Ingyenes a Helikon strand

Vízi-tagozat a polgárőrségnél

Vajdás siker

Ranolderesekkel Portugáliában

Jó eredmények


TESTÜLETI ÜLÉS KESZTHELYEN

Ingyenes a Helikon strand

Májusi soros ülésén, zárt formában, másfél órás tanácskozás után döntött a képviselő-testület a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház vezetői pályázatának elbírálásáról. A kiírásra összesen öt, de csak három érvényesnek nyilvánított pályázat érkezett be. A testület 12 igen szavazattal úgy döntött: a művelődési központ igazgatói megbízatását öt évre Csengei Ágota, az intézmény művelődésszervezője nyeri el. Cséby Géza, a Goldmark eddigi vezetője nyugdíjba vonul, az új igazgató július 1-jétől tölti be posztját.

A városvezetés Csótár András egyéni módosító javaslatára ingyenessé tette a Helikon stran-dot a keszthelyi lakosok számára. A másik két strand kedvezményes bérletárai növekedtek. A Városi strandon 3.000, a Libás strandon ezer, a kombinált bérletért pedig 3.500 forintot kell fizetnie a keszthelyi állandó lakcímmel rendelkezőknek az egész szezonban érvényes belépőért. Az emelést a strandokon elvégzett felújítások indokolták, azonban a képviselők biztosítani kívánták a keszthelyi lakosok számára az ingyenes fürdőzés lehetőségét.

A város játszótereinek korszerűsítésére, egyúttal az uniós szabványoknak történő megfeleltetésére tett javaslatot a Keszthelyi Városüzemeltető Kft. Határozat született a következő tanévben indítható napközis és kollégiumi csoportok számáról. A Csány-Szendrey ÁMK-ban 17 iskola otthonos csoport és 2 tanulószoba, az Egry József Általános Iskolában pedig 9 napközis csoport és 2 tanulószoba létrehozásáról döntöttek.

A Keszthelyi VSZK-ban a korábbi évekhez hasonlóan 8 kollégiumi csoport indul. Negyven fő pedagógus illetve gyermekekkel foglalkozó kulturális szakember tevékenységének elismeréséről is határoztak. A kiváló pedagógusok jutalmazására összesen hárommillió forintot különítettek el az idei költségvetésben, melyet étkezési utalvány illetve üdülési csekk formájában kaptak meg az érintettek.

Az önkormányzati fenntartású általános iskolák tanulócsoport számának drasztikus csökkenése miatt kilenc főt érintő létszámleépítésről is döntést kellett hoznia a testületnek, ebből azonban mindössze egy ember távozik felmondással, nyolc pedagógus a „Prémiumévek-program” keretében hagyja el az intézményt. A Nyári Bűnmegelőzési Iroda hét hetet jelentő munkájához 2 millió forintot biztosít a város.

Pályázat hiányában már évek óta saját költségen működteti Keszthely az irodát, mely a nyári időszakban önkéntes diákok, és rendőrök közreműködésével végez hatékony bűnmegelőző tevékenységet. Döntöttek az Ifjúsági és Sportügyekért Felelős Tanács részére biztosított 2 millió forintos keret elosztásáról is. A sportrendezvények támogatására kiírt felhívásra összesen 16 pályázat érkezett. A kétmillió forintos összeget Ruzsics Ferenc polgármesteri keretből úgy egészítette ki, hogy minden pályázó részesülhessen támogatásban.

vissza az elejére


FELVESZIK A HARCOT A ORVHORGÁSZOKKAL

Vízi-tagozat a polgárőrségnél

Vízi-tagozatot hoznak létre a gyenesdiási polgárőrök. Előbb csak közvetlenül a település környékén, később az egész Keszthelyi-öbölben tevékenykednének. Munkájukkal a közbiztonságot szeretnék növelni, illetve segítenének az orvhorgászat és az orvhalászat felderítésében és visszaszorításábanpzámot.

Elmondása szerint az ötlet már három évvel ezelőtt felmerült Bozsóky Ferencnek, az azóta megalakult gyenesdiási polgárőrség jelenlegi vezetőjének fejében. Már akkor tárgyalásokat kezdett a Balatoni Halászati Rt. vezetőjével, Kiss György Istvánnal, aki jónak találta az elképzelést, és ígéretet tett annak támogatására. Úgy tűnt, hogy sínen van a dolog, amikor a kormányzati változások és egyéb személycserék miatt elakadt a dolog. Idén aztán ismét felmerült az igény az önkormányzatok részéről is, és a polgárőrvezető újra akcióba lendült.

Újból megkereste a halászati társaságot, ahol ezúttal is kedvező fogadtatásra talált a kezdeményezés. Olyannyira, hogy a halőri vizsgát és a hajóvezetést az ő segítségükkel tanulhatják majd a leendő vízi egység tagjai. Az egyéb felkészítéshez pedig a mentőszolgálattól kaptak segítséget. A partközeli szolgálatot elektromos hajókkal szeretnék megoldani.

A szükséges engedélyek beszerzése után, várhatóan néhány héten belül megkezdik a munkát. Bár a vízi őrjáratozáshoz szükséges hajók beszerzésére még várni kell, a személyi feltételek már most is adottak, sőt a jelentkezők egy részét el kellett utasítani, annyian érdeklődtek a feladat iránt. A vízi-polgárőröket a mintegy kilencven fős egyesület tagjai közül választják ki.

Gyenesdiáson tavaly év végén alakult meg a civil szervezet, akkor még csak a szárazföldi feladatokra koncentrálva. Az önkéntesek között fiatalok és idősek egyaránt vannak, sőt akadnak házaspárok is, akik közösen veszik ki a részüket a munkából. Bozsóky Ferenc szerint olyan lokálpatrióták, akik a szívükön viselik a település sorsát. Nyáron az érdeklődő diákoknak is biztosítanak munkát, az egész nyáron működő bűnmegelőzési irodában.

A Zala megyei rendőrfőkapitány, Tiborcz János és a keszthelyi városi kapitányság vezetője is segítséget nyújt ehhez, várhatóan negyed éves tiszti főiskolás hallgatót biztosítanak a fiatalok mellé. A tervek szerint a térség távolabbi településeiről is fogadnak majd olyan hátrányos helyzetű tanulókat, akiknek még nem volt lehetőségük a Balatonnál nyaralni, így számukra ez a lehetőség a hasznos elfoglaltság mellett kellemes kikapcsolódási lehetőséget is jelenthet.

vissza az elejére


Vajdás siker

Hévízen pedagógus szüleivel él a Keszthelyi Vajda-gimnázium idei dicsősége: Hegedűs Mónika, aki a magyarországi középiskolák utolsó két évfolyamos tanulói között lezajló OKTV-s versenyeken nyújtott lenyűgöző teljesítményt.

Az országos középiskolai tanulmányi verseny legeredményesebb tanulóinak – így Móninak is – abból a tantárgyból, amelyben jól szerepeltek, nem kell felsőoktatási felvételi vizsgát tenniük – erősítette meg Kiss Ibolya igazgatónő. A felettébb szerény, rendkívül tehetséges diáklány biológiából 5., kémiából 18., olaszból 11. helyezést ért el az OKTV-n.

Az elért eredményeivel sohasem kérkedő, kutató orvosnak készülő, idén érettségizett kitűnő tanuló olaszból édesanyja, Horváth Angéla segítségével készült úgy, hogy a tárgy nem volt az órarendjében. Mónika biológia versenyre és a választott pályára való felkészülését Kiss Győző pedagógus is támogatta, aki Mónika szorgalmát, megbízhatóságát, egyenletes teljesítményét, az átlagostól eltérő tudását emelte ki.

Az okos diáklány kémiából Molnár Eszter tanárnő irányításával, konzultáció jelleggel készült. Az első két évben is ötös volt, de kiemelkedő teljesítményt inkább csak harmadikban és negyedikben produkált. Természetesnek tűnt, hogy a Vajda-emlékplakettet idén a „kis professzor” veheti át.

vissza az elejére


Ranolderesekkel Portugáliában

Az országos kémiai, népdaléneklési, rajz és magyar nyelvből rendezett tanulmányi versenyeken elért sikereken túl idén egy portugáliai környezetvédelmi projekt is elismertséget hozott a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolának – büszkélkedett az eredményekkel Pálné Szelencsik Klára igazgatónő.

Az EU-s Szókratész oktatásügyi akcióprogram keretén belül egy Comenius környezetvédelmi projekt részeként Magyarországról az iskola hat diákja és két pedagógusa utazott repülővel a portugáliai Porto-Maia városba, hogy részt vegyen a finn, német és svéd partnerintézményekkel közös programon -adta hírül Aradvári Lászlóné projektvezető pedagógus.

Egy napot Lisszabon nevezetességeinek megtekintésével töltöttek, majd a projekt kijelölt bázistelepülésén mindenki angol nyelvű vetítettképes előadásokat tartott iskolája értékeiről, valamint hazájának, illetve szűkebb régiójának környezetvédelmi helyzetéről.

A keszthelyiek a Kis-Balaton vízvédelméről referáltak. Az élménydús program keretében kirándulást tettek egy érdekes szelektív hulladék-feldolgozó üzemben, ahol játékos formában, a gyakorlatban is megismerkedtek a műanyag és papír újrahasznosításával.

A családoknál elszállásolt lányok és fiúk az út során a német és angol nyelvtudásukat is kamatoztatták. A portói bor készítésével egy híres pincében ismertették meg őket. Túráztak az Atlanti-óceán partján, és az iskola egyházi irányultságához kapcsoltan eljutottak a Szűz Mária-jelenések helyszínére: Fatimába. A projekt októberben a partnerek fogadásával Keszthelyen, majd Finnországban folytatódik.

vissza az elejére


Jó eredmények

A Hévízi Illyés Gyula Általános és Művészeti Iskola idén is jó eredményeket szerzett helyi, területi, megyei és országos tanulmányi versenyeken – adta hírül a közelmúltban Szarka László igazgató, aki büszkén újságolta: a tavalyi kompetencia mérés nyilvánosságra került eredményeit, mely szerint a kisvárosi tanodák országos versenyében a hévízi iskola matematikából kilencedik, szövegértésből pedig az ötödik helyen végzett.

Az alsósok leginkább megyei tanulmányi versenyeken arattak sikert. Simonné Gál Gyöngyi 4/b-s tanítványai: Patocskai Luca és Sáfár Anna is a dobogó második helyére állhattak a Zrínyi-versenyen. A nyelvész verseny megyei döntőjén a 2/a-sok közül Jakab Józsefné és Cziklinné Babos Ilona felkészítettjei: Radics Tamás, Pas Dániel és Pozsonyi Petra kerültek be a legjobb húsz közé. A KRESZ-verseny megyei döntőjén Tatár Ferenc felkészítettjei: Domján Brigitta 4/a és Lázár Bence 3/b jutott a 10 legügyesebb diák közé.

A felső tagozat országos tanulmányi eredményei közül kiemelkedő volt a Litterátum német nyelvi versenyen az 5/b-s Gulyás Gergely 3. helyezése (felkészítője: Simonné Gál Gyöngyi) és a 6/z-s Hegedűs Ágnes 5. helye (felkészítője: Szalontai Ágnes). A Káltai Márk történelmi versenyen Lengyelné Szi-Márton Katalin és Farkas Angéla felkészítettjei remekeltek. A 7/z-s Tatár Attila első, míg a 7/b-s Ollári Marcell és az 5/A-s Gönye Dominik második lett.

vissza az elejére


Zalai Napló

Zala Média online

Zala.hu