Cserszegtomaji fejlesztések

Vidám szüret Zalaszántón

Idegenforgalmi tapasztalatok

A templom legyen az egyházé


ÖSSZEFOGÁSSAL

Cserszegtomaji fejlesztések

Az óvoda félszáz kisgyermek komfortját javítja.A közel két évtizede épült és akkor mindössze egy csoportot foglalkoztató cserszegtomaji óvoda mostanra kinőtte a kereteit. A helyi képviselő-testület két évvel ezelőtt határozott arról, hogy bővíti és felújítja a település központjában található, az általános iskolával szomszédos gyermekkertjét. A minden ízében modernizált gyermekintézményt már szeptembertől birtokba vehették az apróságok, de egy hangulatos kulturális program keretében tartott avatási ceremóniára csak október közepén kerítettek sort a falu vezetői.

Avatóbeszédében Gyuk János polgármester elmondta: a fenntartó önkormányzat mintegy ötvenmillió forintot fordított a májusban kezdett beruházás finanszírozására, a csoport- és orvosi szobák rendbe tételére, a vizesblokkok megújítására, egy új étkező kiépítésére, személyzeti öltözők, fejlesztő helyiségek kialakítására. A két csoportba osztott félszáz óvodásnak sikerült lényegesen komfortosabb játék- és életteret biztosítani.

A saját erő mellé 35 millió forintos bankhitelt is felvettek, mert nem akadt olyan pályázati kiírás, amelyik a falut érdemben segítette volna. A kivitelezők határidőre elvégezték az óvoda és iskola bővítésével együtt járó építési feladatokat is. Az iskolai tetőtérben a pedagógusok számára nyílt meg új, 200 négyzetméter nagyságú, barátságos környezetű térrész. A tanári szobákon kívül itt kapott helyet a községi könyvtár, illetve az iskolai bibliotéka.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntőjében egyebek között arról beszélt, hogy míg a gyermeklétszám fogyása miatt a honi oktatási intézmények egyre-másra bezárnak, addig a községben sikerült megfordítani a tendenciát, és pályázat nélkül is megvalósították a fejlesztést. A térség képviselője hitet tett amellett, hogy a jövőben össze kell fogni a régió településeinek, ha olyan pályázati segítséggel megvalósítani kívánt beruházást álmodnak meg, amely nem csupán konkrétan az adott településen élők lehetőségeit bővíti.

vissza az elejére


Vidám szüret Zalaszántón

Zalaszántón, a Keszthelytől és Sümegtől is egyenlő távolságra lévő, mintegy ezer lakosú községben október első hétvégéjén tartották meg a hagyományos szüreti ünnepséget, amely a szervezésért felelős Szabó Zsolt Szilveszter szerint, a falu lakóinak legalább a felét megmozgatta.

A vidám és hangos szüreti felvonulás a Rózsakert utca sarkától indult, a jókedvről a fogatokon, szekereken, kistraktorokon helyet foglalók gondoskodtak.

A fellépők – köztük a vindornyaszőlősi asszonykórus, a Tátorján zenekar, Fábián György hévízi harmonikás, és az erdélyi partnertelepülés: Szék városka néptáncosai – a falu négy településrészén is röviden bemutatták zenés-táncos műsorukat. A fő helyszín ezúttal is a Vásártér és környéke volt. A menetet Farkas Lajos polgármester és felesége, mint bíró és bíróné vezette, és a borkínálgató asszonyságok mellett főszerep jutott Sulyok Béla kisbírónak is.

vissza az elejére


KESZTHELYI TURISZTIKAI MŰHELY

Idegenforgalmi tapasztalatok

A helyi idegenforgalomban közvetlenül és közvetetten érintett szereplők és döntéshozók részvételével, a közelmúltban a városháza dísztermében tartotta soros összejövetelét a Keszthelyi Turisztikai Műhely. Vitaindítójában Vargáné Várkonyi Erzsébet, a képviselő-testület turizmus bizottságának elnöke beszámolt a szezon tapasztalatairól.

A polgármesteri hivatal közgazdasági osztályának kimutatása szerint tavaly, az első nyolc hónapban 127.647 vendégéjszakát regisztráltak, az idegenforgalmi adóbevétel (IFA) ezen időszakban túllépte a 44 millió forintot. A 2007-es esztendő turisztikai szezonja az előző évinél is jobban alakult. Kimozdult végre a holtpontról, és várhatóan IFA tekintetében sem lesz elmaradás a tervezetthez képest.

Gerencsérné Szabó Zsuzsa, a Hotel Helikon igazgatójaként büszkélkedett a júliusi 87%-os, illetve az augusztusi 93%-os foglaltsági mutatókkal. Mint elmondta, megállt a német vendégek számának megtorpanása, s a versenyképes árakkal sikerült a piacon maradni. Örvendetes az is, hogy a magyar vendégek már nem csak egy-két napos hétvégi alvásra, hanem valódi üdülésre jönnek. A hotel a téli veszteségeit kikerülendő, a tulajdonosi döntés értelmében, decemberben részlegesen, majd 2008. első negyedévében teljesen bezár.

Zámbóné Hajdu Andrea a Tourinform vezetőjeként dicsérte a szezont, de szerinte a programokat illetően a város még mindig nem kellően felkészült. A zenepaviloni és a sétálóutcai koncertek rendre megteltek, de júniusban és szeptemberben nem igen volt mit kiajánlani a vendégeknek. A családosok pedig hiányolták a játszóházakat és egyéb gyermekprogramokat.

A bezárt belvárosi üzletek lehangoló látványa mellett a mozi és a valódi „hungarikumnak” számító ajándéktárgyak hiánya is gyöngíti a turizmus helyi pozícióit. A Balaton vízminőségére nem érkezett panasz, és a Keszthely-kártyára is egyre nagyobb igény mutatkozott. A féláron kínált heti strandbérlet pedig egyértelmű sikert hozott.

vissza az elejére


A templom legyen az egyházé

Október 16-án a pethőhenyei Fidesz csoport vezetői sajtótájékoztató keretében szólították fel Deák István polgármestert, aki egyben a Szent István Király Templomért Alapítvány kuratóriumának is az elnöke, hogy adja át a templomot az egyháznak.

A millennium évében példás összefogással épült pethőhenyei Szent István Király templom évek óta indulatokat szít a településen, melynek oka, hogy az alapítvány elnöke húzza-halassza a templom egyháznak való átadását. Őry Gábor, a helyi Fidesz csoport elnöke elmondta, a polgári kormány támogatásából, a hívek adományából, önkéntes munkájából épített templom valaha az összefogás jelképe volt, mára azonban a bizalmatlanságé és a viszálykodásé. Ideje már, hogy a templomnak méltó és gondos gazdája legyen, és ez csakis akkor valósulhat meg, ha a katolikus egyház lesz a tulajdonosa.

Horváthné Gyuk Mariann, a Fidesz csoport alelnöke, önkormányzati képviselő hozzátette: Nem azért akartak a pethőhenyeiek templomot építeni, hogy aztán az önkormányzati rendezvények helyszíneként, hangversenyteremként funkcionáljon. A templom a hitünk gyakorlására épült, elsősorban az egyházi élet színtere kell, hogy legyen. Nem engedhetik, hogy egy alapítvány elnöke a templom átadásáért cserébe feltételeket szabjon, alkudozzon, békétlenséget szítson. Pethőhenyének nyugalomra van szüksége, és nyugalomra van szüksége köztiszteletben álló plébánosnak, Sömenek Istvánnak is, hogy békében megtarthassa szentmiséit, valamint szervezhesse a falu egyházi életét.

vissza az elejére


Segíteni a gyógyulást

A program idén is sok érdeklődőt vonzott.Főorvos, biokémikus, fül-orr-gégész szakorvos mellett természetgyógyász, vízkutató, szaponin-kutató, homeopata, életmód-tanácsadó is előadó vendége volt az immár harmadik alkalommal megrendezett Keszthelyi Életerő Napnak, amelyet a szervezők nevében Mázlóné Rieger Klára, az EGYM Vital Center ügyvezető igazgatója nyitott meg október közepén.

Az igazgatónő elmondta, szerettek volna ezúttal is koncentráltan, egy témáról minél többet elmondani. A nagyközönség számára a jövőben nem csupán egy alkalmat szeretnének kínálni, amikor az egészségmegőrzés kerül célkeresztbe. A témákat igyekeznek majd ciklikusan bővíteni.

Az egészségmegőrzésben szeretnék az egyén felelősségére felhívni a figyelmet. A rendezvény pozitív üzenetét erősítendő fogalmazódott meg az, hogy ha nincs életerő, akkor nincs életkedv. Az életerőt pedig mindenkor aktivizálnunk kell!

A Vital Fórum jellegzetes épületegyüttesében sok érdeklődő hallgatta meg a nyitóünnepségen felszólaló prof. dr. Török Szilveszter biokémikust, a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Egyesületének elnökét, aki később a víz gyógyító erejéről tartott előadást.

A víz rejtett bölcsessége és a vízenergetizálás mellett napirendre kerültek csodálatos egészségvédő növényi anyagok, hiteles étrend kiegészítő termékek, a „Válóczi-módszer” és a dohányzásról leszoktató kezelés is. Kiegészítő programként az érdeklődők felkereshet- tek életmód tanácsadót, aura fotóst, állapot- illetve biorezonancia felmérő szakembert.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu