Őrizve a Pannon Örökséget

A népegészségügyi-járványügyi szűrésekről

Új múzeum Keszthelyen


PÁLYÁZATI FORRÁSOK A GYÓGYTURIZMUS FEJLESZTÉSÉRE

Őrizve a Pannon Örökséget

A nyugat-dunántúli régió egyik legfontosabb célkitűzése a turizmusfejlesztés, a régió sajátos természeti, történelmi és kulturális örökségének megőrzése és védelme. Fokozottan nagy hangsúlyt kaphatnak az ilyen jellegű fejlesztések Zala megyében, leginkább a gyógyturizmus terén.

A régió természeti környezete jellegzetes arculattal, egyediséggel rendelkezik a gyógyvizeket illetően, hiszen mind minőségében, mind mennyiségében jelentős a készlet, valamint itt található az egész Európában egyedülálló módon egész évben fürdőzésre alkalmas Hévízi-tó is.

Ezeket a jellemzőket is figyelembe vették a Nyugat-dunántúli Operatív Program készítői és döntéshozói a fejlesztési dokumentum összeállításakor. A fejlesztések eredményeképpen a gyógyfürdők versenyhelyzete nemzetközi viszonylatban is javul, a gyógy- és termálvizek különbözőségét felhasználva bővül az egészségturisztikai termékek, létesítmények és szolgáltatások köre.

Országos szinten 58 milliárdos támogatási keret áll rendelkezésre turisztikai fejlesztések támogatására a régiók programjaiban, amely hozzávetőlegesen 250 projekt támogatását eredményezheti. A nyugat-dunántúli régióban 2007–2008-ban erre a célra 15 és fél milliárd forintot költhetnek önkormányzatok, azok társulásai, egyházak, alapítványok, egyéb non-profit szervezetek.

A turisztikai vonzerő-fejlesztéseket támogató pályázatok öszszességében 3,38 milliárd forintos nyugat-dunántúli kerettel számolhatnak. Tavaly október 4-én jelentek meg az egészség-, öko-, kulturális és borturizmus témakörét felölelő pályázatok, melyeket november elején a szálláshelyfejlesztést segítő pályázatok felhívásai követtek.

A pályázati források mellett 2007-től kezdődően lehetőség nyílik az úgynevezett kiemelt projekt eljárásrend keretében olyan, a régió szempontjából, vagy országos szinten is kiemelkedő eredménnyel és hatással bíró fejlesztések támogatására, amelyek nem a hagyományos pályázati keretek között, hanem egy szigorú feltételeknek való megfelelést követően kormánydöntés alapján részesülhetnek támogatásban. Zala megyében a zalakarosi és a hévízi gyógyfürdők fejlesztési programjai jelentik a kiemelt gyógyturisztikai projekteket.

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht. új fürdő és terápiás centrum létrehozására nyert támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projekteket kezelő programja keretében. A beruházás alapos előkészítés után jövőre indul.

– Tavaly április végén adtuk be a pályázatunkat, a kormány a november huszonnyolcadikai ülésén döntött a fejlesztési elképzelés támogatásáról – mondta el érdeklődésünkre Dr. Nagy Róza, a Hévízgyógyfürdő Kht. stratégiai-fejlesztési igazgatója.

– A projekt összértéke ötmilliárd forint, ennek harminc százalékát, másfélmilliárd forintot ítélt meg a kormány vissza nem térítendő támogatásként. A fejlesztés során a meglévő fogadóépületet szeretnénk felújítani, valamint egy új gyógy-wellness központot létrehozni. A mozgássérülteknek újabb medencével kedveskednénk, továbbá egy édesvízi uszodát is létesítünk.

Ez kuriózum lenne a maga nemében, hiszen ilyen komplexum nincs még a közelben. A gyógyvízben nem ajánlatos túl sokáig tartózkodni, így mindenképpen hiányt pótolna egy édesvízi uszoda a kistérség egészét illetően. A beruházás eredményeként a jelenleginél magasabb szinten lesz elérhető minden szolgáltatásunk, hiszen kicseréljük a műszereket, berendezéseket és korszerűsítjük a kezelőszobákat is.

Emellett új terápiás és gyógy-turisztikai szolgáltatásokat is bevezetünk. Az idei év folyamán megkötjük a támogatási szerződést, majd ezt követően elindítjuk a közbeszerzési eljárást. Várhatóan a következő év közepén indulhat el a beruházás fizikai megvalósítása. Rendkívül fontos a mindenre kiterjedő előkészítés, amellyel minimalizálni lehet a megvalósítás fázisának kockázatait. Véleményünk szerint ez biztosíthatja, hogy a kivitelezés rendkívül dinamikus ütemben, nehézségek nélkül történjen.

Dr. Nagy Róza hozzátette: az új fejlesztéssel elsősorban a fiatalabb korosztályokat (sok mozgássérült babának ajánlják például az úszást az orvosok) célozzák meg, úgy, hogy közben az idősebb vendégkört, és jelenlegi célcsoportjaikat is megtartják.

vissza az elejére


A népegészségügyi-járványügyi szűrésekről

Az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális intézete a Keszthely-Hévízi, Zalaszentgróti Kistérségi Intézettel közösen készítette el a népegészségügyi-járványügyi beszámolót. A dr. Divinyi Tamás kistérségi tiszti főorvos által jegyzett szakanyag említést tesz az 1500-as egységszámot meghaladó település- és környezet egészségügy témakörébe tartozó feladatellátásról.

A vízhigiéne, a medencés fürdő üzemeltetők ellenőrzése, a műszaki higiénés megelőző tevékenység, a vízkezelési technológiák ellenőrzése, a talajhigiéné, a közterületek tisztán tartatása, a települési szilárd- és folyékony hulladékok kezelése, a személyes higiénés szolgáltatók kontrollja, a szennyvizek és szennyvíziszapok elhelyezése, az egészségügyi hulladékok kezelése, a temetkezési tevékenység felügyelete, a nagy forgalmú természetes fürdőhelyek üzemeltetési szemléi jócskán kínáltak munkát.

A területen 1100 élelmezés-egészségügyi egységet tartottak nyilván tavaly októberig, amikor is a hatóságok közötti feladatelosztás eredményeként mintegy 300 kereskedelmi egység átkerült az állategészségügyi állomás területi szervének kizárólagos nyilvántartása alá. A területen tavaly 93 százalékos volt az ellenőrzési arány. Húsvétkor, karácsonykor, nyáron fokozott kampányellenőrzések is zajlottak.

Idén a közétkeztetés, a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend kiegészítők, kozmetikumok, kerülnek az ellenőrzések központjába. A járványügyi szakterületen nyilvántartott egységek száma megközelíti az ötszázat. Az anyag részletesen szól a kémiai biztonság, a gyermek- és ifjúság egészségügy, az egészségügyi igazgatás, az ápolási, illetve védőnői szakfelügyelet, egészségvédelem terén végzett feladatellátásról és a családvédelmi szolgálat szerepvállalásáról.

A Keszthely-Hévízi Kistérségben a halálozások 37 százaléka függ össze a dohányzással, 43 % az elsődleges prevenció által befolyásolható, 11 % a gyógyító, megelőző ellátással befolyásolható. A daganatos betegségekben elhunytak harmada olyan szűrhető daganat miatt halt meg, amely időben történő felismeréssel, jó eséllyel gyógyítható lett volna. Az országos adatokhoz képest a kistérségünk területén az elmúlt időszakban kedvező volt a járványügyi helyzet, védőoltással megelőzhető fertőző betegség nem fordult elő.

vissza az elejére


MODELLVASÚT ÉS TRÓFEAGYŰJTEMÉNY

Új múzeum Keszthelyen

A hivatalos, áprilisra tervezett nyitóceremóniát megelőzve, nagypénteken nyílt meg az egykori kastélypark nyugati részében, a keszthelyi honvédségi laktanya hírszerző épületblokkjának helyén a kontinensünkön egyedülálló múzeum. A tetőtérrel együtt közel 3500 m2-es, háromszintes, három év alatt elkészült, harminc új munkahelyet teremtő, 796 millió forintos európai uniós pályázati forrás felhasználásával bruttó 821 millió forintért felépített, szakmailag rendkívül igényesen kivitelezett, impozáns kiállító helyen élethű trófeagyűjtemények és múltidéző vasútmodellek is megtalálhatóak.

A másfél hektáros parkkal körülvett épület vadásztrófeákat felvonultató múzeumi részében életszerűvé varázsolt környezetben, térbeli hatású festett falak teszik szinte kézzelfoghatóvá az őserdei, szavannai és egyéb különleges természetes élőhelyeket. Főleg Afrikában honos kitömött állatokat lehet megszemlélni a két, összesen 1200 m2 területű teremben, de hófehér jegesmedve is megmutatja a bundáját.

Öt földrész közel kétszáz állatfaja, 430 trófeája és 120 kitömött állata mellett bemutatást nyernek itt izgalmas vadászfegyverek is. Az őskori pattintott kőfegyverektől, a lőportartókon át a duplacsöves puskákig sokféle zsákmányszerzéshez használt eszköz ejti ámulatba az érdeklődőket, akik vadászati könyvritkaságokat is megcsodálhatnak. Mai és régen élt nagynevű vadászok (Windischgrätz, Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán, Szederjei Ákos, Hídvégi Béla) gyűjteményének darabjai is láthatóak.

A tetőtérben majdnem három kilométer hosszúságú sínpályán kultúr-és technikatörténeti szempontból érdekes 165 szerelvény zakatol csaknem ezer miniatűr épület előtt azon a félszáz négyzetméteres vasúti terepasztalon, ahol digitális vezérléssel, vasúti zörejek hang effektjeit használva futnak egymást követve a vasútmodellek, a tíz kilométernyi kábelvezeték mentén.

Közép-Kelet Euró- pa legnagyobb vasúttörténeti kiállításán több nyugat-dunántúli település állomását, az egykori Déli Vasút, valamint német és osztrák vasúthálózati nyomvonalát is megmutatja a hatalmas terepasztal egy-egy részlete. Felépültek megyénk fontosabb csomópontjai: a zalaegerszegi, a nagykanizsai, a keszthelyi, az őriszentpéteri, a balatonszentgyörgyi és a zalalövői is.

Dr. Czoma László, a Helikon Kastélymúzeum Kht. igazgatója tovább dolgozik tervein: a fenékpusztai Festetics-birtok, majorság helyreállításán, az egykori Amazon Szálló melletti lóváltó állomás teljes rekonstrukcióján, a másfél hektáros rózsakert kialakításán, az iszlám múzeum felépítésén. Ha a pályázatokat a mostanihoz hasonló siker övezi, akkor Keszthely a „múzeumok Mekkája” rangjelző titulusra is hamarosan esélyes lesz.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu