Mesél a múlt

Esőáztatta programok

Rangos elismerések


GAZDAG LELETANYAG KESZTHELY KÖRNYÉKÉN

Mesél a múlt

Rendkívül gazdag leletanyagra bukkantak az Alsópáhok határában folyó ásatásokon a Balatoni Múzeum munkatársai. Az egykori egyházügyi birtokok helyén hamarosan luxusszálloda épül, előtte azonban a szakemberek mentik a kutatók és az utókor számára az ott talált hat régészeti korszak emlékeit.

A feltárást vezető Havasi Bálint régész, a Balatoni Múzeum igazgatója elmondta: tavaly novemberben kezdődtek a kutatások Alsópáhok határában, ahol egy beruházó egy ötcsillagos szállodát épít hamarosan. Mivel kiderült, hogy a mintegy húszezer négyzetméteres területen a kutatók számára kincseket rejt a föld, az építkezés megkezdése előtt munkatársaival és segítőikkel néhány hónapra birtokba vették a területet. Hat régészeti korszak anyaga került elő, a középső rézkortól egészen a népvándorlás végéig, 5800-tól az avar korig.

A laikus számára nem sokat mond a sok gödör és a földkupacok, a hozzáértőknek azonban igazi csemegét jelent a valamikor vízjárás területe, ami akkoriban megfelelő életteret biztosított az embereknek. Az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó lelet egy hatezer éves gyermeki csontváz, amely a kor temetkezési szokásainak megfelelően, zsugorított, magzati testtartásban került elő. Mellette feltehetően hozzátartozói helyezték el a valamikor étellel teli edényeket, így gondoskodva gyermekükről a túlvilágon is.

A feltehetően fiú csontvázat megtalálójáról Sándornak, pontosabban Sanyinak nevezték el. E mellett kelta kút, rézkori cserepek és számos még nem azonosított tárgy került elő a földből. A szakemberek feladata, hogy a régi település nyomokat, egykori sírokat őrző egyes objektumokat a különböző korszakokhoz kössék, elkülönítsék egymástól. Ennek alapján zajlik majd az őszi, illetve téli lelet feldolgozás. A Nyugat-Balaton és különösen Keszthely környéke igen gazdag egyébként a múlt emlékeiben a szakember szerint.

Az örömteli tény mellett azonban Havasi Bálint azt is megemlíti, hogy most még szerencsések, mert a beruházó segítségével őrzik a területet, számos más helyen azonban komoly gondot okoz számukra az idegenek távoltartása a feltárásoktól. Mert mára lassan egész iparág épül a régészeti leletek adására, vételére. Külön internetes oldalakon lehet leadni az igényeket és jó esetben már néhány hét múlva, akár a pizzát, futárszolgálat viszi házhoz a megrendelt tárgyat.

Megbecsülni sem nagyon lehet, hány millió forintnyi érték vándorol így illetéktelenekhez, akár a határon, még a kontinensen is túlra. A leleplezés azonban nagyon nehéz. Akkor is gyakran tehetetlenek, amikor egy-egy fémkeresővel felszerelt idegent találnak a lezáratlan ásatási területen. Előfordul, hogy az éppen szorgosan keresgélő személy a zavar legkisebb jele nélkül azt mondja, hogy felesége előző nap séta közben elveszett arany ékszerét keresi. Egyéb bizonyíték hiányában pedig kénytelenek elengedni az illetőt, aki esetleg néhány nap múlva már lebukás nélkül fosztja ki a lelőhelyet.

Havasi Bálint szerint a szabályozás mielőbbi változására volna szükség ennek megakadályozására, egyelőre azonban ez nincs tervben. Megoldást jelenthetne az, amit néhány országban már bevezettek, és elvétve már nálunk is előfordul, hogy hivatalosan, tisztes bérért foglalkoztatnak fémkeresőket, kikötve azt, hogy a talált leleteket leadják megbízójuknak.

Ez utóbbi már csak azért is jó volna, mert az eddigiek azt mutatják, hogy az így alkalmazott személyek igen eredményesen kutatnak az egyes területeken. Ezt azonban ma még nagyon kevés intézmény, illetve szervezet engedheti meg magának. Így egyelőre a legtöbb helyen csak a remény marad, hogy a hivatásos régészek előbb végeznek, mint az illegális munkát végzők.

vissza az elejére


KESZTHELY VÁROS NAPJA

Esőáztatta programok

Az idén az előző éveknél szerényebb formában ünnepelték meg Keszthely Város Napját. Nem a szervezőkön múlt, hogy egy-egy program az eső miatt a vártnál később kezdődött. Az ünneplés alaphangját a hagyományos dottós zenés ébresztés adta meg. A programok javarészt a Fő térre és a sétálóutca környékére csoportosultak. A polgármesteri köszöntőt követően a Fő téri templomban szentmise kezdődött. Az ünnepi testületi ülés már a Balaton Színház Simándy-termében zajlott, ahol a város tiszteletbeli magiszterei is megtartották éves tájékoztatójukat.

A kitüntetettek a polgármester társaságában.A Keszthelyről elszármazott, részben külföldön élő, kiváló szakemberekből álló tanács- és ötletadó testület nevében a városvezetés munkáját segítendő, dr. Szutrély Péter orvos - egészségügyi közgazdász a „kritikai univerzalizmus” jegyében, lokálfetisizmus nélkül mondott értékelő véleményt a város fejlesztéseiről. Reményt keltőnek mondta a kórház lázas útkeresését.

A Cséby Géza által irányított művelődési központ nemzetközi hírű kulturális és művészeti tevékenységét csodálatosnak tituláló szakember a Sirály Étterem helyén elgondolt elegáns lakó- és üzletközpont terveit is dicsérte.

Azt kérte, hogy a városkép ne a beton és üvegfelületek irányába, hanem a zöldterületek megújítása, bővítése felé változzon. Ruzsics Ferenc rövid számvetésében szólt az elmúlt esztendőről, a fejlesztések irányairól. Szóba hozta a Szigetfürdő, a városi kórház, a strandok, kerékpárutak, a VSZK, az okmányiroda, a szociális bérlakás fejlesztéseket és a költséghatékonyság címén végrehajtott, később eredményesnek bizonyult intézmény összevonásokat. A belváros rehabilitációs pályázattól is sokat várnak – húzta alá.

„Keszthely Város Díszpolgára” címet adományoztak a 17 évvel ezelőtt elhunyt Csengey Dénes írónak, aki élete során példát mutatott arról, hogy a hatalom elsősorban szolgálat, s nem az anyagi javak megszerzésének eszköze. A posztumusz díszpolgárrá avatott Csengey közel negyedszázada költözött Keszthelyre, ahol elindította a szabadtéri színpadi életet. A város építészeti kultúráját népszavazási kezdeményezésekkel kívánta megőrizni.

A „Keszthely Városért” kitüntetést Cséby Géza író, műfordító, folyóirat szerkesztő, a művelődési intézmény vezetője, a lengyel-magyar baráti kapcsolatok odaadó ápolója vehette át. A "Keszthely Város Szolgálatáért" kitüntetésre Batha Kálmánt és feleségét tartották érdemesnek. A diákjait igényességre, tisztességre, emberségre nevelő Batha Kálmán következetes intézményvezetői munkája sok sikert hozott mind a Vajda-gimnáziumnak, mind Keszthelynek.

Feleségének igényes és eredményes munkájához kapcsoltan pedig nem csak a keszthelyi gimnázium megbecsültsége, de közel egy évtizedes igazgatása alatt a hévízi Bibó-gimnázium elismertsége is jócskán megnőtt. A munkáját maximális szerénységgel és lelkiismeretességgel végző dr. Nagy László pathológus főorvost és feleségét dr. Nagyné Czibor Évát az alapellátási intézet védőnőjét, a védőnői szolgálat pontos munkavégzéséről elhíresült csoportvezetőjét a „Keszthely Város Egészségügyéért” díjjal tüntették ki.

 „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetéssel jutalmazták a minőségi munkavégzés terén élen járó dr. Dorgai Lászlóné óvodavezetőt, aki példásan vezényelte le a 2006–2007-es tanévben lezajlott óvodai struktúra átalakítást. Ugyanezt a kitüntetést kapta Kránicz Dezső tűzoltó ezredes is, akinek hosszú és eredményekben gazdag tűzoltói pályafutását ismerték el a díjjal.

A Fő utca a Nők a Balatonért Egyesület áldozatkész munkájának köszönhetően, a reneszánsz év jegyében öltötte fel új zászlódísz ruháját. A szezonban folyamatosan láthatóak lesznek az élénk színvilágú tértextilek, melyeket Péczeli Margit terveit követve a művelődési ház folton folt szakkörének tagjai varrtak meg.

vissza az elejére


FRANCIA SAJTÓATTASÉ A HÉVÍZI ROMANTIK HOTEL KIS HELIKONBAN

Rangos elismerések

Miklós Beatrix2008. június 5-én, a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett Hévíz-Balatoni körút keretében francia újságírók társaságában érkezett a hévízi Romantik Hotel Kis Helikonba Mme Dominique Darrigade francia sajtóattasé, hogy a patinás szálloda prezentációját megtekintse. A szálloda 5 fogásos gourmee ebéden látta vendégül a delegációt.

Ez az esemény már egymagában is elismerés és kitüntetés a szállodának, hiszen egy ilyen szintű vendéglátásra csak a legmagasabb szakmai elvárásoknak is megfelelő éttermet választanak ki.

– Hogyan vezetett az út idáig? – kérdezem Miklós Beatrixot, a hotel igazgatóját.
– A szálloda eredetileg 1937-ben, Hadnagyszálló néven nyitotta meg kapuit. A háború előtti néhány évben még főrangú osztrák és német vendégeket is fogadott, a háború után állami üdülőként üzemelt.

A Romantik Hotel Kis Helikon ugrásszerű fejlődése akkor kezdődött, amikor 2001-2002-ben, a teljes felújítását követően új tulajdonosai – a minőségi vendéglátás megteremtéséért – elhatározták, hogy négycsillagos szállodává fejlesztik. Az elhatározást tettek követték. Olyan sikeres fejlesztéseket valósítottunk meg, amelyek nemcsak az épület, a berendezések és szolgáltatások színvonalát javították, hanem a személyzet képzettségi fokát is emelték.

Itt emelem ki Ács István fiatal, tehetséges séfünk sikereit, aki folyamatosan képezi magát, rendszeresen részt vesz szakmai versenyeken, legjobb eredménye a 2008. évi országos versenyen elért aranyérem, ami Magyar Bajnoki Címet is eredményezett.

– Ha jól tudom, a Romantik Hotel Kis Helikon sok rangos elismerésben részesült...
– Igen, a sikeres fejlesztéseket követően az elmúlt időszakban több minőségi díjat is kapott szállodánk. Elsőként a Magyar Turizmus Minőség Díjat, majd a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Védnöki Tábláját érdemelte ki a szálloda étterme.

Legutóbb pedig a Magyar Minőség Társaság ítélte oda a Magyar Minőség Háza 2007. díjat. A legértékesebb eredmény azonban az, hogy a szállodát felvették a nemzetközi Romantik Hotels & Restaurants tagjainak sorába. A felvételi követelmények – a hangulatos atmoszféra, a különleges környezet, a történetiség, a kiváló konyha és a magas színvonal igénye – megegyeznek a szálloda célkitűzéseivel.

Az elvégzett komoly minőségi munka és a szakma iránti elhivatottság idén ismét egy újabb kitüntetést hozott: Miklós Beatrix igazgató asszony 2008 májusában vehette át a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségtől a Magyar Gasztronómiáért Érdemérmet 25 éven át tartó munkájáért.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu