Olaszországban járt

Lemondott dr. Szelestei Tamás

Bűncselekmények a szezonban


A Gyenesdiási Néptánccsoport

Olaszországban járt

1992 őszén kezdődtek meg az első néptáncpróbák Fodor Iván és felesége vezetésével a gyenesdiási klubkönyvtárban. A következő évben már az általános iskola órarendjében szerepelt a kicsiknek a néptáncoktatás és – hála egy tavalyi, Vonyarcvashegyen tartott táncháznak, valamint egy ott készült videofelvételnek, az Olaszországban élő Henry Brown angol zenetanárnak és együttesének, Kiss Tamásnak és a Zalai Balaton-part Fúvószenekarnak, a Goldmark Károly Művelődési Központnak – idén mág meghívást kapott a néptánccsoport az olaszországi Certaldo-ban rendezett fesztiválra.

A Keszthelynél kisebb város várfalakkal körülvett óvárosa utcáin, terein, udvaraiban a július 18-23-ig tartó ünnepségen utcazenészek, bohócok, tűznyelők, kötéltáncosok, vásári bábosok és mutatványosok (nem lövöldések és ringlisesek!),A tánccsoport a Certaldo-i vár teraszán civilben. táncosok, szobrászok, üvegművesek és más kézművesek valamint művészek mutatták be műsoraikat, alkotásaikat. A műsorok este 7 óra után kezdődtek és éjfél utánig tartottak, egyszerre 20-30 helyszínen, az utcák, terek zsúfolásig megteltek és a nézők a bőség zavarában egyik helyszínről a másikra vándoroltak.
A Gyenesdiási Néptánccsoport egy kolostor udvarán felállított színpadon lépett fel négy alkalommal, és műsorát élénk érdeklődés kísérte. A napirendet ugyan kissé át kellett alakítani, mert a fellépések este 11 óra utánra jutottak, a vacsora pedig éjjel 1 óra után volt. Jutott idő azért tengeri fürdőzésre, a Pisa-i ferde toronyra, Firenzére, hazafelé Velencére is.
A csoport részére szállást és ellátást a rendező Certaldo-i önkormányzat biztosított, sőt hozzájárult az utazási költségekhez is. Természetesen a költségek jelentős részét a gyenesdiási önkormányzat állta.

Hársfalvi György

vissza az elejére


Lemondott dr. Szelestei Tamás

A keszthelyi képviselő-testület legutóbbi ülésén dr. Szabó Imre polgármester tolmácsolta a városatyák felé, hogy dr. Szelestei Tamás lemondott képviselői mandátumáról.
Ennek okáról kérdeztük a volt képviselőt, aki elmondta: döntésének csupán egészségi oka van.
– Polgármesterségem utolsó évében jelzett a szervezetem, hogy sok a stressz, a megterhelés; gyógyszereket kellett szednem. A tünetek a ciklus lejártával – s hogy nem folytattam azt a tevékenységet – megszűntek. Azzal a feltétellel vállaltam most a képviselőséget, hogy amíg a szervezetem nem tiltakozik, csinálom; nos, elérkezett az idő, amikor újra megkaptam ezt a jelzést, ezért döntöttem így – mondta dr. Szelestei Tamás.

vissza az elejére


Bűncselekmények a szezonban

Ahogy azt megszokhattuk, a szezonnal együtt megjelennek a szezonális bűncselekmények is; úgy tűnik, az elmúlt évek számtalan pórul járt károsultjának történetéből sokan még mindig nem okultak – legalábbis ez a tanulsága azoknak az eseteknek, amelyekről Tamási Zsolt, a keszthelyi rendőrkapitányság nyomozó alosztály-vezetője tájékoztatta lapunkat.

A szúnyogháló nem rács – ezt azonban többen elfelejtik, és amikor elmennek otthonról, bíznak abban, hogy a betörőknek úgysem jut eszébe, hogy éppen oda menjenek be... – nos ezzel kapcsolatban az a mondás tartja magát, hogy jobb félni, mint megijedni.
Sok a fekete valutaváltás sértettje; noha Keszthely és környéke mondhatni dugig van legális valutaváltó helyekkel, a turisták egy része még mindig bedől a többnyire bolgár, vagy román feketézőknek, akik a cserébe nyújtott pénzköteg tetejére valódi ezrest, kétezrest tesznek, alá viszont például román lejt, vagy más, egészen értéktelen pénzt. Vannak károsultak, akik el sem mennek a rendőrségre, többen viszont feljelentést tesznek; ők azt általában elfelejtik, azzal, hogy igénybe vették a feketéző „szolgáltatását”, maguk is törvénysértést követtek el. Az egyik bolgár valutázó a közelmúltban horogra akadt: Keszthelyen, a sétáló utcában szólítgatta meg a német turistákat, amikor éppen arra járt a kapitányság egyik nyomozója; ő felszólította a bolgár állampolgárt, hogy igazolja magát, akinél azonban semmiféle irat nem volt. A nyomozó ezért bekísérte a kapitányságra, ám útközben a valutázó felajánlotta: ha a rendőr szabadon engedi őt, ad neki 5000 forintot. Emiatt a kijelentése miatt az ügyészségi nyomozóhivatal hivatali vesztegetés alapos gyanúja miatt indított eljárást a bolgár feketézővel szemben.
Továbbra is sok a strandlopás: vannak, akik úgy gondolják, hogy a pléddel letakart holmi teljes biztonságban van. E naiv hozzáállásnak köszönhetően nemcsak pénz, ékszerek, műszaki cikkek tűntek el az utóbbi időben, hanem egy Mercedes is: egy osztrák társaság július 24-én a déli órák környékén érkezett a keszthelyi városi strand melletti parkolóba. Az autót bezárták, bementek a strandra, fürdőruhára vetkőztek – a kulcs a sofőr nadrágjának a zsebében volt -, majd miután a cuccokat letakarták egy pléddel, elmentek ebédelni a közeli pavilonsorra. Mintegy húsz perc múlva tértek vissza a holmihoz, amikor már sem a nadrág, sem a kulcs, sőt, amint arról rövidesen megbizonyosodtak a Mercedes sem volt meg. Az autó egyébként 1997-es 300 TDI, ezüstmetál színű, a rendszáma LL 521 AI, és osztrák felségjellel látták el. A rendőrség kéri, amennyiben valaki tud az ellopott autóról, értesítse a kapitányságot a 312-234-es, vagy a 107-es telefonszámon. 

Hévízi gépkocsifeltörőket is keresnek; a grafikákon látható két fiatalembert július 17-én látták „akció” közben a Móricz Zsigmond utcában. Aki felismeri őket, kérik, hogy tegyen bejelentést a fenti számokon. 

– kalmár –

vissza az elejére


Kezdő oldal

Hévíz, Keszthely és Vidéke

Zala Média online