és a környezet állapotát.

Keszthely város felelős polgáraiként szeretnénk megosztani az egészséges életmód és a környezettudatosság témakörében lassan másfél évtizede gyűjtött ismereteinket és tapasztalatainkat minden kedves érdeklődővel.

– Miről szólnak ezek az ismeretek?
– Praktikus tanácsok, egyfajta túlélési technikák, melyek segítenek egészségesebben és az élő környezet minél kisebb terhelésével élni, valamint helyreállítani a harmóniát ebben a megbomlott egyensúlyú világban. Tulajdonképpen arról szólnak, hogy hogyan legyen tiszta vizünk, hogyan táplálkozzunk egészségesebben, és hogy ne mérgezzük feleslegesen környezetünket és lelkünket.

– Hisz abban, hogy missziójuk – mert én annak tekintem, amit csinálnak – sikeres lehet?
– Természetesen igen. Ha csak az egyének, családok és kisközösségek szintjén megindul egyfajta változás és tudatosság, már megéri dolgoznunk. Örömmel tölt el, hogy ennek nap mint nap egyre több apró, de fontos jelét látom.
(x)

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu