Gilvánfaiak Hévízen

A moziról nem tárgyaltak

Útrekonstrukciók

A Rákóczi Szövetségről


Gilvánfaiak Hévízen

Hévíz, mint a honi adóbevételek alapján felállított rangsor leggazdagabbika a közelmúltban felajánlotta, hogy a Baranya megyei Gilvánfa, mint a legszegényebbnek kikiáltott hazai település összes lakóját vendégül látja az Európa-hírű fürdővárosban.

Az egynapos kirándulás 134 ezer forintba kerülő buszköltségét a meghívottaknak kellett állni, így november második péntekén csak ötvenegy „kiválasztott” tudott eljönni a Pécstől közel 40 kilométerre fekvő, 422 lakost számláló faluból.

A község 98 százaléka roma származású, és csaknem ugyanilyen százalékos a munkanélküliségi mutató is. A nyomor ellen küzdők közül többen életükben először hagyták el a község határát jelző táblát. A meghívás ugyan a falu problémáit nem oldotta meg, de Vértes Árpád hévízi polgármester nemes felajánlása sokak közérzetén és egészségi állapotán segített.

A városházán kultúrműsor, tízórai és ebéd fogadta a Bogdán János polgármester vezetésével 150 kilométerről érkezetteket, akik később az Aquamarinban fürdőztek, illetve várost néztek. Eljutottak a múzeumba, részt vettek egy filmvetítésen, és persze a „gazdagságot hozó” Tófürdőt is megtekintették. A Hévízi Teréz Anya Szociális Gondozási Központ 57 idős lakója összesen 57 ezer forintot gyűjtött össze a gilvánfai gyermekek karácsonyi ajándékára.

vissza az elejére


TESTÜLETI DÖNTÉSEK

A moziról nem tárgyaltak

A keszthelyi képviselő-testület legutóbbi ülésén a mozi épületének hasznosításával kapcsolatos előterjesztés nem került napirendre, így is mintegy 25 napirendről tárgyaltak a keszthelyi képviselők.

A képviselő-testület jóváhagyta a jövő évi turisztikai szezonra való felkészülés intézkedési tervét, amely kitér többek között a város arculatának egységesítésére, a honlapok hatékony marketingeszközzé tételére, invitatív és tájékoztató kiadványok készítésére, kulturális és egyéb rendezvények szervezésére és a nemzetközi kapcsolatok ápolására. A terv meghatározza a minőségi turizmus érdekében kiemelten fontos feladatokat a közlekedés, egészségügy, valamint a közrend, közbiztonság területén. Elfogadták a képviselők a Városi Kórház rekonstrukció III. ütemének állásáról szóló tájékoztatót. Az összesen 960 millió forintos beruházás 816 millió forint címzett pályázati támogatással valósulhat meg.

Dr. Radics Sándor főigazgató az eredeti költségelőirányzaton belül maradva, az eredeti tervek módosítását tartotta szükségesnek a gazdaságosabb működtetés érdekében. A szakági és kiviteli tervek átdolgozása jelenleg is folyik. A újonnan felépült „D” épület új befejezési részhatárideje: november 30-a lett. Kisebb módosításokkal elfogadták a 2008. évi belső ellenőrzési munkatervet és a 2007. III. negyedévi belső ellenőrzés beszámolóját.

Döntöttek a képviselők a Csány-Szendrey ÁMK, a Goldmark Károly Művelődési Központ és a Keszthelyi VSZK integrálásáról az Alsófokú Oktatási Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetéhez, melynek elnevezése jövő év január elsejétől „GESZ Keszthely” névre módosul. Külön határozatban kérték fel a polgármestert, hogy kezdeményezze a Goldmark Művelődési Központ gazdasági és feladat ellátási átvilágítását.

Jóváhagyták a Keszthely-Hévíz Kistérségi Többcélú Társulás társulási megállapodásának módosítását. A többi érintett önkormányzat testületi döntését követően a 16 települést tömörítő társulás új elnevezése Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás lesz. A keszthelyi önkormányzat pályázatot nyújt be a tűzoltóság szerállományának korszerűsítésére, 68.5 millió forint összértékben.

Döntöttek húsz százalékos önrész biztosításáról az idénre szóló pályázati céltartalék terhére. A tűzoltóság a pályázati pénzből egy vízszállító gépjármű, harminc védősisak, védőruha és védőcsizma beszerzését tervezi. Pályázati önrész biztosításáról határoztak a Nyári Bűnmegelőzési Iroda jövő évi működtetési költségeihez benyújtott pályázattal kapcsolatban is. Hatályon kívül helyezték azt a 2003-ban hozott határozatot, amely a szabadtéri színpad eladásáról rendelkezett.

A vételi szándékát korábban bejelentő cég beépítési elképzeléseit az Örökségvédelmi Hivatal szakhatóságként nem támogatta, ezért a tervezett adásvételi szerződés nem jött létre. Zárt ülésen döntöttek a VSZK igazgatói állására benyújtott pályázat elbírálásáról, és megszavazták Fisli István eddigi igazgatóhelyettes igazgatói kinevezését. Szintén zárt ülésen határoztak a Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Kft. ügyvezető igazgatói beosztásával kapcsolatos pályázat kiírásáról. Jövő év március végéig, az eddigi ügyvezetőnek: Végh Szilárdnak szavaztak bizalmat.

vissza az elejére


RÖVIDESEN ELKÉSZÜLNEK

Útrekonstrukciók

Október közepén kezdődött és várhatóan november 20-ára elkészül majd Hévízen az a járda - és útrekonstrukció, amelynek összberuházási értéke a húszmillió forintot is elkerüli. Az útburkolat korszerűsítés keretében teljes hosszában megújul a József Attila utca, illetve a Honvéd utcának az a lejtős szakasza, amelyik a József Attila és Kossuth utca közé ékelődik. A munkák kivitelezésére a helyi önkormányzat egy közbeszerzési pályázat nyerteseként a Horváth-ép. Kft.-t bízta meg.

Mint közismert, Hévíz is sikeresen pályázott a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács útrekonstrukciós pályázatán, amelyhez kapcsolódva egyszerre két közterületi utcaszakasz is megújul. A kiírás értelmében Hévíz a pályázati alapból hétmillió forintot költhet útburkolat megújítására.

Az ötven százalékos pályázati támogatással megvalósuló rekonstrukció mellett a helyi önkormányzat saját forrásból két járdaszakaszt is felújít. A fürdővárosban eddig lerakott díszburkolatú, elemes járda épül ki hamarosan a Honvéd utcának a Kossuth Lajos és József Attila utcák között lehatárolt északi felén; valamint a József Attila utca mindkét oldalán: a Honvéd és a Széchenyi utcák között.

A képviselő-testület döntésében közrejátszott az itt található intézmények (orvosi rendelő, Teréz Anya Gondozási Központ) balesetmentes megközelítésének biztosítása. Mintegy hatszáz méter hosszban kapnak új, a jelenleginél nagyobb kopásállóságú aszfaltburkolatot a város központi utcaszakaszai, és 465 méter hosszban kiépül egy dekoratív, szürke térburkolattal fedett járdaszakasz is a gyógyturisták és helyben lakók örömére.

vissza az elejére


A Rákóczi Szövetségről

Vozár Péterné, a húsz fővel éppen négy éve alakult Rákóczi Szövetség Keszthely és Térsége Helyi Szervezet vezetője tájékoztatta lapunkat a civil szervezet munkájáról. Az elmúlt négy évben nemcsak a taglétszám gyarapodott majdnem duplájára. II. Rákóczi Ferenc emlékének ápolása és a rengeteg program szervezése mellett sikerült a határon túli magyarokkal való kapcsolattartást is kiszélesíteni.

Szeretnének a térség életében még erőteljesebben megjelenni, ezért rendszeresen részt vesznek városi és környékbeli megemlékezéseken. A múlt év tavaszán a térség vezetői és civiljei számára egy nyugat-balatoni kerékpártúrát szerveztek Balatongyörökre, azzal a céllal, hogy ott együtt emlékezhessenek meg a fejedelem születésnapjáról.

Tavaly októberben részt vehettek az Országos Szövetség által a Műegyetemen és a Bem-szobor mellett rendezett nagyszabású október 23-ai ünnepségsorozaton. „Honfoglaló Keszthelyen” címmel városismereti társasjátékot szerveztek, a „Nagy Könyv” játék alkalmából pedig felolvasó délutánt. Még márciusban a helyi Vajda János Gimnázium tanulói az Országos Szövetség szervezésében és anyagi támogatásával a Felvidékre utazhattak, hogy együtt ünnepelhessék március 15-ét az ottani diákokkal.

Az elmúlt években vetélkedőt szerveztek a térség ifjúsága számára II. Rákóczi Ferenc életútjáról és a szabadságharcról, Balassi Bálintról és a török elleni harcról, szabadságküzdelmeinkről és a hazaszeretetről. „Példaképeink” címmel a térség oktatási intézményeiben tanuló diákok számára, öt kategóriában, idén már ötödik alkalommal írják ki a rajz- és történelmi vetélkedőjüket. Az óvodásoknak egy Szent Erzsébetről szóló, az alsó tagozatosoknak Szent Erzsébetről, vagy a pozsonyi csatával kapcsolatos mondaillusztráció, felső tagozatosok részére

szintén az idei évfordulókhoz kötődően Szent Erzsébetről, Árpád vezérről, Batthyányról és Kodály Zoltánról szóló feladatlap kidolgozása lesz a feladat. A középiskolásoknak ezen évfordulókkal kapcsolatos feladatokat kell megoldani. A határon túli magyarok részére immár negyedszer írnak ki pályázatot, melyben a lakóhelyük magyar vonatkozású emlékeiről várnak leírásokat.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu