Hévíznek is van Váci utcája

Francia Nap

Időközi választás

Folytatódik...

Hagyományteremtő bornapok

Pályázat

Felhívás


Új városrendezési terv készül

Hévíznek is van Váci utcája

„Hévíz az utóbbi időben nagyon dinamikusan fejlődött – talán túl erőteljesen is. Ilyen nagyarányú változásnak nyilván voltak és vannak negatív hozadékai is. Valószínűleg ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy szükség volna szakmai kontrollra, olyanra, ami ezt a fejlődést kézben tudja tartani” – mondta Bocskai János építész. Személyében Hévíz első főépítészére „tett szert”. Bocskai János szakmájában nagy gyakorlattal rendelkezik, hosszú éveken át tervezőirodákban dolgozott:

– Ezért is volt bátorságom elfogadni ezt az állás – mondta. – Úgy vélem, egy főépítészi feladat elfogadásához nagy gyakorlat és áttekintés szükséges.
– Milyen feladatokat lát el?
– Elsődleges feladatom, hogy a város fejlődését – amennyire szakmai erőmből és lehetőségemből telik – tudjam egy kicsit befolyásolni, illetve bizonyos szakmai irányba a megfelelő módon korrigálni. Ebből következően szakmai tanácsadással is kell, hogy szolgáljak a város fejlődését illetően, de hozzám tartozik a már meglévő és a készülő rendezési tervvel kapcsolatos véleményezés is.
– Milyen tapasztalatokat gyűjtött Hévízről itteni ténykedése óta?
– Amit először láttam az, hogy Hévíz belvárosa túlságosan nagy százalékban épült be, és a korábban kialakult, az egykori település karakterét adó villaépületek innen teljesen eltűntek. Igaz, ezt nem kell feltétlenül negatívumként értékelni és felfogni: a fejlődés mindenképpen változást hoz egy településéletében. Ám azt a karaktert, ami megmaradt, a továbbiakban meg kell őrizni – ha a belvárosban már nem is lehetséges, a várost övező területeken igen.
– Mire gondol?
– Elsősorban a zöld területek őrzésére, védelmére. Miután újak létrehozására nincs sok esély, a meglévőket kell óvni a beépítésektől; ide tartozik az építések dinamikájának, a beépítési százalékoknak a visszafogása. Utóbbiakat országos építésügyi szabályzat határozza meg, de lehetőség van helyi szabályok alkalmazására is. Azt mondtam: a parkok számának növelésére nincs sok esély. Az új rendezési terv azonban tartalmazza új park kiépítését is, ez pedig az autóbusz-pályaudvar kitelepítése után, annak helyén jönne létre.
– Már többször is említette az új rendezési tervet. Miért van szükség új terv kidolgozására?
– A jelenlegi rendezési terv majd’ tíz éves, és az élet meghaladta ennek irányelveit és döntéseit. A polgármesteri hivatal nap mint nap rákényszerült a módosításokra. Ezért vált sürgőssé egy új terv kidolgozása, melynek előkészítése már folyamatban is van. A tervet Keszthellyel közösen készítjük. Ennek egyik oka, hogy Keszthelynek magának is szüksége van új rendezési tervre. A másik ok a két város egymásra hatásának intenzitása, ami miatt a kérdést együtt kell kezelnünk.
– Hévíz vonatkozásában milyen lényeges változásokat tartalmaz az újonnan készülő terv?
– Az egyik legfontosabb, a várost érintő kérdés a buszpályaudvar kitelepítése. Az eredeti elképzelés azonban természetvédelmi területet és jogot érint és sért, így nem lesz egyszerű új helyet találni. Az biztos, hogy a megálló helyén parkot alakítunk ki. 
A rendezési terv belvárosra vonatkozó része egyébként teljes egészében elkészült, bár jóváhagyása még nem történt meg. A belvárosi terv a pályaudvar-kérdés mellett regisztrálja a jelenlegi helyzetet, és próbálja egyértelműsíteni a még meglévő lehetőségeket. Így szóba került élményfürdő építése. Erre nagy igény mutatkozik, s a rendezési tervnek választ kell adnia az igényekre. Itt is több javaslat elhangzott már a fürdő helyére vonatkozóan. Az északi telepítésre vonatkozó ötlet kivitelezhetetlen, lévén, hogy lápterületről van szó. A valószínűsített hely a tótól délre fekvő terület. Miután azonban egy élményfürdőnek a város szövetébe való behelyezése komoly változásokat hoz magával, a terveket igen alaposan át kell gondolni.
A rendezési terv mindezek mellett foglalkozik a helyi védettség alá vonható épületekkel is, így az orvosi rendelő, a megmaradt villaépületek helyi óvásával.
– Mikor lesz új rendezési terv?
– Bár a munkák folyamatosak, egy-két évre biztosan szükség lesz még. A kidolgozásnál igyekszünk támaszkodni a régió hasonló terveket már készített szakembereire, a városfejlesztési bizottságra, de szívesen vesszük a civil szervezetek együttműködését is, bár ennek formái még képlékenyek.
– Nagyon sokan Hévízt zsúfolt, túlságosan is beépített, rossz irányba haladó településnek tartják. Önnek mi erről a véleménye?
– Valóban: ezt a fejlődést sokan negatívumként ítélik meg. Én azonban nem hiszen, hogy ez kizárólag káros lehet. Az ugyanis, hogy az egykori kis település várossá nőtte ki magát, hogy végre létezik egy városmagja, egy promenádja, egy főtere vagy főutcája, éppen ennek a fejlődésnek a következménye. Ilyen szempontból a karakter módosulást természetesnek veszem. S mégiscsak kétezret írunk... nosztalgiából nem lehet mindent elmarasztalni. Nyilván sok problémát is hoz minden változás, ilyen gond például a parkolók hiánya. De az önkormányzat az utóbbi időben törekszik arra, hogy csak olyan építkezéseket támogasson, ahol mélygarázs is készül az építményhez.
– A belvárosra visszatérve: lebontották már a Gyöngyvirág cukrászda egykori épületét, s az ígéretek szerint annak helyén parkot alakítanak ki. Igazak-e a hírek?
– Én nem tudok erről. Lehet, hogy valamikor, valaki tett ilyen ígéretet, a rendezési terv azonban nem parkot, hanem épületet jelölt ki a cukrászda helyére. Funkcionálisan nem is indokolt a park: száz méterre ott a tófürdő parkja, ötven méterre épül ki a pályaudvar helyetti park, ott a Moll tér zöld felülete is. Én egy teraszos kávéházat tudnék ide elképzelni. A sétálóutca Hévíz „Váci utcája”, élénk társadalmi élet színhelye. Ide kávézók és üzletek kellenek, bálterem, söröző – minden, ahol mondém életet lehet élni. Ha a Váci utcában lebontanak egy üzletet, senki sem akar parkot a helyére, mindenki új üzleten gondolkodik. Hévíz „Váci utcájáról” miért ne lehetne ugyanígy gondolkodni?

Antal Anita

vissza az elejére


Francia Nap

„Nem országokat egyesítünk, hanem embereket hozunk közel egymáshoz” – mondta Jean Monnet, az Európai Unió atyja. E gondolatot szem előtt tartva indította útjára a Keszthelyi Európai Információs Pont azt a programsorozatot, amely az EU tagállamait mutatja be.

A programsorozat nyitányaként a francia forradalom ünnepén kellemes környezetbe, a Fő téri Pelso Kávéház teraszára várták az érdeklődőket az EIP munkatársai, ahol az unió egésze mellett ezúttal a soros elnökséget betöltő Franciaországról volt szó.
Francia sanzonok, illetve a számítógépen megtekinthető virtuális kiállítás segített kicsit kilépni a térből és időből, és egy croissant mellett bárki megpróbálkozhatott a Franciaországról szóló kvíz kitöltésével.
Miután Nagy Anita, az információs pont vezetője köszöntötte a megjelenteket, előadások hangzottak el különböző témákban: Böröcz Éva, a siófoki Balaton-Loire Kooperációs Iroda vezetője a két régió együttműködéséről szólt. Mint mondta, ennek öt fő területe van: az oktatás, a szakképzés, a turizmus (különös tekintettel a falusi turizmusra), a gazdaság és a kultúra. Ami az oktatást és a szakképzést illeti, számos iskola felvette egymással a kapcsolatot, és a diákok rendszeresen „cserélődnek” egy-egy tanulmányút, szakmai gyakorlat idejére. Három éve indult az a projekt, amelynek keretében egyéves ösztöndíjban részesítenek magyarországi utolsóéves főiskolai, egyetemi hallgatókat, akik a fél év elméleti oktatás után fél év gyakorlaton vesznek részt olyan Loire-vidéki cégnél, amelynek vagy már van magyar kapcsolata, vagy tervezi annak kiépítését.
Molnár Klára EU-s szaktanácsadó arról beszélt, mit jelent Franciaország soros elnöksége, mit kínál a francia EU-elnökség programja, és szólt arról is, hogy mi volt, illetve mi lesz Franciaország szerepe az európai egyesülés folyamatában.
Tar Ferenc történész franciaországi élményeit elevenítette fel, majd szó volt az ország konyhaművészetéről, borkultúrájáról. A délután folyamán kötetlen formában, immár élőzene mellett bárki elmélyíthette EU-s ismereteit, és szerezhetett magának néhány kellemes percet, ha ellátogatott a kávéház teraszára. 

– k –

vissza az elejére


Időközi választás

Tisztelt Választópolgár!

A helyi Választási Bizottság Keszthely 4. számú egyéni választókerületben megüresedett önkormányzati képviselői helyre

2000. október 8-ára (vasárnapra) időközi választást tűzött ki!

A szavazásról a 4. számú egyéni választó-kerület minden választópolgára értesítést kap.
Szavazni 6,00 órától 19,00 óráig lehet az értesítőkön szereplő szavazókörökben.
A választópolgárok a választói névjegyzékbe történt felvételükről legkésőbb 2000. augusztus 11-ig értesítést kapnak.
A nyilvántartásba történő felvétel, illetve az abból való kihagyás miatt 2000. augusztus 9. és 16. között lehet kifogással élni a lakóhely szerinti illetékes jegyzőnél. Ennek elutasítása esetén bírósághoz lehet fordulni.
A választásra jelöltet ajánlani 2000. szeptember 15-ig az ajánlószelvény lehet.
A jelöléshez szükséges ajánlások számáról a jegyző a helyben szokásos módon tájékoztatja választópolgárokat.
A választásokkal kapcsolatos részletes tájékoztatást a Polgármesteri Hivatal Titkárságától lehet kérni személyes vagy telefonon (83/505-500).

Helyi Választási Bizottság

vissza az elejére


Folytatódik...

Értesítjük a város lakosságát, hogy a Schwarz D. és a Martinovics lakótelepen, valamint a Helikon Liget környezetében augusztus 7-én folytatódik a júliusban bevezetett szelektív hulladékgyűjtés. Ennek keretében a külön gyűjtött papír és műanyag hulladékot a déli órákban szállítják el újrafeldolgozás céljából.
Részvételével Ön is hozzájárul városunk tisztaságához, környezetünk védelméhez.

vissza az elejére


Gyenesdiás is gazdagította kínálatát

Hagyományteremtő bornapok

A Gyenesdiási Ifjúsági Néptánccsoport a Tátorján népzenei együttes zenéjére táncolta végig az utat az első alkalommal megrendezésre kerülő Gyenesdiási Bornapok helyszínéig, csábítva a hazai és a külföldi vendégeket.

A vasútállomáshoz vezető sétány mentén kialakított téren színpad és sok-sok borház, bor utca várta a látogatókat programokkal, népművészeti és kézműves vásárral és a zalai-balatoni borok széles választékának kínálatával.
A Bornapok – amelyet a Gazdasági Minisztérium támogatásával valósítottak meg – megnyitóján Szalóky JenőDr. Bakonyi Károly a kitűnő zalai borokról is szólt. polgármester köszöntötte a vendégeket. Mint beszédében elmondta, Gyenesdiás csak most kapcsolódik be a borfesztiválok programsorozatába, ám a rendezvénnyel ugyanúgy hagyományt kívánnak teremteni, mint a térség többi településén. A község számára is fontos egyrészt, hogy bővítse kulturális kínálatát, másrészt, hogy ezzel is vonzóbbá tegye a települést a külföldi turisták számára. Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő ünnepélyes megnyitójában a térség borkínálatának egyre rangosabbá válásáról szólt, s mint mondta, köszönhető ez az egyre igényesebb szőlősgazdáknak és pincészeteknek. A zalai borok ma már minőségben is felveszik a versenyt a klasszikus borvidékekkel, s a kínálat mellett a fogyasztás is egyre kulturáltabb. A borok választéka mellett színes kulturális program is várta a négy nap során a látogatókat, ám az időjárásnak köszönhetően néhány műsor elmaradt, maradt viszont a bor, a kóstolás lehetősége, s egy sikerre ítélt hagyomány útjára indítása.

– csgy –

vissza az elejére


Pályázat

Keszthely Város Önkormányzata pályázatot hirdet a Csokonai Vitéz Mihály Általános Művelődési Központ igazgatói munkakörének betöltésére. 

Pályázati feltételek:
– Főiskolán vagy egyetemen szerzett tanári képesítés.
– Legalább 5 éves szakmai gyakorlat.

Pályázni szakmai önéletrajz, az intézmény vezetésére vonatkozó program, diploma másolat, valamint 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány benyújtásával lehet.
Az igazgatói megbízás 2000. november 1-jétől 2006. július 31-ig szól.
Bérezés: a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján, megegyezés szerint.

A pályázat elbírálásának határideje: 2000. október 31.
Az állás betölthető: 2000. november 1-jétől.

A pályázatot a megjelenéstől számított 30 napon belül lehet benyújtani Keszthely Város Polgármestere címére (8360 Keszthely, Fő tér 1.)

vissza az elejére


Felhívás

A Balatoni Szövetség, a Balaton-parti települések Önkormányzatai, valamint Hegyközségei közös szervezésében meghirdetjük

a IV. Balatoni Borok Versenyét.

Helye: FVM SZBKI Badacsony. Ideje: 2000. augusztus 23.
Szakmai védnökök: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, Magyar Agrárkamara. Fő támogató az FVM Agrármarketing Centrum Kht.
A borversenyre benevezhetnek:
– A Balaton-parti települések hegyközségeinek regisztrált tagjai (magántermelők, vállalkozások, intézmények) mindazon borokkal, melyek már a korábbi borvidéki borversenyen arany– vagy ezüstérmet szereztek. A benevezett boroknak az öt Balaton-környéki borvidékről vagy bortermő helyről (Badacsonyi, Balatonfüred-Csopak-i, Balaton-felvidéki, Balatonboglári, Balaton-melléke) kell származniuk.
Nevezési feltételek:
A versenyre benevezett borokat augusztus 15-én és 16-án (kedd, szerda) lehet leadni a Borvidéki Tanácsokhoz naponta 9-14 óra között az alábbi helyeken:
Zalaszentgrót, Csány L. u.2. – FVM Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet, Badacsony, Római út 2. – Balatonboglári Borgazdasági Rt., Bárány Kúria alatti pince, Balatonboglár, Szabadság u. 28. – Balatonederics, Kossuth u. 67. Egy termelő maximum 5 fajta borral nevezhet be a versenyre, s a benevezett borból legalább 100 literrel kell rendelkeznie. A borokból fajtánként 3 palack mintát kell leadni 0,7 vagy 0,75 literes borosüvegben, felcímkézve az alábbi adatokkal:
– a bor fajtaneve, – a bor termőhelye,
– a bor évjárata, – a termelő neve, címe.
Múzeális (5 évnél idősebb) borokat – ha korábban már szerepelt a Balatoni Borok Versenyén – újra nevezni nem lehet! A nevezési díj fajtánként 2.000.-Ft, melyet a minták leadásakor kell kifizetni. A borokat felkért szakértőkből álló bizottság bírálja dr. Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára elnökletével. A pontszámokat számítógépes program értékeli és készíti el az eredménylistát. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átadására augusztus 27-én (vasárnap) 17 órakor kerül sor Badacsonyban, a Hableány Étteremben (Park u. 12.). Erre az alkalomra minden nevezőt elvárunk. Valamennyi benevezett bor egyedi oklevelet kap, a legsikeresebb gazdák pedig erre az alkalomra készíttetett értékes ajándéktárgyakat és emlékplakettet is magukkal vihetnek. Számos vállalat, intézmény pedig különdíjat is felajánl majd a fajtakategóriák győzteseinek. A Balatoni Szövetség fődíját a legmagasabb pontszámot elért 1999-es évjáratú bor termelője nyeri el az evvel járó „Balatoni Borok Mestere” megtisztelő címmel. A IV. Balatoni Borok Versenyének szervezési munkáira a Pelsovin Trade Bt. kapott megbízást (8230 Balatonfüred, Vitorlás u. 6., Tel./fax: 87/340-492)
Valamennyi résztvevőnek eredményes versengést kíván:

a Rendezőség.

vissza az elejére


Kezdő oldal

Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online