Miért nincs közvilágítás?

Humorba csomagoltan

Népmese-nap és a többi

Rendőrségi felhívás

Megalakult


ÖNÖK KÉRDEZTÉK

Miért nincs közvilágítás?

A közelmúltban több Keszthelyen élő olvasónk kereste meg a szerkesztőségünket azzal, hogy sokszor akár hetekig sincs utcai közvilágítás; a hibákat hiába jelentik be, több napon keresztül sem történik semmi. Az Ady Endre utca középső részén élő lakókat, és a Csók István utcában élőket is zavarja a hosszabb-rövidebb ideig tartó, az utóbbi időben egyre gyakrabban előforduló közvilágítási üzemszünet.

A bejelentéstől számítva mennyi idő alatt kell kijavítani a közterületeken lévő lámpaoszlopok hibáit? Hova, kinek kell bejelenteni azt, ha az utcán nincs világítás? Az e-mailes, illetve telefonos üzenetrögzítőre történt bejelentésre az áramszolgáltató munkatársai állítólag nem reagáltak, miért? A kérdéscsokor megválaszolására az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. sajtószolgálatát kértük fel.

Annak ellenére, hogy az évek óta zajló, tervszerű hálózati fejlesztések üzembiztosabbá teszik a villamosenergia-szolgáltatást, sajnos előfordulnak meghibásodások. Keszthelyen az Ady Endre utcában és a Csók István utcában keletkezett meghibásodásokat munkatársaink minden esetben az előírt határidőn belül, de jellemzően ennél gyorsabban, már 24 órán belül kijavították. Az érintett területeken e hónapban sorcserét végeznek, mely során az összes lámpatestben kicserélik a fényforrásokat, elősegítve ezzel a közvilágítás zavartalan működését. A meghibásodott közvilágítás javításának határidejét, a közvilágításról szóló rendelet határozza meg.

A meghibásodott (nem működő) közvilágítást az áramszolgáltató köteles mielőbb, de legkésőbb a saját hibafelderítésétől, vagy hatósági, illetőleg harmadik fél (pl. lakosság) részéről történő bejelentéstől számított 48 órán belül: kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, valamint a közlekedési hatóság és az áramszolgáltató által közösen kijelölt nagy forgalmú csomópontokon fellépő hiba esetén kijavítani.

Országos közutak átkelési szakaszain fellépő egyedi hiba, valamint bárhol fellépő csoportos hiba (egymás melletti három, vagy több lámpahely hibája) esetén, nyolc napon belül, egyéb helyen fellépő hiba esetén, 14 napon belül, illetőleg a jegyzővel egyeztetett községlátogatások alkalmával kell kijavítani, és üzemképessé tenni a rossz rendszert.

Ha nagyobb üzemzavar jellegű meghibásodás (pl. földkábel hiba) miatt e meghatározott határidők nem tarthatóak, úgy az áramszolgáltató ezt köteles közölni a jegyzővel, valamint a közút kezelőjével és az illetékes közlekedésbiztonsági szervekkel.

A műszaki hibák bejelentésére a nap 24 órájában ingyenesen hívható a 06-80/20-50-20-as telefonszám szolgál, amely mind vezetékes, mind mobiltelefonról elérhető. Bejelentés elektronikus úton is tehető a www.eon-hungaria.com honlap elektronikus ügyfélszolgálatán a Hibabejelentés menüpont segítségével.

Tisztelt Olvasó! Szerkesszük együtt az újságot! Kérdezzenek! Közérdeklődésre számot tartó kérdésükre szívesen keresünk választ, és felvetéseikkel megkeressük az érintetteket.

Írjanak, hívjanak bennünket! E-mail címeink: caspress@t-online.hu, info@zalamedia.hu, pvadas@gmail.com. Telefonos elérhetőségeink: 83/511-046, 83/511-047, 92/599-353. Keszthelyi Szerkesztőségünkben a Kastély utca 5. szám alatt Szabóné Molnár Zsuzsanna személyesen is várja Önöket.

vissza az elejére


HÉVÍZI IRODALMI NAPOK

Humorba csomagoltan

A Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság idén is megrendezte a Hévízi Irodalmi Napok programsorozatát, melynek központi témáját a humor, a nevetés és a nevettetés szolgáltatta. A kortárs magyar irodalomban és a művészetekben is szereplő humor témáját sikerült jócskán körüljárni a kétnapos tanulmányi napok alkalmával.

A mindenkor nagy sajtóvisszhangnak örvendő rendezvényt ezúttal is a helyi önkormányzat és a reumakórház kht. nagyvonalú anyagi szerepvállalásával sikerült megtartani. A jobbára tréfás hangütésű előadások napirendjén szerepelt: az anekdota, a vicc, az abszurd, a groteszk, a posztmodern és a népi humor is. A humor nem tud megoldani társadalmi problémákat, nem képes a gyógyításra sem – mondta elnöki megnyitójában dr. Horváth Béla fogszakorvos – de minden baj, egészségügyi probléma enyhítésére kiválóan alkalmas.

A vidám lelkülettel élő mosolygó ember pedig még drága pirulák szedésére sem kényszerül. Az alapító és örökös elnök: néhai Major Zala Lajos hévízi házánál fáklyás felvonulással megemlékezők körében elszavalt költeményét a kórház dísztermében tartott nyitóünnepségen is elszavalta Glück Csaba. A megszelídített elmúlás és szemberöhögött halál jegyében idézett gondolatok után Vértes Árpád polgármester immár 12. alkalommal köszöntötte a résztvevőket.

A város vezetője idézett a Csokonai Társaság alapítójának olykor szarkasztikusan kemény „humorzsákjából” is. Dr. Hegedűs Lajos, a házigazda intézmény főigazgatói minőségében először köszöntötte az irodalom barátait. Mint mondta, a kórház a test gyógyításán túl a lélek gyógyítására is gondot fordít. Ennek jegyében rendszeresen szerveznek zenei és irodalmi esteket, és ehhez kapcsoltan örömmel támogatják a programot.

A Lilla-díjért folytatott írói küzdelemben, Zalán Tibor versenykiíró útmutatását követve a benevezetteknek egy sírverset kellett fabrikálniuk egy szabadon választott, élő személyről, vagy személyekről a: gömbölyded, rókajárat, ablakszem és a kék-templom szavak felhasználásával. A zsűri a legfrappánsabbnak, a Lilla-díjra legérdemesebbnek Balogh Robert író költemény-remekeit találta, melyeket a szerző Nagy Pálhoz, Péntek Imréhez és Zalán Tiborhoz címzett.

Különdíjban részesítette a zsűri Halász Gábor fiatal egyetemistát. A Csokonai-díjat idén Kardos Gy. József nyugalmazott magyar-történelem szakos tanár vehette át a Festetics-kastélyban tartott ünnepi ceremónián, aki előző nap Arany János humorral, komikummal és szatírával átszőtt műveit elemezte előadásában. A szervezők, idén is sort kerítettek az irodalmi társaság éves közgyűlésének megszervezésére.

vissza az elejére


KESZTHELYI GYERMEKKÖNYVTÁR

Népmese-nap és a többi

Az olvasás iránti igény felkeltése és a könyvtár használatának elősegítése, a szolgáltatások sokszínűségének bemutatása céljával többféle rendezvénynek is helyszíne volt a közelmúltban a Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára, ahol immár harmadik alkalommal került megrendezésre a népmese napja Benedek Elek tiszteletére.

A többnyire alsó tagozatos keszthelyi diákok egy mesemondó délutánon az európai népek mesekincséből választhattak. A rendezvényt Petánovics Katalin néprajzkutató nyitotta és zárta egy-egy szívhez szóló mesés történettel. Minden résztvevő jutalomban részesült: emléklapot és könyvet vehettek át a mesefelolvasók, az önálló előadással készülőknek pedig zsákbamacska ajándék is járt.

Az élő mesélés semmivel nem pótolható varázsát kínáló rendezvény mellett nemrégiben tartották az Országos Könyvtári Napokat, amelyhez a gyermekkönyvtár is csatlakozott. Meghívták Bosnyák Viktória írónőt, aki korábbi és készülő könyveiről is mesélt az érdeklődő gyerekeknek. Első munkájából egy iskola amatőr filmet is forgatott, melyet ezúttal a keszthelyi gyerekek is megtekinthettek.

Dr. Nagyné Czibor Éva védőnő vezetésével került sor a Kismama Klub kihelyezett előadására, melynek témája a babák szellemi és mozgásfejlődése volt. Az ügyes kezű olvasók a könyvtárban rendezett kézműves foglalkozásokon őszi témájú képeket készíthettek. Ezen alkotásokból kiállítás nyílt a gyermekkönyvtár előterében. A Könyves Vasárnapon a programok ideje alatt sok érdeklődő oldotta meg a gyermekkönyvtári totót, melyért a legügyesebbeket szintén jutalomban részesítették.

vissza az elejére


Rendőrségi felhívás

A Veszprémi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást folytat Lohn László 59 éves, veszprémi lakos eltűnése ügyében. Nevezett személy 2007. augusztus 13-án 16 óra körüli időben a Sümegi Kórház Belgyógyászati Osztályáról ismeretlen helyre távozott, azóta életjelt nem adott magáról.

Lohn László személyleírása: kb. 180 cm magas, átlagos testalkatú, őszülő ritkás rövid hajú, sötét barna szemű.
Eltűnésekor sötét színű pólót, világoskék inget, sötétszürke melegítő alsót és felsőt, valamint fehér papucsot viselt. Járóbot és reklámtáska volt nála.
Aki információval rendelkezik tartózkodási helyéről, esetleg felismerni vélné a képen látható Lohn Lászlót, vagy vele kapcsolatosan bármilyen adattal szolgálhat, úgy kérjük a legközelebbi rendőrségi ügyeletet értesíteni a 107, vagy a 112-es segélyhívószámon.

vissza az elejére


Megalakult

Október derekán hivatalosan is megalakult a Keszthely és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás, amelyhez 16 település csatlakozott. A társuláshoz tartozók tisztújítást tartottak, ahol Ruzsics Ferencet elnökké, Vincze Tibor zalaapáti polgármestert alelnökké nevezték ki. Összeállt a tanács pénzügyi bizottsága. A grémiumot Berkenyés István elnökként irányítja, Farkas Lajos és Gál Lajos pedig tagként segítik a munkát.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu