Ünnepi megemlékezés

Mikor lesznek digitális tv-adások?

50 éves a takarékszövetkezet


EMLÉKJELVÉNYT KAPTAK

Ünnepi megemlékezés

Az '56-os Szövetség Keszthelyi szervezete az 51 évvel ezelőtt zajlott magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartott a Balaton Színház Básti-termében november elején, ahol Piff József, az '56-os Szövetség megyei elnöke emlékérmeket adott át a keszthelyi szervezet egyik alapító tagjának, illetve az '56-os keszthelyi események aktív résztvevőinek.

– 51 évvel ezelőtt, november harmadikán Magyarország nagy része – Keszthelyt is beleértve – még szabad volt, független, semleges ország voltunk, de már gyülekeztek a forradalom viharfelhői, mert a szovjet haderők különböző alakulatai bevetési parancsra vártak. Ez a nap talán a legalkalmasabb az október 23-áról való megemlékezésre – kezdte ünnepi beszédét a keszthelyi elnökség nevében: Szabó Imre, aki egy Szabó László Dezső által írt vers felolvasásával idézte vissza a régmúlt idők fővárosi történéseit.

Az idei, keszthelyi ünnepi megemlékezésen – Szabó Imre szerint – nem esett szó arról, hogy mi is történt itt, Keszthelyen, 1956. október 23-án, ezért ő lapunk tavaly megjelent számát idézve, néhány jellemző momentumát emelte ki a helyi eseményeknek. Szabó Imre szerint, az igazi, hiteles keszthelyi '56-osok részt vesznek ugyan egy-egy ünnepi megemlékezésen, de azt csak kevesen tudják, mit is tettek ők valójában. Ezért is fontos földeríteni azon, még élő személyeket, akik kiérdemlik az utókor tiszteletét és elismerését.

Az ünnepi emlékjelvény arany fokozatát Balázs Lajos kapta, aki 1956-ban, mint a Városgazdálkodási Vállalat dolgozója, tagja volt a keszthelyi Városi Forradalmi Tanács Végrehajtó Bizottságának. Aktív résztvevője volt a Festetics-kastélyban megalakult Nemzetőrségnek is.

Arany fokozatú elismerésben részesítették az ünnepségen Vidos Aladárt, aki alapító tagja az '56-os Szövetség Keszthelyi Szervezetének, később egy ideig az elnöki tisztséget is betöltötte.
A díszes, bronz fokozatú emlékjelvényt Szekeres Zuárd vette át, aki munkástanácsi küldöttként tagja volt a keszthelyi Városi Forradalmi Tanácsnak.

vissza az elejére


ÖNÖK KÉRDEZTÉK

Mikor lesznek digitális tv-adások?

Hatos László keszthelyi olvasónk nemrégiben egy levelet juttatott el szerkesztőségünkbe a digitális tv-adások térségben történő bevezetésének időpontjáról tudakolózva. Mint leírta, a budapesti és Kab-hegyi tv-adók kísérleti jelleggel már sugároznak digitális adásokat. Olvasónk arról érdeklődött, hogy mikor lesz alkalmas a nagykanizsai tv-adó a digitális adások sugárzására, illetve azt kérdezte, milyen ütemterv szerint állítják sorrendbe az adókat az analógról digitális vételre történő átálláskor. A mikor? kérdés megválaszolására, Tóth Andrást, az Antenna Hungária (AH) sajtószóvivőjét kértük fel.

Az AH 1999. július 9-én megkezdte az első hazai digitális földfelszíni kísérleti adást, 2004 óta pedig üzemszerűen működteti digitális földfelszíni rendszerét Budapest és Kab-hegy környékén.
Az, hogy a digitális földfelszíni televíziózás mikor indítható el kereskedelmi szolgáltatásként Magyarországon, az a rendelkezésre álló frekvenciáktól, illetve azok használatára vonatkozó jogosultságtól függ.

A vonatkozó EU-direktíva alapján az EU-s tagországoknak a földfelszíni televíziós műsorsugárzás tekintetében 2012-ig át kell állniuk a digitális technológiára. Ennek érdekében az Országgyűlés 2007. június 18-án elfogadta a műsorterjesztés és digitális átállás szabályairól szóló törvényt, mely szerint a 2009-től 2011-ig tartó átállás keretében a földfelszíni műsorterjesztési platformok analóg rendszereit és szolgáltatásait digitális rendszerekre és szolgáltatásokra állítják át.

Ez teszi lehetővé, hogy az analóg műsorszórást a digitális váltsa fel 2012-ig, és így jóval több földi sugárzású csatorna lehessen. A digitális televíziós műsorszórás esetében csatornánként akár öt-tíz televízió műsor és számos más kiegészítő szolgáltatás is elindítható egy jelenlegi analóg televíziós frekvencián. A digitális műsorok vételéhez a nézőknek szükségük lesz egy a digitális jelek átalakítására alkalmas készülékre, egy ún. set-top-boxra.

A törvény szerint 2007. október 31-éig ki kellett volna írni a pályázatot a digitális platform üzemeltetésére. A nyertes felelős lesz azért, hogy Magyarországon a földfelszíni digitális műsorszórás infrastruktúráját, eszközeit és magát az üzletet megteremtse.

Az elmúlt héten azonban a pályázat előkészítésével megbízott NHH (Nemzeti Hírközlési Hatóság) közzétette, hogy nem állt módjában az előírt határidőben kiírni az öt digitális televízió és egy digitális rádió műsorszóró hálózatüzemeltetési jogosultságára vonatkozó pályázatokat, mivel az illetékes parlamenti bizottságtól nem kapta meg a meghirdetéshez szükséges jóváhagyást. A földfelszíni digitális televíziós hálózat kiépítésének menetrendje (körzetek, időzítés) nagymértékben függ a pályázatban megfogalmazott elvárásoktól.

Ilyen elvárások: a határidők, lefedettség, teljesítmény, vétel formája (beltéri vagy tetőantennás) stb. Sajnos addig, amíg ezek a tervezési alapparaméterek nem lesznek nyilvánosak és a hatóság nem publikálja a pályázati kiírást, addig nagyon nehéz lenne arra konkrétan válaszolni, hogy Zala megye vagy a nagykanizsai adó környéke pontosan mikor és hogyan tud majd bekapcsolódni a digitális földfelszíni televíziós adások vételébe.

Tisztelt Olvasó! Szerkesszük együtt az újságot! Kérdezzenek! Közérdeklődésre számot tartó kérdésükre szívesen keresünk választ, és felvetéseikkel megkeressük az érintetteket.
Írjanak, hívjanak bennünket! E-mail címeink: caspress@t-online.hu, info@zalamedia.hu, pvadas@gmail.com. Telefonos elérhetőségeink: 83/511-046, 83/511-047, 92/599-353. Keszthelyi Szerkesztőségünkben a Kastély utca 5. szám alatt Szabóné Molnár Zsuzsanna személyesen is várja Önöket.

vissza az elejére


50 éves a takarékszövetkezet

A Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet alapításának ötvenedik évfordulójára pazar jubileumi rendezvényt szervezett október utolsó péntekén, a keszthelyi Balaton Színházban, melyet személyes jelenlétükkel megtiszteltek a Takarékszövetkezetek Országos Szövetségének vezető képviselői is.

A kiemelt születésnapi programon Czövek Imre a takarékszövetkezet elnöke ünnepi beszédében szót ejtett a múltról. A kezdeti 120 számlavezetőtől elindulva mára 7 ezernél is többen vezetik itt a számlájukat, és a pénzintézet mélegfőösszege csak az elmúlt négy évben hatvan százalékos növekedést mutat. Az emberközeli kiszolgálást, a korszerű új termékek bevezetését is célul kitűző takarékszövetkezet a dolgozóinak és a jubileumot ülő munkatársainak kitüntetések átadásával kedveskedett. A színes ünnepi műsort és az állófogadást megelőzően kitüntetést vett át: Holczer Endréné, Kiss Kálmánné, Klemm Emil, Kozma Bognár János, Lenner Jenőné, Orczi Ferencné, dr. Redler István és Szakonyi Ilona.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu