Élet a vizitdíj és a kórházi napidíj után

Piacképes tudásért

Hévízi turizmusturbó


 

A szakrendelések java már az új szárnyba költözött.

DR. RADICS SÁNDOR FŐIGAZGATÓ A VÁLTOZÁSOKRÓL

Élet a vizitdíj és a kórházi napidíj után

Április elsejétől megszűnik a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj is. Mindhárom kérdésben győztek az igenek a népszavazáson. A szükséges kétmillió helyett mindhárom kérdésben több mint hárommillió igen voksot adtak le. A választásra jogosultak valamivel több, mint fele ment el szavazni. Az egészségügyi miniszter pedig azt üzente: a vizitdíj és a kórházi napidíj megszűnésével nehéz év elé néz az egészségügy. Dr. Radics Sándor főigazgatóval a keszthelyi városi kórházat érintő változásokról ejtettünk szót. Először azt tudakoltuk, hogyan hat az általa vezetett intézmény gazdálkodására, életére a népszavazás eredménye.

Hamarosan hivatalosan is átadják.– Az előkalkulációk alapján öszszességében, mely érték tartalmazza a vizitdíj és napidíj összegét is, harminc millió forint kieséssel kell számolnunk. Megjegyzem, le kellene vonni ebből az első három hónapban befolyt összeget is.

– Mennyit költöttek korábban a két vizitdíj automatára, van-e már konkrét döntés azok jövőjéről?
– A két vizitdíj automata egymillió forint beszerzési értéket képvisel, melynek nagy részét pályázati pénzből sikerült kompenzálni. A miniszteri rendelet megjelenését követően, mely a vizitdíj visszavonásával, a fizetési kötelezettség megszűntével foglalkozik, részletesen átgondoljuk az automaták sorsát. Sajnos az általunk üzembe állított berendezések egyszerű felépítésűek, multifunkciós készülékként nem használhatók, így azokat a későbbiekben sem tájékoztatásra, sem TAJ-szám ellenőrzésre nem tudjuk igénybe venni.

– Szinte teljesen kész az új kórházi szárny? Mikor vehetik birtokba a betegek és a gyógyítók?
– Az elmúlt hét folyamán kezdődött meg a beköltözés, mely azokat a szakrendeléseket érinti elsősorban, amelyek működési területe a rekonstrukció további helyszínéül szolgál. Néhány rendelés végérvényesen helyére költözhetett. Kiegészítő és apróbb utómunkálatok még folyamatban vannak, az ünnepélyes átadást április 11-ére tervezzük.

– Milyen bevételnövelő intézkedéseket vett tervbe az intézmény?
– Nagyon szűk mozgásterünk van az egészségügyi bevételeket illetően – volumenkorlát, aktív kapacitások jelentős csökkenése – így bevételnövelésként kiegészítő szolgáltatások (emelt szintű hotelszolgáltatás, külföldi betegek számára értékesített egészségügyi tevékenység, illetve speciális diéta, oktatási tevékenység) értékesítése jön, jöhet csak szóba.

vissza az elejére


KONFERENCIA A PANNON EGYETEM GEORGIKON KARÁN

Piacképes tudásért

Hazánkban a felsőoktatás az utóbbi években mélyreható változásokon ment át, melynek során számos új szak jött létre, míg mások „csak” átalakultak. Ennek a folyamatnak megkönnyítésére az EU támogatásával pályázatot írtak ki, melyen egyetemek konzorciumai vehettek részt.

A felsőoktatás szerkezetének és tartalmának fejlesztését célul kitűző Humánerő Forrás Program megvalósítására pályázott sikeresen a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, mint a Debreceni Egyetem által vezetett konzorcium tagja, két alapszak, a környezetgazdálkodási agrármérnök és a természetvédelmi mérnök, valamint két felsőfokú szakképzés, a gyógy- és fűszernövény-termesztő, valamint a hulladékgazdálkodási technológus összehangolt fejlesztésére.

Az elnyert pályázat keretében (a projekt az Európai Unió társfinanszírozásával a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében valósult meg) sor került a két alapszak tantárgyi programjainak, az előadások anyagának részletes kidolgozására (90 tantárgy), több szükséges tankönyv (15 tankönyv) megírására és kiadására, a négy szak képzési programjainak és a szakok és egyetemek közötti átjárhatóság kidolgozására, a végzett szakemberek iránti kereslet és az ismeretekkel, kompetenciákkal kapcsolatos igények felmérésére.

A fenti témák álltak annak az egyetem D-épületében rendezett projektzáró konferenciának a középpontjában, amelyet a Pannon Egyetem rektora: prof. Dr. Rédey Ákos nyitott meg. A rektor kihangsúlyozta: olyan korszerű tudás birtokában lévő szakemberekre van szükség az ágazatban, akik választ tudnak adni a globális felmelegedés, a klímaváltozás, az energiaipar kérdéseire.

vissza az elejére


Hévízi turizmusturbó

Mára közel félszáz tagúvá nőtt a két éve 28 taggal megalakult Hévízi Turizmus Marketing Egyesület (HÉTUMAE). Egyre többen gondolják úgy a fürdővárosban, hogy összefogással, tudatos marketing gondolkodással kell dolgozni Hévíz ismertségének és imázsának növelése érdekében.

A közelmúltban került megrendezésre a kecskeméti tavaszi turisztikai szakvásár, amelyen külön Hévíz standdal szerepelt a HÉTUMAE. A tavaly vásárolt expó kellékeikkel (expó fal, roll up plakátok, pult, prospektus tartó) berendezett stand sikert aratott a vendégek körében, és emellett jelentős költségeket is megspóroltak vele, mivel nem kellett berendezési tárgyakat bérelni. Március elején sikerült eljutni a berlini, Európa egyik legnagyobb ITB turisztikai vásárára is amelyik 11.000 kiállítóval és több százezres látogatószámmal büszkélkedhet.

A magyar stand területén, a Balaton – Hévíz standon a West-Balaton Kht. munkatársával közösen informálták az érdeklődőket. Pultjukon helyet kaptak az egyesületi: (szállás, invitatív, egészség, wellness, térkép, eseménynaptár) kiadványok és balatoni prospektusok is.
Március legvégén a debreceni vásáron informátorukkal vesznek részt a Zala megyei standon, ahol szintén nagy érdeklődésre számítanak.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu